Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted

Nasilne oluje s jakim kišama i poplavama odnijele su najmanje 16 života na Srednjem zapadu i jugu SAD-a.

Kentucky, Indiana, Missouri i Arkansas također su posebno pogođeni, gdje se ponekad mjeri najteže kiše u posljednjih nekoliko desetljeća.

...

Bilo je još mrtvih u Kentuckyju, Indiani, Missouriju i Arkansasu.

...

Tek u ožujku su teške oluje na Srednjem zapadu i jugu SAD-a koštale živote oko 40 ljudi.

...

Na srecu US vise ne mora vise da salje pomoc Ukrajini i ostalim svetskim lezilebovicima tako da sa ogromnim ustedama koje je napravio DOGE, mogu velikodusno da pomognu ovim nastradalima (a ne kao Biden).

Obama bi sigurno igrao golf za vreme ovih katastrofa, ukljucivo pad ekonomije.

Spoiler

• Like 2
Posted

Dobro su se setili

cnn

Millions of people took part in protests against President Donald Trump and Elon Musk across all 50 states and globally on Saturday, organized by a pro-democracy movement in response to what they call a “hostile takeover” and attack on American rights and freedoms.

• Like 6
Posted
28 minutes ago, djura.net said:

Dobro su se setili

cnn

Millions of people took part in protests against President Donald Trump and Elon Musk across all 50 states and globally on Saturday, organized by a pro-democracy movement in response to what they call a “hostile takeover” and attack on American rights and freedoms.

• Like 3
Posted
3 minutes ago, Dragan said:

Da se nadamo da se ti protesti sire, mada koliko im je trebalo vremena da se reaguju, izgleda mi da je demokratski duh u USA potpuno slomljen MAGA silom.

Svejedno, podrska protestima

#impeachment #stoptrump #stopmusk

• Like 1
Posted

cnn

During the Hands Off! protest in Washington, DC, multiple representatives took to the podium to speak about the Trump administration, including Democratic Rep. Jamie Raskin of Maryland, who said there is no future with a president who has “the politics of Mussolini and the economics of Herbert Hoover.”

“Our founders wrote a Constitution that does not begin with ‘We the dictators,’ the preamble says ‘We the people,’” Raskin said in front of a crowd of thousands gathered at the Washington Monument, holding signs condemning the administration. “No moral person wants an economy-crashing dictator who knows the price of everything and the value of nothing.”

• Like 8
Posted

cnn

At least a dozen more protests are planned at Tesla showrooms across the United States today as backlash continues against CEO Elon Musk for his Department of Government Efficiency’s role in President Donald Trump’s sweeping government overhaul.

Posted
20 minutes ago, Cyber said:

Neko je rekao da kad glasas za klovna - dobijes cirkus. Vala bas! 

Navodno turska poslovica:

When a clown moves into a palace, he doesn't become a king; the palace instead becomes a circus. 

• Like 8
Posted
1 minute ago, Eddard said:

Navodno turska poslovica:

When a clown moves into a palace, he doesn't become a king; the palace instead becomes a circus. 

Neće duže 4 godine valjda.🥸

Posted (edited)
12 hours ago, Nek grmi jako said:

Ja sam samo prepričao priču, ne bih baš da duboko ulazim u reinterpretacije... 

A priča kao i svaka druga priča, vredi onoliko koliko nas dotakne i probudi maštu u nama... Vašu je, kako vidim, probudila, pa je iz tog ugla postigla ono što joj je i svrha. 

Ali odakle sad Kokeza? Zar taj nije u izgnanstvu? 

A posebno me je zabavan način na koji ste podigli na lestvici uticaja Baju Malog Knindžu.  Pretpostavljam da bismo sličnom analogijom mogli da uporedimo Grčića iz EPS-a i Maska, Bogoljuba Karića i Bezosa, Željka Mitrovića i Zakerberga, te Džoe Rogana i Žiku Šarenicu. 

Što da ne... Samo nek je veselo... 

