Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted (edited)

You don't get people to the negotiating table by calling them names. - Marko Rubio

Srećom je Tramp zaboravio da je Zelenskog zvao diktatorom.

Vidim i da Rubio kaže da je nemoguće znati šta Rusi i Putin žele pre nego što se dovedu za taj sto koji smo krstili "pregovarački sto". Ja stvarno ne znam šta radi taj Stejt Dipartment i sve one silne diplomate i službenici zaposleni u njemu. Poslao bih Ilona Maska da to istraži i pootpušta.

Edited by Smrtokapa
  • Like 7
Posted

Pa to ti je deo te nove treci Rajh usa price, oni ce da maltretiraju a svi ostali da cute. Zato su i glasali, da negiraju drzavnost Kanadi, prete ratom Meksiku i Danskoj, da sire teritorije i otimaju od drugih kao nekad nacisti od Jevreja.

Jedino je maga kretenima Trump ispao faca, svim ostalim je jasno da je bila klasicna sacekusa da se diskredituje Zelenski, jer prva prica sa diktatorom im se obila o glavu. Cak su do juce pro-trump britanski mediji ga nazvali siledzijom i trazili da mu se ne dozvoli dolazak u uk.

• Like 5
  • Thanks 2
  • Ha-ha 1
Posted
6 hours ago, Angelia said:

I vise mi je muka od ovoga sa "sramotom". Bez obzira sto se Ukrajina herojski bori protiv Rusije, I sto Zelenski vodi Ukrajinu, I ja bi najradije podrzala odrziv plan da se Putin izbaci iz Ukrajine, to mu ne daje pravo da kaze da je pristao na dil I pregovore, I onda sve to baci Predsedniku u lice, javno u Beloj Kuci.

Sve je bilo fino I civilno dok to nije uradio.   

Big mistake, huge...

Mogao je unapred da kaze ne interesuje me taj dil, odrzi konferenciju za stampu, I kaze sta ima da kaze. Fine, mogao je cak I da kaze da nece prihvatiti da ga USA ucenjuje, ne znam cemu to sluzi ali bi smatrala da ima kichmu. 

Mogli su oni da odreaguju umerenije, da prekinu pricu, ali ko bi dozvolio da te got vredja u tvojoj kuci? I to pred celim svetom.

Da, USA je zajebala sa Ukrajinom, isto kao I Evropa, koriste se kao topovsko meso. Moglo je to mnogo bolje, ali ovo nicemu ne sluzi.

Probijas dno sramote. 

Samo napred, da vidimo koliko nisko možeš da ideš.

• Like 1
Posted (edited)
7 hours ago, Angelia said:

I vise mi je muka od ovoga sa "sramotom". Bez obzira sto se Ukrajina herojski bori protiv Rusije, I sto Zelenski vodi Ukrajinu, I ja bi najradije podrzala odrziv plan da se Putin izbaci iz Ukrajine, to mu ne daje pravo da kaze da je pristao na dil I pregovore, I onda sve to baci Predsedniku u lice, javno u Beloj Kuci.

Sve je bilo fino I civilno dok to nije uradio.   

Big mistake, huge...

Mogao je unapred da kaze ne interesuje me taj dil, odrzi konferenciju za stampu, I kaze sta ima da kaze. Fine, mogao je cak I da kaze da nece prihvatiti da ga USA ucenjuje, ne znam cemu to sluzi ali bi smatrala da ima kichmu. 

Mogli su oni da odreaguju umerenije, da prekinu pricu, ali ko bi dozvolio da te got vredja u tvojoj kuci? I to pred celim svetom.

Da, USA je zajebala sa Ukrajinom, isto kao I Evropa, koriste se kao topovsko meso. Moglo je to mnogo bolje, ali ovo nicemu ne sluzi.

Cudno je samo da se vodece US novine ne slazu sa tvojim opisom (osim Breitbartha i slicnih).

«Washington Post»: Trump klang wie Don Corleone

Spoiler

Vašington post je u komentaru napisao: "Donald Tramp je u petak zvučao više kao Don Korleone (mafijaški šef iz "Kuma") nego kao američki predsednik. (...) Tretiranje saveznika manje ljubazno od protivnika pokazuje naivnost u pogledu pretnje koju revanšistička Rusija predstavlja zapadnom svetu, uključujući NATO. (...) Tramp se ponaša kao da je više na strani autoritarnog agresora nego na strani demokratske žrtve. (...)

