Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

McCarthy

Recommended Posts

Izvinjavam se onima koji ne znaju engleski ili ih mrzi da citaju clanak (jeste, mozda su one-lineri citljiviji ili zabavniji).

No, ovde je nesto:

‘This is who Donald Trump is’: Ex-Trump administration officials sign open letter backing John Kelly’s claims

A group of former Trump administration officials has penned an open letter backing his former chief of staff John Kelly, after he warned that the former president meets the definition of “a fascist.”

In the explosive letter, the 13 former aides highlight the “danger” of a potential second Trump term, saying: “This is who Donald Trump is.”

“The revelations General Kelly brought forward are disturbing and shocking. But because we know Trump and have worked for and alongside him, we were sadly not surprised by what General Kelly had to say,” the letter, first published by POLITICO, states.

“We applaud General Kelly for highlighting in stark details the danger of a second Trump term. Like General Kelly, we did not take the decision to come forward lightly. We are all lifelong Republicans who served our country,” the letter reads.

“However, there are moments in history where it becomes necessary to put country over party. This is one of those moments. Everyone should heed General Kelly’s warning.”

The officials include former White House press secretary Stephanie Grisham, former Department of Homeland Security chief of staff Miles Taylor, and former national security adviser to Mike Pence Olivia Troye. Other signatories include former senior counselor to Kelly Kevin Carroll, former assistant secretary of homeland security Elizabeth Neumann, former deputy press secretary Sarah Matthews, former press secretary to the vice president Alyssa Farah Griffin; and the former White House communications director Anthony Scaramucci.

Kelly said in a new interview with the New York Times this week that the former president meets the definition of a fascist and, if re-elected, he would govern like a dictator if allowed.

“Looking at the definition of fascism: It’s a far-right authoritarian, ultranationalist political ideology and movement characterized by a dictatorial leader, centralized autocracy, militarism, forcible suppression of opposition, belief in a natural social hierarchy,” he said.

Kelly, a former Marine Corps general, also told The Atlantic that Trump once praised Hitler’s generals for their loyalty to the Nazi dictator – and said that Hitler “did some good things.”

In response to Kelly’s claims, Trump lashed out at the former chief of staff calling him “a lowlife” and “total degenerate” on Truth Social.

“Thank you for your support against a total degenerate named John Kelly, who made up a story out of pure Trump Derangement Syndrome Hatred!” he posted about the man he once praised as a “true star” of his administration.

“This guy had two qualities, which don’t work well together. He was tough and dumb. The problem is his toughness morphed into weakness, because he became JELLO with time!”

Trump has brushed off the claims as “lies” while Steven Cheung, Trump’s campaign communications director, said in a statement: “John Kelly has totally beclowned himself with these debunked stories he has fabricated because he failed to serve his President well while working as Chief of Staff and currently suffers from a debilitating case of Trump Derangement Syndrome.”

Kamala Harris, meanwhile, has ramped up the warnings about Trump as the campaign enters the final stretch.

The vice president said at a rally on Wednesday that Kelly’s claims are “a window into who Donald Trump really is, from the people who know him best, from the people who worked with him side by side in the Oval Office and in the Situation Room.”

izvor: https://www.the-independent.com/?CMP=ILC-refresh

Ovde treba uvideti da se ne radi "levicarskim radikalnim ekstremistima."

Ovo su konzervativni clanovi Republikanske partije koji su radili sa Trumpom/za Trumpa.

Ne radi se o izboru bolje opcije, boljeg ekonomskog plana/programa. Dosli smo u poziciju da je ovo referendum za/protiv Trumpa.

Izjasnicu se: apsolutno sam protiv da se tom XYWZ (necu da pisem atribute, kulturniji sam od njega) da jos jedan mandat.

Meni se licno nece nista promeniti, ko god da pobedi. Mator sam i bolestan, nemam vremena da vidim neke pomake. Danas i ovde, ne dozivljavam to kao znacajno za moju buducnost.

