Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted

Germany just gave its spy agency new powers to surveil the opposition. That’s not democracy—it’s tyranny in disguise.  

What is truly extremist is not the popular AfD—which took second in the recent election—but rather the establishment’s deadly open border immigration policies that the AfD opposes.  

Germany should reverse course.

Rubio

Jbt

• Ruke su vam krvave! 2
Posted
17 minutes ago, nonick said:

Pa MAGA sada izgleda i jeste kult, pa i cela Trampova administracija je kult. Pogledaj neki snimak sa tih kabinet sastanaka, svi se takmiče ko ce vrhovnog volju da najvise pohvali i da mu se najdublje uvlači u dupe. To sada jedino ima kod Kim Jong Una u Severnoj Koreji i u USA.

Ti kad sadnes na javni sastanak menadzmenta kritikujes svog sefa? Ili to radis one-on-one iza zatvorenih vrata? Videli smo iz onog Signal scandal da recimo JDV nema problem da kaze da misda je nesto pogresno. Videli smo I da je Tramp promenio neke odluke jer je neko pricao sa njim. Veoma ocigledno Bessent ima veliki uticaj.

• Ha-ha 2
Posted
33 minutes ago, mrd said:

Uh. Ovde moram da se ogradim iako sam par puta napisao da ga kinezi rokaju ko patku, ni jednog trenutka nisam pomislio da bi bila dobra ideja da Kina preuzme preimucstvo. Osnovna ideja je da je Trump sibicar, a da su kinezi bolji sibicari.

Sto se njegove ekonomije tice, smatram da je veoma losa i da niko cak ni US nece dobiti nista ovim pristupom.

Ni on ni Harisova nisu sposobni da vode drzavu.

Nisam mislila na tebe.

Ja u principu ne mislim da mu je ideja losa, ali se plasim da izvedba jeste. Da nije dovoljno planirano. Ali tu sedim I cekam kako ce se zavrsiti. Btw nije neobicno misljenje na strani ljudi koji ga podrzavaju, podeljena misljenja, neki misle da on zna sta radi, a neki da nije dobro planirano.

Ali dil sa Ukrajinom jeste dobar potez, zatvaranje granice jeste dobar potez...tako da mogu da gledam objektivno.

Posted
7 minutes ago, Angelia said:

Nisam mislila na tebe.

Ja u principu ne mislim da mu je ideja losa, ali se plasim da izvedba jeste. Da nije dovoljno planirano. Ali tu sedim I cekam kako ce se zavrsiti. Btw nije neobicno misljenje na strani ljudi koji ga podrzavaju, podeljena misljenja, neki misle da on zna sta radi, a neki da nije dobro planirano.

Ali dil sa Ukrajinom jeste dobar potez, zatvaranje granice jeste dobar potez...tako da mogu da gledam objektivno.

Jako nediplomatski pristup biznisu i to mu se obilo o glavu. Izvedba gde je neko napravio spreadsheet i postavio koeficente na reflektovanu velicinu je djacki pristup, da ga ne rusim mnogo dole, ali 6, ili maksimalno 7 razred. Jos se cene nisu promenile pod uticajem tarifa, ali ce u sledece dve nedelje da se vidi, koliko imamo da platimo jednostrane tarife prema zemljame koje izvoze u US. 

Stava sam da niko nikada nije najjaci u kafani, a TD se ponasa kao da on jeste. Ljudi koji ga jos podrzavaju iz mog iskustva, a to ukljucuje samo kalifornjanje sa kojima se ja srecem, su uglavnom neobrazovani i socijalno totalno nesvesni ljudi. Smejaces se sad, uglavnom su to oni koji koriste povlastice, besplatnih obroka u skoli, ili gradu. Znaci oni koji vole da im se prica kako su oni super, a drugi su krivi za njihovu bedu.

Sto se unutrasnje politike tice, nisam siguran koliko mu je pametno da se kaci sa bogatijim i socijalno naprednijim drzavama, posto se nikome ne dopada ideja da izdrzavaju federaciju.

Sad da docaram, kako mladi gledaju na fasizam koji osvaja Kaliforniju, iako je ona "sanctuary state". Mladi su uplaseni posto su feds u sukobu za drzavnom policijom i prave racije i hapse i decu koja imaju drzavljanstvo, cak i one koji imaju u redu papire.

Jednostavno je cistka.

