Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted (edited)
1 hour ago, McLeod said:

Ukratko, rent cut (prckanje po slobodnom trzistu), smanjivanje cene hrane (jos jedno prckanje) i besplatan javni prevoz (izlizani populisticki zeton) govore da je u pitanju samo populizam koji je jeftin na recima a skup ako se implementira.

Ne bih imao nista protiv da postoji jasan racun po kojem se ovo izvodi i isplati, vec je sve pausalno, kao sto je i obicno pausalno kod levog populizma.

Evo ja sam se zainteresovao posle ove razmene jer imate suprotno mišljenje ti i Nemanja 

Nije rent cut, postoji već (milion godina) sistem koji određuje najveću promenu rentiranja iz godine u godinu za jedan deo stanova u kojima ljudi ili naslednici žive 50+ godina i on želi da ograniči tu promenu. Nikakav nov sistem nije. Andrew Cuomo isto inače ima kao jednu od glavnih stavki kako se boriti protiv dizanja rente.

A to imaju i jedan i drugi među top tri stvari zato što je trenutni gradonačelnik imao i legalne a i političke probleme zbog ovih stvari.

Mrzi me da čitam dalje ali na osnovu ovog mogu da zaključim šta bih našao i za hranu i javni prevoz 😄 Neki blagi i očekivani populizam koji si predstavio kao najcrnji komunizam.

Edited by Nicklord
  • Like 1
Posted
1 hour ago, McLeod said:

Ukratko, rent cut (prckanje po slobodnom trzistu), smanjivanje cene hrane (jos jedno prckanje) i besplatan javni prevoz (izlizani populisticki zeton) govore da je u pitanju samo populizam koji je jeftin na recima a skup ako se implementira.

Ne bih imao nista protiv da postoji jasan racun po kojem se ovo izvodi i isplati, vec je sve pausalno, kao sto je i obicno pausalno kod levog populizma.

Jasan račun za social housing

Research from Shelter and the National Housing Federation, carried out by CEBR, shows that building 90,000 social rented homes1 would add £51.2bn to the economy. Most of this impact would happen quickly – £32.6bn would be generated within a year of building the homes, supporting almost 140,000 jobs. Within three years, the programme would break even, with the wider economic benefits surpassing the upfront cost of building, largely by boosting the construction industry. The economic benefits continue over the longer term, through the management of more social homes, savings on housing benefit, and wider benefits including reduced homelessness, increased employment, and improved healthcare. Within 11 years the initial government funding to build the homes would be fully paid back. Over a 30 year period, building 90,000 social homes results in a £12bn profit for the taxpayer.

Što se tiče izlizanog žetona, Luksemburg sprovodi taj eksepriment uživo već pet godina, iako su se u međuvremenu mijenjale vlade, konsenzus je da benefiti u vidu smanjenja gužvi, smanjenja zagađenosti i poboljšanja pristupa mjestu rada opravdavaju trošak. Nemoj meni da vjeruješ, njihova vlada kaže

• Like 3
Posted

Nisam rekao da je najcrnji komunizam, nego da se promovise i dobije glasove na klasicnim levicarskim pamfletima.

Znaci nemam apsolutno nista protiv niti me dotice niti imam pojma koji su najveci problemi koji tiste Njujorcane, pocev od pacova pa do neefikasnog prevoza.

Glavna stvar koju komentarisem i koja mi jako smeta kod politickih kandidata generalno je netransparentnost prilikom obecavanja besplatnog prevoza/zdravstva/udzbenika/cega god je sto ne postoji jasan racun i plan za te mere - odakle ces da uzmes da bi ovde obezbedio "besplatan" prevoz, na primer.

P.S. "imacemo efikasnije javne sluzbe" nije dovoljno dobar odgovor.

Posted
1 minute ago, Beonegro said:

.

Što se tiče izlizanog žetona, Luksemburg sprovodi taj eksepriment uživo već pet godina, iako su se u međuvremenu mijenjale vlade, konsenzus je da benefiti u vidu smanjenja gužvi, smanjenja zagađenosti i poboljšanja pristupa mjestu rada opravdavaju trošak. Nemoj meni da vjeruješ, njihova vlada kaže

Koliko je uporediv Luxemburg sa NYC?

Posted
Just now, Beonegro said:

Luksemburg i Njujork su potpuno neuporedivi i naravno da znam za to, prvenstveno jer se koristi kao losa analogija sirom sveta. Sto se prvog dela tice, procitacu kad budem imao vremena, mada me stvarno ne interesuje preterano.

Slusao sam ga par puta i govori kao tipicni levi populista sa klasicnim kljucnim recima. Podsetio me na Ciprasa instant.

