Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja


McCarthy

Recommended Posts

Pa koliko taj predlog ima uticaja na privatnost građana, nekako mi je to tu mač.

Ali onda je stvarno i uloga predsednika titularna, često se pozivaš na duboku državu.

Šta uopšte tu može da uradi tamo neki Donald Bajden?

Link to comment
Share on other sites

Pa mnogi se pozivamo :)

 

Jednostavno, postoji taj intenzivni osećaj po kome vlast (ne samo američka) ne radi za dobrobit naroda, već za dobrobit nekog drugog. Meni se čak i sve manje dopada izraz - duboka država, jer on je već postao toliko kolokvijalan da se u okviru njega može strpati svašta nešto, iako se po nekakvom izvornom tumačenju radi o sprezi bezbednosnih agencija, krupnog kapitala, politike, vojske, nevladinih organizacija, medija i šta-ti-ja-znam-koga-sve-ne...

 

Po mom skromnom mišljenju, reč je zapravo o top birokratiji koja ima odliku samodovoljnosti bez obzira ko je nominalno na vlasti, kao nekakakav amalgam kolektivnih podsticaja da se učini nešto ovako ili nešto onako...  Ali da ne dužimo sad i o tome...

 

I kad me već pitate šta tu može neki Donald Bajden, Donald u prvom mandatu nije mogao mnogo protiv najvišeg razreda američke birokratije, a Bajden... On čovek ne može ni da hoda, pa je neprimereno uopšte ga stavljati u nekakav kontekst tog tipa.

 

Suprotstaviti Bajdena američkim top aparatčicima bilo bi isto kao kad bismo rahitičnog hrčka suprotstavili lavu. 

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Nek grmi jako said:

Imam sa suprugom dugotrajan sešn vezan za Tejlor Svift, i ne bih da dužim o tome u kome to kontekstu ide jer je najmanje što želim polemika na tu temu (dovoljno mi je što supruga i ja trošimo vreme debatujući o tom fenomenu), ali ću samo reći da njena eventualna podrška Bajdenu uopšte ne bi bila mačji kašalj...

 

Naprotiv.

 

A što se tiče Hejli, da bi je Amerika želela, prvo treba da je požele repsi za kandidata, ili da izađe na izbore kao nezavisna kandidatkinja... Niti jedno, niti drugo neće se dogoditi. 

 

Slavicu Đukić Dejanović ne bih komentarisao.

 

Koliko si ti neobavesten ili indokriniran da je bolno.

 

Ustvari, Tejlor nikada nije dala podrsku ni jednom predsedniku, vec samo zakonima. Ona je samo pozvala na registrovanje glasaca sto je prestravilo republikance i poceli su anti kampanju protiv nje toliko daleko da je u svakim vestima na foxu i slicnim medijima, naravno u negativnom svetlu. 

 

Btw Tejlorovi roditelji su republikanci, ona je hriscanka... sve bi ustvari trebalo da bude potaman za prosecnog republikanskog glasaca, da nije stala na stranu za prava zena, i tu nastaje konflikt... 

Edited by 𝓑𝓪𝓫𝔂
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, nonick said:

 

To je zato sto ekonomija zna unapred da ce Tramp da bude novi predsednik. Shame on you Biden!

Ovo je nazalost skoro jedini adut sto Joe ima. A jos mozda i ovo: Fifty-eight percent of women say they support Biden, up from 53 percent in December. 

 

Iznad sam napisao pre nego sto sam procitao ovo 🙂 :

 

Quote

 

Trump wants credit for Biden’s economy

Trump, meanwhile has said the economy would tumble and hopes it will happen on Biden’s watch rather than his own. He said the stock market is booming because of the prospect of his victory. And he’s promoting conspiracy theories about the Federal Reserve considering rate cuts to favor Biden.

 

 

once a sales man...

Edited by nonick
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Meni je najsmesnije njihovo pominjanje levice, ili cak emstremne levice u USA.

Mozda i ima 0.1% ekstremne levice tamo (i siguran sam da ih CIA puno vise prati nego ekstremnu desnicu*), ali ovi ostali, demokrati na pr. su u najboljem slucaju neki centar.

 

* Na internetu i youtubu se moze naci masa prikaza "patriotskih" Rambo kampova, domoljuba do zuba naoruzanih i spremnih da ginu za "belu rasu, krst i mac casni, tj. automatsku pusku".

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Mene interesuje život malih ljudi, ali vam nekog msjnstrima.

Da li je dozvoljeno biti otvoreni komunista i ako jeste, kakav je status tih ljudi?

