Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

194 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

12 hours ago, Angelia said:

pa im ipak u vreme kad nema pandemije, i kad nije stani-pani za spasavanje svoje pozadine, nismo dali prava da prisilno vakcinisu stanovnike.

 

Naravno da jesmo, bar kad je Srbija u pitanju, još odavno. Postoji obavezna vakcinacija dece i niko, osim debilnih antivaxxera, ne pravi pitanje da li je obavezna ili ne. 

 

https://roditelji.edukacija.rs/wp-content/uploads/2016/10/pravilnik_o_imunizaciji.pdf

 

Kazna za nevakcinisanje je novčana do socijalnog radnika i tužbe za child neglect.

 

 

11 hours ago, urosg3 said:

Obavezna vakcinacija mora da postigne društveni konsenzus, da prođe procedure do poslednje tačke, i da bude masovno prihvaćena.

 

Sa ovim se slažem, osim poslednje rečenice. Ne živimo u apsolutnoj demokratiji i hvala bogu da je tako. Demos u današnje vreme nije u stanju da ima informisano mišljenje o svakoj temi o kojoj bi eventualno trebalo da se izjasni, već u tu svrhu bira svoje predstavnike koji će da o tim temama da se informišu i odlučuju, takoreći da misle umesto njega. Demos ima zadatak samo da se dovoljno informiše o tome koji od predstavnika će za njegov račun to najbolje da radi i da ga izabere. Masovnu prihvaćenost možeš da zaboraviš i u razvijenijim zemljama nego što je Srbija. A ako pod masovnom podrazumevaš npr. 2/3 većinu u parlamentu kod donošenja takvog zakona nakon postizanja društvenog konsenza (a i ovde sam skeptičan, ako pod društveni konsenzus podrazumevamo i mišljenje Dr. Jovane i Dr. Nestorovića) i prolazak svih za to predviđenih procedura, to je u redu. Jer, tako funkcioniše demokratija.

 

8 hours ago, Angelia said:

 

naravno postavlja se pitanje onih koji ne mogu da se vakcinisu, ali realno nikako ne mozes bas sve zastititi i ispostovati zakonska prava, koja nisu tu zezanja radi, nego da bi nam obezbedila slobodu, da bi nas zastitili od autokratije, od zloupotrebe.

 

Znači imamo situaciju u kojoj treba da biramo da li ćemo da žrtvujemo one koji ne smeju da se vakcinišu i tu nemaju izbor, tj. da žrtvujemo njihovo pravo na život u korist onih koji ne daju svoje pravo na izbor, pa izaberu, po svim objektivnim parametrima, idiotsku odluku jer eto, lična prava i slobode. U ovakvoj situaciji ne postoji apsolutizam nekog prava jer će uvek apsolutnim poštovanjem jednog ličnog prava i slobode, neko drugo biti ugroženo, tj. nečije drugo. Ovde se radi o prioritizovanju koje pravo i koja sloboda je važnija.

 

 

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

On 3/26/2021 at 11:13 PM, Eddard said:

Moja supruga upravo ušla na let DUS-BEG (u međuvremenu i izašla), niko živ nikome tražio test nije... Ja se zabezeknuo.

 

Btw, da dodam, ni pri ulasku u Srbiju joj niko test nije tražio, već joj rekli - kontaktiraće vas.

 

Znači, zvanična epidemiološka politika je - može da uđe ko hoće, a posle će natenane iz zavoda za javno zdravlje da proveravaju ko ima test, a ko ne, a dotle će potencijalni inficirani da poseje virus gde hoće (a i putnici koji su sa bili u avionu), umesto da se odmah na aerodromu vrši selekcija, a ko nema test odmah u karantin i testiranje. Da ne govorim o tome da će moju supruga sutra malo da kontaktiraju jer nikome nigde nije ostavljala podatke ni gde je, ni broj telefona, ništa...

