Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta

djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

194 members have voted

1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

• Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem

Recommended Posts

Meni se ne svidja ono sto je 'stovani profesor Radman juce izjavio. Da podsetim, rekao je da koronavirus u biti nije podigao stopu smrtnosti u Evropi i da od njega umiru oni koji bi ionako u dogledno vreme umrli od teskih bolesti koje su im vec narusile imunitet.

Fali znanstvenicima empatije, inace ne bi on to rekao na nacin koji para usi i implicira da je onda najbolje da sve koji su tesko oboleli postrojimo uza zid, streljamo i tako lisimo muka njih i zdravstvene radnike, a svet lisimo jednog virusa.

Ja kao humanista ne mogu a da ne kazem da je tragedija svetskih razmera ako je virus nekoga uskratio i za jedan dan zivota, a kamoli za mesece, godine ili decenije.

Prema tome, ne mogu i necu da kazem "Supeeeer" to sto umre neko ko ima 30, 50 ili 80 godina, samo zato sto pride ima i jednu ili dve teske bolesti.

Na kraju krajeva, ne treba da im jos i virus na sve to ceprka po organizmu.

• Like 11

Nama u Fra predsednik najavio od subote labavije mere - umesto 1 sat za izlazak i 1 km distance koju imamo pravo, od subote cemo moci 20 km i 3 h ! I moci cemo kod frizera

Od 15 og decembra cemo moci da putujemo

Od 20 og januara se otvaraju kafane

Policijski cas 21h-6 ujutro ostaje mislim zauvek, ali imamo pravo celu noc da zujimo za Bozic i Novu Godinu

:smiley13:

• Love 1
  • Ha-ha 1

8 minutes ago, ciao said:

Nama u Fra predsednik najavio od subote labavije mere - umesto 1 sat za izlazak i 1 km distance koju imamo pravo, od subote cemo moci 20 km i 3 h ! I moci cemo kod frizera

Policijski cas 21h-6 ujutro ostaje mislim zauvek, ali imamo pravo celu noc da zujimo za Bozic i Novu Godinu

Bold 😄

Lepo da daju svima po 200e, zaključaju sve na 10-15 dana i cao. 

Druge nema. Ja već znam gomilu ljudi, sreća pa nisam druželjubiv tip, kuća-posao-kuća. A na proleće nisam znao nikoga, ono letos 2,3...sada...bolje da ne pričam 🙄

Jaaako, jako zajebana bolest. 

Sused u zgradi gde sam živeo, otišao za 3 dana...

Meni je dovoljan podatak da ljude iz Beograda voze u Niš. Gde još mogu da ih voze kad tamo ne bude mesta? U Albaniju? A kad ne bude mesta u bolnicama za one koji ne mogu da dišu bez kiseoničke potpore i respriratora, tad kreće prava igranka.

11 minutes ago, JohnnyDragon said:

Lepo da daju svima po 200e, zaključaju sve na 10-15 dana i cao. 

Druge nema. Ja već znam gomilu ljudi, sreća pa nisam druželjubiv tip, kuća-posao-kuća. A na proleće nisam znao nikoga, ono letos 2,3...sada...bolje da ne pričam 🙄

Jaaako, jako zajebana bolest. 

Sused u zgradi gde sam živeo, otišao za 3 dana...

Jel 200 evra u slucaju nedostatka toalet papira? :classic_biggrin:

Zezam se znam da si mislio na SR ali bre ljudi nije sve u 200 evra.

• Like 1

50 minutes ago, ciao said:

Kod nas su uveli od 22h-5h. Mozes da odes po cigare, ako kad te uhvate kazes da ides da kupis mleko za bebu. Dobro je moze i gore, zamisli da ne hodamo. 🙂

Meni to jako vazno.

Cini se da je ovaj drugi talas, manje smrtan...

1 hour ago, ciao said:

Uzas, izvini sto se smejem. 

Danas citam u LA pozatvarali sve, nisam sigurna da li mogu da naruce hranu ili ni to ne... U poslednjih 9 meseci je "gde si bio - nigde, sta si radio - nista" 

• Like 2

Uzas, izvini sto se smejem. 

Danas citam u LA pozatvarali sve, nisam sigurna da li mogu da naruce hranu ili ni to ne... U poslednjih 9 meseci je "gde si bio - nigde, sta si radio - nista" 

Isto je kao i SF, curfew od 10pm-5am.

Sent from my LM-G710VM using Tapatalk

• Tuzno 1

1 hour ago, Ruby Rhod (koji lebdi) said:

Meni se ne svidja ono sto je 'stovani profesor Radman juce izjavio. Da podsetim, rekao je da koronavirus u biti nije podigao stopu smrtnosti u Evropi i da od njega umiru oni koji bi ionako u dogledno vreme umrli od teskih bolesti koje su im vec narusile imunitet.

Fali znanstvenicima empatije, inace ne bi on to rekao na nacin koji para usi i implicira da je onda najbolje da sve koji su tesko oboleli postrojimo uza zid, streljamo i tako lisimo muka njih i zdravstvene radnike, a svet lisimo jednog virusa.

Ja kao humanista ne mogu a da ne kazem da je tragedija svetskih razmera ako je virus nekoga uskratio i za jedan dan zivota, a kamoli za mesece, godine ili decenije.

Prema tome, ne mogu i necu da kazem "Supeeeer" to sto umre neko ko ima 30, 50 ili 80 godina, samo zato sto pride ima i jednu ili dve teske bolesti.

Na kraju krajeva, ne treba da im jos i virus na sve to ceprka po organizmu.

pre neki dan uhapsili jednog lekara-anesteziologa koji je ubio dvojicu pacijenata u zavrsnom stadijumu corone ubrizgavsi im nesto (jedan je vec bio bez svesti) da bi im skratio muke.

• Tuzno 1

Pre par dana smo pričali o šatorima ispred bolnica u Hrvatskoj, a večeras su počeli da smeštaju zarežene u te šatore.

Varaždinska bolnica je popunjena i počelo je smještanje pacijenata s koronavirusom u šatore postavljene ispred bolnice. Večeras su smještena prva tri pacijenta.

- Počeli su se puniti šatori. Ljudi u zaštitnim odijelima, u skafanderima, upravo su uveli u šatore dva pacijenta i jednu pacijenticu. Ono čega smo se svi pribojavali, to se obistinilo. Svi su kapaciteti u bolnici do kraja popunjeni. Imamo potvrdu od medicinske djelatnice da je riječ o COVID pozitivnoj osobi, javio je iz Varaždina novinar HTV-a Ivica Grudiček.

https://vijesti.hrt.hr/681297/vrijeanje-epidemiologa-i-skrivanje-kontakata

Edited by Wookie

U Kg sve više testiranja se obavlja antigenskim testovima. Danas od 381 uzorkovanih- 50% pozitivno, naspram 460 PCR i 36% pozitivnih. PCR se radi negativnim antigenskim osobama. Inače, ovde se i deca regularno testiraju. Broj izolovanih više ne raste, drži se na sličnoj razini danima, što će reći da su izolovane porodice i da je virus tu, kao što reče KŠ, sa slabim novim klasterima. Teško da je do mera, ipak više do ličnog opreza.