Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted (edited)

Ispravka - juce sam napisao da je papa odbio da primi JD Vance-a, ali su se danas pojavili video snimci da  je JD Vance ipak uspio zaskociti papu koji mu je dao kinder jaje... A dio o predavanju o saosjecajnost je istinit - potvrdjen iz vise izvora.

Edited by ters
Posted
3 minutes ago, Rex said:

Jeste, izvinjavam se što sad morate to da znate.

Ma sve okej, brate, što se mene tiče svakako nije neka vulgarnost koju ne treba tolerisati.

• Like 1
Posted
4 minutes ago, DameTime said:

Naravno da bi morali da proslede te podatke dalje.

Poenta je svakako pitanje zašto, kao i druge institucije/organizacije u USA, okreću glavu na drugu stranu na Tranpove nebuloze.

Kongres, kao sto rekoh. I Senat. Niko ne okrece glavu, nego prosto nema dokaza da on krsi ono sto mu je Ustavom u jurisdikciji. To sto se nekom ne svidja kako koristi prava koja mu daje pozicija, ne znaci da je to nezakonito da utice na njegovu poziciju. Biden je obisao SC presudu da nema prava da oprosti studentske zajmove, nasao je nacin (cini mi se da ste svi bili srecni sto je uspeo). Tako I Tramp, koristi sta mu je na raspolaganju. Negde ce biti zaustavljen, a negde nece. 

Kongres je tokom godina pravio sistem, mrzelo ih da rade pa su sve prebacili na executive office. Dems su pravili sistem "vecitih birokrata" u agencijama. Sad im se to obilo o glavu.

Glasaci mrze vecitu birokratiju. Zato je Tramp I dobio izbore.

Ta prica kako neka birokratija treba da ga skine, je primenjena u prvom mandatu. Sad mu skoro nista ne mogu. On nema nove izbore, on cak nije ni republikanac, nije konzervativan, on je demokrata iz Klintonove ere. Pogledaj sta su Dems propagirali 90tih, I videces da je Tramp bukvalno pokrao veci deo njihovog programa. Kada su Dems bili najpopularniji, a sad su bukvalno marginalizovani. 

• Ha-ha 1
  • Tuzno 1
Posted

I ovo je dobro za Sjedinjenodržavljane:

Boeing jet returns to US from China, a victim of Trump's tariff war

SEATTLE, April 19 (Reuters) - A Boeing (BA.N) jet intended for use by a Chinese airline landed back at the planemaker's U.S. production hub on Sunday, a victim of the tit-for-tat bilateral tariffs launched by President Donald Trump in his global trade offensive.

The 737 MAX, which was meant for China's Xiamen Airlines, landed at Seattle's Boeing Field at 6:11 p.m. (0111 GMT), according to a Reuters witness. It was painted with Xiamen livery.

The jet, which made refueling stops in Guam and Hawaii on its 5,000-mile (8,000-km) return journey, was one of several 737 MAX jets waiting at Boeing's Zhoushan completion center for final work and delivery to a Chinese carrier.

Trump this month raised baseline tariffs on Chinese imports to 145%. In retaliation, China has imposed a 125% tariff on U.S. goods. A Chinese airline taking delivery of a Boeing jet could be crippled by the tariffs, given that a new 737 MAX has a market value of around $55 million, according to IBA, an aviation consultancy.

It is not clear which party made the decision for the aircraft to return to the U.S. Boeing did not immediately respond to request for comment. Xiamen did not respond to request for comment.

The return of the 737 MAX, Boeing's best-selling model, is the latest sign of disruption to new aircraft deliveries from a breakdown in the aerospace industry's decades-old duty-free status.

The tariff war and apparent U-turn over deliveries comes as Boeing has been recovering from an almost five-year import freeze on 737 MAX jets and a previous round of trade tensions.

Confusion over changing tariffs could leave many aircraft deliveries in limbo, with some airline CEOs saying they would defer delivery of planes rather than pay duties, analysts say.

• Like 2
Posted

I da dodam još na temu nekakvih snebivanja i puštanja krokodilskih suza na poslednjih nekoliko strana:

Vuk na ovcu svoje pravo ima, ka' tirjanin na slaba čovjeka

Al tirjanstvu stati nogom za vrat, privesti ga poznaniju prava: to je ljudska dužnost najsvetija. 

• Like 7
Posted
1 hour ago, Rex said:

Ma ok, čovek uči dok je živ i opet umre glupav :classic_biggrin:

Mene zanima kako to ljudi uopšte znaju :classic_biggrin:

1 hour ago, ters said:

Ispravka - juce sam napisao da je papa odbio da primi JD Vance-a, ali su se danas pojavili video snimci da  je JD Vance ipak uspio zaskociti papu koji mu je dao kinder jaje... A dio o predavanju o saosjecajnost je istinit - potvrdjen iz vise izvora.