Pita me stariji sin"Cale, hocemo li mi imati gde da se vratimo u Avgustu?", ja mu samo kazem, sta te briga, gde god da odemo ima da im sprzimo drzavu. Znaci ni oni nisu sigurni da je ovo nesto sto ce se popraviti sledecih 15-20 godina. Moguce je da nam je vreme da se poubijamo u 3 svetskom ratu. Rat je dobar za biznis. 

Dil sa Ukrajinom je samo na papiru. Povukli smo se iz rata koji smo sami zakuvali, tako da nisam ubedjen da smo imali pravo da se sklonimo. Necu da ulazim u ideje ko sta i koliko kosta, sad je vreme da taj rat za koji je "Biden" kriv ko djavo stane.

• Like 2
Posted

26 minutes ago, mrd said:

Ljudi koji ga jos podrzavaju iz mog iskustva, a to ukljucuje samo kalifornjanje sa kojima se ja srecem, su uglavnom neobrazovani i socijalno totalno nesvesni ljudi. Smejaces se sad, uglavnom su to oni koji koriste povlastice, besplatnih obroka u skoli, ili gradu. Znaci oni koji vole da im se prica kako su oni super, a drugi su krivi za njihovu bedu.

Iskreno receno to nije moje iskustvo sa profilom ljudi. Barem ne ovde, cak I u Kali znam neke bivse liberale koji su sad MAGA. 

26 minutes ago, mrd said:

Dil sa Ukrajinom je samo na papiru. Povukli smo se iz rata koji smo sami zakuvali, tako da nisam ubedjen da smo imali pravo da se sklonimo. Necu da ulazim u ideje ko sta i koliko kosta, sad je vreme da taj rat za koji je "Biden" kriv ko djavo stane.

Ja ne krivim Bidena za Ukrajinu, to je Obamino maslo. Mislim ko je vodio zemlju za 4 godine Bidena?

Posted

The AfD is the most popular party in Germany, and by far the most representative of East Germany. Now the bureaucrats try to destroy it. 

The West tore down the Berlin Wall together. And it has been rebuilt—not by the Soviets or the Russians, but by the German establishment.

Vans

Šta su zapeli za fašiste?

Koji im je vrag sa Nemačkom sad?

Posted
1 minute ago, Angelia said:

Iskreno receno to nije moje iskustvo sa profilom ljudi. Barem ne ovde, cak I u Kali znam neke bivse liberale koji su sad MAGA. 

Ja ne krivim Bidena za Ukrajinu, to je Obamino maslo. Mislim ko je vodio zemlju za 4 godine Bidena?

Veruj mi na rec. Moja filozofija, zasto se ovaj pogled zapati kod lowincome je da im uvek treba neko da bude kriv. Trump im je otvorio vrata da je ceo svet muzao ameriku pre njega i da on to ima da prekine. Slicno je SM radio u exYU i vidi sta se desilo. U principu necu da se zalim skot mi je pomogao, verovatno bi se teze odlucio da odem. Isto ovde, sa DT, planiram da odem, cim bude doneo divnu objavu da moze da bude predsednik i treci put. 🙂 

• Like 1
Posted (edited)
56 minutes ago, Helena said:

The AfD is the most popular party in Germany, and by far the most representative of East Germany. Now the bureaucrats try to destroy it. 

The West tore down the Berlin Wall together. And it has been rebuilt—not by the Soviets or the Russians, but by the German establishment.

Vans

Zato sto im je trn u oku. Amerikanci ne mogu da ukapiraju da nisu “Greatest country in the world”. Crkavanje od posla, foliranje, jedenje nezdrave hrane, cela fake it till make it filozofija, zivot na antidepresivima i pod stalnim strahom, grind kultura i sl, oni pokusavaju da ubede sebe i druge kako je to jedini put i tako svi treba da rade. Padnu na dupe kada dodju u Z Evropu (mada iskreno i celu EU, sa mozda par lokacija gde nije tako) gde vide da ljudi rade pon-petak, imaju slobodno vreme, vikend, imaju godisnje odmore, niko ne crkava od posla i opet sve funkcionise i opet zive isto ili bolje od njih. Deca se ne takmice i uce od malih nogu da jedni drugima budu konkurencija, vec lepo zavrse skolu ako hoce i koju hoce besplatno. Imati Truck i automatsku pusku je vrhunac shvatanja slobode. Niti oni znaju sta je sloboda niti znaju da je odbrane.

Onda je cilj kako sve to razjebati…..Kako bi pokazali da eto, ne moze tako, vec mora na nas nacin. Umesto da ociste svoje dvoriste.

