Jump to content

Strane lige izvan liga "petice"

Recommended Posts

Posted
7 hours ago, goldberg said:

Niti je regularnije niti je uopste vredno pracenja.

Eno juce Rijeka razbi Hajduk sa 5:0! Ekipa koja ima velikih rezultatskih problema ove sezone poigrala se na terenu sa ekipom koja je prva na tabeli. 

Eno juče Železničar iz Pančeva razbi Partizan kao gost 3:1. Ekipu koja je prva na tabeli.

I?

Posted (edited)

Meni su zadnjih godina Portugalci interesantni. Uživam u ovoj trci velike trojke. Sporting je dugo bio sjena, napokon su s ovih nekoliko titula zadnjih godina uspjeli da skinu to "proklestvo 3 kluba" 

I ove godine vjerujem da mogu do titule i ako su prodali neke bitne igrače.

Zanimljivo da Braga ako se ne varam nema ni jednu titulu u Ligi. A klub je brutalnog renomea u Portugalskom prvenstvu.

Edited by crni96
Posted (edited)

Nema Braga titulu. Sve titule su otišle u Lisabon i Porto. 3 velika kluba su uzela sve do jedne, nju je uzela Boavista. Boavista je 90-ih bila 4. klub u Portugalu. Dresovi su im crno bijeli kvadrati.

Do 1998. Sporting je bio 2. klub u Portugalu po broju titula, tada ga je prestigao Porto. Uzlet Porta je bio strelovit. Sezone 1983/1984 Benfica je uzela 26. titulu. Sporting je imao 16, a Porto je imao 7. Sezone 2013/2014 Benfica je uzela 33. titulu. Sporting je tada imao 18, a Porto je imao 27. Zadnjih 5 sezona je Sporting uzeo 3 titule pa je sada na 21. Benfica je na 38, a Porto na 30. Čudilo me je kako je Sporting odjednom tako zaostao, ali onda sam čuo priču od Pranjića koji je tamo igrao, i još jednog našeg igrača, ili managera, ne mogu se sjetit. Uglavnom, u to vrijeme je Sporting, naravno, bio klub velike povijesti, sa modernim, uvijek dobro popunjenim, stadionom, koji je za derbije uredno bio rasprodan, hrpom navijača i hrpom kokošara koji su vodili klub. Smio bi se okladiti da uprava, koja je trenutno na čelu kluba, ne vodi klub dulje od 7-8 godina.

Edited by Bugl Khan
Posted
24 minutes ago, Bugl Khan said:

Btw, nema Braga titulu. Sve titule su otišle u Lisabon i Porto. 3 velika kluba su uzela sve do jedne, nju je uzela Boavista. Boavista je 90-ih bila 4. klub u Portugalu. Dresovi su im crno bijeli kvadrati.

Do 1998. Sporting je bio 2. klub u Portugalu po broju titula, tada ga je prestigao Porto. Uzlet Porta je bio strelovit. Sezone 1983/1984 Benfica je uzela 26. titulu. Sporting je imao 16, a Porto je imao 7. Sezone 2013/2014 Benfica je uzela 33. titulu. Sporting je tada imao 18, a Porto je imao 27. Zadnjih 5 sezona je Sporting uzeo 3 titule pa je sada na 21. Benfica je na 38, a Porto na 30. Čudilo me je kako je Sporting odjednom tako zaostao, ali onda sam čuo priču od Pranjića koji je tamo igrao, i još jednog našeg igrača, ili managera, ne mogu se sjetit. Uglavnom, u to vrijeme je Sporting, naravno, bio klub velike povijesti, sa modernim, uvijek dobro popunjenim, stadionom, koji je za derbije uredno bio rasprodan, hrpom navijača i hrpom kokošara koji su vodili klub. Smio bi se okladiti da uprava, koja je trenutno na čelu kluba, ne vodi klub dulje od 7-8 godina.

Na pocetku 21. veka Boavista je imala cetiri sezone kao deo big four u Portugalu, 4, 1, i dva druga mesta. Posle su rasprodali tim i vratili se u mediokritetstvo. Izgubili su jos jednu titulu na choke, a te godine kad su uzeli im se vratilo jer su imali samo bod vise od Porta.

Jedini su tada u Portugalu igrali na gol manje, imali su jaku odbranu, ne toliko napad.

Posted

Uz veliku trojku i pomenutu Boavistu,jedino je još Belenenseš osvojio jednu titulu.

Boavista je posle zlatnih godina bila imala ogromne dugove,plus su izbačeni zbog nameštanja utakmica.

I prošle sezone su ponovo izbačeni zbog finansija,čini mi se da igraju četvrtu ligu.