Dole u članku stoji da je tekst apdejtovan i da papa nije odbio, tako nekako, Vansa.

Ali opet-zašto je konvertovan?

Posted
1 minute ago, Helena said:

Ma ok, čovek uči dok je živ i opet umre glupav :classic_biggrin:

Ja sam to prvi put čuo u jednoj staroj video igri, koju sam igrao kao blesav. Iako je tehnički bilo interneta, pretraga nije bila baš najbolja, pa tako. Uglavnom, saznao sam na plemenitom mestu, nikakve prljavštine. /troloff sad definitivno.

• Ha-ha 1
Posted
1 hour ago, Helena said:

I imamo čestitku pobednicu :classic_laugh:

Ovakva drzavnicka cestitka zasluzuje da bude u cijelosti citirana na hrvatskom

"Sretan Uskrs svima, uključujući i radikalne ljevičarske luđake koji se tako žestoko bore i spletkare da vrate UBOJICE, NARKO BOSOVE, OPASNE ZATVORENIKE, MENTALNO POREMEĆENE, te dobro poznate ČLANOVE BANDE MS-13 i NASILNIKE NAD ŽENAMA natrag u našu zemlju. Sretan Uskrs također i SLABIM i NEUČINKOVITIM sucima i policijskim dužnosnicima koji dopuštaju da ovaj zlokobni napad na našu naciju nastavi, napad tako nasilan da ga nikada nećemo zaboraviti! Pospani Joe Biden NAMJERNO je dopustio milijunima KRIMINALACA da uđu u našu zemlju, potpuno neprovjereni i nekontrolirani, kroz politiku otvorenih granica koja će ući u povijest kao najkatastrofalniji čin ikada počinjen nad Amerikom. On je, daleko, bio naš NAJGORI i najnesposobniji predsjednik, čovjek koji apsolutno nije imao pojma što radi – ali njemu, i osobi koja je upravljala i manipulirala automatskim potpisivanjem odluka (možda naš PRAVI predsjednik!), i svim ljudima koji su VARALI na predsjedničkim izborima 2020. kako bi ovaj krajnje destruktivni moron bio izabran, želim vam, s puno ljubavi, iskrenosti i privrženosti, vrlo sretan Uskrs!!!"

• Ha-ha 2
Posted (edited)
3 hours ago, Rex said:

Nema potrebe za izvinjavanje, naucili smo novu rijec, i to ne bilo kakvu, nego rijec koja savrseno opisuje ulogu JD Vance u Trampovoj administraciji. 

Edited by ters
  • Like 2
Posted (edited)
4 hours ago, Angelia said:

CIA funkcionise samo van USA za prikupljanje informacija, I akcija protiv stranih radnji za nacionalnu sigurnost. Nema nikakvu jurisdikciju u USA. Pise ti lepo "abroad". Jedina prica gde se CIA pominje u smislu da se "pozabavi" Predsednikom, je atentat na JFK. Tako da je to jasna implikacija bilo kome ko zna nesto o US institucijama. 

Ja razumem da ne znas sta pricas, ali kad ti se ukaze da pricas o krsenju zakona, I bukvalno propagiras teoriju zavere, barem malo razmisli. 

Cak I da CIA ima bilo kakve dokaze da neko "suruje" sa Putinom (a voditi pregovore sa stranim silama nije surovanje) to bi morala da preda FBI, pa bi oni morali da dobiju specijalnu dozvolu za istragu, da obaveste Predsednika koji im je sef, da je pod istragom...itd. a to zahteva odobrenje Kongresa.

Zadnji put je FBI probao da obidje proceduru, sa izmisljenim Steel dossier, pa su podobijali otkaze.

Krasnov je strana prijetnja za nacionalnu sigurnost, i ukoliko radnje protiv nacionalne sigurnosti obavlja prilikom posjete inostranstvu pada pod jurisdikciju CIA.

Edited by ters
Posted
40 minutes ago, Dragan said:

Ovakva drzavnicka cestitka zasluzuje da bude u cijelosti citirana na hrvatskom

"Sretan Uskrs svima, uključujući i radikalne ljevičarske luđake koji se tako žestoko bore i spletkare da vrate UBOJICE, NARKO BOSOVE, OPASNE ZATVORENIKE, MENTALNO POREMEĆENE, te dobro poznate ČLANOVE BANDE MS-13 i NASILNIKE NAD ŽENAMA natrag u našu zemlju. Sretan Uskrs također i SLABIM i NEUČINKOVITIM sucima i policijskim dužnosnicima koji dopuštaju da ovaj zlokobni napad na našu naciju nastavi, napad tako nasilan da ga nikada nećemo zaboraviti! Pospani Joe Biden NAMJERNO je dopustio milijunima KRIMINALACA da uđu u našu zemlju, potpuno neprovjereni i nekontrolirani, kroz politiku otvorenih granica koja će ući u povijest kao najkatastrofalniji čin ikada počinjen nad Amerikom. On je, daleko, bio naš NAJGORI i najnesposobniji predsjednik, čovjek koji apsolutno nije imao pojma što radi – ali njemu, i osobi koja je upravljala i manipulirala automatskim potpisivanjem odluka (možda naš PRAVI predsjednik!), i svim ljudima koji su VARALI na predsjedničkim izborima 2020. kako bi ovaj krajnje destruktivni moron bio izabran, želim vam, s puno ljubavi, iskrenosti i privrženosti, vrlo sretan Uskrs!!!"

Presidential. I onda ce nam reko reci da je Trump neglup. 

• Like 1
Posted
4 hours ago, ters said:

Krasnov je strana prijetnja za nacionalnu sigurnost, i ukoliko radnje protiv nacionalne sigurnosti obavlja prilikom posjete inostranstvu pada pod jurisdikciju CIA.

Ko je Krasnov? Predpostavljam da je opet neki random nadimak a ne ime osobe...CIA ima samo jurisdikciju nad US gradjanima koji zive van USA, privremeno jurisdikciju. Ne nad onima koji posecuju inostranstvo., I definitivno ne ako su federalni zvanicnici. Ajde prekini gluposti.

CIA je deo izvrsne vlasti, znaci da im je krajnji sef predsednik, I jedini nacin da nesto urade je da dostave dokaze FBI koji opet mora da ide u Kongres. 

Pocinje da biva smesno koliko se tvrdoglavo drzite neznanja.

Ali samouvereno tvrdite da znate da je to sto Tramp radi nezakonito, toliko nezakonito, a ne uobicajeno guranje jurisdikcije koje svaki predsednik radi, da neko treba da se "pozabavi" njim. Za guranje jurisdikcije postoji SC, a za nelegalne radnje postoji Kongres I Senat. Ili izbori.

Ocigledno niste skontali sta znaci kad su Reps dobili tri-fecta. Ili niste ni razumeli kad sam ja rekla da on ima 18 meseci da osvoji glasace, tj da pokaze rezultate. Nakon toga idu mid-terms gde moze da izgubi Kongres I/ili Senat, I nece moci nista vise da uradi.

On I dalje za dosta poteza ima vecinsku podrsku. Vama (nekima) nije jasno zasto, jer ne kontate ni ulogu CIA, a kamoli sta je bitno glasacima. Ali bitno je da glasace zoves Sjedinjenci ...ili sta god 😀

Cak I da je najgori predsednik u istoriji, sorry guys. 

Posted (edited)
51 minutes ago, Angelia said:

Ko je Krasnov? Predpostavljam da je opet neki random nadimak a ne ime osobe...CIA ima samo jurisdikciju nad US gradjanima koji zive van USA, privremeno jurisdikciju. Ne nad onima koji posecuju inostranstvo., I definitivno ne ako su federalni zvanicnici. Ajde prekini gluposti.

CIA je deo izvrsne vlasti, znaci da im je krajnji sef predsednik, I jedini nacin da nesto urade je da dostave dokaze FBI koji opet mora da ide u Kongres. 

Pocinje da biva smesno koliko se tvrdoglavo drzite neznanja.

Ali samouvereno tvrdite da znate da je to sto Tramp radi nezakonito, toliko nezakonito, a ne uobicajeno guranje jurisdikcije koje svaki predsednik radi, da neko treba da se "pozabavi" njim. Za guranje jurisdikcije postoji SC, a za nelegalne radnje postoji Kongres I Senat. Ili izbori.

Ocigledno niste skontali sta znaci kad su Reps dobili tri-fecta. Ili niste ni razumeli kad sam ja rekla da on ima 18 meseci da osvoji glasace, tj da pokaze rezultate. Nakon toga idu mid-terms gde moze da izgubi Kongres I/ili Senat, I nece moci nista vise da uradi.

On I dalje za dosta poteza ima vecinsku podrsku. Vama (nekima) nije jasno zasto, jer ne kontate ni ulogu CIA, a kamoli sta je bitno glasacima. Ali bitno je da glasace zoves Sjedinjenci ...ili sta god 😀

Cak I da je najgori predsednik u istoriji, sorry guys. 

Za Krasnova - Google is your friend. 

Sjedinjenci - gotovo bukvalan prevod kako vise od dvije trecine rodjenih Amerikanaca (koje proganjate kao zivotinje) zove drzavljane Sjedinjenih Drzava - estadounidenses ili estadunidense. To sto bi zeljeli prisvojiti ime koje koristi preko miljardu ljudi mozda kod nekih prolazi. kod mene vise ne. 