 

Jebeš mi sve, u Srbiji je sjajna situacija s obzirom kolika kurcobolja oko ove pandemije vlada, skoro da vam i zavidim.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 

Znači imamo situaciju u kojoj treba da biramo da li ćemo da žrtvujemo one koji ne smeju da se vakcinišu i tu nemaju izbor, tj. da žrtvujemo njihovo pravo na život u korist onih koji ne daju svoje pravo na izbor, pa izaberu, po svim objektivnim parametrima, idiotsku odluku jer eto, lična prava i slobode. U ovakvoj situaciji ne postoji apsolutizam nekog prava jer će uvek apsolutnim poštovanjem jednog ličnog prava i slobode, neko drugo biti ugroženo, tj. nečije drugo. Ovde se radi o prioritizovanju koje pravo i koja sloboda je važnija.

 

 

Problem je sto danasnj demos znanje i informacije sakuplja sa interneta. Kako ti , neko drugi , ja , misli da se treba vakcinisati i mislimo da smo znanje tj da su nasi izvori informacija pouzdani, tako isto i oni koji se bar za sada protive vakcinaciji smatraju da su njihovi izvori relevantni. Tako da niti ja niti iko ima pravo da odlucuje sta je za nekoga dobro a sta ne. Sta da radis , takvo je vreme doslo .

Link to comment
Share on other sites

Just now, Tomiprunet said:


Problem je sto danasnj demos znanje i informacije sakuplja sa interneta. Kako ti , neko drugi misli da se treba vakcinisati i mislimo da smo znanje tj da su nasi izvori informacija pouzdani, tako isto i oni koji se bar za sada protive vakcinaciji smatraju da su njihovi izvori relevantni. Tako da niti ja niti iko ima pravo da odlucuje sta je za nekoga dobro a sta ne. Sta da radis , takvo je vreme doslo .

 

Ne ne, Slaviša, opet mešaš babe i žabe. Postoje objektivni kriterijumi pouzdanosti. Opet ponavljam, iza jednih izvora stoje godine i decenije ozbiljnog, proverljivog naučnog rada, iza drugih obskurni YT klip i research na wc šolji. Babe i žabe.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Mi smo sretni sto smo ziveli deo zivota bez interneta. Internet koliko je dobar kao sveopste dobro, toliko je i los.


Evo np postavio sam link na corona zezanje da bill gates zeli da prekrije nebo nekim plastom, zbog zagrevanja planete. I sad sta neko treba da misli o tome? Pre mene je neko postavio post kako neka zena kaze da nsm sledi gore jer ce zamraciti planetu, izgubit cemo imunitet, bla bla bla. Po meni je to jedan logican sled stvari.

Isto kao kad djokovic posecuje piramide u bosni ili grli drvece. Neko odobrava a neko kaze da treba da prestane sa tim jer rusi ugled. Tako isto i bill u sve se mesa i onda mu neko kriv sto zbog njega nastaju teorije zavere

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Angelia said:

Za sve drugo, ko nama brani da se vakcinisemo i da se zastitimo? i sto nam onda smetaju oni koji svojim izborom nece da se vakcinisu? To je njihov problem zar ne?

Očigledno se nismo raumeli do kraja (govorim o celom tvom postu, ne ovom isečku, no dobro), ali dati odgovorim na ovo gore citirano. Da je to samo njihov problem, sve pet. Ako se nešto samo njima ili njima bližnjima desi, zabole me, iskreno rečeno. Sam pao, sam se ubio. Ja sam inače pristalica motoa starog Fritza, iliti pruskog kralja Friedricha II., "neka se svako usreći u svom fazonu". I dok njihov fazon ne postane moj problem, neka rade šta god im srce ište.

 

Međutim: "Vodeći savetnik nemačke kancelarke Angela Merkel upozorio je da se mora smanjiti broj zaražavanja u Nemačkoj u narednih nekoliko nedelja, jer postoji rizik od novih, mutiranih sojeva korona virusa koji će biti otporni na vakcine.

Nemački ministar bez portfelja Helger Braun upozorava na opasnost "super soja", koji bi mogao biti imun na vakcine protiv korona virusa.

Braun, koji je lekar po struci, u intervjuu "Bildu" ocenio je da se Nemačka trenutno nalazi u najopasnijoj fazi pandemije.

"Sve strepnje su se, nažalost, ostvarile. Treći talas ima potencijal da bude gori od prvog, zato što je izazvan infektivnijom mutacijom. Sledeće nedelje odlučuju da li ćemo uskoro moći staviti pandemiju pod kontrolu. Ako sada, paralelno uz vakcinisanje, bude rastao broj zaraze, raste opasnost da će sledeća mutacija biti imuna protiv cepiva", objasnio je on."

