Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

McCarthy

Recommended Posts

Juce su na sred Menhetna ubili ceo United Healthcare, neko ga je upucao, na radost mnogih korisnika osiguranja. Preko 30% su odbijali da plate, tako da su osiguranici em sto placaju osiguranje, morali da plate i troskove. Najludje od svega, sto je isao na sastanak gde je on glavni baja, i kolege su ladno odrzale sastanak bez njega, znajuci da je ubijen. Imao je platu preko 10 miliona godisnje. 

Malo pre cujem da BlueCross BlueShilds uvodi standardno vreme za operacije u kom ce pokrivati anesteziju, ako nesto podje po zlu i operacija traje duze, ostale troskove ce morati da preuzme pacijent na sebe. 

4 minutes ago, Eddard said:

Neverovatno mi je da je ovo uopšte moguće. 

Zasto, to je sasvim "normalno" kada uvedes profit u medicinu, mada je oficijelno BCBH "non profit". Zadnjih 20tak godina je praksa da private equity kupuju klinike, ordinacije, cak i manje bolnice. Onda da vidis kakve sve stvari sprovode u praksu, kao sto je  15 minuta limit po pacijentu, cak i za recimo hirurge. Sve je moguce jer nema regulative , tacnije, ima je jako malo i sa gomilom rupa, koje su tu namerno ostavljene.

• Like 3

1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Juce su na sred Menhetna ubili ceo United Healthcare, neko ga je upucao, na radost mnogih korisnika osiguranja. Preko 30% su odbijali da plate, tako da su osiguranici em sto placaju osiguranje, morali da plate i troskove. Najludje od svega, sto je isao na sastanak gde je on glavni baja, i kolege su ladno odrzale sastanak bez njega, znajuci da je ubijen. Imao je platu preko 10 miliona godisnje. 

Malo pre cujem da BlueCross BlueShilds uvodi standardno vreme za operacije u kom ce pokrivati anesteziju, ako nesto podje po zlu i operacija traje duze, ostale troskove ce morati da preuzme pacijent na sebe. 

Ja nesto sumnjam da se ljudi raduju zato sto je neki covek ubijen. A sto se tice kolega (koji nisu kolege nego investitori) oni su otkazali ceo skup i izdali saopstenje. 10 mill i nije neka plata - United je vredan pola triliona. Iako smatram da su specificno medicinska osiguranja u US kao mafija, to me ne navodi na osecaj da se radujem ubistvu nekog CEOa.

Problem nije u njemu, nego u sistemu. Recimo, Obamacare je drasticno smanjio konkurenciju, pa ovi koji su ostali u igri, skoro pa drze monopol. Nisam upoznata sa praksom Uniteda, ali me uopste ne iznenadjuje da su odbijali da plate neke troskove, cisto sumnjam i da su korisnici upoznati kako im zdravstvene ustanove naplacuju osiguranje, ima tu svasta i kod njih.

32 minutes ago, Smrtokapa said:

Ne znam šta kaže celokupna populacija, ali makar na Reditu je opšti šenluk.

Uvek ce biti takvih, ne znam ko je na Redditu...pogotovo na drustvenim mrezama je divlji zapad. Do juce nisam znala ko je covek, pa ne vidim razlog za radovanje na njegovu smrt. Nije neki terorista. Iako kazu da su pokrenuli istragu za insider trading. Ali ubistvo mi ne bi palo na pamet kao adekvatna kazna. Mozda su ga neki znali I mrzeli...ja recimo nemam pojma ko je CEO mog osiguranja.

2 hours ago, Eddard said:

Wtf 😳?! 

Sta te cudi.

Ima neka youtuberka programerka (radi smesne fore na kontu it-a pre svega AI) i skoro je imala video da njeno osiguranje ju je odbilo za godisnji preventivni pregled jer su jelte uveli AI i AI je procenio da nema potrebe za tim, mlada i zdrava pa koji q. da trosis vreme i resurse za druge (parice za nase bonuse).

Najjace sto po ugovoru ima pravo na jedan preventivni pregled godisnje po ugovoru ali jok, AI rekao ne moze zali se AI 😄 

Katastrofa sta rade i bice samo gore sa ovom ekipom kojima je Mile iz Argentine idol...

1 hour ago, Smrtokapa said:

Ne znam šta kaže celokupna populacija, ali makar na Reditu je opšti šenluk.

I na YT, slucajno naletim na YT pa ajde da vidim komentare sou inace Amerika je plodno tle za osvetnike a hvala Bogu pucu nabaviti nije problem tamo.

Edited by MeanMachine
  • Like 1

7 minutes ago, Darko said:

Jel zdravstveno osiguranje obavezno u USA? Ako jeste, u tom grmu leži zec - zašto bi se kompanije cimale da imaju dobar produkt ako će ionako imati mušterije?