Privatno/licno, vidim to kao pitanje morala i etike.

Zato jer posedujem oboje, a Trump ne samo da nema, nego ni ne zna sta je to.

• Like 7

Mene zivo interesuje kad pricate o fair share i porezu, i kako korporacije ne placaju, kako zamisljate da se to desi? Posto ako nije jasno oni placaju po zakonu. i prica da su to neke offshore firme, samo kaze da ne znate da je Tramp 2018te oporezovao offshore prihode, da bi naterao firme da vrate ulaganje u US, a za to je smanjio korporativni porez. Mislim Kamala i njen predlog za unrealized capital gains tax, je unistavanje cele ekonomije. Jer ce Wall St kolapsirati, ali eto interesuje me kako mislite da se to izvede?

2 minutes ago, Angelia said:

Mene zivo interesuje kad pricate o fair share i porezu, i kako korporacije ne placaju, kako zamisljate da se to desi? Posto ako nije jasno oni placaju po zakonu. i prica da su to neke offshore firme, samo kaze da ne znate da je Tramp 2018te oporezovao offshore prihode, da bi naterao firme da vrate ulaganje u US, a za to je smanjio korporativni porez. Mislim Kamala i njen predlog za unrealized capital gains tax, je unistavanje cele ekonomije. Jer ce Wall St kolapsirati, ali eto interesuje me kako mislite da se to izvede?

Nixon je napravio jedan iskorak sastajuci se sa Maom i nedugo nakon toga su predstavnici velikih kompanija naprasno poceli da lete tamo amo po Aziji i nedugo nakon toga da otvaraju nove fabrike, ali ne u Americi. Vremenom su ubili manufakturu, doduse jos nesto se batrga. Zatim su poceli da koriste repromaterijale posto su bili jeftiniji tamo nego ovde i ubili i taj deo privrede. Na kraju je doslo do globalizacije. 

Sada Tramp prica kako ce da vrati fabrike. Nisu samo fabrike u pitanju, u pitanju su svi repromaterijali koji idu u sastavljanje produkta. Za vracanje je potrebna ogromna kolicina novaca da se podignu fabrike, otvore rudnici, nadje radna snaga... i svaki od tih produkta a proizvodnja je biti daleko ogranicenija, ce da kosta mnogo vise (pogotovo kada se ratosiljas ilegalaca). 

Svi ti offshore porezi sto ti kazes su u vazduhu, zato sto se nehoticno otpisuju na rashode koji nisu proverljivi za irs osim ako ne pocnu da se petljaju u politiku druge drzave. To su radili sa bankama, pa je polovina drzava na svetu da pojednostavi stvari rekli 'ne' americkom gradjaninu da otvori bankovni racun u njihovoj drzavi. 

Od takse na nerealizovani kapital nece biti nista, jednostavno eknomisti, fed.. nece to dozvoliti. Tako da je prica u prazno. 

Znaci, bajka o vracanju manufakture (foxtonn - apple) ce i dalje ostati bajka, nebitno koliko god se populisticka ideja ponovila. Tramp nije mogao da sacuva auto industriju, jednu od malobrojnih koja radi, a ne da vrati fabrike nazad. GM se iselio u Kolumbiju i Ekvador i 14k ljudi je izgubilo posao. Micubisi (deo Krajzlera) isto... 

E da, da dodam, Trampovo vracanje fabrika em sto je skupo, em ce sve sto se uveze da se ocarini. To se zove - inflacija. 

• Like 1

5 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Nixon je napravio jedan iskorak sastajuci se sa Maom i nedugo nakon toga su predstavnici velikih kompanija naprasno poceli da lete tamo amo po Aziji i nedugo nakon toga da otvaraju nove fabrike, ali ne u Americi. Vremenom su ubili manufakturu, doduse jos nesto se batrga. Zatim su poceli da koriste repromaterijale posto su bili jeftiniji tamo nego ovde i ubili i taj deo privrede. Na kraju je doslo do globalizacije. 