Nažalost, Zelenski je zagrizao mamac i postao energičan. (...) Ipak, Zelenski je u pravu da Amerika može požaliti što je prevagnula u Putinovu korist. Koliko god da je njegova diskusija bila dobronamerna, to je potkopalo njegovu pregovaračku poziciju.

Tramp, sa svoje strane, treba da vidi širu sliku. Ako želi da izbegne Treći svetski rat, trebalo bi da posluša lekcije iz Drugog svetskog rata. Umirivanje diktatora ne funkcioniše. (...) Američki predsednik bi trebalo da pokuša da bude nepristojan prema Putinu kao što je bio prema Zelenskom u petak.

4 takeaways from the Trump-Zelensky meeting that devolved into a shouting match

"Volstrit žurnal": Putin dobija

Spoiler

Konzervativni Vall Street Journal naslovio je komentar sa "Putin pobeđuje u spektaklu Trump-Zelenski u Ovalnoj kancelariji". U njemu se navodi:

"Zašto je potpredsednik pokušao da izazove javni spor? (...) Vance je ukorio Zelenskog kao da je dete koje kasni na večeru. (...) To nije bilo ponašanje potencijalnog državnika.

Zelenski bi bio mudriji da ublaži tenzije tako što bi se još jednom zahvalio SAD-u i podredio se Trumpu. Nema smisla ispravljati tradiciju pred Trampom ako ga istovremeno zamolite za pomoć. Ali, kao i kod rata, Zelenski nije započeo ovu razmenu u Ovalnoj kancelariji. Da li bi trebalo da toleriše prošireno javno omalovažavanje ukrajinskog naroda, koji već tri godine vodi rat za opstanak? (...)

Kada je u pitanju Ukrajina, u interesu je SAD da zaustave Putinov imperijalni projekat obnove izgubljene sovjetske imperije bez da američki vojnici ikada moraju da pucaju. Ovaj osnovni interes se nije promenio, ali ukoravanje Ukrajine pred celim svetom otežat će postizanje.

"New York Times": Neviđeni javni sukob

Spoiler

"New York Times" pod nazivom Izvještaj: "Trump je ukorio Selenskyj u vatrenoj razmjeni u Bijeloj kući". Novine su napisale:

«U petak su odnosi između Sjedinjenih Država prema Ukrajini pobjegli u oluji gorčine kada su predsjednik Trump i potpredsjednik JD Vance prekinuli ukrajinskog predsjednika Wolodymyr Zelenski u eksplozivnoj razmjeni udaraca u Ovalnom uredu, koji bi trebao služiti za koordinaciju mirovnog plana.

U vatrenoj javnoj sukobi, jer nikada nije postojala između američkog predsjednika i stranog šefa države u modernom vremenu, Trumpa i Vance Selenskyj, da nije bio dovoljno zahvalan na podršci SAD -a u ratu Ukrajine s Rusijom, te ga pokušao prisiliti na sporazum o miru o uvjetima koje su Amerikanci diktirali.

Cak je i Fox daleko od tvoje "analize".

Foks Nevs: "Neki misle da Evropa treba da se uključi"

Spoiler

Izveštaj informativnog kanala Foks Nevs povezanog sa Trampom rekao je: "Mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine (???) naglo su zaustavljeni u petak nakon što je bes izbio na sastanku predsednika Donalda Trumpa i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u Ovalnoj kancelariji.

Svet se sada pita šta će se dalje desiti sa pregovorima i da li dva šefa država mogu da poboljšaju svoje odnose dovoljno da SAD posreduju u miru. Neki kažu da Evropa mora da interveniše kako bi okončala neprijateljstva, dok drugi kažu da Zelenski mora ili da kontroliše štetu ili podnese ostavku.

Vecina Evropskih, a i mnogi svetski drzavnici su osudili siledzijsko ponasanje stabilne budale i njegovih pudlica (je li uobicajeno da njih toliko, pred kamerama napadaju predsednika jedne druge drzave?).

" Evo bio "nekulturan" Zelenski zadnje 3 godine svugdje po svijetu i bio je već prija u Bijeloj Kući

i evo nitko nije imao ozbiljni problema sa njim niti se evo nitko osjeća da ga Zelenski ne poštuje (osim putina).