Nije, obavezno je da osiguraš automobil, ne i svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice.

Edited by Smrtokapa

32 minutes ago, Smrtokapa said:

Nije, obavezno je da osiguraš automobil, ne i svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice.

Proverih u međuvremenu, jeste u nekim državama ali federalno nije. Čuo sam da poslodavci uključuju zdravstveno osiguranje kada radiš za njih, ne znam da li je to zbog nekog zakona ili nečeg drugog. Valjda će forumaši iz USA da znaju, ajde da vidimo. 

Za automobil, pretpostavljam da je third-party, na primer ako izazoveš sudar i oštetiš imovinu trećih lica ili ih povrediš ili ne daj Bože ubiješ. To je i slučaj u Australiji i to apsolutno podržavam. 

Edited by Darko

36 minutes ago, Darko said:

Jel zdravstveno osiguranje obavezno u USA? Ako jeste, u tom grmu leži zec - zašto bi se kompanije cimale da imaju dobar produkt ako će ionako imati mušterije?

Pa u Nemačkoj jeste, pa nemaš ovakvih vratolomija, ni blizu. Ali je u Nemačkoj po zakonu zabranjeno da obavezno osiguranje ostvaruje profit. 

1 hour ago, Angelia said:

Uvek ce biti takvih, ne znam ko je na Redditu...pogotovo na drustvenim mrezama je divlji zapad. Do juce nisam znala ko je covek, pa ne vidim razlog za radovanje na njegovu smrt. Nije neki terorista. Iako kazu da su pokrenuli istragu za insider trading. Ali ubistvo mi ne bi palo na pamet kao adekvatna kazna. Mozda su ga neki znali I mrzeli...ja recimo nemam pojma ko je CEO mog osiguranja.

To je ono kad ti ne padne na pamet da je odgovoran za vise zivota nego tamo neki terorista... a da bi zaradio poslodavcu ima najvecu platu u industriji, plus napravio je najveci revenue kompaniji, i nusput ostavio najvecu pustos medju osiguranicima... jer tesko ide jedno bez drugog. 

1 minute ago, Darko said:

Proverih u međuvremenu, jeste u nekim državama ali federalno nije. Znam da poslodavacali uključuju zdravstveno osiguranje kada radiš za njih, ne znam da li je to zbog nekog zakona ili nečeg drugog. Valjda će forumaši iz USA da znaju, ajde da vidimo. 

Nije zbog zakona, trziste prosto. Neki ljudi nece ni firmino da prihvate, iako obicno firme nude u paketu, jer dobijaju bolje opcije

Za automobil, pretpostavljam da je third-party, na primer ako izazoveš sudar i oštetiš imovinu trećih lica ili ih povrediš ili ne daj Bože ubiješ. To je i slučaj u Australiji i to apsolutno podržavam. 

Da. E sad pogledaj gde je problem kod ilegalne imigracije, oni voze bez osiguranja, jer nemaju vozacke, onda mi svi placamo vise, jer sigurno nece osiguranje da to pokrije...a ne daj boze da te udari ilegalac, njemu tamo gde su sanctuary cities nece ni kaznu da napisu.

1 minute ago, Eddard said:

Pa u Nemačkoj jeste, pa nemaš ovakvih vratolomija, ni blizu. Ali je u Nemačkoj po zakonu zabranjeno da obavezno osiguranje ostvaruje profit. 

Profit sam po sebi nije problem: kompanije ipak treba da žive od nečega. Takođe, profit se može investirati u boljitak sistema i smanjenja operativnog troška, što dovodi do smanjenja cena za mušterije. 

Čini mi se da je u pitanju kombinacija obaveznog osiguranja i jake ne-efikasne regulacije, što znači i manjak konkurenata i veća mogućnost da se organizuju u kartele. 

1 minute ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

To je ono kad ti ne padne na pamet da je odgovoran za vise zivota nego tamo neki terorista... a da bi zaradio poslodavcu ima najvecu platu u industriji, plus napravio je najveci revenue kompaniji, i nusput ostavio najvecu pustos medju osiguranicima... jer tesko ide jedno bez drugog. 

On je veoma moguce samo radio ono sto su shareholders hteli. On je samo sraf u sistemu. Krenes od pravnog, gde svako moze da tuzi lekare ili bolnice, pa onda oni placaju ogromna osiguranja, pa je cena usluga veca, pa onda jos naplacuju sto si usao u bolnicu, svakakve nepotrebne preglede, sve taxativno. Onda osiguranje kaze necu ovo da platim, a korisnik krivi njih. Vrzino kolo....

Profit sam po sebi nije problem: kompanije ipak treba da žive od nečega. Takođe, profit se može investirati u boljitak sistema i smanjenja operativnog troška, što dovodi do smanjenja cena za mušterije. 