Sada Tramp prica kako ce da vrati fabrike. Nisu samo fabrike u pitanju, u pitanju su svi repromaterijali koji idu u sastavljanje produkta. Za vracanje je potrebna ogromna kolicina novaca da se podignu fabrike, otvore rudnici, nadje radna snaga... i svaki od tih produkta a proizvodnja je biti daleko ogranicenija, ce da kosta mnogo vise (pogotovo kada se ratosiljas ilegalaca). 

A ponajvise je u pitanju kvalifikovana radna snaga i to od inzenjera do coveka koji radi na traci. Isti je problem i

u Evropi, u Evropi se lekovi vise ne proizvode, a ne proizvode se ( proizvodnja je u Kini i Indiji) jer je recimo EU

zabranila neki osnovni sastojak za lek ( truje covekovu okolinu, ali ne kada ga i uzimas kao lek), a i fabrike su

izmestile svoj ceo know-how u Kinu i Indiju i tu povratka nema.

26 minutes ago, Angelia said:

Uvek moze da se izmisli jos po koji porez, na primer wealth tax nego te dodatne milijarde ne mogu da spase troskove za kamate

i socijalu, zdravstvo.

1 minute ago, Selina said:

A ponajvise je u pitanju kvalifikovana radna snaga i to od inzenjera do coveka koji radi na traci. Isti je problem i

u Evropi, u Evropi se lekovi vise ne proizvode, a ne proizvode se ( proizvodnja je u Kini i Indiji) jer je recimo EU

zabranila neki osnovni sastojak za lek ( truje covekovu okolinu, ali ne kada ga i uzimas kao lek), a i fabrike su

izmestile svoj ceo know-how u Kinu i Indiju i tu povratka nema.

Koliko god sve to izgleda uzasno i u neku ruku jeste, ali nam je sve to postalo dostupnije. To je i bio cilj globalizacije, smanjiti cenu produkta, ali smo dobili kvantitet, ne kvalitet... 

24 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Svi ti offshore porezi sto ti kazes su u vazduhu, zato sto se nehoticno otpisuju na rashode koji nisu proverljivi za irs osim ako ne pocnu da se petljaju u politiku druge drzave. To su radili sa bankama, pa je polovina drzava na svetu da pojednostavi stvari rekli 'ne' americkom gradjaninu da otvori bankovni racun u njihovoj drzavi. 

Prvo, pricas netacne stvari, uglavnom banke zahtevaju podatke. Drugo, to o cemu ti pricas je kriminal da neko krije prihode u nekoj zemlji. Pazi pricamo o javnim firmama i ti kazes da nekako kriju prihode iz drugih zemalja a da IRS ne nadje tako nesto, i da onda svi ne idu u zatvor?

15 minutes ago, Selina said:

Uvek moze da se izmisli jos po koji porez, na primer wealth tax nego te dodatne milijarde ne mogu da spase troskove za kamate

i socijalu, zdravstvo.

Wealth tax ne oporezuje kompanije. Kako ces to da izvedes a da nije protivustavno, ili da ti bilioneri ne odnesu pare gde im je bolje? Iako ti bilioneri i milioneri placaju vecinu poreza u USA

Spoiler

Mogu svi poznati liberali i levi da se poređaju i daju podršku Kamali, i Tejlor Svift, i ekonomisti i pokojni Elvis Prisli, ali te liste podržavaoca njenog lika i dela su ipak manje važne od nekih drugih lista...

Recimo, jedna od takvih lista koje su najvažnije za izbore, uočena je u okrugu Lankaster u Pensilvaniji.