 

Ako mi zbog kojekakve debilarije i moronerije (da se razumemo, ne odnosim se na antiwaxere per se, već na srpske debilčine, bili oni antiwaxeri ili ne, koji će prosto da se razbole ako moraju da ispoštuju makar neki minimum distance i ostalih mera) ni vakcina više ne pomaže, itekako me se tiče. Masovnija vakcinacija pomaže samim vakcinama. Naše (srpske) "slobode" ugrožavaju vakcinu da završi svoj posao i možda je obezvrede. Nećemo da nosimo maske, nećemo da držimo distancu, nećemo da se vakcinišemo, smatramo da samo mi na svetu postojimo, sve odlike dobrog dela srpske "svetle budućnosti" u obliku njene mladeži (na žalost, pored turbonarodnjačkih primitivaca to uključuje i studente) vodi na kraju do toga da dok vakcina krene da deluje moram da se zaključam u kuću da bih vakcini dao šansu a onda da ostanem zaključan u kući jer su majmuni svojim ponašanjem obezmislili i vakcinu. A meni poručuju da se zaključam u kuću i daj bože da crknem od Corone, jer pobogu, viđu strašne strahote po njihove slobode, zamolim za malo lako ostvarive distance i da se izbegne potpuno nepotrebno približavanje na 20tak cm.

 

Ko je video juče prizore na Košutnjaku i na Adi (prvo video lično, drugo danas na televiziji), sve će mu biti jasno.  Mi ćemo uspeti da obesmislimo i vakcinu. I rest my case.

 

 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Akiro said:

 

 

Međutim: "Vodeći savetnik nemačke kancelarke Angela Merkel upozorio je da se mora smanjiti broj zaražavanja u Nemačkoj u narednih nekoliko nedelja, jer postoji rizik od novih, mutiranih sojeva korona virusa koji će biti otporni na vakcine.

Nemački ministar bez portfelja Helger Braun upozorava na opasnost "super soja", koji bi mogao biti imun na vakcine protiv korona virusa.

Braun, koji je lekar po struci, u intervjuu "Bildu" ocenio je da se Nemačka trenutno nalazi u najopasnijoj fazi pandemije.

"Sve strepnje su se, nažalost, ostvarile. Treći talas ima potencijal da bude gori od prvog, zato što je izazvan infektivnijom mutacijom. Sledeće nedelje odlučuju da li ćemo uskoro moći staviti pandemiju pod kontrolu. Ako sada, paralelno uz vakcinisanje, bude rastao broj zaraze, raste opasnost da će sledeća mutacija biti imuna protiv cepiva", objasnio je on."

 

ček prvo uvod, ovo u životu nisam video... Ladno se lik popeo na banderu, jedno 300 metara kabla preko drveća do vikendice sproveo. Niskonaponska mreža monofazno. Čekam prvu oluju 🙂

Na temu,da li je ovo 52, ili 53. tačno "najgora faza pandemije" u koju ulazimo? Hajde da pretpostavimo da ministar Braun u pravu, i da je ovo zaista najopasnija faza. Onda prethodnih 50 nisu bile najopasnije jer samo jedna može biti najopasnija, pa se i sa tim terminom, kao i svakim drugim treba štedljivo koristiti ili devalvira.
Ono super, smanji broj zaražavanja, i šta ti to garantuje? Ima li Braun plan?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, vilhelmina said:

 

Polako s tim starackim domovima (vazi o za Urosa). Niko tamo ne odlazi da zivi pod prisilom, naprotiv. Ako se ne varam, za mesto u domu se u Srbiji hvataju debele veze. Osim toga, takvo stanovanje je subvencionirano od strane drzave, inace bi kostalo ohoho kad bi ljudi sami placali 24-casovnu negu. Ali to je izbor, koji podrazumeva i postovanje nekih pravila.

