Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted
8 hours ago, Dragan said:

Drago mi je da te moj post "uznemirio".

Nije me tvoj post uznemirio, nego konstantno guranje neke "moralne" vrednosti u politiku. Totalna glupost

4 hours ago, djura.net said:

Ovo su false claims, deo kremaljske propagande koju ponavlja Trump i njegovi propagandisti. 

Au izvinjavam se trebala sam da kazem Erdogan u NATOu

Kremaljska propaganda

6 minutes ago, zoran59 said:

Nije "levicarski ekstrem," Washington Post je konzervativna publikacija.

Od kada? Posto je opste poznato da je WaPo levo orijentisan. Tek od nedavno kad je Bezos trazio da barem Opinion deo bude balansiran, I imao citavu pobunu. Kad su postali konzervativna  publikacija? 

Posted
2 minutes ago, Angelia said:

Au izvinjavam se trebala sam da kazem Erdogan u NATOu

Kremaljska propaganda

Trebala si. Ogromna je razlika. EU je 'podigla rampu' Erdoganu zbog autokratije, a Turska je kljucni saveznik USA u tome delu sveta.
A nije to jedini false claim koju si napisala u problematicnom postu gde ponavljas Trumpove false claims na isti nacin kako ih siri kremaljska propaganda.

Posted
49 minutes ago, Angelia said:
9 hours ago, Dragan said:

Nije me tvoj post uznemirio, nego konstantno guranje neke "moralne" vrednosti u politiku. Totalna glupost

Definicija sociopate.

• Like 1
Posted (edited)

Odlicno mu idu pregovori.

Sta mislite, hoce li u ponedeljak povecati, ili smanjiti carine, ili cak ukinuti ?

Hoce li napraviti nove izuzetke, odloziti na xy termin ?

Siguran sam da su ulagaci i privrednici odusevljeni tom nesigurnoscu.🤣

Trump exempts phones, computers, chips from new tariffs

Uputa također uključuje izuzeća za druge elektroničke uređaje i komponente, uključujući poluvodiče, solarne ćelije, ravne monitore za TV, USB memorije, memorijske kartice i SSD-ove (solid-state diskove) koji se koriste za pohranu podataka

" Znaci u usa se vraća sweatshop proizvodnja odjeće obuće i plastičnih drangulija. Toliko o art of the deal. "
🔝

Edited by Dragan
  • Like 2
  • Ha-ha 5
Posted

Objasnili su mu da se preigrao, ovo je pokušaj da se povuče a da to javno ne prizna, ali ja mislim da je kasno za to, jer na suprotnoj strani ima pravog lenjinističkog zlikovca koji će vjerovatno tek sada da ga nagazi, a pritom će izgledati kao lik koji samo legitimno uzvraća udarac i bori se za interes svoje zemlje. 

Monumentalna glupost i uništenje SAD na svaki zamislivi način. Ko to neće da vidi prosto od sebe pravi saučesnika.

• Like 6
Posted
38 minutes ago, Dragan said:

Sta mislite, hoce li u ponedeljak povecati, ili smanjiti carine, ili cak ukinuti ?

Uputa također uključuje izuzeća za druge elektroničke uređaje i komponente, uključujući poluvodiče, solarne ćelije, ravne monitore za TV, USB memorije, memorijske kartice i SSD-ove (solid-state diskove) koji se koriste za pohranu podataka

" Znaci u usa se vraća sweatshop proizvodnja odjeće obuće i plastičnih drangulija. Toliko o art of the deal. "
🔝

hahaha, koji f'n genije. Ukopava se svaki dan dublje i dublje. Laz i glupost je neogranicena kod njega - runs strong. Uzivancija ce biti sad slusati spin, talking on both ends of your mouth je najpopularnija disciplina minjionima ove totalitarne "administracije".

Sad ako neko kaze da je PLAN postojao?! Bolje da pokazu taj plan vec jednom da vidimo, hahaha 🙂Sigurno on zna bolje, sad ce da izvadi kartu iz kutije za sah, kec iz dupeta itd.

• Like 2
Posted
59 minutes ago, Dragan said:

Poslednjih dana, narandžasti magaši laprdali, Xi TREBA DA ZOVE, Xi TREBA DA ZOVE, Xi TREBA DA ZOVE, Xi TREBA DA ZOVE, Xi TREBA DA ZOVE, kad ono ništa od toga i počelo da gori pod nogama.