Dakle ne levičar, nego otvoreni komunista.

Kakav status uživaju ateisti?

Kako polažu zakletvu u sudu, neće valjda njima poturiti Bibliju, i kako to rade muslimani i Jevreji?

Razumete, kao ovde ono kad nabijaju na nos "njegovo sveto najsvetije preosveštenstvo svih zemalja đe Srba ima"

Ozbiljno pitam.

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, Helena said:

Mene interesuje život malih ljudi, ali vam nekog msjnstrima.

...

Kako farmer u pustinji Nevade brani Joea Bidena

U jednom od najkonzervativnijih kutaka SAD-a, Joe Biden pronašao je neočekivanog saveznika:

Rodneyja Mehringa, uzgajivača povrća u stočarskoj državi Nevada.

 

Spoiler

Uzbuđenje Las Vegasa davno je zaboravljeno dok se autocesta Great Basin spušta prema Calienteu. Blistave reklame kasina već su nestale s retrovizora na periferiji grada, a nekoliko kilometara kasnije nestali su i posljednji tragovi butika kanabisa.

Zatim US Route 93 vodi kroz pustinju više od dva sata, uglavnom potpuno ravno, sve dok ne prijeđe smeđe planine Delamar i spusti se do Calientea, španjolski za vruće.

Ovdje, kao i svugdje drugdje u Sjedinjenim Državama, na zelenom znaku grada ne pišu broj stanovnika, već nadmorsku visinu: 4398 stopa, 1340 metara nadmorske visine. To je impresivnije od "Populacije: 990", a trend pada.

Rodney Mehring odabrao je ovo mjesto u prekrasnoj, ali prilično negostoljubivoj pustinji Nevade za postavljanje farme povrća. Godine 2005. tražio je novi početak kao poljoprivredni radnik u Calienteu; bilo mu je dosta rada kao lovac na pčele na poljima zaranim pesticidima. Nešto kasnije njegova supruga zatrudnjela je s njihovim petim djetetom, kasno pridošlicom.

 

Kolut za spašavanje za male poljoprivrednike

Sada, gotovo dvadeset godina kasnije, ovaj 55-godišnjak uzgaja francusku rotkvicu na vlastitom tlu, u vlastitom stakleniku, na svojoj farmi plavih guštera, briše ruke o svoje gaćice boje pijeska i kaže da bi mu bilo dobro bez predsjednika Joe Biden više nije ovdje: “Njegovi programi potpore za male poljoprivrednike bili su spas.”

Država je nakon Covida preuzela kamate na dug, a Bidenov zakonski akt za ublažavanje inflacije uključio je i novac za male poljoprivrednike, od čega je profitirao Mehring. Barack Obama je uveo mjere za male poljoprivrednike, Donald Trump ih je zaustavio, Joe Biden ih je ponovno uveo. Naravno da će glasati za Bidena na predsjedničkim izborima u studenom, kaže Mehring.

Mehring je po svom mišljenju usamljen koliko i kao uzgajivač povrća u državi kasina, rudnika srebra i stočara. “Ja sam uvjereni demokrat, rijetkost među poljoprivrednicima”, kaže.

Nevada je swing država, ponekad pobjeđuje ljevica, ponekad desnica, prije četiri godine Joe Biden pobijedio je s tijesnom razlikom od 33.596 glasova. Međutim, u okrugu Mehring Donald Trump dobio je većinu od 84,5 posto. Veća je vjerojatnost da će bar u glavnoj ulici u Calienteu biti uvršten na sljedeći Gault Millau nego okrug Lincoln da bi glasao za nekoga drugoga osim Trumpa na nadolazećim primarnim izborima početkom veljače.

 

Mormonski utjecaj

Krunski favorit među republikanskim predsjedničkim kandidatima svoje najvjernije pristaše nalazi na selu, a ruralnije nije nego ovdje: okrug je upola manji od Švicarske i ima gotovo 4500 stanovnika.

Gotovo polovica su mormoni, pripadnici kršćanske denominacije poznate po svojim konzervativnim stavovima. Rodney Mehring također je rođen u mormonskoj obitelji i napustio je crkvu prije mnogo godina. To ga također čini autsajderom ovdje .

Težak je to život Mehringa u Calienteu, neimenovanom zbog nemilosrdno visokih temperatura koje ovdje samo ponekad vladaju danju; Noću termometar i dalje pada u raspon mraza, čak iu lipnju. Mjesto je dobilo ime po svojim toplim izvorima, skrivenim iza zabarikadiranog motela, gdje je do ovog tisućljeća vođa kulta ženio maloljetnice, a mnoge od njih samom sebi.

