Sharp Posted May 28 Posted May 28 To je faul, jasno mi je da na prvu može izgledati da Baldwin ne radi ništa krivo, ali to pravilo nije od jučer i postoji s razlogom i obrambeni igrači toga moraju biti svjesni. Quote The shooter, Strazel, leaves his feet for the shot, and by rule, he has the right to land anywhere on the court not previously occupied. Baldwin arrives late to the spot, i.e., after Strazel goes into the air. So, Baldwin's foot contact coming underneath Strazel as it does is, by rule and EuroLeague guidelines, an unsportsmanlike foul. Evo što kaže referee expert. 1 3
Kooineeperk Posted May 28 Posted May 28 "he has the right to land anywhere on the court not previously occupied." Znaci odbrambeni igraci moraju biti dobri fizicari, da mogu kroz parametre mase protivnika, ubrzanja, ugla, nadmorske visine (zbog promenjivosti sile zemljine teze) a bogami i gabarita protivnika (zbog otpora vazduha), dooooobro da proracunaju gde ce protivnicki shooter da doskoci, da ne bi tu bili. Ko je ovo smislio... A mogli su da kazu cilindar je ~XX cm od mesta odraza, i tu ne smes biti. Pola metra, metar ako treba. I onda nema skakanja unapred da bi izvukao faul, nema bacakanja jedne noge... Sto mora jednostavno kad moze komplikovano?
realno *w Posted May 29 Posted May 29 9 hours ago, Kooineeperk said: Znaci odbrambeni igraci moraju biti dobri fizicari, da mogu kroz parametre mase protivnika, ubrzanja, ugla, nadmorske visine (zbog promenjivosti sile zemljine teze) a bogami i gabarita protivnika (zbog otpora vazduha), dooooobro da proracunaju gde ce protivnicki shooter da doskoci, da ne bi tu bili. Upravo ovo. Naročito u slučaju malih prdavaca kao što je Štrazel, koji iz mesta, cimajem tela, poskoči i metar unapred da skrati šut. Kako onda igrati odbranu nad takvim igračima? Jedino ako će da šutne iz mesta, pa ako se odbrambeni dobro pozicionirao, pa eto digne ruke i to je to. Ako napadač uradi side step na primer, odbrambeni ne sme da se pomera, jer ko zna gde će ovaj posle toga skočiti. A stvar koja me najviše nervira u košarci, je selektivnost primene pravila. Jednostavno nisu ista pravila za šuteve bekova sa 8 metara i sve što se događa u reketu. 2
Princeton Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Na ubacivanju lopte, kada igrač koji je ubacio loptu u igru može da je dobije nazad? Ja sam mislio da može čim postane aktivan, zakorači jednom nogom u teren, dok je druga u vazduhu (iskoraku). - Dok na nekim basketima kažu da moraju obe noge da budu u terenu. Ne mogu da nađem pravilo u Fibinoj rulebook, pa ako neko zna tačno, neka pomaže.
Kooineeperk Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 8 minutes ago, Princeton said: Na ubacivanju lopte, kada igrač koji je ubacio loptu u igru može da je dobije nazad? Ja sam mislio da može čim postane aktivan, zakorači jednom nogom u teren, dok je druga u vazduhu (iskoraku). - Dok na nekim basketima kažu da moraju obe noge da budu u terenu. Ne mogu da nađem pravilo u Fibinoj rulebook, pa ako neko zna tačno, neka pomaže. Dovoljno je da ima jednu nogu u terenu a drugu u vazduhu (da jos nije pipnuo teren izlazeci iz auta). Kad kazes na "nekim basketima" to mislis na terenima na ulici? Za to ne postoji rule-book 😄 osim sta ljudi imaju obicaj da igraju lokalno. Ako gledamo to kroz 3X3 pravila - tamo nema ubacivanja lopte iz auta vec se igra check-ball, za svaku "mrtvu" loptu koja je dodeljena nekom timu, igrac tog tima (napadac) dodaje loptu protivniku (odbrani) i taj igrac mu je vraca, izvan linije za 3p.