Izborni regulatori i zvaničnici okruga Lankaster izdali su, naime, danas saopštenje da su zaustavili izbornu prevaru u registraciji 2.500 glasača, a ta lista koju su pronašli povlači ozbiljnije konsenkvence i dalju istragu. 

https://6abc.com/post/lancaster-county-elections-board-says-workers-flagged-2500-possibly-fraudulent-voter-registrations-pennsylvania/15468864/

Uporedo sa tim dešavanjima u Lankasteru, koja ljudi u Srbiji prepoznaju kao Vučićev textbook, liberalni Axios piše da sve veći broj političara iz vrha Demokratske stranke govori da će Kamala izgubiti - iako neke ankete pokazuju da je nerešeno. 

U tekstu se navodi da je upadljivo kako privatni razgovori sa demokratama unutar i van njene kampanje otkrivaju široku zabrinutost da malo što ona čini, govori ili pokušava - pomera iglu.

I to, nastavljaju autori teksta, nakon što su demokrate potrošile milijardu dolara, skoro dvostruko više od republikanaca, u poslednja tri meseca da uglancaju njen imidž i uprljaju imidž Trampa.

https://www.axios.com/2024/10/25/election-democrats-trump-harris-lose

Jer ako nisu dovoljni impičmenti, sudska gonjenja, priča o Hitleru, medijska propaganda i dva pokušaja ubistva Trampa, pa on i pored svega toga vodi u anketama, ne treba isključiti ni scenario koji je na snazi u okrugu Lankaster.

Tu je matematika jednostavna - kada ankete i rano glasanje pokazuju ono što pokazuju, jedan legitimni glas Tejlor Svift vredi ipak manje od 2.500 lažnih registracija, koje bi se materijalizovale u 2.500 glasova da nadležni u okrugu nisu savesno odradili svoj posao...

Edited by Nek grmi jako

10 minutes ago, Nek grmi jako said:
  Hide contents

Mogu svi poznati liberali i levi da se poređaju i daju podršku Kamali, i Tejlor Svift, i ekonomisti i pokojni Elvis Prisli, ali te liste podržavaoca njenog lika i dela su ipak manje važne od nekih drugih lista...

Recimo, jedna od takvih lista koje su najvažnije za izbore, uočena je u okrugu Lankaster u Pensilvaniji.

Izborni regulatori i zvaničnici okruga Lankaster izdali su, naime, danas saopštenje da su zaustavili izbornu prevaru u registraciji 2.500 glasača, a ta lista koju su pronašli povlači ozbiljnije konsenkvence i dalju istragu. 

https://6abc.com/post/lancaster-county-elections-board-says-workers-flagged-2500-possibly-fraudulent-voter-registrations-pennsylvania/15468864/

Uporedo sa tim, liberalni Axios piše da sve veći broj političara iz vrha Demokratske stranke govori da će Kamala izgubiti - iako neke ankete pokazuju da je nerešeno. 

U tekstu se navodi da je upadljivo kako privatni razgovori sa demokratama unutar i van njene kampanje otkrivaju široku zabrinutost da malo što ona čini, govori ili pokušava - pomera iglu.

I to, nastavljaju autori teksta, nakon što su demokrate potrošile milijardu dolara, skoro dvostruko više od republikanaca, u poslednja tri meseca da uglancaju njen imidž i uprljaju imidž Trampa.

https://www.axios.com/2024/10/25/election-democrats-trump-harris-lose

Jer ako nisu dovoljni impičmenti, sudska gonjenja, priča o Hitleru, medijska propaganda i dva pokušaja ubistva Trampa, pa on i pored svega toga vodi u anketama, ne treba isključiti ni scenario koji je na snazi u okrugu Lankaster.

Tu je matematika jednostavna - kada ankete i rano glasanje pokazuju ono što pokazuju, jedan legitimni glas Tejlor Svift vredi ipak manje od 2.500 lažnih registracija, koje bi se materijalizovale u 2.500 glasova da nadležni u okrugu nisu savesno odradili svoj posao...

Bilo je po medijima prenosenje nekog razgovora Obame i Bajdena ( citali su usana sta govore) na pogrebu udovice  Roberta Kenedija.