Dobro zvuci ova prica o neupitnim slobodama stanara domova da isetaju kad im se hoce, idu gde hoce, vracaju se kad hoce... Ja se samo pitam zasto bi bilo koja drzava subvencionisala stanovanje za bilo koga ko je toliko neovisan da mu je sloboda vaznija od nege koju tamo dobija. Nikome nije, niti je ikad bilo zabranjeno da se s takvog mesta odseli negde gde mu je bolje, a svoje mesto prepusti nekom drugom, zar ne? 

 

Ultimativna sloboda moze, ali samo onda kad si zdravstveno, ekonomski i na svaki drugi nacin neovisan o welfare state. Ne moze kad zivis u od drzave subvencioniranom domu. Onda ili prihvatas pravila, ili se selis.

Što se domova tiče, osim nekoliko u beogradu mahom su privatni, komercijalni, i ili nisu uopšte subvencionisani (ogromna većina) ili nešto jako tanko. Posluju tržišno. Ne pričam o domovima socijalne zaštite, ili ostatku sistema za socijalno zbrinjavanje, hajde u radno vreme ću da razdvojim ovih 997 na subvencionisane/komercijalne ali odnos bi mogao otprilike da bude 9:1.
 

Quote

Ne pada mi na pamet da tvrdim da je tim ljudima i njihovim bliznjim bilo lako sa visemesecnom zabranom poseta, ali aman, price o luksuznim zatvorima, oduzimanju slobode, krsenju ljudskih prava... Svako od njih je mogao tu situaciju da promeni i odseli se. Savrseno je jasno zbog cega nisu, ali zato nije zgorega ponoviti - zivot u starackom domu je izbor, a bogami i privilegija, koju mnogi nemaju, a zeleli bi. 

Nije problem čak ni samo u posetama, mada jeste. hipotetička situacija, sedamdesetogodišnjak, pokretan ne može iz doma da izađe na Kalemegdan da prošeta i sa svojim vršnjacima igra šah. Samo zato što je u domu, ne postoji ikakav formalno-pravni razlog, samo zato jer je Vučić u zgodnoj prilici naredio ono đeneralu da u domove ne sme muva da uleti, znaš. I time mom hipotetičkom sugrađaninu stavio do znanja da mu je jedini izbor da izađe na uvek iz doma, ako želi svoju slobodu nazad.
Kako stvar stoji sa tom mogućnošću, sa tim procesom izlaženja? Imaj u vidu da taj proces odlaska iz doma podrazumeva da te odnesu u sanduku, svaki drugi način nije razrađen, a pravno je otežan, dugo traje, eto makar 997 ljudi sve i da je započelo na vreme ne bi uspelo da izgura do kraja.
Treba li da pojašnjavam kakvi su ugovori u pitanju (dom i korisnik) koje su opt out opcije, koliko često se osim penzije koju gotovo 100% uzima vlasnik doma - dogovoreni džeparac, koliko često podrazumevaju i pravo na imovinu nakon neminovne smrti, i na kraju - hej u vreme kada je moj hipotetični sugrađanin suočen sa odlukom ostati ili izaći, on formalno pravno nije smeo uopšte da se kreće jer je preko 65 godina.
Stvar uopšte nije jednostavna niti jednoznačna, niti trpi pojednostavljenja, a vodi nas neprijatnom zaključku, da su ljudi u zatvoru, diskriminisani, bez prava na raspolaganjem sopstvenom sudbinom.

Nije anegdotalni primer, imaš ideju koliko je to naših sugrađana?

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, Akiro said:

Daje se šansa vakcini. To je komplementarni postupak. Divljanje naroda i virusa obesmišljava vakcinu. 

Ako je komplementaran, nije ipak samo do naroda. Ima nečeg i do vlasti, dostupnosti, organizaciji, odgovornosti. Mada je najlakše reći divljanje naroda. UK vidiš nema takvih problema kakve ministar Braun spominje. Ali nemaju ni ministra Brauna.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, urosg3 said:

Za one koji se nadaju da je noćas poslednji put da se časovnici pomeraju na letnje ukazno vreme, malo razočarenje..

Naime, odluka Evropskog parlamenta da se ovo od 2021. godine ukine, odložena je zbog pandemije.

 

Opet novonormalno, nego jel` hoće neko oružani ustanak da dižemo sa Kosmaja? Jebo vas DST.

Nisam ukapirao sta je problem.