Što je najbolje, možda su narandžasti magaši, skinuli neke tarife, ali kina nije. :lol_2:

• Like 1
Posted

reddit:

5D chess is playing with 5 Donalds instead of the queen, rooks and bishops. A Donald, also referred to as Lunatic King, can remove a random figure next to it. Even your own.

• Like 1
  • Ha-ha 1
Posted
1 hour ago, djura.net said:

Trebala si. Ogromna je razlika. EU je 'podigla rampu' Erdoganu zbog autokratije, a Turska je kljucni saveznik USA u tome delu sveta.
A nije to jedini false claim koju si napisala u problematicnom postu gde ponavljas Trumpove false claims na isti nacin kako ih siri kremaljska prPrev
https://vox92.net/forum/topic/109-usa-sjedinjene-američke-države-unutrašnja-politika-i-uticaj-na-svetska-kretanja/page/1247/#commentsopaganda.

https://energyandcleanair.org/january-2025-monthly-analysis-of-russian-fossil-fuel-exports-and-sanctions/

https://energyandcleanair.org/publication/eu-imports-of-russian-fossil-fuels-in-third-year-of-invasion-surpass-financial-aid-sent-to-ukraine/

https://www.theguardian.com/world/2025/feb/24/eu-spends-more-russian-oil-gas-than-financial-aid-ukraine-report

https://www.euronews.com/my-europe/2025/03/05/has-europe-spent-more-on-russian-oil-and-gas-than-aid-to-ukraine-as-trump-claims

Kremljanska propaganda? Nemam pojma o cemu pricas. Ako moze neki izvor za tu tvrdnju.

Posted
1 hour ago, Angelia said:

Kremljanska propaganda? Nemam pojma o cemu pricas. Ako moze neki izvor za tu tvrdnju.

Da, Kremaljska propaganda izvrtanja cinjenica, 'narativ' koji naveliko koristi Trump u svojim performansima. 
Zmurenje na cinjenicu da je finansijska pomoc Ukrajni samo deo ukupne pomoci, gde nije uracunata vojna pomoc, koja je, mislim, cak i veca od ove finansijske.  

In the calendar year 2024, the EU spent 39% more on Russian fossil fuel imports than it set aside for Ukraine. The aid figure does not include military or humanitarian contributions.

The Kiel Institute for the World Economy, which tracks all aid to Ukraine, puts the total amount of financial support allocated by both the EU institutions and all EU member countries higher than the EU executive’s estimates at €202.6 billion.
If Trump can be understood to be referring to European financial allocations as a whole, his claim can be considered misleading.

Ovo su citati tekstova cije si linkove ti upravo ostavila. I ovde se ne racuna vojna i humanitarna pomoc, samo da bude potpuno jasno u kakvu zabludu Trump hoce ovakvim 'cinjenicama' da dovede ljude koji mu slepo veruju.

Pri tome Trump nigde ne govori o tome da je Evropa drasticno smanjila uvoz fosilnih goriva od Rusije, da od 2022 uvoz stalno pada, da je pre invazije na Ukrajnu uvoz iz Rusije bio 45%, a da se sada smanjio na 18%, (podaci iz tekstova koje si ti postavila) kao i da ce biti jos manji jer je istekao ugovor koji je Ukrajna imala za tranzit preko svoje teritorije, a nije ga obnovila krajem 2024. A suprotno uvozu iz Rusije, uvoz tecnog gasa iz USA u EU je drasticno povecan, o cemu Trump i ruska propaganda izbegavaju da govore, mogu misliti zbog cega. 
Naravno, konstantna borba da se doskoci ruskoj shadow fleet, i da se ogranici cena ruske nafte nisu cinjenice koje bi Trump izneo u javnost, nego mu vise odgovara jedna ovako 'ofrlje' i nepotpuna informacija u cilju diskreditacije Evrope, bas onako kako su u Kremlju to projektovali.

• Like 4
Posted
58 minutes ago, djura.net said:

Da, Kremaljska propaganda izvrtanja cinjenica, 'narativ' koji naveliko koristi Trump u svojim performansima. 
Zmurenje na cinjenicu da je finansijska pomoc Ukrajni samo deo ukupne pomoci, gde nije uracunata vojna pomoc, koja je, mislim, cak i veca od ove finansijske.  