1 hour ago, Angelia said:

Ja mislim da ce drill, drill, drill i tarifa na sav uvoz, kao i trgovinski rat sa citavim svijetom i to nekako rijesiti. Ne razumijem bas kako, ali "Tramp-good, Kamala- bad for economy"...

Edited by ters
  • Like 1

33 minutes ago, Angelia said:

Prvo, pricas netacne stvari, uglavnom banke zahtevaju podatke. Drugo, to o cemu ti pricas je kriminal da neko krije prihode u nekoj zemlji. Pazi pricamo o javnim firmama i ti kazes da nekako kriju prihode iz drugih zemalja a da IRS ne nadje tako nesto, i da onda svi ne idu u zatvor?

Ti si definitivno funkcionalno nepismena ili samo maliciozna

• Like 1

1 hour ago, Selina said:

Bilo je po medijima prenosenje nekog razgovora Obame i Bajdena ( citali su usana sta govore) na pogrebu udovice  Roberta Kenedija.

Spoiler

Pa nije to sada neko tele sa dve glave, pa da stane narod da se čudi dok gleda, jer zabrinutost u Demokratskoj stranci traje već danima unazad.

Spoznaja tog trenda na dohvat je ruke bukvalno svakome ko ima internet i svakome ko ume da čita, a tekst koji je objavio Axios kao medij koji duboko inklinira liberalima, a na koji sam se referisao, samo je jedan u nizu tekstova koji determinišu stanje u vrhu stranke.

Ima još toga, i to na tone... Reč je o liberalnim medijima, pa ko neće da sakriva pogled i koga interesuje šta ti mediji pišu o Kamalinim šansama, koja je njihov kandidat, slobodno neka pročita. Pa neće ništa da nas ujede ako čitamo, jel da?  

A budući da sam subskrajbere mojih skromnih spojlera navikao na linkove za podatke koje objavljujem, to ću učiniti i ovoga puta. I to samo jednim delom medijskih natpisa o anksioznosti koja zahvata Demokratsku stranku, da ne bih pravio čaršav od posta (a svakom ko ume da čita i to je dovoljno):

https://www.nbcnews.com/politics/2024-election/democrats-are-nervous-kamala-harris-may-ok-rcna175257

https://www.wsj.com/politics/elections/kamala-harris-voters-polls-democrats-election-fears-7fd1a312

https://thehill.com/homenews/campaign/4947840-democratic-fear-trump-battleground-polls/

https://www.politico.com/news/2024/10/05/harris-30-days-00182592

https://www.axios.com/2024/10/25/house-democrats-2024-election-trump-harris

https://www.inquirer.com/politics/pennsylvania-democrats-get-out-the-vote-20241025.html

https://www.yahoo.com/news/nervous-democrats-michigan-suffering-ptsd-132035751.html

Vašington post, koji je decenijama unazad davao podršku kadnidatima i koji je podržao i Obamu, i Hilari i Bajdena, čak ide do te mere da neće stati iza nekog kandidata... Prethodno je isto učinio i LA Times, odbijajući da pruži javnu podršku njihovoj Kamali...

Zašto? Kako to da se ne podrži kandidat koji se bori protiv Hitlera?

I šta će biti ako Hitler pobedi na izborima za predsednika SAD, u ritmu predizbornih anketa i rekordnoj izlaznosti republikanaca na rano glasanje i glasanje mejlom? Hoće li njegovi protivinci priznati izbore i pustiti Hitlera u Belu kuću?

Hoće li nas odbraniti od izborne volje iskazane u osnovnom postulatu demokratije - glasanju, ili će dozvoliti Hitleru kontrolu nad nuklearnim kodovima?

Edited by Nek grmi jako

1 hour ago, ters said:

Ja mislim da ce drill, drill, drill i tarifa na sav uvoz, kao i trgovinski rat sa citavim svijetom i to nekako rijesiti. Ne razumijem bas kako, ali "Tramp-good, Kamala- bad for economy"...

Ja mislim da on o tarifama uglavnom prica o Kini, sto treba da mu da neki leverage u pregovorima, ne na sav uvoz. Ali videcemo.