Princeton Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 2 minutes ago, Kooineeperk said: Dovoljno je da ima jednu nogu u terenu a drugu u vazduhu (da jos nije pipnuo teren izlazeci iz auta). Kad kazes na "nekim basketima" to mislis na terenima na ulici? Za to ne postoji rule-book 😄 osim sta ljudi imaju obicaj da igraju lokalno. Ako gledamo to kroz 3X3 pravila - tamo nema ubacivanja lopte iz auta vec se igra check-ball, za svaku "mrtvu" loptu koja je dodeljena nekom timu, igrac tog tima (napadac) dodaje loptu protivniku (odbrani) i taj igrac mu je vraca, izvan linije za 3p. Odlično. Imaš li možda paragraf iz Fiba pravila? Može i nba, ncaa.. bilo šta da je zvanično. U pitanju su lokalni basketi, većinom 4x4, i igrači su kvalitetni ex-semi pros i bivši NCAA. Izvodi se lopta ispod koša.. a ne radi se check na vrhu kao 3x3.
Kooineeperk Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago (edited) 6 minutes ago, Princeton said: Odlično. Imaš li možda paragraf iz Fiba pravila? Može i nba, ncaa.. bilo šta da je zvanično. Ne postoji jedno pravilo vec se gleda kombinacija, mislim da je clan 23 iz FIBA rule book-a, koji definise kada je igrac in a kada out. Plus clan 17 gde se definise ubacivanje (konkretno da onaj ko ubacuje ne moze opet da pipne loptu a da ona nije pipnula bilo kog drugog igraca na terenu). Zanimljivo mi je da u pravilima nije jasnije objasnjenja i sutacija kada recimo igrac skace za loptom koja ide u aut, nagazi liniju ili je stao u aut ali se onda odrazio i tehnicki nije dodirivao nista sto je aut (ali je skocio iz out-of-bounds situacije). Sve to se pokrije na sudijskim seminarima i treninzima, nije bas sve u rule-book-ovima. Ne znam kako je u NBA, NCAA, najvise se bavim FIBA pravilima 🙂 6 minutes ago, Princeton said: U pitanju su lokalni basketi, većinom 4x4, i igrači su kvalitetni ex-semi pros i bivši NCAA. Izvodi se lopta ispod koša.. a ne radi se check na vrhu kao 3x3. To je stvar lokalnih pravila, kako ekipa ima obicaj da igra. Takve stvari treba razjasniti pre tekme ili eventualno prvom prilikom kad se pojavi situacija 🙂 Edited 6 hours ago by Kooineeperk slovo
Knipex Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Ovo što je on citirao je AI odgovor i odnosi se na to da igrač može biti jednom nogom u terenu ako je lopta u igri i nisam sigran da se uopšte odnosi na to što si ti pitao. Ne znam da li je je ovako još uvek, ali sam 99% siguran da su FIBA pravila, a i evroliga pravila, da kada je igrač bio u autu mora sa obe noge da bude u terenu pre nego što ostvari kontakt sa loptom. @Sharp će ovo sigurno znati.
