Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted

Vi ste fosili pa zato i znate o Hindenburgu. Garantujem da vecina mladjih u Srbiji nema pojma o tom dogadjaju, a tek u SAD da ne govorim. Odavno su prosla vremena kada su Ameri bili glupi i neobrazovani, a mi strasno pametni jer znamo da je glavni grad Brazila Brazilija. Ovi klinci danas ima da se muce da na karti pronaju Cacak, a "klinci" oni ispod 40.

• Like 2
Posted
  On 9/24/2024 at 2:29 PM, ters said:

@Mama_mia: Svaka cast na konzistentnosti - nista ne priznaji Selina, ni Trump nije priznao rezultate izbora...

Expand  

Nevidjeno kvalitetno zapazanje sigurna sam da su se drugovi odusevili i kvalitetom i ostroumnim poredjenjem mene i Trumpa. Mislim da ne pomislis da mi ne godi -  - jedna obicna mala forumasica i jedan veeliki predsednicki kandidat....Cekaj, nadam se nisi mislio da me uvredis tim poredjenjem? Ako nisi, znaci da si se malo zbunio nemustim uproredjivanjem ...mm i doni :heart:

svakako bolje da me porede da Trumpicem nego sa Kamalom, naravno mislim sa The Kamalom. Da ne se ne pomisli na neku drugu obicnu kamalu, skupljacicu papira iz Cali,  ili tako nesto...

In any event, calling her a prosecutor as opposed to a paper pusher is starting to look like a huge exaggeration.

• Tuzno 2
Posted

Na tviteru moze svasta da se pronadje, ali ne i to da javni tuzilac gotovo nikada ne vodi postupke licno, cak i poznati clucajevi kao O.J. Simpson se poveravaju zamenicima javnog tuzioca. 

• Like 1
Posted
  On 9/25/2024 at 1:44 PM, Mama_mia said:

Nevidjeno kvalitetno zapazanje sigurna sam da su se drugovi odusevili i kvalitetom i ostroumnim poredjenjem mene i Trumpa. Mislim da ne pomislis da mi ne godi -  - jedna obicna mala forumasica i jedan veeliki predsednicki kandidat....Cekaj, nadam se nisi mislio da me uvredis tim poredjenjem? Ako nisi, znaci da si se malo zbunio nemustim uproredjivanjem ...mm i doni :heart:

svakako bolje da me porede da Trumpicem nego sa Kamalom, naravno mislim sa The Kamalom. Da ne se ne pomisli na neku drugu obicnu kamalu, skupljacicu papira iz Cali,  ili tako nesto...

Expand  

Mala sala, bez namjere da uvrijedim. Oprosti ako si tako protumacila.

Posted
  On 9/25/2024 at 3:23 PM, ters said:

Mala sala, bez namjere da uvrijedim. Oprosti ako si tako protumacila.

Expand  

A da nije mozda zadnja strana teme sviranje uz bubanj?

Iran pokusava da ostvari neku vezu sa USA, to bi bila tema za diskusiju, a ne kako svaki Amerikanac

i svaki obrazovan Srbin zna ko je i sta je Hindenburg, bez da se pomene i cepelin.

Posted
  On 9/25/2024 at 3:27 PM, Selina said:

A da nije mozda zadnja strana teme sviranje uz bubanj?

Iran pokusava da ostvari neku vezu sa USA, to bi bila tema za diskusiju, a ne kako svaki Amerikanac

i svaki obrazovan Srbin zna ko je i sta je Hindenburg, bez da se pomene i cepelin.

Expand  

Kako ti objasnjavas to sto Iran pokusava ostvariti vezu sa USA? Mozda vide da u konfrontaciji ne prolaze dobro?

Posted
  On 9/25/2024 at 9:10 PM, ters said:

Kako ti objasnjavas to sto Iran pokusava ostvariti vezu sa USA? Mozda vide da u konfrontaciji ne prolaze dobro?

Expand  

Ja mogu samo da postavljam misljenja nekih analaticara, bez koriscenja video klipova sa Tik Toka.

Iran je ekonomski ocigledno na izdisaju, sankcije ih ubijaju. Da li i kako BRIKS s njima postupa i kakve

im oni savete daju, to niko ne zna, ali jeste tako da pokusavaju da obnove svoje i diplomatske i ekonomske

veze sa EU i USA. Vest od pre 6 sati:

Iran nikada nije odobravao agresiju Rusije na Ukrajinu. Iran zeli dijalog sa USA i EU kaze u Njujorku relativno nov predsednik

irana.

Posted (edited)

Zanimljiva prognoza, videćemo koliko će se obistiniti.

I ceo kanal je zanimljiv. Pre godinu dana su bili samo videi o novim motorima koji će uništiti električna vozila.

Toyota CEO: This new engine will destroy the entire EV industry.

Porsche CEO: This new engine will destroy the entire EV industry.

This new INSANE engine SHOCKS the EV industry.

Nakon toga ide LUDA veštačka inteligencija i robot koji ŠOKIRAJU i nakon toga kinesko odelo za nevidljivost koje šta? ŠOKIRA!

Onda se munjevito prebacujemo na prognoze izbora 2024. Nakon prethodnog, ne čudi me to što su svaki rezultati anketa ŠOKANTNI. Nema ni jedan video da nije šokantan, pratiću kanal ali mislim da će me šokirati ukoliko se pojavi neka anketa koja nije šokantna.