Čini mi se da je u pitanju kombinacija obaveznog osiguranja i jake ne-efikasne regulacije, što znači i manjak konkurenata i veća mogućnost da se organizuju u kartele. 

Ovde je odavno profit poceo da se ulaze na berzu, nikakav boljitak sistema. Apsolutno ne postoji vise nikakav interes osim istresti od svih svaki moguci dolar i napraviti sto veci profit. Usluge su naspram deceniju i vise iz dana u dan vidljivo gore i skuplje. Za sta god se uhvatis. 

Posle ubistva akcije su skocile... same kompanije su whales na berzi. 

3 minutes ago, Angelia said:

On je veoma moguce samo radio ono sto su shareholders hteli. On je samo sraf u sistemu. Krenes od pravnog, gde svako moze da tuzi lekare ili bolnice, pa onda oni placaju ogromna osiguranja, pa je cena usluga veca, pa onda jos naplacuju sto si usao u bolnicu, svakakve nepotrebne preglede, sve taxativno. Onda osiguranje kaze necu ovo da platim, a korisnik krivi njih. Vrzino kolo....

Neko uvek plati, na ovaj ili na onaj nacin. Uopste ne ulazim u te i takve spekulacije. I obicno skoro uvek biva da bas sraf najebe. Velike zarade cesto idu sa velikim rizikom. 

• Like 1

26 minutes ago, Darko said:

Naravno da se ne odnosi na sve vrste profita, investicije u dalji razvoj nisu profit. Na profit se misli na bonuse, jahte i vile CEO i uprava tih osiguranja. 

7 minutes ago, Eddard said:

Naravno da se ne odnosi na sve vrste profita, investicije u dalji razvoj nisu profit. Na profit se misli na bonuse, jahte i vile CEO i uprava tih osiguranja. 

Pa koga mislis da ces zaposliti da nosi toliku odgovornost u firmi od 500 bill - i za koje pare? Mislim deonicari su ulozili pare da na tome zarade, nije u pitanju dobrotvorni rad.

• Like 1

Taj problem sa osiguranjima, zahteva jednu prostu ispravku u pravnom sistemu, koji bi resio mnogo troskova, a to je da se zaustave besmislene tuzbe. Tj samo kazes da u slucaju da se dokaze da je tuzilac izmislio tuzbu, I ne moze da dokaze, onda placa sudske troskove I pravne troskove tuzenog. I sva osiguranja u US ce da spuste cene u kratkom roku. Znaci bukvalno sva, kola, kuce, zdravstveno....

Medjutim to se nece desiti, jer cela industrija advokata zaradjuje na tome, ali masno. 

Pa postoji razlika između zaraditi i bahatiti se. Ne vidim da se CEO od AOK ovde bahati svojim parama, a cenim da nema baš malu platu. Pa opet funkcioniše. 

Jer jednom kad se pređe ta crta, onda se i cela politika i cilj kompanije svodi na bogaćenje vlasnika i shareholdera, a ne na pružanje adekvatne usluge svojim osiguranicima. Jer izvini, da meni kao hirurgu osiguranje kaže, plaćamo prvih 90 minuta neke operacije jer je to neko realno vreme, sve preko toga plaća pacijent - posadio bih tog ko je to smislio na sto i operisao daleko preko tih 90 minuta i to bez anestezije. 

• Like 3

Nemam uvid u neku opipljivu krivicu ovog CEO, ali "denial rates" koje citiraju po internetu a koje su 2-3 puta vece nego u drugim osiguravajucim kucama mi ukazuju da nesto nije u redu sa nacinom na koji su poslovali i na koji su uticali na milione ljudskih zivota, i zbog toga je vjerovatno neko od pogodjenih uzeo stvari u svoje ruke. Da li bi bilo bolje da je doslo do sudske tuzbe, i upucivanja ovog CEO na robiju na osnovu jasno utvrdjene krivice - naravno da bi, ali nije bas realisticno jer pod jedan - jako je tesko dokazati direktnu namjeru da bilo kome naudi u ovakvik slucajevima, pod dva - ovoga gledaju kao nekoga ko pravi milijarde dolara godisnjeg profita dakle kao "uspjesnog" covjeka ma kakve zakone prekrsio i pod tri - ogroman broj Amerikanaca apsolutno ne postuje sudove i sudske odluke. Zeznuto je biti neko ko se u zemlji u kojoj svako ima oruzje stvarno ili prividno zamjerio milionima ljudi.

• Like 2

17 minutes ago, Angelia said:

Mislim deonicari su ulozili pare da na tome zarade, nije u pitanju dobrotvorni rad.

To je ono što ti pričam, ovo je u Nemačkoj zabranjeno. Nema deoničara u tom smislu. Obavezna zdravstvena osiguranja su nešto što se zove Körperschaft des öffentlichen Rechts i da ga jebem ne znam da ti objasnim šta je to 😁

• Like 1