Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

194 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

28 minutes ago, Sunshine State said:

Evo neposlusnika u mom Baden-Württembergu:

 

German state to scrap nighttime COVID-19 curfew after court ruling

 

"Sud u nemačkoj regiji Baden-Württemberg ukinuo je noćni policijski čas nametnut da zaustavi širenje COVID-19 nakon hitne primene.

Presuda dolazi dok savezna vlada razmišlja o proširenju postojećih ograničenja zaključavanja.

Upravni sud u Mannheimu - na pola puta između Frankfurta i Stuttgarta - presudio je u korist žene iz Tübingena koja je podnela hitnu prijavu.

To znači da će policijski policijski čas koji traje od 20:00 do 05:00, a koji je uveden sredinom decembra, biti ukinut u državi u četvrtak."

 

Bold: @urosg3, kreces u akciju? 😄

Eh kad imaš sud, pravnu državu 🙂

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, Sunshine State said:

 

To znači da će policijski policijski čas koji traje od 20:00 do 05:00, a koji je uveden sredinom decembra, biti ukinut u državi u četvrtak."

 

Bold: @urosg3, kreces u akciju? 😄

Da je kod nas na snazi ovakav policijski cas dva meseca, ja mislim da bi Urospetge vec formirao borbene odrede na Kosmaju i bio u neprincipijelnoj koaliciji sa Nestorovicem. 

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, urosg3 said:

Eh kad imaš sud, pravnu državu 🙂

 

Za Ripley-a "Verovali ili ne!"

 

Jedna zena podnela hitnu prijavu i sud se sastao, razmotrio cinjenice i presudio u korist jedne zene!

 

4 minutes ago, Clash said:

Da je kod nas na snazi ovakav policijski cas dva meseca, ja mislim da bi Urospetge vec formirao borbene odrede na Kosmaju i bio u neprincipijelnoj koaliciji sa Nestorovicem. 

 

Ma nije strasno - evo mi vec mesec dana imamo policijski cas od 21 do 5:30, hladno napolju, svakako sedimo u kuci u to vreme, ionako nista ne radi, sve je zatvoreno vec dva meseca - kud bi?

Edited by Sunshine State
Link to comment
Share on other sites

Dobismo danas ovaj clanak na poslu od nekog lekara, a posto se raspravljalo i ovde, mozda nekom bude interesantno:

 

Psychische Gesundheit und Lebensqualität von Kindern und Jugendlichen während der COVID-19-Pandemie – Ergebnisse der COPSY-Studie

 

Mentalno zdravlje i kvalitet života kod dece i adolescenata tokom pandemije COVID-19 - rezultati studije COPSY

 

"Deca i adolescenti su razvojno ranjivi, zbog čega ograničenja kontakata u vezi sa COVID-19 mogu biti za njih posebno stresna (1, 2). U tom kontekstu pokrenuta je nacionalna studija COPSY (Corona i Psiche) o mentalnom zdravlju i kvalitetu života dece i adolescenata tokom pandemije COVID-19, u kojoj su ispitivana i sama deca i adolescenti - pored roditelja. Cilj je bio zabeležiti efekte krize na mentalno zdravlje i kvalitet života dece i adolescenata.

 

Studija COPSI pokazuje da izazovi koje predstavlja pandemija smanjuju kvalitet života i psihološku dobrobit dece i adolescenata i povećavaju rizik od psiholoških problema. Nalazi su slični studijama iz Kine (2), Indije, Italije, SAD-a i Nemačke (5), koje su takođe otkrile više depresivnih, anksioznih i stresnih reakcija tokom pandemije, iako su podaci neadekvatni. Pored toga, treba napomenuti da simptomi koji se prijavljuju sami još ne predstavljaju bolest, već ih treba shvatiti kao pozitivan skrining sa potrebom za daljim pojašnjenjem. Izgleda da su posebno pogođena socijalno ugrožena deca. Da bi se zaštitilo i održalo mentalno zdravlje dece i adolescenata tokom kriznih situacija, potrebne su preventivne i promotivne usluge specifične za ciljne grupe "

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, Slavisa iz Tavankuta said:

...Hrvatski policajac je izrekao karantin za cerku od 3 godine, 10 dana. Ne znam da li je to legalno ili ne?

 

2 hours ago, Devojka Luke Razića said:

@Slavisa iz Tavankuta Strašno. Ne znam šta drugo da kažem.

 

Deca su legitimni prenosioci.

 

U Hrvatskoj registrovan britanski soj korone, nađen kod trogodišnjeg deteta.  

Link to comment
Share on other sites

Pa ta žena je sama kriva, krenula je na put, a nije se informisala koji su uslovi za prelazak granice. Kao da je proteklih godinu dana bila na Marsu, pa ne zna da se ne može preko granice tek tako. A što se tiče prenošenja virusa, dete je podjednak rizik, kao i odrasli. Trebala je da odradi PCR test i za dete i ne bi bilo problema.

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, Slavisa iz Tavankuta said:

Kod nas ovo je odlicno, samo 1800-2000 dnevno, a sve "radi" ( svadbe, splavovi, kafici, restorani, ....) Uopste nije losa cifra. 

 

Proslu subotu dosla prijateljeva sestra iz Osijeka, inace doktorica u Osijeku, i stalno je na kovid odeljenju. Primila je 2 doze Fajzer vakcine, i uradila je PCR test. Dosla sa cerkom od 3 godine da vidi mamu, tatu i brata. Vratila se nazad vec u nedelju, i pri ulasku u Hrvatsku , Hrvatski policajac je izrekao karantin za cerku od 3 godine, 10 dana. Ne znam da li je to legalno ili ne?