Sve u svemu imam utisak da cilj kanala nije objektivno izveštavanje, što ne znači da rezultati neće biti upravo onakvi kakve kanal predviđa. Odnosno to neće biti preterano šokantno.

Edited by Smrtokapa
Šokantno nesposoban autocorrect
  • Thanks 1
Posted (edited)
  Reveal hidden contents

Edited by Nek grmi jako
  • Like 1
Posted (edited)
  On 9/26/2024 at 9:09 AM, Selina said:

Ja mogu samo da postavljam misljenja nekih analaticara, bez koriscenja video klipova sa Tik Toka.

Iran je ekonomski ocigledno na izdisaju, sankcije ih ubijaju. Da li i kako BRIKS s njima postupa i kakve

im oni savete daju, to niko ne zna, ali jeste tako da pokusavaju da obnove svoje i diplomatske i ekonomske

veze sa EU i USA. Vest od pre 6 sati:

Iran nikada nije odobravao agresiju Rusije na Ukrajinu. Iran zeli dijalog sa USA i EU kaze u Njujorku relativno nov predsednik

irana.

Expand  

Iran jeste u ekonomskom skripcu, uzrokovanom konzistentnom politikom sankcija svih USA administracija u posljednjih 50 godina - od Kartera pa do Bajdena  ( a preko Regana, Busha, Klintona, Busha mladjeg, Obame i Trampa) . I niko nije odstupao od sankcija - samo ih je popustao i stezao, zavisno od prilika i poruka koje je trebalo poslati Iranu. I Iran je izgleda poceo da shvata poruku sto je dobro, i da trazi pregovore koji ce pnovo voditi kontroli njihovog nuklearnog programa sto je takodje dobro, ali je problem sto se njima nista ne moze vjerovati - sto nije dobro, i da trebaju proci decenije da bi se mozda izukli iz mraka u koji su ih Homeini i klapa vratili. 

Nego, kako se sve ovo uklapa u sliku Bajdenove administracije kao mekane prema Iranu koja je na ovoj temi predstavljana?

Edited by ters
Posted (edited)
  Reveal hidden contents

Edited by Nek grmi jako
Posted
  On 9/26/2024 at 4:27 PM, Nek grmi jako said:

Čekajte, da američki san više ne postoji kaže osoba koja je od 2020. godine u vrhu američkog establišmenta? I koja je danas najvažniji predstavnik tog establišmenta?!

Expand  

Šta bi ovde bilo kontradiktorno ili nelogično?

Osoba koja je, recimo, ostvarila američki san, tvrdi da je danas znatno teže ostvariti taj san nego onda kada ga je ona ostvarivala, tj. uspinjala se na društvenoj lestvici.

Reveal hidden contents

Posted
  Reveal hidden contents

Posted (edited)
  On 9/26/2024 at 4:27 PM, Nek grmi jako said:

Čekajte, da američki san više ne postoji kaže osoba koja je od 2020. godine u vrhu američkog establišmenta? I koja je danas najvažniji predstavnik tog establišmenta, i koja je više od tri godine imala da uradi makar nešto da olakša ljudima za koje sama kaže da više nemaju američki sani?!

Expand  

Opet otkrivanje tople vode i glupo MAGA spinovanje po kome su za sve probleme u USA nagomilane poslednjih 50 godina,

odgovorni Biden i Kamala.

Socioeconomic mobility in the United States

Several studies have found that inter-generational mobility is lower in the US than in some European countries, in particular the Nordic countries.

The US ranked 27th in the world in the 2020 Global Social Mobility Index.

...

In recent years, several studies have found that vertical intergenerational mobility is lower in the US than in some European countries.

A 2013 Brookings Institution study found income inequality was increasing and becoming more permanent, sharply reducing social mobility.

One study (“Do Poor Children Become Poor Adults?") found that of nine developed countries, the United States and United Kingdom had the lowest intergenerational vertical social mobility with about half of the advantages of having a parent with a high income passed on to the next generation.

Nobel Prize-winning economist Joseph Stiglitz contends that "Scandinavian countries changed their education systems, social policies and legal frameworks to create societies where there is a higher degree of mobility. That made their countries more into the land of opportunity that America once was."

...

Edited by Dragan
Posted (edited)
  Reveal hidden contents

Edited by Nek grmi jako
Posted
  On 9/26/2024 at 10:12 PM, Nek grmi jako said:

Fentanil se pod ovom upravom Bajedn-Haris administracija sliva preko granice u rekordnom broju, samo u 2023. godini trovanja fentanilom ubila au skoro 75.000 Amerikanaca – u proseku preko 200 smrtnih slučajeva dnevno. 

Expand  

U 2020. godini dostignut je prethodni maksimum od 93,331 smrtnih slučajeva, što je povećanje od 30% u odnosu na 2019. godinu.

Ukupno je više od 450.000 ljudi u SAD-u umrlo od opioida između početka epidemije i 2020. godine.

Opioid epidemic in the United States

Posted (edited)
  Reveal hidden contents

Edited by Nek grmi jako
Posted (edited)
  Reveal hidden contents

Edited by Nek grmi jako