1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Ti si definitivno funkcionalno nepismena ili samo maliciozna

🙄 sta je onda u vazduhu? Jel ti znas kako izgledaju poreske prijave multinationals,  ili globalnih korporacija? Pa to ima 400 strana gde se prijavljuje sve. Tako da jedini nacin da se nesto "otpisuje na rashode koji su neproverljivi za IRS" je da lazu, a to je krivicno delo, I jedan audit, moze da pokaze, cak I obican racunovodja kod javnih firmi moze da uoci muljanje.

Edit: typos

Edited by Angelia

16 minutes ago, Angelia said:

Ja mislim da on o tarifama uglavnom prica o Kini, sto treba da mu da neki leverage u pregovorima, ne na sav uvoz. Ali videcemo.

Za Kinu hoce 60%, za Evropu i all foreign goods 10-20%.... Procitaj, poslusaj i onda nema potrebe da nagadjamo sta misli.

16 minutes ago, Angelia said:

🙄 sta je onda u vazduhu? Jel ti znas kako izgledaju poreske prijave multinationals,  ili globalnih korporacija? Pa to ima 400 strana gde se prijavljuje sve. Tako da jedini nacin da se nesto "otpisuje na rashode koji su neproverljivi za IRS" je da lazu, a to je krivicno delo, I jedan audit, moze da pokaze, cak I obican racunovodja kod javnih firmi moze da uoci muljanje.

Da li su stvari u okviru zakona? Vjerovatno. Da li je to fair - vjerovatno nije. Od osnovnog primjera Tesle kojem se isplata bonusa Musku smatra rashodom, tako da ne ulazi u profit na koji se placa porez, a kako je isplata u dionicama Tesle, onda to nije taxable ni za Musk-a privatno dok ih ne unovci... E sad, kako ce ici kada ga R2D2 naslijedi ne znam... 

Edited by ters

18 minutes ago, ters said:

Za Kinu hoce 60%, za Evropu i all foreign goods 10-20%.... Procitaj, poslusaj i onda nema potrebe da nagadjamo sta misli.

Da li su stvari u okviru zakona? Vjerovatno. Da li je to fair - vjerovatno nije. Od osnovnog primjera Tesle kojem se isplata bonusa Musku smatra rashodom, tako da ne ulazi u profit na koji se placa porez, a kako je isplata u dionicama Tesle, onda to nije taxable ni za Musk-a privatno dok ih ne unovci... E sad, kako ce ici kada ga R2D2 naslijedi ne znam... 

Naravno da je Plata rashod. A isplata u deonicama je unrealized gains, kad ih proda plati porez.

32 minutes ago, Angelia said:

Nije nista u vazduhu, ja sam govorim kako stvari funkcionisu, a ti mi po starom dobrom obicaju guras u usta nesto sto apsolutno nema veze sa onim sto pisem. Pretpostavljam da ne razumes napisano. 

Andjelija, nije stvar sta postoji u prijavama, ofsor kompanije se otvaraju sa ciljem, taj cilj i ispunjavaju, inace nema smisla otvarati ih... 

20 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

“Dad comes home and he’s pissed,” Carlson continues. “He’s not vengeful, he loves his children. Disobedient as they may be, he loves them … And when Dad gets home, you know what he says? You’ve been a bad girl. You’ve been a bad little girl and you’re getting a vigorous spanking right now. And no, it’s not going to hurt me more than it hurts you. No, it’s not. I’m not going to lie. It’s going to hurt you a lot more than it hurts me. And you earned this. You’re getting a vigorous spanking because you’ve been a bad girl, and it has to be this way.”

Ne pada mi na pamet da otvaram onaj video, samo me zanima jel taj debil stvarno ovo rekao?

4 minutes ago, shonke said:

Ne pada mi na pamet da otvaram onaj video, samo me zanima jel taj debil stvarno ovo rekao?