Dobro eto - Kokeza je utekao, neka bude Aleksa Balasevic umjesto njega... Ostali su potpuno identicni sa svojim Sjedinjanskim dvojnicima... 

Od ovih ostalih koje si pobrojao, jedino bih nasao potpunog dvojnika za Dzoe Rogana - Jovana Jeremic... Musk bi bio neka kombinacija Mitrovica (Musk sa TEMU-a) i Igora Brnabica cije poslove finansira drzava... Grcic?? Bilo koji clan Trampovog kabineta - recimo Linda McMahon...  Bio to sto je bio jer je donirao prasice kampanji, a za svaki posao je podjednako dobro kvalifikovan...

Edited by ters
Posted (edited)
11 minutes ago, ters said:

Dobro eto - Kokeza je utekao, neka bude Aleksa Balasevic umjesto njega... Ostali su potpuno identicni sa svojim Sjedinjanskim dvojnicima... 

Od ovih ostalih koje si pobrojao, jedino bih nasao potpunog dvojnika za Dzoe Rogana - Jovana Jeremic...

Volela bi to Jovana 😀 Stvarno, ko da su blizanci, deli ih samo jedno milijardu i po pregleda... Tako da nije nemoguće, veme radi za Jovanu. Sad će ona to da izjednači, samo da uhvati zalet....

A zamislite kad bi još uradila intervju sa Kamalom, što Roganu nije pošlo za rukom jer je nešto bilo zapelo tokom dogovora u predsedničkoj kampanji? Tad bi bila i bolja od Rogana, a ne ista kao on.

Edited by Nek grmi jako
Posted (edited)
10 minutes ago, Nek grmi jako said:

Volela bi to Jovana 😀 Deli ih samo jedno milijardu i po pregleda, tako da nije nemoguće, veme radi za Jovanu. Sad će ona to da izjednači, samo da uhvati zalet....

Jovanu gleda skoro milion gledalaca svakog vikenda. To bi bio ekvivalent 50M gledalaca za svaki Roganov video. Jos kacamaka treba Rogan jesti da je stigne po "share", ali su u osnovi isti - reci ce sta god i dovesti koga god - za gledanost. Jedino sto Rogan jos nije oblacio zeleni triko...

Edited by ters
  • Ha-ha 3
Posted (edited)

An Australian MMA great was allegedly detained in a federal prison after he had been travelling to the United States for a seminar. Renato Subotic's trip to the US went horribly wrong after immigration officials stopped him from entering the country.

In a post on social media, Subotic who has coached the Australian national MMA side, said he had been locked in an isolation room for three hours before he was taken to prison.

The issue arose due to an alleged issue with his visa.

'I arrived in America excited, ready to coach my seminar. It was supposed to be a great trip,' Subotic wrote on Instagram, recounting the ordeal.

'Instead, I got stopped at the border.

'Immigration pulled me aside and took me into an isolated room. The officer interviewing me looked like he was looking for something wrong. It was obvious why I was in the U.S. I gave them every specific detail about my seminar, my plans, everything.

'They kept me in that room for three hours, asking endless questions, I was collaborative.'

Subotic recounted how the immigration officers had told him there was an error in his documentation and that he'd be going to jail until they had ascertained where he would go after that.

'No clear explanation, no chance to talk to anyone, no rights. They handcuffed me, put me in a car, and drove me to federal prison,' he said.

...

'An officer walked me to the plane. Before taking off the handcuffs, he looked at me and said: "I’m sorry this happened to you. They messed up big. It shouldn’t have gone this way".

'I believe in respecting the rules. But putting someone in federal prison over a missing detail in a visa application?

Spoiler

96969541-14576469-image-a-18_17439273867

https://www.dailymail.co.uk/sport/mma/article-14576469/Australian-MMA-coach-detained-US-prison-nightmare-amid-Donald-Trumps-immigration-crackdown.html

Nista prvi avion nazad? 

Ovo je vec ko zna koji slucaj gde citam da su umesto da nekog vrate nazad su strpali u zatvor. 

Ovo jeste da se desava pojedincima, ali to je poruka ostalima da ne dolaze jer niko ne zna ko ce biti sledeci. 

