Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

McCarthy

Recommended Posts

4 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Pricas o anketama? Ok... 

Vidis, ona stvar koju ja STALNO ponavljam da ne verujem ovim anketama, cak sam i napisala zasto, ali eto, mozda gresim i jedini nacin da to saznam je da prodje glasanje. A to je jedini nacin da i ti saznas sta je ustvari tacno. 

Ne verujem ni ja i uopste ne iskljucujem mogucnost pobede Harris. U Americi je to sve drugacije, za nas po Evropi i cudno,

neshvatljivo, ali je tako.Ja to sve dok Hilari nije izgubila nisam ni razumela jer je neshvatljivo da neko ima milione glasova

vise, a izgubi izbore, ali tako je napravljeno, sta da se radi.

Meni je muka da se po Evropi toliko drnda o tim izborima, za vas tamo svakako da je vazno.

Licno bih vise volela da je tvoj guverner kandidat za Republikance, a za Demokrate ne znam koga bih volela

jer su i oni samo bili sludjeni zbog svog levog krila pa je tako za kandidatkinju morala Harris.

Ljudi obicno kazu pred izbore da ce birati manje zlo, ali je i manje zlo ipak zlo.

8 minutes ago, Selina said:

Ne verujem ni ja i uopste ne iskljucujem mogucnost pobede Harris. U Americi je to sve drugacije, za nas po Evropi i cudno,

neshvatljivo, ali je tako.Ja to sve dok Hilari nije izgubila nisam ni razumela jer je neshvatljivo da neko ima milione glasova

vise, a izgubi izbore, ali tako je napravljeno, sta da se radi.

Meni je muka da se po Evropi toliko drnda o tim izborima, za vas tamo svakako da je vazno.

Licno bih vise volela da je tvoj guverner kandidat za Republikance, a za Demokrate ne znam koga bih volela

jer su i oni samo bili sludjeni zbog svog levog krila pa je tako za kandidatkinju morala Harris.

Ljudi obicno kazu pred izbore da ce birati manje zlo, ali je i manje zlo ipak zlo.

Pa nemoj iskljucivati da je i za EU, verovatno i celu Evropu bitno ko ce biti predsednik ovde. Imas jednog koji zna sta saveznici znace, i imas jednog koji samo misli o parama i ladno ce da prekine saveznistvo kada neko drugi ponudi vecu kintu. 

Nece Nemacka procvetati kad Rusija pusti gas dok zvecka oruzjem na granicama uz podrsku Amerike. 

4 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Pa nemoj iskljucivati da je i za EU, verovatno i celu Evropu bitno ko ce biti predsednik ovde. Imas jednog koji zna sta saveznici znace, i imas jednog koji samo misli o parama i ladno ce da prekine saveznistvo kada neko drugi ponudi vecu kintu. 

Nece Nemacka procvetati kad Rusija pusti gas dok zvecka oruzjem na granicama uz podrsku Amerike. 

Evropi je to jako vazno, ali je i jasno da su i americke mogucnosti ( finansijske) ogranicene pa cemo u slucaju Trampa

imati jos prvog dana predsednikovanja saopstenje da se Evropa nosi u tri PM, a kod demokrata ce na kraju biti to isto,

ali "killing me softly", ne bas brutalno.

Uh uh bacanje blata je ono skoro na vrhuncu, sad Hilari tvrdi da je Tramp Nazi. Dems pokusavaju da predstave da to nije samo Kamala, nego da se glasa za Obamu. 

Jos sad ce I brojati glasove skoro nedelju dana u nekim drzavama. A upravo postaje sve interesatnije.

8 minutes ago, Angelia said:

Uh uh bacanje blata je ono skoro na vrhuncu, sad Hilari tvrdi da je Tramp Nazi. Dems pokusavaju da predstave da to nije samo Kamala, nego da se glasa za Obamu. 

Jos sad ce I brojati glasove skoro nedelju dana u nekim drzavama. A upravo postaje sve interesatnije.

Dvehiljadite su se glasovi na Floridi brojali mesec dana, 570 glasova se zbrajalo i oduzimalo mesec dana, na kraju

je Supreme Court odlucio u korist Busha. To su za moje pojmove neshvatljive stvari, 150 miliona glasa i sad se 500 glasova

prebrojavaju mesec dana.

• Like 1

2 minutes ago, Selina said:

Evropi je to jako vazno, ali je i jasno da su i americke mogucnosti ( finansijske) ogranicene pa cemo u slucaju Trampa

imati jos prvog dana predsednikovanja saopstenje da se Evropa nosi u tri PM, a kod demokrata ce na kraju biti to isto,

ali "killing me softly", ne bas brutalno.