Mislim da nam to dovoljno govori o tome gdje se nalazi problem. "

PS

Kao da izvinjenje (ili bilo sta drugo) ima neku logicku vezu sa ovim sto si napisao.
Vec je godinama jasno da je stabilni lazljivi narcis na strani zlog gnoma i drugih diktatora i nista to ne moze promeniti,
Samo hardcore MAGAsi mogu sve to spinovati kao neke genijalne poteze, koji koriste bilo kome drugome osim njemu i diktatorima.

Jos jednom - stabilni nije ni u jednom trenutku svih ovih godina:
- kritikovao bilo kojeg od svetskih diktatora, naprotiv, hvalio ih je
- pokazao podrsku, makar verbalnu, Ukrajini, a kamoli ponudio neku konkretnu pomoc;
naprotiv, podilazeci diktatorima odmogao je i nacinio stetu ne samo Ukrajini

Edited by Dragan
  • Like 7
  • Ha-ha 2
Posted

Još Rubio kaže da je Trampov princip "trust and verify".

Kao primer šta može da se desi kada veruješ drugoj strani bez ugovora imamo Gorbačova koji je verovao na reč da se NATO neće širiti na istok pa je dobio šta je dobio.

Onda imamo primer šta može da se desi i kad imaš ugovor, druga strana opet može da ga prekrši kao što su Rusi uradili sa Budimpeštanskim.

Inamo i entitet koji je voljan da krši ugovore i norme na silu, Putina koji napada Ukrajinu vojskom u više navrata.

(Btw nisu ni SAD nikakve cvećke što se tiče ovakvog ponašanja, ali sada posmatramo stvari iz njihovog ugla.)

Onda imamo ovu ideju sa mineralima koju Rubio tumači u ključu "stvaramo ekonomske interese, što će smanjiti mogućnost za vojne sukobe". Angela Merkel može biti dobra adresa za pitanje šta tu može poći naopako.

Dakle planiraš da pregovaraš sa nekim ko je spreman da uzima stvari na silu i unapred govoriš "hoćemo mir po svaku cenu i polazimo od pretpostavke da druga strana neće hteti da nastavi svoju dosadašnju praksu iako im ostavljamo mogućnost za to". Vraćamo se na naivnost Gorbačova. U stvari još je gore, on je mogao da se vadi na neznanje.

Znači niko ne traži u ovom momentu nekakav potpuni poraz Rusije niti rizikovanje WW3, nego samo da ne uđeš u te pregovore spuštenih gaća.

I na kraju dobiješ pitanje:

"Prethodne administracije su pravile greške, na koji način se ovo što planirate razlikuje od toga, odnosno šta je garancija da se neće ponoviti isto?"

i tvoj odgovor na to je:

"Vi mene napadate za greške prethodnih administracija (???), vi mene vređate, znači marš od mene marš od stola!"

Evo zamolio bih da se uključi funkcionalna pismenost, taster je gore levo najčešće.

• Like 6
Posted
2 hours ago, Smrtokapa said:

https://en.wikipedia.org/wiki/Trust,_but_verify

Trust, but verify (Russian: доверяй, но проверяй, romanized: doveryay, no proveryay, IPA: [dəvʲɪˈrʲæj no prəvʲɪˈrʲæj]) is a Russian proverb, which rhymes in Russian. The phrase became internationally known in English after Suzanne Massie, a scholar of Russian history, taught it to Ronald Reagan, then president of the United States, who used it on several occasions in the context of nuclear disarmament discussions with the Soviet Union.

• Like 1
  • Thanks 1
Posted
15 minutes ago, Mashala said:

Ako bi mogli da ne opravdavamo nasilje i prostakluk i krivimo zrtvu za uvrede bio bih zahvalan

I sa ovim se slazem potpuno.

Posted

3 hours ago, Dragan said:

Jos jednom - stabilni nije ni u jednom trenutku svih ovih godina:
- kritikovao bilo kojeg od svetskih diktatora, naprotiv, hvalio ih je
- pokazao podrsku, makar verbalnu, Ukrajini, a kamoli ponudio neku konkretnu pomoc;
naprotiv, podilazeci diktatorima odmogao je i nacinio stetu ne samo Ukrajini

Ima ceo razgovor na YT, ne trebaju mi mediji da mi kazu sta gledam.