Princeton Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago (edited) 11 minutes ago, Knipex said: Ovo što je on citirao je AI odgovor i odnosi se na to da igrač može biti jednom nogom u terenu ako je lopta u igri i nisam sigran da se uopšte odnosi na to što si ti pitao. Ne znam da li je je ovako još uvek, ali sam 99% siguran da su FIBA pravila, a i evroliga pravila, da kada je igrač bio u autu mora sa obe noge da bude u terenu pre nego što ostvari kontakt sa loptom. @Sharp će ovo sigurno znati. Eto vidi sad.. Bio sam skoro 100% siguran da je jedna noga dovoljna, sve dok druga nije vani. Baš me zanima ima li gdje definisano, jer mi nema logičkog objašnjenja što moraju obe noge da budu u aktivnom polju. @Kooineeperk igraju se basketi striktno po fiba pravilima, zato se sve mora razjasniti za sljedeći put 😄 Edited 6 hours ago by Princeton
Kooineeperk Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 11 minutes ago, Knipex said: Ovo što je on citirao je AI odgovor i odnosi se na to da igrač može biti jednom nogom u terenu ako je lopta u igri i nisam sigran da se uopšte odnosi na to što si ti pitao. Ne znam da li je je ovako još uvek, ali sam 99% siguran da su FIBA pravila, a i evroliga pravila, da kada je igrač bio u autu mora sa obe noge da bude u terenu pre nego što ostvari kontakt sa loptom. @Sharp će ovo sigurno znati. @Knipex citao sam pravila i sam tumacio, stoje mi bookmarkovani FIBA rule book i EL bylaws 🙂 kakav AI odgovor? 🙂 Recimo pravilo 8 sekundi (clan 28) kaze da moraju obe noge biti na polovini protivnika, pa cesto vidimo kako to igraci ispostuju. Ali za ubacivanje lopte iz auta to nije definisano tako kao za 8 sekundi, pa me navodi da tumacim da je dovoljno jedno stopalo u terenu. @Sharp svakako bolje zna i kako je u ostalim ligama.
Knipex Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 30 minutes ago, Kooineeperk said: Ali za ubacivanje lopte iz auta to nije definisano tako kao za 8 sekundi, pa me navodi da tumacim da je dovoljno jedno stopalo u terenu. Nije ubacivanje lopte iz auta nego aktiviranje igrača koji je u autu. Nisam mogao da izguglam pravilo, ali se sećam da je bilo takvih situacija na nekim utakmicama ranijih godina i da su komentatori naglašavali da mora da bude sa obe noge u terenu pre kontakta sa loptom. Bila je i situacija na utakmici Zvezda - Baskonija kada je Batler to uradio, samo jbg Plavšić je prokomentarisao kako je Batler to uradio na pametan način, nije pominjao pravilo pa da se pozovem na to. Možda grešim, ali nekako mi ovo stoji u malom mozgu.
Krava kaze mu Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago On 7/25/2025 at 2:47 PM, NMX said: Mozak me zaboleo look-how-they-massacred-my-boy-meme.gif (498×273)
Sharp Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Ovo što spominjete nigdje izrijekom nije definirano u fiba službenim pravilima ili interpretacijama. Ono što meni logika nalaže ovisno o tome kako se gleda u pravilima status igrača za neke druge situacije je to da igrač stiče status igrača u polju kad je s obje noge (i loptom) unutar terena, a da stekne status igrača van polja dovoljna je jedna noga van terena (primjer prilikom brzog izvođenja nakon primljenog koša to možete vidjeti kad neki igrači zakorače jednom nogom vani, a druga je u zraku). Možda sam u krivu, ako netko ima drugačije tumačenje slobodno neka me ispravi. 1
Kooineeperk Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Slazem se @Sharp da logika nalaze da bude (odnosno da je bio pre koraka ili skoka prilikom kog hvata loptu) sa obe noge u terenu, ali kao sto si i sam naveo a i ja ranije napisao to nije eksplicitno napisano u pravilima. Definisano je kada je igrac out of bounds. Ovo sto pominje @Knipex o "aktiviranju" igraca, to nigde nisam nasao u FIBA rule book-u. Po mom misljenju, igrac je aktivan, samo je pitanje da li je out of bound ili nije. Dok je s druge strane eksplicitno navedeno za back-court violation da mora sa obe noge da se predje polovina. Pa na osnovu onog sto sam vidjao do sada na utakmicama, i citajuci pravila, zakljucio sam da nije obavezno da igrac "checkira oba stopala".