Uzvišeni planovi da se Caliente pretvori u otmjeno lječilište na pola puta između Los Angelesa i Salt Lake Cityja odavno su propali. Željeznički depo Union Pacific, sada star više od 100 godina, više nije bio relevantno radno mjesto, već samo povijesna pozadina.

 

“Super Greens” umjesto ledene salate

Propadanje se može zaustaviti, kaže Rodney Mehring dok šeće svojim dvorištem. Ima turizma, postoji pet prirodnih parkova u državi oko Calientea, svi se mogu mjeriti s poznatim nacionalnim parkovima, ali nisu odmah pretrpani turistima.

Međutim, Mehring ovdje želi osnovati sasvim drugačiju industriju, novi tip farme. Posjeduje 10 hektara, oko 40.000 četvornih metara, mali obrt čak i za europske standarde, kupljen za smiješnu cijenu od 30.000 dolara, 26.000 franaka. Takve mikrofarme su model za budućnost, kaže Mehring. "Sve male farme postaju sve važnije jer savezna vlada želi regionalizirati opskrbu hranom." Potrošači su željeli znati odakle dolazi njihova hrana, htjeli su svježe povrće, proizvedeno na ekološki prihvatljiv način, nešto što nije samo po sebi u velikom SAD-u, rodnom mjestu iceberg salate, koja se tako zove jer se može voziti u kolicima. leda od zapadne do istočne obale.

Ono što Rodney Mehring dostavlja u Las Vegas iz svojih deset plastenika i plastenika je svježije, poput proljetne mješavine mladog špinata i listova salate ili “Super Greensa” koji sadrži listove crvene i zelene gorušice, mizune, kineskog kupusa i tsatsoija, sve uzgojeno bez pesticida. U luksuznom casinu Bellagio nekoliko su godina posluživali salatu s farme Blue Lizard, a Mehring je godišnje proizvodio 11 tona svježih proizvoda.

Ali bilo je predugih dostava kroz pustinju, predugih radnih dana, previše otpada, a usprkos svemu prihod je bio previše neizvjestan.

Mehring sada prodaje zelenu salatu, rajčice i grožđe državi Nevada kako bi podijelio hranu potrebitima. “Sviđa mi se ideja da moja hrana ide ljudima kojima je potrebna”, kaže farmer koji je i sam prošao kroz loša vremena kada nije mogao kupiti povrće za svoju obitelj. Ni sada nije bogat, njegovi zaposlenici, svi bez visokog obrazovanja, zarađuju bolje od njega.

“Moj najbolji radnik dobiva 13 dolara na sat. Rado bih platio više. Ali tržište to jednostavno ne dopušta”, kaže farmer koji bi u Bijeloj kući volio vidjeti Bernieja Sandersa, ljevičarskog senatora iz Vermonta.

Mehring sada sanja o tome da svoju farmu pretvori u zakladu kako bi prenio svoje znanje. Kako zaštititi nježne biljke salate od oštrih južnih vjetrova i prizemnog mraza u Calienteu. Kako nježno ukloniti sjeme iz suhog grmlja iz tvrdog pustinjskog tla, a da mu pritom ne uskratite hranjive tvari i kisik.

Kada provjetravati staklenike da mlado sjeme ne izgori. Kada grijati plastenike da rajčice ne smrznu.

 

Agent kaosa

Njegove su tehnike ekološki prihvatljivije od metoda rada velikih kalifornijskih farmi, čijim se proizvodima SAD uglavnom hrani, kaže Mehring. “Kada bismo mogli proizvesti samo jednu desetinu od 60 tona rajčica koliko se Las Vegas potroši svake godine, naša bi zajednica imala velike koristi.”

Idealistički poljoprivrednik upravo je dobio nagradu države Nevade kao vlasnika malog poduzeća 2023. godine, koju mu je dodijelio guverner Nevade, republikanac koji je na dužnost došao uz potporu Donalda Trumpa.

Za Mehringa, Trump je opasnost, agent kaosa: “Trump je govorio o proglašenju vanrednog stanja i slanju trupa na ulice prvog dana na dužnosti. To nismo mi. Ovo nije Amerika. Ovo je fašizam.” Ali ljevičarski farmer naučio je pomiriti se s konzervativnom većinom u svom okrugu. Kada je Trump postao predsjednik, upustio se u teške verbalne bitke s republikancima na Facebooku i ubrzo dobio prijetnje smrću.