Posted

Sad sam se podsetio malo tima, nije uopste bio tako zvucan, od jacih imena branio je Rikardo, u odbrani je bio Bosingva, u vezi Petit, i to su bili stalniji portugalski reprezentativci. Bio je i Horhe Kouto koji se motao oko reprezentacije ali nije bio dovoljno dobar jer su stakovani i tada bili u napadu, Ronaldo je vec bio krenuo, a verovatno najbolji igrac im je bio Ervin Sancez, ko se seca, odigrao je tonu utakmica za Boliviju, verovatno njihov najbolji internacionalac tih godina.

Posted
28 minutes ago, McLeod said:

Na pocetku 21. veka Boavista je imala cetiri sezone kao deo big four u Portugalu, 4, 1, i dva druga mesta. Posle su rasprodali tim i vratili se u mediokritetstvo. Izgubili su jos jednu titulu na choke, a te godine kad su uzeli im se vratilo jer su imali samo bod vise od Porta.

Jedini su tada u Portugalu igrali na gol manje, imali su jaku odbranu, ne toliko napad.

Ja ih pamtim negdje od 94 do 98. I tad su imali solidan napad: Jimmy Floyd Hasselbaink i Nuno Gomes. Eurogoals se nije propuštao. Kako nisu imali Serie A (najjača Liga u povijesti europskog nogometa, i nešto što se neće nikad ponoviti), Premier Ligu (bila 4. u Europi u to vrijeme) ni Bundesligu, najveći dio emisije je išao na La Ligu i Ligue 1, nakon toga su išle Eredivisie, Jupiler i Primeira Divisiao. I onda, kako koji tjedan bi negdje bio derbi, bi pokazali grčku, tursku, austrijsku, škotsku... I šlag na kraju, HNL. Jednom su pustili skraćenu snimku derbija u Splitu od nekih 20-ak minuta. Isto tako i eurpske kupove, Ligu prvaka nisu imali, ali bi Kup uefa i Kup Kupva puštali highlightse. Neke utakmice samo golove, neke utakmice 5-10 min, neke 10-20 min, a neke 20-40 min.

Najveći dojam od svih igrača mi je ostavio mladi Ronaldo u PSVu. 18 godina, prva sezona u Europi, nije navikao na hladnoću....al je zabio golova koliko je imao nastupa. Prva europska utakmica je bio Leverkusen u Kupu UEFA, hattrick. Pamtim da smo ga gledali i da nitko nije dvojio da je najbolji na svijetu.

2 hours ago, McLeod said:

Sad sam se podsetio malo tima, nije uopste bio tako zvucan, od jacih imena branio je Rikardo, u odbrani je bio Bosingva, u vezi Petit, i to su bili stalniji portugalski reprezentativci. Bio je i Horhe Kouto koji se motao oko reprezentacije ali nije bio dovoljno dobar jer su stakovani i tada bili u napadu, Ronaldo je vec bio krenuo, a verovatno najbolji igrac im je bio Ervin Sancez, ko se seca, odigrao je tonu utakmica za Boliviju, verovatno njihov najbolji internacionalac tih godina.

Marco Echteverry?

Posted

Ja sam obožavao peticu na HRT-u, pregled kola u najjačih pet liga uz hajlajce gde ima materijala - fantazija.

Sećam se odem kod babe i dede, nema interneta kao kući, pa zapisujem na papir zanimljive i/ili mlade igrače. Nažalost ko zna gde su ti papiri, pamtim dvojicu španaca doduše - Fernando Torres i Jose Antonio Reyes. Znalo se za njih i nešto pre tog trenutka, ali morali su da se dokažu pre zapisivanja.

• Like 1
Posted (edited)
1 hour ago, kendrick duckworth said:

Ja sam obožavao peticu na HRT-u, pregled kola u najjačih pet liga uz hajlajce gde ima materijala - fantazija.

Sećam se odem kod babe i dede, nema interneta kao kući, pa zapisujem na papir zanimljive i/ili mlade igrače. Nažalost ko zna gde su ti papiri, pamtim dvojicu španaca doduše - Fernando Torres i Jose Antonio Reyes. Znalo se za njih i nešto pre tog trenutka, ali morali su da se dokažu pre zapisivanja.

Petica je došla kasnih 90ih ili ranih nultih.

Da, Torres je samo jedan u nizu špiceva i krila Atletica koji su se pokazali uspješnim. Stvarno prema naprijed imaju ubod za ubodom; Christian Vieri,  Diego Forlan, Sergio Aguero, Radamel Falcao, Diego Costa, Arda Turan, Antoinne Griezmann, Yannick Carrasco, Mario Mandžukić, Luis Suarez, David Villa, Alvaro Morata, Alexander Sorloth, Julian Alvarez, Lubosav Penev, Jimmy Floyd Hasselbaink...

Joao Felix im je jedini promašaj kojeg se mogu sjetit.

Edited by Bugl Khan
Posted
1 hour ago, McLeod said:

Eceveri je devedestih, vec je imao 30+ kad su ovi uzeli titulu.

Na 90e sam i mislio, Poslije sam tek shvatio da pišeš o tituli 2001.