1 hour ago, mrd said:

Sto se unutrasnje politike tice, nisam siguran koliko mu je pametno da se kaci sa bogatijim i socijalno naprednijim drzavama, posto se nikome ne dopada ideja da izdrzavaju federaciju.

USA kakva je danas je gotova. Zapoceo je da je razjebava 2016-te sada ce da je dokrajci. Nece biti nikakvih ratova, nikakvih nemira, nikakvih stranih sila. Samo inat i standarno US kurcenje ali sada izmedju sebe. Sledece izbore nece ratifikovati crvene drzave, ako izbore dobije demokratski kandidat, jer ce, sa punim pravom, sledeci predsednik iz reda demokrata nacestitati svima mile majke: MAGA ekipi i onima koji su podrzavali Trampa kao civil servants . Onda krece lagano izlazenje iz jednog, pa drugog pa treceg federalnog sporazuma i svako ce da vuce potez “da zajebe one druge”, pa ce biti problem sa budzetom i onog trenutka kada US dolar ode u majcinu,  e onda ce da krene. Kao raspad Sovjetskog Saveza, ili SFRJ i sl tvorevina koje “su bile cvrste”, imale pukotine, krenulo lagano i onda sve gotovo za mesec dana. Tako ce biti i sa USA. 

Price o raspadu i propasti Amerike su mi uvek bile smesne. Uvek su ukljucivale neki rat, neku stranu silu i sl. To nije opasnost. Opasnost je kada su gradjani ovako podeljeni gde vise ne postoji nimalo razumevanja, to je gotovo.Pogotovu sto su levi i desni bukvalno vec odvojeni granicama saveznih drzava u kojima cine vecinu. Nema sta da se osvaja. Sto ce znaciti da je pitanje vremena kada ce neko da kaze, necu da trpim to i necemo da postujemo sta federalna vlada radi. Nasa drzava ce raditi ovako. A to vec vidimo da je uveliko pocelo da se desava. Za sada samo u prici.

Edited by Dzoni_m
  • Like 6
  • Thanks 2
Posted (edited)
2 hours ago, Angelia said:

Stvarno? Ko zna mozda je Fox razuman.

Draga moja, ne govorim ja da je bilo ko lud, nego da histerisete, potpuno nepotrebno. Druga stvar bi bila da razumno kritikujete, pa kazete ovo je dobro a ovo je lose, ne, nema sanse. Neki su vec dosli do navijanja za Kinu.

Izgleda da se nije sleglo jos uvek da je Tramp dobio izbore, nema nista do mid-terms. Bolje da se nadate da radi dobar posao, da bi nama svima bilo dobro. A ne da se nadate da radi los posao, zbog vaseg ideoloskog ubedjenja, jer onda ce svima da bude lose.

Histerisanje je gubljenje energije. Toliko ste ovde kukali na MAGA pokret, kako je kult, teorije zavere, kako slepo mrze sve sto levica radi...

Ko sad izgleda kao kult? 

Niko ne navija za Kinu, nego navija da bi ova budala uvidela kakve idiotluke pravi pa da prestane da ih pravi na stetu svih nas. Ali naravno to se nece desiti jer takvih kao ti koji ce da izvrnu sve on ima previse i duvaju mu u jedra stalno. 

Nema sta mene da stgne, midterms je za godinu dana i 9 meseci, a Tramp ne da nista nije uradio kako treba, nego sve sto je pipnuo je zasrao. Samo sedim i molim se da se neceg novog ne doseti jer ce i to da skrlja, cekic bi pokvario. 

Ja koliko vidim najvise ovde histerises ti, svaki post mora dobiti tvoj odgovor. To sto radis sa osmehom na licu, ne znaci da si radosna. Meni je sve jedno sta ti radis, meni su problem, realni problem takvi kao ti u mojoj okolini, tj grupa vas (cult) i ne samo meni, nego se ispostavilo celom svetu.

Ne moras u svakom postu da demonstriras da ne znas jezik, znas ga dovoljno dobro, samo lose baratas sa teriminima. 

cult:

"a system of religious veneration and devotion directed toward a particular figure or object"

Edited by 𝓑𝓪𝓫𝔂
  • Like 2
  • Ha-ha 1
Posted
50 minutes ago, Helena said:

Vans

Zato sto nisu uspeli da razjebu Evropu kako su planirali i sad pokusavaju iznutra. Jedinu nadu im daju fasisticke stranke. 