Posted
1 hour ago, McLeod said:

Nema šta, isti Tramp. Čak predlaže i besplatne vrtiće, kakav zlikovac.

Evo ovde opisuje kako bi skupio pare, nemam pojma da l je realno, ali sam prilično siguran da nisi pročitao  https://drive.google.com/file/d/14-aM9DKG337SDMilmfQtLRR-pDwyWSTc/view

Msm naravno potpuno je legitimno neslagati se sa politikama, ili misliti da neće uspeti. Ni sam nisam siguran koliko je sve to izvodljivo. Ali npr iteresantno mi je ovo za hranu, nemojte me držati za reč, nisam ulazio u detalje, ali sam ovako razumeo predlog:

Ono što je zapravo predlog je pilot projekat sa nekoliko prodavnica u vlasništvu grada. Pominje kako trgovinski lanci već dobijaju ozbiljan novac iz budžeta kako bi se de facto subvencionisale cene nekih proizvoda, ali da ti programi ne daju rezultate koji su zadovoljavajući. Odnosno da je veliki problem što najsiromašniji zapravo teško mogu da dođu do tih prodavnica gde mogu kupiti jeftinije proizvode. Pominjao je primer nekih siromašnijih kvartova koji nemaju te prodavnice u blizini, ali imaju puno restorana brze hrane. Tako da ljudi zapravo imaju dodatne troškove da dođu do jeftinije hrane (da li u vremenu ili u ceni prevoza koju plaćaju). Ukoliko se pilot pokaže kao uspešan, onda bi podigli razmere.

Kažem, čovek vodi kampanju baveći se pitanjima koja najviše zanimaju običnog čoveka, po meni je dobar model u kom pravcu demokrate treba da gledaju za transformaciju svoje politike. Možda će za konačni uspeh trebati neka umerenija opcija, ali svakako bolje od onoga što trenutno imaju, a to je bukvalno - ništa. Ali mi je smešno reći da je isti kao Tramp.

Zato sam i pitao da objasniš, koliko sam ispratio nema neku ultra zapaljivu retoriku, ali stvarno se nisam previše udubljivao u sve.

• Like 4
Posted

A inače testirano je za besplatne buseve i u Njujorku na nekoliko linija i bilo je uspešno, više ljudi je koristilo, manje napada na vozače, manje zagađenje i slične stvari. E sad, pitanje je da li je vredno dati 650m godišnje na besplatne buseve za sve. Sumnjam da bez jako detaljne analize neko od nas može da kaže "da" ili "ne"

Posted
2 minutes ago, McLeod said:

Nisam rekao da je najcrnji komunizam, nego da se promovise i dobije glasove na klasicnim levicarskim pamfletima.

Znaci nemam apsolutno nista protiv niti me dotice niti imam pojma koji su najveci problemi koji tiste Njujorcane, pocev od pacova pa do neefikasnog prevoza.

Glavna stvar koju komentarisem i koja mi jako smeta kod politickih kandidata generalno je netransparentnost prilikom obecavanja besplatnog prevoza/zdravstva/udzbenika/cega god je sto ne postoji jasan racun i plan za te mere - odakle ces da uzmes da bi ovde obezbedio "besplatan" prevoz, na primer.

P.S. "imacemo efikasnije javne sluzbe" nije dovoljno dobar odgovor.

Pa moras nesto da ponudis da bi dobio glas, zar ne? Ma koliko neverovatno bilo... Tramp je obecao jeftiniji benzin, stanove, jaja za par centi, smanjenje takse... i dalje ima bazu koja bi uvek glasala za njega, iako nista od toga nije ne ispunjeno, nego je cak totalno suprotno (ok nafta se muva na par centi gore dole, nikakva promena).  

Ostali na toj bini su ponudili put u Izrael... Ne vidim sto bi gradjana nekog grada interesovalo da mu gradonacelnik putuje po svetu, ma gde to bilo. Cak mi nije ni jasno cemu su sluzila ta pitanja. 

• Like 1
Posted
3 minutes ago, nemanjaol said:

Nema šta, isti Tramp. Čak predlaže i besplatne vrtiće, kakav zlikovac.