Sada je iza sebe ostavio mrske internetske rasprave. U tu je svrhu uključen u mjesnu udrugu farmera i pokušava uvjeriti svoje konzervativne profesionalne kolege da iskoriste savezne programe financiranja. Primjerice, kada još jedan pljusak poplavi suhi krajolik, odnese ceste i izlije izvore, što je zbog klimatskih promjena sve češće. Ne može uvijek a da ne primijeti kako je možda Biden ipak u pravu što se tiče njegove politike zaštite klime.

 

Igrajte se sa zemljom

Onda je Mathews netko koga Mehring obično zadirkuje kad ponovno koristi saveznu pomoć za oluju. Rasprave su ponekad postale vrlo žestoke, kaže 36-godišnjak, predsjednik lokalne udruge poljoprivrednika.

„Ali nikada nismo postali uvredljivi. "Nikada te ne bih nazvao libtardom ili komunistom", kaže Mathews, koji, čini se, ne zna osobito brzo izgovoriti uvrede poput "libtard", spoj riječi "lijevi" i "retardirani". “Rodney je mnogo konzervativniji nego što to dopušta. Inače ne bi bio poduzetnik na ovom području”, kaže Mathews.

“Igranje s prljavštinom” ispisano je na majici s kapuljačom farmera koji nakon posla sjedi na sofi u svojoj sobi, a iznad njega je kolekcija fotografija njegove žene i četvero male djece, koji su te večeri odletjeli u posjet obitelji Utah. Mathews je ponosan što je farmer i prima saveznu pomoć jer ona postoji.

Ali odmah bi glasao za ukidanje programa financiranja kako bi tržište slobodnije funkcioniralo, kaže: "Želim manje pravila iz Washingtona i više odluka koje se donose ovdje."

Mathewsova farma koristi više električne energije nego bilo koji od ostalih 1400 stanovnika Piochea, Calienteovog susjednog grada. Mathews troši do 15.000 dolara mjesečno na struju, koju koristi za pokretanje pumpi koje dovode podzemnu vodu u suha polja kako bi lucerna tamo mogla rasti. On prodaje osušenu lucernu, kako se biljka zove na njemačkom, kao fino sijeno uzgajivačima stoke u Tajvanu. Kukuruz se također izvozi, a vlastita stoka pase samo panjeve na pokošenim poljima.

 

Na milost i nemilost demokrata u Washingtonu

Poljoprivredni posao postao je teži, žali se Mathews. Tijekom Trumpova predsjedničkog mandata cijena dizela pala je na 1 dolar po galonu, no sada gorivo košta najmanje tri puta više. Gnojiva su također poskupila tri puta otkako je Rusija napala Ukrajinu, njihovu glavnu zemlju porijekla.

Dann Mathews sigurno neće glasati za Joea Bidena, niti će glasati za druge demokrate. “Bojim se da će nam jednog dana zabraniti ispašu stoke. Ili zabraniti pesticid jer previše zagađuje okoliš ili ispušta previše ugljičnog dioksida”, kaže Mathews.

Farmer se osjeća na milosti i nemilosti demokrata u prijestolnici, udaljenoj 3000 kilometara: 97 posto zemlje u okrugu pripada saveznoj vladi, kao i mnoga mjesta na Zapadu, koje su SAD pripojile tek tijekom 19. stoljeća . “Mogli biste jednostavno promijeniti pravila i odjednom naš posao više ne bi bio isplativ, iako moja obitelj od toga zarađuje desetljećima”, kaže Mathews, Mormon iz rijetke Centennial.

To su obitelji koje žive u pustinji više od 100 godina. Ne može ih biti puno. Prije nego što je 1858. pronađeno srebro, izolirana naselja Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana, najveće mormonske crkve, postojala su samo na istočnom rubu Nevade.

Biden je “apsolutna olupina”, uništio je dobre odnose SAD-a s drugim zemljama na međunarodnoj sceni i ne štiti dovoljno granicu od neregularnih imigranata, kaže Dann Mathews. Prije ističe da mu je i supruga iz Meksika, da u svoje bliske prijatelje ubraja ilegalno prisutne migrante te da i sam tečno govori španjolski. "Trebali bismo pustiti više ljudi u zemlju redovnim rutama", kaže. "Ali jednostavno pustiti ljude da prelaze granicu nije sigurno."

 

Ne vjeruje Trumpu

No, farmer ne vjeruje ni Donaldu Trumpu. “On zapravo ne vjeruje u konzervativne vrijednosti”, kaže. Trumpovo predsjedništvo moglo je biti bolje za posao. Nije mu se sviđao tobogan u proteklih osam godina: "Kao poslovni čovjek, ono što najviše želim je više stabilnosti."