Ova danasnja americka administracija je u konstantnom takmicenju da ubede ljude kako oni dobro rade, bolje od prethodnika. Oni u sustini ne znaju nista da rade i suvise su sujetni da zaposle ljude koji znaju jer onda oni u vrhu izgledaju kao totalni kreteni. Ali posto se konstantno uporedjuju sa svetom, onda ako je ikako moguce da probaju da pokvare i tamo negde kako bi oni ostali 'bolji' 

• Like 2
  • Thanks 1
Posted

Nego hoce li nam Trumpara promovisati ono hardcore fasisticko smece Stephena Millera na Waltzovu poziciju? Taman se jedan bijeli ultranacionalist perfektno uklapa u rolu savjetika za nacionalnu sigurnost ove administracij. 

Posted
10 minutes ago, Dzoni_m said:

Zato sto im je trn u oku. Amerikanci ne mogu da ukapiraju da nisu “Greatest country in the world”. Crkavanje od posla, foliranje, jedenje nezdrave hrane, cela fake it till make it filozofija, zivot na antidepresivima i pod stalnim strahom, grind kultura i sl, oni pokusavaju da ubede sebe i druge kako je to jedini put i tako svi treba da rade. Padnu na dupe kada dodju u Z Evropu (mada iskreno i celu EU, sa mozda par lokacija gde nije tako) gde vide da ljudi rade pon-petak, imaju slobodno vreme, vikend, imaju godisnje odmore, niko ne crkava od posla i opet sve funkcionise i opet zive isto ili bolje od njih. Deca se ne takmice i uce od malih nogu da jedni drugima budu konkurencija, vec lepo zavrse skolu ako hoce i koju hoce besplatno. Imati Truck i automatsku pusku je vrhunac shvatanja slobode. Niti oni znaju sta je sloboda niti znaju da je odbrane.

Onda je cilj kako sve to razjebati…..Kako bi pokazali da eto, ne moze tako, vec mora na nas nacin. Umesto da ociste svoje dvoriste.

Ali zašto baš Nemačka, sve to postoji u zemljama unije, i u Francuskoj i u Italiji i u Španiji, da ne pričam o skandinavskim zemljama ..?

Ako brane "njihovu" demokratiju, u Rumuniji je isto bilo brljanja oko izabranog predsednika...

Ja nisam ni videla nigde da nemački lideri prilaze tranpu kao što radi Makron ili Meloni, jel moguće da je toliko poremećen, pa zbog toga podržava fašiste?

Ovde čovek više ne može da krivi ni maska,

Posted
4 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Zato sto nisu uspeli da razjebu Evropu kako su planirali i sad pokusavaju iznutra. Jedinu nadu im daju fasisticke stranke. 

Ova danasnja americka administracija je u konstantnom takmicenju da ubede ljude kako oni dobro rade, bolje od prethodnika. Oni u sustini ne znaju nista da rade i suvise su sujetni da zaposle ljude koji znaju jer onda oni u vrhu izgledaju kao totalni kreteni. Ali posto se konstantno uporedjuju sa svetom, onda ako je ikako moguce da probaju da pokvare i tamo negde kako bi oni ostali 'bolji' 

Ali opet, što bi rasturali Evropu, već su u svađi da celim svetom?

Nema logike uopšte.

Posted (edited)
4 minutes ago, Helena said:

Zato što preferiraju da imaju posla sa većim brojem relativno slabijih država, a ne sa savezom koji može da im parira veličinom i ekonomskom snagom i bude koliko-toliko ravnopravan u odnosu sa SAD. Zavadi pa vladaj.

Edited by Smrtokapa
  • Like 6
Posted (edited)
7 minutes ago, Helena said:

Nema logike uopšte.

Da prikazu svoj neuspeh kao uspeh. Pa vidis da samo o tome pricaju. 

edit: Dzoni ti je poprilicno objasnio u prethodom postu, sve je takmicenje, kad ne mozes da pobedis podmetni nogu. 

Edited by 𝓑𝓪𝓫𝔂
Posted
4 minutes ago, Helena said:

Nema logike uopšte.

Smrtokapa je objasnio jedan razlog a drugi je taj sto postoji bojazan da bi petrodolar mogao dobiti konkurenciju u vidu petroevra i petrojuana, a to je katastrofa za Ameriku.

• Like 2
Posted
1 minute ago, MeanMachine said:

Smrtokapa je objasnio jedan razlog a drugi je taj sto postoji bojazan da bi petrodolar mogao dobiti konkurenciju u vidu petroevra i petrojuana, a to je katastrofa za Ameriku.

Lepo, bolje da vodi brigu o juanima, Evropa nema želju da bude to što želi Kina.