Da, jos malo gore, ovi valjda od sramote nisu transkriptovali svaku rec. Bukvalno incest porno na sceni dok masa vristi od uzbudjenja. 

16 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Nije nista u vazduhu, ja sam govorim kako stvari funkcionisu, a ti mi po starom dobrom obicaju guras u usta nesto sto apsolutno nema veze sa onim sto pisem. Pretpostavljam da ne razumes napisano. 

Andjelija, nije stvar sta postoji u prijavama, ofsor kompanije se otvaraju sa ciljem, taj cilj i ispunjavaju, inace nema smisla otvarati ih... 

Opet nije tacno. Ili ti ne znas sta znaci offshore company, ocigledno. Offshore firme su firme koje su locirane u drugim zemljama nego gde su vlasnici rezidenti. Znaci ako Tesla kupi firmu na Taiwanu, to je offshore. Jedan od razloga moze da bude skrivanje assets, ali to je kriminalno, ostali razlozi su savrseno legalni. Tipa jeftine radne snage, poreskih olaksica, ili logistika, ili prosto opportunity, pokrivanje trzista. Ako americka firma kupi englesku firmu, engleska firma je offshore kompanija. Cesto offshore firma moze da bude I u zemlji sa vecim porezom.

Znaci imas razlicitu poresku regulativu koja pokriva multinationals. Skrivanje prihoda je krivicno delo. Imas vise regulative koja pokriva to sa razlicitih uglova, CFC, GUILTI tax, 956 etc. Pokupila si negde laicki izraz offshore I onda pricas o tome kao da znas nesto. I jos imas arogancije da mi kazes da ne razumem napisano...  

20 minutes ago, Angelia said:

Opet nije tacno. Ili ti ne znas sta znaci offshore company, ocigledno. Offshore firme su firme koje su locirane u drugim zemljama nego gde su vlasnici rezidenti. Znaci ako Tesla kupi firmu na Taiwanu, to je offshore. Jedan od razloga moze da bude skrivanje assets, ali to je kriminalno, ostali razlozi su savrseno legalni. Tipa jeftine radne snage, poreskih olaksica, ili logistika, ili prosto opportunity, pokrivanje trzista. Ako americka firma kupi englesku firmu, engleska firma je offshore kompanija. Cesto offshore firma moze da bude I u zemlji sa vecim porezom.

Znaci imas razlicitu poresku regulativu koja pokriva multinationals. Skrivanje prihoda je krivicno delo. Imas vise regulative koja pokriva to sa razlicitih uglova, CFC, GUILTI tax, 956 etc. Pokupila si negde laicki izraz offshore I onda pricas o tome kao da znas nesto. I jos imas arogancije da mi kazes da ne razumem napisano...  

Ne andjo, nista nisam pokupila laicki. Godinama sam imala offshore...

Mozemo da pisemo sta hocemo. Trump kad kaze nesto, onda je to sa necim u vezi, a Kamila Boze kad mi izjavi, kako su cene skocile i to je inflacija, pozelim da razbije digirtron u param parcad. 🙂

Na taj nacin me tera na progress, recimo kupim neki od ovih novih graphing calculators programabini "Python"

Ojha.

28 minutes ago, Darko said:

Mislim da se Milton Friedman prevrće u grobu. Sa jeste strane "tarife će da spasu sve", a sa druge taksa na unrealised capital gains.

Vjerovatno se okrece - zasluzio je svojim koketiranjem sa Pinochet-om. Ali i kod njega bi postojala gradacija i razmatranje sta je gore od dvije stvari koje obje smatra pogresnim (evo sta kaze Grok):

Given Friedman's emphasis on freedom in economic transactions and his critique of government interventions that distort market signals, he might consider tariffs as fundamentally more damaging to the economic principles he advocated for, due to their widespread, systemic interference in trade. However, both policies would be criticized by Friedman for their interference with market dynamics, just at different scales and with different immediate consequences.

Edited by ters
  • Like 4