I ne, Tramp uglavnom ne kritikuje diktatore javno, iako se jos secam kad je Kim Jonga nazvao "little rocket man". Privatno ih ismeva, izaslo je dovoljno prica o tome. A kad pricamo o konkretnoj pomoci Ukrajini, sta je njemu trebalo da se mesa u sukob? Pa jedino da zavrsi sukob.

3 hours ago, Smrtokapa said:

Kao primer šta može da se desi kada veruješ drugoj strani bez ugovora imamo Gorbačova koji je verovao na reč da se NATO neće širiti na istok pa je dobio šta je dobio.

Onda imamo primer šta može da se desi i kad imaš ugovor, druga strana opet može da ga prekrši kao što su Rusi uradili sa Budimpeštanskim.

Inamo i entitet koji je voljan da krši ugovore i norme na silu, Putina koji napada Ukrajinu vojskom u više navrata.

(Btw nisu ni SAD nikakve cvećke što se tiče ovakvog ponašanja, ali sada posmatramo stvari iz njihovog ugla.)

Onda imamo ovu ideju sa mineralima koju Rubio tumači u ključu "stvaramo ekonomske interese, što će smanjiti mogućnost za vojne sukobe". Angela Merkel može biti dobra adresa za pitanje šta tu može poći naopako.

Dakle planiraš da pregovaraš sa nekim ko je spreman da uzima stvari na silu i unapred govoriš "hoćemo mir po svaku cenu i polazimo od pretpostavke da druga strana neće hteti da nastavi svoju dosadašnju praksu iako im ostavljamo mogućnost za to". Vraćamo se na naivnost Gorbačova. U stvari još je gore, on je mogao da se vadi na neznanje.

Znači niko ne traži u ovom momentu nekakav potpuni poraz Rusije niti rizikovanje WW3, nego samo da ne uđeš u te pregovore spuštenih gaća.

I na kraju dobiješ pitanje:

"Prethodne administracije su pravile greške, na koji način se ovo što planirate razlikuje od toga, odnosno šta je garancija da se neće ponoviti isto?"

i tvoj odgovor na to je:

"Vi mene napadate za greške prethodnih administracija (???), vi mene vređate, znači marš od mene marš od stola!"

Evo zamolio bih da se uključi funkcionalna pismenost, taster je gore levo najčešće.

Ok, slazem se, svi su krsili sporazume, ukljucujuci USA. I ne postoje stvarno garancije da Putin nece to uraditi opet. Osim ww3.

Cemu onda postavljanje tog pitanja, javno, pred medijima, ako hoces primirje sad? I drugo, na osnovu cega sudis da se ide "spustenih gaca" zbog stvari koje cujes u medijima?

Svaka strana koristi medije I javno misljenje, veoma strateski, dok ono sto govore u pregovorima nema veze s time. Videli smo to vise puta, jos se secam onog hot mic trenutka kad Obama kaze Medvedevu "sacekaj da prodju izbori pa cu videti sta mogu da uradim".

Poenta nije da Zelenski nije rekao istinu, jer jeste, nego kako je odlucio da to uradi. Izneo je "prljavi ves" kako se vode pregovori, u javnost. 

I javno uvredio svog domacina koji mu je glavni finansijer.

I to ovde nije pitanje da li je Tramp ili ne. JDV je bio u pravu da vredja Belu Kucu. Tramp je lepo rekao "ja tad nisam bio na funkciji".

Ako ostavis realno, bias da mrzis Trampa ili ne, da li je realno prihvatljivo sta je Zelenski uradio? I nemam nista protiv Zelenskog, mislim da ima veoma tesku situaciju. I pomenula sam pre da je frustrirao Bidenovu administraciju, pa se neko ismevao da mu to daje poene kod MAGA ljudi. Ne, ne daje mu poene, pokazuje da ne razume kako se igra velika igra.

Rubio ispravno kaze da je to bila strategija, stvaramo ekonomski interes da odbijemo napade. Moze da podje naopako, naravno. Ali pitam, sta je druga opcija?

Realno, Ukrajina nema ljudstvo da odbije Rusiju, prakticno koliko god para I oruzja im dali. Znaci jedina druga opcija je da se NATO umesa. Boots on the ground. A to znaci ww3.

Jel ja citam nesto pogresno u situaciji? 