 

Pa zavisi koje uslove im Hrvatska za ulazak - trebalo bi da je jasno naznaceno na website-u njihovog ministarstva (ili ko vec odredjuje pravila).

 

Evo sad gledam pravila za ulazak u Holandiju, PCR je potreban samo za starije od 13 godina: "All passengers aged 13 and over must therefore present negative test results before traveling to the Netherlands."

 

Link to comment
Share on other sites

Pa objavljeni su uslovi na sajtu njihovog ministarstva unutrašnjih poslova. Važe od 21. januara.

 

Quote

Svi ostali putnici koji, neovisno o državljanstvu, dolaze u Republiku Hrvatsku iz država/regija članica EU/EGP, a koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, moraju predočiti negativan nalaz PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz) ili obaviti PCR testiranje na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.
 
* Iznimno, PCR test na SARS-CoV-2 ne moraju imati slijedeće kategorije putnika koji putuju iz država/regija članica EU/EGP iako dolaze s područja zemalja koje ne pripadaju zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti:

radnici ili samozaposlene osobe koje obavljaju ključne poslove, uključujući zdravstvene djelatnike, pogranične i upućene radnike te sezonske radnike kako su navedeni u Smjernicama o ostvarivanju slobodnog kretanja radnika tijekom pandemije bolesti COVID-19 uz uvjet da ne borave u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati;

učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju u inozemstvo, uz uvjet da ne borave u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati;

pomorci i radnici u sektoru prometa ili pružatelja usluga prijevoza, uključujući vozače teretnih vozila koji prevoze robu za uporabu na državnom području i one koji su samo u tranzitu;

diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za funkcioniranje tih organizacija, vojno osoblje i policijski službenici te humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti;

osobe koje putuju iz nužnih obiteljskih ili poslovnih razloga, uključujući novinare u obavljanju njihove dužnosti;

putnici u tranzitu uz obavezu napuštanja Republike Hrvatske u roku od 12 sati od ulaska;

pacijenti koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

 

Deca nisu izdvojena kao kategorija kojoj ne treba PCR test za ulazak u Hrvatsku.

Edited by Wookie
Link to comment
Share on other sites

Pouka iz svega ovoga je da se treba dobro informisati pre nego što se krene na put. Ovih dana svaka država ima neka svoja pravila i posle đavo bude kriv, kad zaglaviš na granici, jer se nisi informisao. Kao što se desilo nekim našim ljudima da ih istim avionom vrate iz Nemačke za Srbiju. Posle ti je kasno da se žališ.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@zoe Bg Odakle uzimaš ove podatke o broju novozaraženih?

 

Pitam, jer sada čitam na N1 da su na sajtu COVID19 podaci postavljeni u 15:40, a da je većini medija ta informacija dostavljena ranije.

 

https://rs.n1info.com/vesti/zvanicno-2-088-novih-slucajeva-koronavirusa-preminulo-14-osoba/

 

Ovo se ranije nije dešavalo.

 

*

Što se tiče ovog trogodišnjeg deteta koje mora u karantin, slažem se da je majka morala dobro da se informiše.

 

Jedino mi nije jasno gde ide dete u karantin, da li je u kući, u posebnoj sobi ili?

Link to comment
Share on other sites

Ja sam juče napisala kako se ponašaju ljudi na Banjici ( oko pijace ). Zaista sam videla dosta ljudi bez maski.

 

Danas od frizerke čujem da je juče bila sa mužem u "Ruskom caru". I na galeriji i dole gde se ruča sve je bilo poluprazno. I kaže žena da se poštuju mere-do stola se ide sa maskom, za stolom se maska skida. 

 

Kod frizera se poštuju sve epidemiološke mere. 

Link to comment
Share on other sites

Cim se malo opustis brojke rastu.

 

Zato jeste pametno dizati histeriju i zakljucavati ljude u kaveze jer se ne ponasaju kao razumna bica.

 

Ako se ponasas kao zivotinja koja nije dresirana, opasnost si po druge, lanac je jedino resenje.

 

Bukvalno da ti bude zao sto ne postoji 100% efikasna i dostupna vakcina i da vakcinisanje bude opciono.

 

E to bi bio pravi plan za zlatnu milijardu.

Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, Devojka Luke Razića said:

@zoe Bg Odakle uzimaš ove podatke o broju novozaraženih?

 

Pitam, jer sada čitam na N1 da su na sajtu COVID19 podaci postavljeni u 15:40, a da je većini medija ta informacija dostavljena ranije.

Blic, sajt gotovo uvek kasni za medijima, samo sto to bude par minuta uglavnom. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, McLeod said:

Cim se malo opustis brojke rastu.

 

Zato jeste pametno dizati histeriju i zakljucavati ljude u kaveze jer se ne ponasaju kao razumna bica.

 

Ako se ponasas kao zivotinja koja nije dresirana, opasnost si po druge, lanac je jedino resenje.

 

Bukvalno da ti bude zao sto ne postoji 100% efikasna i dostupna vakcina i da vakcinisanje bude opciono.

 

E to bi bio pravi plan za zlatnu milijardu.

Da se oko neceg i slozim sa tobom... ljudi iz prethodna 3talasa, nista ne naucise...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...