Evo ovde opisuje kako bi skupio pare, nemam pojma da l je realno, ali sam prilično siguran da nisi pročitao  https://drive.google.com/file/d/14-aM9DKG337SDMilmfQtLRR-pDwyWSTc/view

Msm naravno potpuno je legitimno neslagati se sa politikama, ili misliti da neće uspeti. Ni sam nisam siguran koliko je sve to izvodljivo. Ali npr iteresantno mi je ovo za hranu, nemojte me držati za reč, nisam ulazio u detalje, ali sam ovako razumeo predlog:

Ono što je zapravo predlog je pilot projekat sa nekoliko prodavnica u vlasništvu grada. Pominje kako trgovinski lanci već dobijaju ozbiljan novac iz budžeta kako bi se de facto subvencionisale cene nekih proizvoda, ali da ti programi ne daju rezultate koji su zadovoljavajući. Odnosno da je veliki problem što najsiromašniji zapravo teško mogu da dođu do tih prodavnica gde mogu kupiti jeftinije proizvode. Pominjao je primer nekih siromašnijih kvartova koji nemaju te prodavnice u blizini, ali imaju puno restorana brze hrane. Tako da ljudi zapravo imaju dodatne troškove da dođu do jeftinije hrane (da li u vremenu ili u ceni prevoza koju plaćaju). Ukoliko se pilot pokaže kao uspešan, onda bi podigli razmere.

Kažem, čovek vodi kampanju baveći se pitanjima koja najviše zanimaju običnog čoveka, po meni je dobar model u kom pravcu demokrate treba da gledaju za transformaciju svoje politike. Možda će za konačni uspeh trebati neka umerenija opcija, ali svakako bolje od onoga što trenutno imaju, a to je bukvalno - ništa. Ali mi je smešno reći da je isti kao Tramp.

Zato sam i pitao da objasniš, koliko sam ispratio nema neku ultra zapaljivu retoriku, ali stvarno se nisam previše udubljivao u sve.

Isti Tramp u smislu populizma, ne u smislu idiotizma. To sto su se nakotili trampovi sirom sveta ne znaci da svaki populista mora da bude bas potpuno neopevana kretencina.

I Boris Tadic je bio populista na primer, pa je uz sve svoje mane, i sto je najvise kriv za kreiranja zla SNSa, gospodin covek u poredjenju sa ovima.

Posted
5 minutes ago, McLeod said:

Isti Tramp u smislu populizma, ne u smislu idiotizma. To sto su se nakotili trampovi sirom sveta ne znaci da svaki populista mora da bude bas potpuno neopevana kretencina.

I Boris Tadic je bio populista na primer, pa je uz sve svoje mane, i sto je najvise kriv za kreiranja zla SNSa, gospodin covek u poredjenju sa ovima.

Ali kako ćeš pobediti politiku koja na krilima populizma dobija ogromnu podršku?

Tako što ćeš im ponuditi činjenice i objasniti makroekonomske modele po kojima će za 5-6 godina biti bolje nego što je sad? To jednostavno ne radi.

Msm vraćamo se ponovo na deo rasprave od pre nekoliko dana. Nije slučajno što je desni populizam u naletu širom sveta. Ta priča očigledno rezonira sa ogromnim brojem ljudi koji se sve više oseća kao da su ih elite napustile i izdale, a osećaju se tako jer imaju realne svakodnevne probleme.

Građanima se mora ponuditi politika koja će pokušati da reši te probleme, i mislim da rezultati ovog predglasanja daju dobre indikacije u kom pravcu treba razmišljati.

• Like 4
Posted
1 hour ago, McLeod said:

Znači isti kao Trump, koji je poznat da se zalaže za socijalne politike. Ali za najbogatije pajtaše, njima će da smanji takse. Liče kao jaje jajetu.

• Like 1
Posted

Mogu da prihvatim da je whatshisname lijevi populista, jer sam inače cinična i skeptična prema svakoj vrsti velikih obećanja od političara, iako ne znam je li zaista populista, juče sam na forumu saznala za njega - ni ime nisam zapamtila.

Ali sve ovo za šta se zalaže, a što ste prenijeli, je very good thing za stanovnike megapolisa. Zar ne? 

• Like 2
Posted (edited)
1 hour ago, Eddard said:

Koliko je uporediv Luxemburg sa NYC?

Vrlo malo, imajući u vidu gustinu naseljenosti, nivo zagađenja, broj comutera i postojeću infrastrukturu za javni prevoz (NY ima metro, Lux jedva da ima nekoliko tramvajskih i voznih linija) subvencionisanje javnog prevoza ima neuporedivo više smisla u NY, nego u Luksemburgu. Naravno, to se neće desiti, Bubbi i njegovoj sestraženi Jolene paru za javni interes možeš da uzmeš samo iz njihove cold dead hand, štonoreko Charlton Heston.

1 hour ago, McLeod said:

Sto se prvog dela tice, procitacu kad budem imao vremena, mada me stvarno ne interesuje preterano

Bajomoj, ne interesuje me nije argument, naprotiv.