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, stray_cat said:

https://nova.rs/vesti/drustvo/ujedinjeni-protiv-kovida-argument-protiv-vakcina-za-strance/

 

Znači, ipak bilo bolje da se ćutalo i baciti neiskorišćeno?

 

Nisu to rekli, jedno od pitanja je i:

"Zbog čega vakcine nisu donirane stranim državama, što bi smanjilo rizik od zaraze na teritoriji naše države?"

 

Po meni, pitanja i saopštenje potpuno na mestu.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Pametan čovek pogleda GSP prevoz u Beogradu i ne treba da gleda ni Kopaonik, ni Ugostiteljske objekte. Koliko god Vesićev apeg bi neiskren i sa ko zna kakvim namerama, isti ima osnova. Problem je što ga iznosi čovek koji je direktno odgovoran za organizaciju javnog prevoza u BGD koje je mesto najdirektnijeg kontakta velikog broja ljudi u malom zatvorenom prostoru na period od 60-90 minuta koliko je potrebno da se pređe jedna autobuska linija, i tako po više puta dnevno, u svim delovima grada. Pa vi izračunajte koliko broj ljudi dođe u kontakt sa virusom i koliko puta u toku dana. 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Koliko ja znam, neka količina je donirana i BiH i Makedoniji. Ovo što se dešavalo postoji odavno, sistem za prijavu odavno ima rubriku "strani državljani bez prebivališta" i prihvatao je broj pasoša bilo koje države, nije to tolika novost.
Nije ni novost da sistem ne pita za adresu niti traži od tebe da bila šta dokazuješ, bilo koji jugoslovenski JMBG je dovoljan za unos i dobijanje poziva.

Novo je da je Privredna komora (verovatno najbesmislenija organizacija u istoriji) organizovala vakcinisanje za region, pa se naprosto pročulo, ostatak je istorija 🙂
Nisam čuo da je iko ikoga zvao, nego se desilo neminovno - pročulo se.

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, John Terry said:

Bice super kada ne bude revakcina za nas, a ovi razdelili strancima vakcine koje su placene od naseg novca.

 

Ovo je bilo pitanje coveka ko ne moze da veruje svojim ocima.

 

Pa kad dodje iduca transa AZ iz Indije doci ce isto toliko koliko i u prvoj turi, taman za sve koji su sad primili prvu dozu, nebitno odakle su.

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Pletilja said:

Od kad to zivot, sloboda, civilizacija,  pocinju i zavrsavaju od tebe i tvoje malenkosti? 

 

Pa to je od kad su samoživi dobili platformu da namecu svoj eticki provizorijum. 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Eddard said:

 

Btw, da dodam, ni pri ulasku u Srbiju joj niko test nije tražio, već joj rekli - kontaktiraće vas.

 

Znači, zvanična epidemiološka politika je - može da uđe ko hoće, a posle će natenane iz zavoda za javno zdravlje da proveravaju ko ima test, a ko ne, a dotle će potencijalni inficirani da poseje virus gde hoće (a i putnici koji su sa bili u avionu), umesto da se odmah na aerodromu vrši selekcija, a ko nema test odmah u karantin i testiranje. Da ne govorim o tome da će moju supruga sutra malo da kontaktiraju jer nikome nigde nije ostavljala podatke ni gde je, ni broj telefona, ništa...

 

Jebeš mi sve, u Srbiji je sjajna situacija s obzirom kolika kurcobolja oko ove pandemije vlada, skoro da vam i zavidim.

Luda zemlja. Neki moji poznanici korona zarazeni. Kad sam pitao da li ih je neko pitao sa kim su bili zadnja dva dana odgovor je bio NE. Jbte i onda se neki pitaju od toliki broj zarazenih u Srbiji. Nemoj neko da se naljuti ali definitivno vi u Srbiji niste bas normalni. 

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, koca popovic said:

Luda zemlja. Neki moji poznanici korona zarazeni. Kad sam pitao da li ih je neko pitao sa kim su bili zadnja dva dana odgovor je bio NE. Jbte i onda se neki pitaju od toliki broj zarazenih u Srbiji. Nemoj neko da se naljuti ali definitivno vi u Srbiji niste bas normalni

Ma mora da to ima i nekih prednosti 🙂

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...