Pa u tome je i stvar. Rekla si FT nece da se bavi spekulacijama. U sustini, ako znas plan, odstupanja su mala i pretpostavke uvek mogu da se naprave.

Trampov ekonomski plan i nije plan. Vidim da se Kamali prebacuje te da ga nema, te ovo, te ono. Ona je veoma koncizna oko plana i jasno je sta smera. 

Na drugu stranu Tramp koji misli da smanjenjem cene energenata (sto u stvari jeste tacno) se smanjuju cene svega (i to je tacno) zeli to da postigne na poguban i nemoguc nacin. Ne, nije moguce kopati naftu (gas) do iznemoglosti. Prvo, sto to podize ponovo cenu nafte, drugo sto je opasno za zivotnu okolinu. Ono sto on predlaze fracking, takva vrsta kopanja pravi ogromnu kolicinu zagadjivanja vazduha i degradaciju zemljista. Plus, sada vec vade naftu vise nego ikad. Drugi ekonomski predlog je smanjenje taksi. Odlicno, svi bi mi da uopste ne placamo taksu, ali od cega onda drzava da se izdrzava? Njego plan je osirmasiti vecinu stanovnistva (tj u prevodu znaci obustaviti ogroman protok novca sto je u kapitalizmu jedno veliko 'ne') na racun plana da ce platiti manju taksu, ali ce placati tarife. Mozda nece morati da placaju taksu ako nemaju posla ili ako zaradjuju ni za opstanak. I trece, carine. Carine koje, svi znamo, prosli smo kroz to, podizu cenu proizvoda krajnjem kupcu, samim tim i smanjenje potrebe za gomilom proizvoda, sto opet dovodi do smanjenja protoka kapitala. 

Znaci, nije tesko uvideti da plan ne radi u 2024, da je mozda radio 1890 za neko kratko vreme. Trziste je odavno globalizovano. 

I to ce sve da utice na Nemacku, Evropu. Uvoz, izvoz, enormni porast cena, usporeniji protok kapitala i robe. 

Na drugu stranu imas Kamalin plan koji hoce da poveca broj potrosaca, tj. da omoguci vecini da mogu da trose. Kapital je zasnovan na protoku novca, nema tu puno filozofije. 

Ne mozes ubiti 80% potrosaca i ocekivati bolju ekonomiju. Nije isto da li tri puta dnevno jede 300 miliona ljudi ili 20 miliona ljudi. Nije isti priliv novca. 

• Like 1

1 minute ago, Selina said:

Troskovi koje USA ima polako postaju i neodrzivi.

Placanje kamata je 850 milijardi.

Meni je fascinantno, koliko para daju bogatasi kandidatima i jedne i druge stranke.

Nesebicno naravno, tj. u interesu obicnog puka.

PS

Koliko je tom dugu doprinela stabilna budala ? Ili Bush junior na pr. ?

Just now, Dragan said:

Meni je fascinantno, koliko para daju bogatasi kandidatima i jedne i druge stranke.

Nesebicno naravno, tj. u interesu obicnog puka.

PS

Koliko je tom dugu doprinela stabilna budala ? Ili Bush junior na pr. ?

I meni je to neshvatljivo, oboje su dobili i 2 milijarde.

3 hours ago, Selina said:

Sada spremaju peticiju i svi osvajaci zlatnih medalja sa svih Olimpijada ukljucujuci i pobednike u  konjskim disciplinama

sa sve konjima.

HA-HA-HA.

Smijesno je da postoje oni koji ne razumiju koliko tezinu i vaznost ima podrska nekoliko desetina dobitnika Nobelove nagrade i par stotina strucnjaka za mentalno zdravlje, kada se govori iskljucivo iz strucnog ugla. Niko ti ne moze oduzeti pravo na "gut feeling" ili emocije, niti pravo da se njima vodis u zivotu, kao sto ni slucjanim ispitanicima ne moze oduzeti pravo da misle da misle da ce Trump biti bolji za ekonomiju, ali ako 23 osobe koje su stekle sva moguca naucna zvanja u oblasti ekonomije, ili 82 osobe koje su stekle sva moguca naucna zvanja u svojim pooljima, i svoje karijere krunisala dobijanjem najveceg priznanja stave svoje ime i svoj kredibilitet iza drugacije izjave, onda mislim da je sasvim jasno da ne pricas o ekonomiji nego o necemu potpuno drugom.Potpisnicima je jasno koliko je devastirajuca Trumpov-a  skica kontura plana za crtice koncepta ekonomskog programa za buducnost USA.

Edited by ters
  • Like 6
  • Thanks 1

3 minutes ago, Selina said:

Troskovi koje USA ima polako postaju i neodrzivi.