Edited by Beonegro
Posted
30 minutes ago, Mina D. Harker said:

Mogu da prihvatim da je whatshisname lijevi populista, jer sam inače cinična i skeptična prema svakoj vrsti velikih obećanja od političara, iako ne znam je li zaista populista, juče sam na forumu saznala za njega - ni ime nisam zapamtila.

Ali sve ovo za šta se zalaže, a što ste prenijeli, je very good thing za stanovnike megapolisa. Zar ne? 

Pa upravo. Pojavio se od nigde i nadigao prasinu, a ovi sto imaju 'staz' sekusalnih napasnika i korupcije, oni su valjda bolji izbor... 

Jos ako slusas desnicarsku propagandu, on je sam Marks glavom i bradom, a sami su fazonu 'drs'te lopova' dok sve dublje zavlace ruku u dzep svima osim onom postotku koji ih pravi bilionerima. 

• Like 1
Posted
39 minutes ago, Mina D. Harker said:

Jeste, definitivno. Ali, ko će i odakle taj very good thing da plati?

Posted
2 minutes ago, Eddard said:

Jeste, definitivno. Ali, ko će i odakle taj very good thing da plati?

Pošto vidim da niko neće klikunuti na link, evo ovako

Our Plan to Raise $10 Billion At a Glance:
● Taxing the Wealthiest New Yorkers
○ Raising the top state Corporate Tax rate to 11.5 percent—the same rate as
New Jersey’s. Raises $5 billion a year.
○ Adding a 2 percent New York City Income Tax for anyone making more than
$1 million a year. Raises $4 billion a year.

● Smart Governance
○ Common Sense procurement reform. Raises $300 million a year.
○ Collecting money the City is owed. Raises $690 million a year.

Ceo link: https://drive.google.com/file/d/14-aM9DKG337SDMilmfQtLRR-pDwyWSTc/view

• Like 1
Posted
2 hours ago, McLeod said:

Mi se u Majamiju spremamo za novi influx iz NYC. Pogotovo najimucnijih. A NYC ima primer kako ti levi populisticki planovi, donose rezultat, samo treba da pogledaju u SF.

Posted

Ne znam dovoljno o covjeku da bih mogao  reci da li je Zohrani populista ili iskren i progresivan politicar (neki instinkt nepovjerenja postoji kod mene tako da kazemo da u ovom trenutku moje misljenje je 50-50), ali ovo o cemu govori je mix stvari koje su u jednom ili drugom obliku vec primjenjene u Skandinaviji - a porezi i  nakon povecanja  koje je najavio bi i dalje bili znacajno ispod nivoa u drugim velikim gradovima svijeta... I to visestruko.  

Posted (edited)
22 minutes ago, Angelia said:

Mi se u Majamiju spremamo za novi influx iz NYC. Pogotovo najimucnijih. A NYC ima primer kako ti levi populisticki planovi, donose rezultat, samo treba da pogledaju u SF.

Super, after-immigrant hunt zabave i kokteli u Majamiju ce biti mnogo raskosnije... Vise nece biti samo u Mar de Lago-u... Ne znam, ja se licno ne bih radovao dolasku u moj komsiluk ljudi koji kazu - e bas ne dam $20,000 od $1 miliona koji zaradim za neko opste dobro... Ti sto ce radje preseliti pod udar uragana i placati popravke poslije svakog $50,000, nego da se neko vozi metroom na moj racun nisu bas nesto naklonjeni lokalnoj zajednici...

Edited by ters
Posted
40 minutes ago, nemanjaol said:

Pošto vidim da niko neće klikunuti na link, evo ovako

Ceo link: https://drive.google.com/file/d/14-aM9DKG337SDMilmfQtLRR-pDwyWSTc/view

Prva i druga tačka će dovesti samo do toga da će se ti koji bi trebalo da se oporezuju iseliti iz NY. I onda prc, nema ni ovog što je bilo. Radna mesta - takođe gone.

Treća stavka je neko opšte mesto.

Uterivanje dugova - good luck with that.

@Mina D. Harker ne služe populizmu sigurno. Pa ni karti za GSP od 3 0 dinara dolara.

Posted
10 minutes ago, ters said:

Super, after-immigrant hunt zabave i kokteli u Majamiju ce biti mnogo raskosnije... Vise nece biti samo u Mar de Lago-u... 

Nije to prvi talas, ja sam bila u drugom, ovo je treci. Majami postaje jedan od najvecih finansijskih centara. Zabave u majamiju I koktelii su vec raskosniji.