Knipex Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) Pa ako je igrač u autu (out of bounds) to implicira, ako se vodimo ovim što je Sharp napisao, da nakon toga mora sa obe noge da bude u terenu i da nakon toga ostvari kontakt sa loptom da bi stekao status igrača u polju. Tako sam ja razumeo Sharpa, a to sam u biti i ja napisao. 5 minutes ago, Kooineeperk said: Pa na osnovu onog sto sam vidjao do sada na utakmicama Ako ti nije problem nađi jednu takvu situaciju. Ja ću probati da nađem suprotnu jer sam ubeđen da je ovako kako sam napisao. Edited 2 hours ago by Knipex
Barkley#34 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Znam da sam više puta video da igrač izvede loptu ispod koša i dok mu je mu je vraćaju potrudi se da stane i vidljivo se ukopa sa obe noge u parket da bude primetno da je sa obe noge stao pre nego što je dobio loptu nazad. Verovatno je to u skladu sa onim što Sharp i Knipex pišu.
Kooineeperk Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 17 minutes ago, Knipex said: Ako ti nije problem nađi jednu takvu situaciju. Ja ću probati da nađem suprotnu jer sam ubeđen da je ovako kako sam napisao. Off the back trik prilikom izvodjenja auta, kad protivnika pogodis loptom, pa je uzmes, je pun situacija kada nisu oba stopala dotakla teren pre ponovnog kontakta sa loptom. Sad, da li je to greska sudija ili je pravilo, 'bem li ga...
Knipex Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 6 minutes ago, Kooineeperk said: Off the back trik prilikom izvodjenja auta, kad protivnika pogodis loptom, pa je uzmes, je pun situacija kada nisu oba stopala dotakla teren pre ponovnog kontakta sa loptom. Sad, da li je to greska sudija ili je pravilo, 'bem li ga... Kako nisu oba stopala dotakla teren? Pa eto situacija opet Zvezdina utakmica kad su Kodija uradili na foru. Zaboravih ko je bio, ali sa obe noge je bio u terenu kad je pokupio loptu.
Kooineeperk Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 3 minutes ago, Knipex said: Kako nisu oba stopala dotakla teren? Pa eto situacija opet Zvezdina utakmica kad su Kodija uradili na foru. Zaboravih ko je bio, ali sa obe noge je bio u terenu kad je pokupio loptu. Ja ti kazem da je bilo situacija gde nisu bile obe noge, a ti mi kao kontra primer dajes situaciju gde jesu obe noge bile 🙂 Mislio sam da ces naci primer gde je igrac samo jednom nogom stupio na teren, ostvario ponovo kontakt sa loptom, i da su sudije svirale nepravilno izvodjenje. Ne mogu da nadjem neke EL highlightse, uglavnom iz NBA vidjam situacije. Nemam sada vremena da detaljnije istrazujem ali pokusacu ako neko ne nadje nesto konkretno u medjuvremenu.
Knipex Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Brate, nemoj pogrešno da me shvatiš, ne kontriram ti čisto radi rasprave nego sam ubeđen u ovo što pišem. U međuvremenu sam pitao dva sinova druga (nisam im rekao svoje stanovište dok mi nisu dali odgovor) i obojica su mi potvrdili ono što sam i mislio. Elem, poslao sam poruku Iliji Kovačiću pa ako odgovori iskopiraću ovde 😄 Situacija je na 4:19, usporio sam maksimalno na najvećoj rezoluciji i siguran sam da je sa obe noge u terenu kad je dotakao loptu, ali u pravu si to ne opovrgava tvoj stav. 1
Kooineeperk Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ma opusteno, diskutujemo, trazimo sta je ispravno. Ne kazem da sam ja 100% u pravu, nego bih voleo da znam sigurno kako ide pravilo pa makar ja bio u krivu. 🙂 Evo ovo sam nesto gledao, meni ovde deluje da ima puno situacija da nisu obe noge checkirale teren.
Kooineeperk Posted 56 minutes ago Posted 56 minutes ago Video (koji nema taj ugao): Ovo definitivno nisu bile obe noge u terenu, zar ne?
Kooineeperk Posted 50 minutes ago Posted 50 minutes ago Evo od pre par dana cini mi se, lik jedva da je bio i jednom nogom u terenu 😄 E sad, ovo je NBA, tamo se svasta ne sudi.
Recommended Posts