In the calendar year 2024, the EU spent 39% more on Russian fossil fuel imports than it set aside for Ukraine. The aid figure does not include military or humanitarian contributions.

Znaci semantika ako predpostavimo da je mislio ovo, I ako predpostavimo da su procene u pravu, onda je tu negde jednaka...a ako uzmemo straight forward cinjenicu, svi izvori tvrde isto. 

Znaci samo da se slozimo oko jedne stvari, EU trosi na kupovinu od putina vise nego finansijska pomoc koju salje Ukrajini? O kom moralnom integritetu govorimo? Cak I ako uzmemo nevidljive podatke, I prihvatimo procene, posto su te dve cifre jednake, jer to taj moralni integritet?

Da se ne zanosis previse, mene ne interesuje koliko oni trose, na ovo ili ono. Ja sam ih samo dala kao primer kako spoljna I ekonomska politika nisu argument za "moralni integritet".

Ili da pogledamo koliko je trgovina USA I Rusije, a koliko su slali Ukrajini?

Posted
4 hours ago, Dragan said:

🔝

Kako bi bilo do jaja da Kina uvede izvozne taxe za te proizvode…. 👹

• Like 1
Posted
1 hour ago, Angelia said:

Znaci samo da se slozimo oko jedne stvari, EU trosi na kupovinu od putina vise nego finansijska pomoc koju salje Ukrajini? O kom moralnom integritetu govorimo? Cak I ako uzmemo nevidljive podatke, I prihvatimo procene, posto su te dve cifre jednake, jer to taj moralni integritet?

Da se ne zanosis previse, mene ne interesuje koliko oni trose, na ovo ili ono. Ja sam ih samo dala kao primer kako spoljna I ekonomska politika nisu argument za "moralni integritet".

Ili da pogledamo koliko je trgovina USA I Rusije, a koliko su slali Ukrajini?

Ne zanosim se, ovo su meni vrlo bitne stvari.
Mora se govoriti o moralnom integritetu i mora da postoji, inace sve je besmisleno u nasim zivotima. EU, nazalost, ne moze da se za sada potpuno odvoji od ruskih energenata i to je cinjenica. Po svemu sto rade, osim Fika i Orbana, odnosno Slovacke i Madjarske, svi bi bez problema presli na druge izvore, koji trenutno nisu moguci. Ali zato je cela EU smanjila uvoz za vise od 50%, bez obzira na gubitke koje tako trpi. To jeste zrtva i velika stvar o kojoj treba govoriti pozitivno, a ne vaditi podatke selektivno da bi se pravdale stvari koje nisu za pravdanje. USA ima najvecu korist (makar trenutno) od toga sto je Evropa smanjila uvoz energenata iz Rusije, jer se pojavila kao zemlja ciji je izvoz tecnog gasa najvise narastao na sukobu u Ukrajni. Buduci da je do izbora Trumpa USA bila i ozbiljan saveznik Evropi, sasvim je i logicno da dobije prostor na ovom trzistu u tom obimu, bez obzira sto je transport tankerima tog gasa dosta skuplji.

Ono sto je ovde posebno prljavao, makar po meni, je false claim, od koje se polazi, o tome da navodno Evropa daje vise novca Rusiji kroz trgovinu, nego sto odvoji novca za pomoc Ukrajni. A onda se konstruise citav 'narativ' koji podupire Kremlj da izazove podele medju saveznicima koji podrzavaju Ukrajnu. Ista je stvar i sa false claim da je USA dala Ukrajni pomoc od 500 milijardi (da bi se posle ta suma smanjila na 350, sto je, takodje false claim), jer stvara losu atmosferu narocito medju slabo obavestenim ljudima u USA o tome gde odlazi njihov novac. 

Inace, trgovina izmedju Rusije i USA je prakticno suspendovana, osim onih stvari bez kojih USA ne moze, kao sto je uranijum. I to je sasvim u redu, odlican potez Bidenove administracije, jer je USA u poziciji da tako nesto radi bez ozbiljnijih posledica. Ali ovih dana vidimo da Trump planira podizanje sankcija Rusiji i ogroman rast medjusobne trgovine. Zbog toga je i ovaj Putinov sef Privredne komore i bio u USA ove nedelje, a sve je pocelo od false claim - odnosa EU pomoci Ukrajni i obima trgovine sa Rusijom.