Edited by ters
Posted
1 hour ago, ters said:

Za Krasnova - Google is your friend. 

Nope, Google nema pojma sta pricas. Krasnov se pojavljuje kao neki pisac.

1 hour ago, ters said:

Sjedinjenci - gotovo bukvalan prevod kako vise od dvije trecine rodjenih Amerikanaca (koje proganjate kao zivotinje) zove drzavljane Sjedinjenih Drzava - estadounidenses ili estadunidense. To sto bi zeljeli prisvojiti ime koje koristi preko miljardu ljudi mozda kod nekih prolazi. kod mene vise ne. 

Probala sam da pitam komsiju ko su Sjedinjenci, nije razumeo.

Ko proganja kao zivotinje 2/3 rodjenih Amerikanaca?  Jel si se ti utripovao da zivimo u nekom filmu tipa Hunger Games? 2/3 rodjenih amerikanaca zeli 5% demografije koji su uleteli ilegalno zadnjih 4 godine da izbace iz USA. Niko od tih 5% nije rodjen u USA. 

Znaci 1/3 rodjenih amerikanaca proganja 2/3 kao zivotinje.... gde ti covece zivis?

Neonacisti jos uvek marsiraju mojom ulicom, samo su jako trapavi, nikako da stignu do mene 😀

Posted (edited)
15 minutes ago, Angelia said:

Ko proganja kao zivotinje 2/3 rodjenih Amerikanaca?  Jel si se ti utripovao da zivimo u nekom filmu tipa Hunger Games? 2/3 rodjenih amerikanaca zeli 5% demografije koji su uleteli ilegalno zadnjih 4 godine da izbace iz USA. Niko od tih 5% nije rodjen u USA. 

Znaci 1/3 rodjenih amerikanaca proganja 2/3 kao zivotinje.... gde ti covece zivis?

Neonacisti jos uvek marsiraju mojom ulicom, samo su jako trapavi, nikako da stignu do mene 😀

Amerikanaca ja bila 1 milijarda dok se Sjedinjanci nisu odlucili da se izoluju od ostatka. 650 miliona rodjenih Amerikanaca was zove Sjedinjanci na svojim jezicima.

Mozda nacisti ne marsiraju tvojom ulicom jos uvijek, no sasvim sigurno sjede u vladi i/ili je finansiraju.

Edited by ters
Posted
26 minutes ago, Angelia said:

Dzizus Krajst

Posted
19 minutes ago, ters said:

Amerikanaca ja bila 1 milijarda dok se Sjedinjanci nisu odlucili da se izoluju od ostatka. 650 miliona rodjenih Amerikanaca was zove Sjedinjanci na svojim jezicima.

Mozda nacisti ne marsiraju tvojom ulicom jos uvijek, no sasvim sigurno sjede u vladi i/ili je finansiraju.

😀

Zadnjih 10 dana smo organizovali lov na 200 miliona amerikanaca, ja znam da USA ima oko 330 miliona stanovnika, ko su milijarda amerikanaca nemam pojma.

Uglavnom lovili smo rodjene amerikance kao zivotinje, okacili smo ih ko zeceve na drvo, onda smo ih odrali. I kao zivotinje ubili...

One koji su preziveli smo poslali medju "milijardu" amerikanaca? Sta ti govoris, da su North I South America ista populacija, granice ne postoje? Zasto je onda problem da vratimo ljude odakle su dosli, po tebi oni su jos uvek amerikanci. Ali sta da radimo sa onima koji nisu "amerikanci". Ti si ok da te sve "amerikance" posaljemo kod vas u Kanadu?

Nemam problem sa time, umesto carina Tramp treba da zahteva da primite sve te "amerikance".

Posted
36 minutes ago, ters said:

Ovo stvarno prvi put čujem, a krećem se u veoma širokom spektru nacija i socijalnih staleža.

Ove izraze nikada do sada nisam čuo.

Posted
26 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Dzizus Krajst

Da, Jesus christ sta lupeta

2 minutes ago, mrd said:

Ovo stvarno prvi put čujem, a krećem se u veoma širokom spektru nacija i socijalnih staleža.

Ove izraze nikada do sada nisam čuo.

Nova teorija, svi smo mi amerikanci, milijardu ljudi. Kad nisam umrla od smeha.

Posted (edited)

Možda je moj problem to što živim u Kaliforniji gde svako ima akcent čak i kalifornjani imaju svoj specifičan govor, ali nikada nisam čuo ove izraze. Češće kod tinejdžera čujem rasističke šale, međutim, one su više protestni proizvod svih negativnih pojava oko njih, nego neki novi imidž.

OMG se kaže.

Ovu na b ne čitam više 🤣🤣🤣👻

Edited by mrd