• Like 1
Posted
6 minutes ago, Angelia said:

Jel ja citam nesto pogresno u situaciji? 

Da. To je tvoja lična interpretacija viđenog, koja se razlikuje ne samo od moje ili naše ovde, već od interpretacije maltene čitavog zapadnog sveta. 

• Like 7
  • Thanks 2
Posted

I realno, ni Evropa ni USA nije zainteresovana da salje vojsku da gine u odbranu Donbasa. Velike sile ce se uvek podkusurivati sa onima koji nemaju snagu. Ovo se svodi na situaciju, zaboravite Trampa, gde ti prosjak na raskrsnici trazi pare, ti mu das sendvic a on ti pljune u lice.

Nije fer, life is not fair. Bilo je idiotski da niko nije stvarno reagovao na invaxiju, oba puta

4 minutes ago, Eddard said:

Da. To je tvoja lična interpretacija viđenog, koja se razlikuje ne samo od moje ili naše ovde, već od interpretacije maltene čitavog zapadnog sveta. 

Pojasni. Prakticno mislim, sta USA I Evropa treba da urade?

• Like 1
Posted

Nešto razmišljam, nije li bilo bolje da je Zelenski pričao na maternjem jeziku i imao prevodioca? Kao stranom državniku, to bi moralo da mu bude omogućeno.

Korist bi bila dvostruka; izrazio bi se jasnije, sigurnije i imao veću kontrolu u komunikaciji, a i teže je svađati se preko prevodioca. 

Jedino ako Tramp nije bio u fazonu: Relax bro, it's just a friendly conversation, it will be tremendous. 

Posted
1 minute ago, Mina D. Harker said:

Nešto razmišljam, nije li bilo bolje da je Zelenski pričao na maternjem jeziku i imao prevodioca? Kao stranom državniku, to bi moralo da mu bude omogućeno.

Korist bi bila dvostruka; izrazio bi se jasnije, sigurnije i imao veću kontrolu u komunikaciji, a i teže je svađati se preko prevodioca. 

Jedino ako Tramp nije bio u fazonu: Relax bro, it's just a friendly conversation, it will be tremendous. 

Mislim da je deo problema bio u tome. Ali nije sve. Njegov body language je bio agresivan. Mozda bi sa prevodiocem zvucao manje uvredljivo.

Kazu, I ovo je internet gossip, da je promrljao nesto na ukrajinskom sto je uvredljivo za JDV.

Tokom celog razgovora, JDV I Tramp mu se obracaju sa "Mr. President" dok se on obraca JDV sa JD. U nasem jeziku sa "ti".

Pogledaj ceo razgovor. On se pozicionirao, kao da ih uci lekciju. 

Posted
Just now, Angelia said:

Kazu, I ovo je internet gossip, da je promrljao nesto na ukrajinskom sto je uvredljivo za JDV.

Kako znaju, mislim u USA je sad zvanični jezik engleski američki? Sumnjam da ovi MAGA funkcioneri govore ukrajinski. 

Posted
Just now, DameTime said:

Kako znaju, mislim u USA je sad zvanični jezik engleski američki? Sumnjam da ovi MAGA funkcioneri govore ukrajinski. 

Ljudi koji govore ukrajinski to kazu.

Posted

Jeste, na klingonskom je rekao nesto sebi u bradu, zvali doktora Seldona Kupera da procita s usana.

Cime se vi bavite. Sve samo da se zabasuri istina, a ona ne moze biti jasnija.

• Like 9
Posted
5 minutes ago, DameTime said:

To na ukrajinskom je bio 'costume' sto na ukrajinskom znaci odelo, ali na engleskom mu je rekao bukvalno da je klovn (onom magarcu sto je pitao o odelu) i sto je apsolutno zasluzio takav odgovor.

Posle onakvog pitanja, savrsen odgovor. Covek je tri godine u ratu, to njegovo odelo nije smetalo u Bekingemskoj palati, niti bilo gde, pa ni u Americi koliko puta, odjednom odelo cini coveka u maga svetu. 

• Like 5
  • fancy locked this topic
Posted

Tema je zaključana do daljnjeg dok se ne pobriše đubre i podele warnovi trolovima, provokatorima i klonovima.

U međuvremenu, iskrena preporuka svima je da malo prikuliraju.

• Like 1
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...