Placanje kamata je 882 milijardi, malo vise nego ceo budzet za vojsku.

image-png-1290407c450ba12eff2e114387fb1e

Tacno. Mislis da ce resiti problem na duze strane ukinuti neke od stavki?

Zdravstveno - umiranje populacije

Skolstvo - pravi nove needukovane generacije

Nacionalna odbrana - to amerikanci ne zele da se odreknu, ni jedan

Infrastruktura - fizicki raspad puteva, gradova

SS - podize siromastvo

etc.

Sve vodi na izgled juzno americkih drzava. 

Plus, Tramp je za samo 4 godine podigao taj dug za 8 i nesto triliona, jer nema pojma o ekonomiji, jer su mu prioriteti pogresni. Izbacivanje ilegalaca (sto obecava kao prvo da uradi) se podizu prvo cene hrane i gradjenja (oni mahom rade u tim oblastima). Plus, dobar deo njih placa taksu bez sanse da im se ikada ista vrati. 

Znaci, Tramp ima koncept plana... 

Dok na drugu stranu imas kompanije koje zaradjuju bilione i placaju 1% takse?! I sad, nije fer prema njima takirati ih. Ford je platio na 10 biliona zarade 1% taksu, Amazon na 35 biliona 6%... 

U sta oni tacno ulazu? Nove inovacije koje kradu jedan od drugog i najjeftiniju radnu snagu koju menjaju masinama i robotima. Fantasticno!! 

• Like 1

36 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Prvo, sto to podize ponovo cenu nafte,

Ovde te nisam razumeo.

Ako se proizvodi više nafte, to će valjda dovesti do pada cene nafte.

Ili misliš na nešto drugo, tipa šta će biti kad iscrpe naftu?

1 minute ago, Smrtokapa said:

Ovde te nisam razumeo.

Ako se proizvodi više nafte, to će valjda dovesti do pada cene nafte.

Ili misliš na nešto drugo, tipa šta će biti kad iscrpe naftu?

Jeste, do odredjenog momenta kada vadjenje nafte postaje skuplje, pa samim tim i cena barela skuplja. 

3 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

SS - podize siromastvo

etc.

Sve vodi na izgled juzno americkih drzava. 

Plus, Tramp je za samo 4 godine podigao taj dug za 8 i nesto triliona, jer nema pojma o ekonomiji, jer su mu prioriteti pogresni. Izbacivanje ilegalaca (sto obecava kao prvo da uradi) se podizu prvo cene hrane i gradjenja (oni mahom rade u tim oblastima). Plus, dobar deo njih placa taksu bez sanse da im se ikada ista vrati. 

Znaci, Tramp ima koncept plana... 

Dok na drugu stranu imas kompanije koje zaradjuju bilione i placaju 1% takse?! I sad, nije fer prema njima takirati ih. Ford je platio na 10 biliona zarade 1% taksu, Amazon na 35 biliona 6%... 

U sta oni tacno ulazu? Nove inovacije koje kradu jedan od drugog i najjeftiniju radnu snagu koju menjaju masinama i robotima. Fantasticno!! 

Mozda i postoji rjesenje -  Jethro, Jimbo, Junior i Jolene  ionako ne idu u skolu (utvrdjeno statistikom), niti kod ljekara i zubara (takodje utvrdili statistikom), ne trebaju im putevi jer rijetko idu iz Swampy Joe Bog-a, a bogami imaju i svoj arsenal oruzja tako da mozes ukinuti i troskove odbrane i pravosudja (one violent day).  Eto odmah troskovi manji za pola... 

18 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

SS - podize siromastvo

Rezace po socijali, gde i kako bi drugacije?

Just now, ters said:

Mozda i postoji rjesenje -  Jethro, Jimbo, Junior i Jolene  ionako ne idu u skolu (utvrdjeno statistikom), niti kod ljekara i zubara (takodje utvrdili statistikom), ne trebaju im putevi jer rijetko idu iz Swampy Joe Bog-a, a bogami imaju i svoj arsenal oruzja tako da mozes ukinuti i troskove odbrane i pravosudja (one violent day).  Eto odmah troskovi manji za pola... 

Postoji koncept plana i veoma je jasan po projektu 2025 (sada vec 2028). Needukovanim ljudima se lakse manipulise. Nema posla? Nema problema, ratovi. Pravicemo oruzje (inace, rat u ukrajini je milina za ameriku, ma koliko god oni mislili da se ulaze u ukrajinu, ulaze se u ameriku. Oruzje se stanca, novo, za americku vojsku, otvorili nova radna mesta, ne ginu im vojnici, a staro istovaraju gde treba - tako je trenutno), zene ce da budu inkubatori, muskarci ce na ratista pa ko pogine, jbg pokinuo kao heroj, dobice spomenik... 