A tamo su ga nasankali kao majmuna.

I Putin je to isto uradio.

Jel ima u toj Americi išta osim Foksa?

Posted
7 minutes ago, MeanMachine said:

To je jos jedan od razloga zasto tramp insistira na drill, baby drill, i unistavanje okoline i zanemarivanja globalnog zagrevanja. Kad bi se preslo na obnovljivu energiju dolar bi sve vise gubio vrednost. 

Posted

Ironija je to što njihova diplomatija zapravo za efekat ima ujedinjavanje Evrope (doduše, pitanje je da li u dovoljnoj meri i da li će Evropljani to iskoristiti).

Za vreme prethodnih administracija imali smo situaciju da su se Poljska i baltičke zemlje više oslanjale na Vašington nego na Brisel. Pošto su ovi to solidno upropastili svojom politikom prema Ukrajini, ostaje im samo da guraju evroskeptične opcije kako bi izazvali razdor.

• Like 2
Posted
5 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

To je jos jedan od razloga zasto tramp insistira na drill, baby drill, i unistavanje okoline i zanemarivanja globalnog zagrevanja. Kad bi se preslo na obnovljivu energiju dolar bi sve vise gubio vrednost. 

Ovo je vrlo moguće, nemačka ili nema nijednu nuklearku ili ako ima, brzo će je isključiti.

Ali on svakako ne veruje u klimatske promene, iako i Amerika jako strada od njih.

Takođe, u uniji je zabranjeno dosta hrane zbog hemikalija, valjda su najčuvenije nekakve šarene bombonice sa kancerogenim tvarima.

A to opet i Amerikanci konzumiraju.

Celu ergelu kljusadi je digao da podrže fašiste, otvoreno se mešajući u unutrašnje stvari.

(Počinjem da zvučim kao Bokan :classic_rolleyes:)

Posted
3 minutes ago, Helena said:

Ovo je vrlo moguće, nemačka ili nema nijednu nuklearku ili ako ima, brzo će je isključiti.

Ali on svakako ne veruje u klimatske promene, iako i Amerika jako strada od njih.

Takođe, u uniji je zabranjeno dosta hrane zbog hemikalija, valjda su najčuvenije nekakve šarene bombonice sa kancerogenim tvarima.

A to opet i Amerikanci konzumiraju.

Celu ergelu kljusadi je digao da podrže fašiste, otvoreno se mešajući u unutrašnje stvari.

(Počinjem da zvučim kao Bokan :classic_rolleyes:)

Iste fabrike hrane u americi prave iste proizvode sa razlicitim sastojcima za izvoz. Onda dodje neki Kenedi i ta bagra oko njega i pricaju kako prave ameriku ponovo zdravu, a ukinu dve krucijalne komisije kontrole hrane. Bukvalno su mogli da nateraju te fabrike koje prave iste proizvode sa razlicitim sasojcima da prave za ameriku isto kako i za izvoz, ali ne... 

Verovatno pricas o sarenim bombonicama i crvenoj boji no 3... 

I svi ti propusti u bezbednosti uglavnom nadju po univerzitetima, na koje su isto napali da prestanu da daju finansijsku pomoc

Njih jednostavno nista ne interesuje osim zarade (koja se zna u koje dzepove ide)

Subvencionirace izgradnju fabrika od nasih tax para da njihovi drugari izgrade, a onda ce ubacivati robote, sto ne mogu roboti (koje napravi Elon) ce ubacivati ljude da rade generacijama. Sve se lepo upakovalo u plan da vrate ameriku 150 i vise godina unazad. Unistavanje skolskog sistema nije slucajno. Izbacivanje emigranata kako bi od domicila napravili robove... 

• Like 1
Posted
2 hours ago, Angelia said:

Ti kad sadnes na javni sastanak menadzmenta kritikujes svog sefa? Ili to radis one-on-one iza zatvorenih vrata? Videli smo iz onog Signal scandal da recimo JDV nema problem da kaze da misda je nesto pogresno. Videli smo I da je Tramp promenio neke odluke jer je neko pricao sa njim. Veoma ocigledno Bessent ima veliki uticaj.

Kako si stigla do kritike kad sam pisao o jesmenizmu, kolosalnom dupeuvlacenjizmu i o kultizmu Trampizma. Ovo sada samo ima kod druga Kima i nikad nije postojao u USA, barem se ja ne secam. To je činjenica. Od kritike do tapšanja sa osmehom do ušiju ima milion kilometara.

• Like 3