Edited by 𝓑𝓪𝓫𝔂
  • Tuzno 1
Posted (edited)

Questions and Answers on the US reciprocal tariff policy

Totalni EU izvoz roba u USA je 503 mlrd €
- Totalni USA izvoz roba u EU je 347 mlrd €
- Totalno naplaćenih carina u EU na uvoz iz USA je oko 3 mlrd €
- Totalno naplaćenih carina u USA na uvoz iz EU je oko 7 mlrd €

" Pogledajte si omjere i postotke i recite gdje je problem? Gdje se to vidi da EU drastično više carini USA? Prekinute baratati cherry pickanim podacima i uzimati jedan ili više proizvoda, jer ima na tisuće proizvoda koji se carine, neki koji su oslobođeni i jako je teško gledati podatke na razini proizvoda i razumjeti nešto iz njih."

" ne zaboravi staviti i usluge jer Trump i njegovi poklonici uvoz i izvoz usluga rado zaboravljaju navesti a one su u jednakoj mjeri bitne u volumenu izvoza/uvoza kao i robna razmjena

EU izvoz usluga u USA 318,7 mlrd €
USA izvoz usluga u EU 427,3 mlrd €

Na 1600 mlrd € uvoza / izvoza sa EU-om je deficit za Amere 48 milijardi ili 3%, znači da Trump laže kao pas "

" nismo zero zero, Ameri su u plusu
Nike i Iphone i slične se pizdarije računamo kao uvoz iz Azije ali zarada ide Američkim kompanijama i američkim dioničarima, koji su vlasnici tih firmi
Jer problem EU-a i Europe to što su Ameri prebacili za stotine brendova proizvodnju u Aziju pa moramo njihove stvari uvoziti iz Azije umjesto iz Amerike?
Deficit su stvorile američke korporacije i miljarderi u svojoj pohlepi, i sada se na nama iživljavaju "

Sta se desava kad blesavi EU nece da prihvati razumne i jednostavne predloge od @Angelia

Spoiler

" G "ledam kako ekipa spominje PDV kao stvar koju treba ukinuti, gleda carine na određene stvari i misle da time razumiju širu sliku. Žele da se PDV ukine, žele da smanjimo carine, a uopće ne razumiju da uspoređuju 2 totalno različito postavljena porezna sustava. Da ne pričam da se nitko nije potvrdio pronaći ukupno carinsko opterečenje i koliko je svaka skupina država naplatila carina i koji je to postotak od uveženih roba.

Btw. u USA sales tax (kada se zbroje state, county, city) mogu biti i 12%+, 45/50 država imaju sales tax, tako da nije ni USA bezporezni bastion. Imaju niži sales tax nego mi PDV, ali isto tako u globalu imaju i puno viši porez na nekretnine.

PDV nije baš kao sales tax, ali za porezno opterećenje krajnjeg kupca je bitno i usporedivo.

Baš me zanima koliko ljudi bi htjelo ukidanje PDV-a, sales tax od 10% i porez na nekretnine od 1%. Ako sam dobro pročitao, prosječni property tax na razini USA je oko 1%.

Kada bi nekom na moru ili u Zagrebu na procjenjenu nekretninu od 200 000€ (što je sada dvosobni stan) došlo godišnje 2000€ poreza, mislim da bi se brzo vratio na stari sustav. "

" Da, još i gore. Amerikanci su svugdje u plusu jer njihovi fondovi drže većinske udjele u multinacionalnim firmama i koncernima, a multinacionalke drže puno toga za što ljudi zapravo pojma nemaju gdje profit ide.
Ne samo tehniku nego i hranu, odjeću, obuću, sve živo.
Na primjer: Milka i Toblerone čokolade. Nema europskijeg proizvoda, jel da? Kravica i Matterhorn, Europa? Aha - vlasnik Mondelez, sjedište Chicago.
Income tax plaćen u Americi. Europski proizvod, američki profit. Šta kaže trump na to? To mu je valjda OK."

Edited by Dragan
  • Like 2