Samo mi nije jasno te kompanije koje to finansiraju sta misle kome ce da valjaju svoje produkte i usluge? Ili je jednostavno, otmi sad sto se moze, posle cemo lako... 

2 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Postoji koncept plana i veoma je jasan po projektu 2025 (sada vec 2028). Needukovanim ljudima se lakse manipulise. Nema posla? Nema problema, ratovi. Pravicemo oruzje (inace, rat u ukrajini je milina za ameriku, ma koliko god oni mislili da se ulaze u ukrajinu, ulaze se u ameriku. Oruzje se stanca, novo, za americku vojsku, otvorili nova radna mesta, ne ginu im vojnici, a staro istovaraju gde treba - tako je trenutno), zene ce da budu inkubatori, muskarci ce na ratista pa ko pogine, jbg pokinuo kao heroj, dobice spomenik... 

A onda ce Trump pred spomenikom da nabaci kez i digne "two thumbs up"... Win-win.

• Ha-ha 1

1 minute ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Samo mi nije jasno te kompanije koje to finansiraju sta misle kome ce da valjaju svoje produkte i usluge? Ili je jednostavno, otmi sad sto se moze, posle cemo lako... 

Pomenula si u drugom postu ovo bezobrazno bogacenje i neplacanje poreza. Tu bi isto morala da radi govnjiva motka,

ukljucujuci i sve one profitere sa Wall Streeta. Danas u dvadesetprvom veku imamo mancherstrski kapitalizam.

2 minutes ago, Selina said:

Rezace po socijali, gde i kako bi drugacije?

Ne znam kako to zamisljaju da urade a da ne isteraju ljude na ulice... 

1 minute ago, Selina said:

Pomenula si u drugom postu ovo bezobrazno bogacenje i neplacanje poreza. Tu bi isto morala da radi govnjiva motka,

ukljucujuci i sve one profitere sa Wall Streeta. Danas u dvadesetprvom veku imamo mancherstrski kapitalizam.

Pa vidi, ja se ne slazem da treba unistiti kompanije, ali mislim da treba da plate svoj fair share. Jer ovako ispada da svi ostali rade za njih, svi ucestvuju u ekonomiji, a oni ucestvuju u njihovoj mirko ekonomiji. 

14 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Ne znam kako to zamisljaju da urade a da ne isteraju ljude na ulice... 

Pa vidi, ja se ne slazem da treba unistiti kompanije, ali mislim da treba da plate svoj fair share. Jer ovako ispada da svi ostali rade za njih, svi ucestvuju u ekonomiji, a oni ucestvuju u njihovoj mirko ekonomiji. 

Ma kakvo unistenje nego moraju da placaju porez kako Bog zapoveda.

Google, Facebook, Ebay, PayPal i silni drugi, lepi i pametni iz USA imaju registrovane firme

u Irskoj, a tamo skoro i da ne placaju porez na profit/dobit koji ostvaruju u Evropi. Sada EU

pokusava da zatvori te rupe, ali je tako skoro vec dve decenije.

9 minutes ago, Selina said:

Google, Facebook, Ebay, PayPal i silni drugi, lepi i pametni iz USA imaju registrovane firme

u Irskoj, a tamo skoro i da ne placaju porez na profit/dobit koji ostvaruju u Evropi. Sada EU

Tesli je 2022 isplacen  tax refund... Naravno - kompanije treba posteno oporezovati, a jedan od kandidata (guess who) zeli dalje smanjivanje corporate poreza...

Edited by ters

2 minutes ago, ters said:

Tesli je 2022 isplacen  tax refund... Naravno - kompanije treba posteno oporezovati, a jedan od kandidata (guess who) zeli dalje smanjivanje corporate poreza...

Te poreze treba silno menjati, ali se niko ne usudjuje da to stvarno i zapocne. Svi ti milijarderi imaju pod obavezno

zaduzbine u kojima su hiljade milijardi i tako mrtvi ladni izbegavaju placanje poreza jer su zaduzbine za dobro nacije.

13 minutes ago, ters said:

A cene na berzi im skacu. 

Pare koje im ostaju od takse mahom ne investiraju u inovacije i zaposljavanje, nego u sopstvene akcije, tako da im podizu cenu. Ljudi, koji nisu u mogucnosti da diktiraju cenu u ovim uslovima uglavnom gube ako ne izvuku pare na vreme. Kompanije posto diktiraju cene zaradjuju igrajuci se na berzi nevezano da li ona pada ili skace, a oni sami odredjuju taj pad ili skok... 

26 minutes ago, Selina said:

Da, offshore radi punom parom.