Trumpova kampanja sada je predložila kaznene carine od 10 posto na sav uvoz, još jednu političku bombu koja bi naštetila Mathewsovom poslovanju. Već je bio nezadovoljan Trumpovim carinskim sporom s Kinom tijekom svog prvog mandata. Radije bi vidio Rona DeSantisa kao republikanskog predsjedničkog kandidata, guvernera Floride ili Viveka Ramaswamyja, farmaceutskog poduzetnika. Ali obojica su eliminirani nakon kokusa u Iowi, mnogo prije nego što je Nevada došla na red.

U utrci je sada samo Nikki Haley, bivša guvernerica Južne Karoline. No tamošnji stranački vrh promijenio je pravila igre u Trumpovu korist. Državni službeni primarni izbori održat će se sljedeći utorak, 6. veljače. Republikanska stranka brzo je odlučila ignorirati predizbore i umjesto toga izabrati kandidata na stranačkim sastancima. Donald Trump je jedini kandidat u ovim klubovima, procesu koji mu je sasvim po volji. To osigurava da će osvojiti svih 26 delegata iz Nevade na republikanskoj konvenciji za imenovanje ovog ljeta.

Joe Biden također je siguran u pobjedu među demokratima; Potpredsjednica Kamala Harris upravo se udvarala moćnom sindikatu kulinarskih radnika u njegovo ime. Sindikat radnika u kasinu odlučujuća je snaga za demokrate u Nevadi.

 

“Dva stara, pokvarena tipa”

Dannu Mathewsu je dosta stranačko-političkih prepucavanja. Prije samo nekoliko godina razmišljao je o kandidaturi za lokalno vijeće kao republikanac. Nedavno je, razočaran, prešao u Libertarijansku stranku, malu stranku koja se zalaže za što manju državu sa što manje propisa.

“Republikanci često ne rade puno drugačije od demokrata”, kaže on. U Kongresu u Washingtonu stranke su blokirale jedna drugu, na žalost poljoprivrednika. Poljoprivredne subvencije, vrijedne oko 30 milijardi dolara godišnje, posljednji su put revidirane 2018. Otada su samo provizorno produljivani, kao i sve proračunske stavke u kojima se ljevica i desnica ne mogu dogovoriti oko prioriteta.

Ako sumnjate, Dann Mathews će glasati pravo na općim izborima u studenom: "Ako se nažalost ponovno svede na Bidena i Trumpa, naša dva stara, pokvarena momka, više vjerujem Trumpu."

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Dragan said:

Meni je najsmesnije njihovo pominjanje levice, ili cak emstremne levice u USA.

Mozda i ima 0.1% ekstremne levice tamo (i siguran sam da ih CIA puno vise prati nego ekstremnu desnicu*), ali ovi ostali, demokrati na pr. su u najboljem slucaju neki centar.

 

* Na internetu i youtubu se moze naci masa prikaza "patriotskih" Rambo kampova, domoljuba do zuba naoruzanih i spremnih da ginu za "belu rasu, krst i mac casni, tj. automatsku pusku".

 

Jednopartijski manifest. 

 

Pricam sa nekim prijateljima, oni su republikanci, pitam sto, kazu da su za manji government. I evo ga resenje, smanjiti vladu na samo republikance 😄 i onda krece sa slobodama pa sa uputstvima kako sprovoditi te slobode, tj. gomilom ogranicenja za specificne grupe ili eliminacijom postojanja. 

 

15 minutes ago, Helena said:

Mene interesuje život malih ljudi, ali vam nekog msjnstrima.

Da li je dozvoljeno biti otvoreni komunista i ako jeste, kakav je status tih ljudi?

Dakle ne levičar, nego otvoreni komunista.

Kakav status uživaju ateisti?

Kako polažu zakletvu u sudu, neće valjda njima poturiti Bibliju, i kako to rade muslimani i Jevreji?

Razumete, kao ovde ono kad nabijaju na nos "njegovo sveto najsvetije preosveštenstvo svih zemalja đe Srba ima"

Ozbiljno pitam.

 

Niko nije za komunizam, niko u uopste o tome ne prica niti vodi neku komunisticku kampanju. Nigde neces videti ni cuti osim kod desnicara koji kukaju kako su levicari komunisti. 100% njih pojma ustvari nema sta je komunizam, ali je dobar nacin da se prestrave glasaci. Taj bauk koriste jos od kasnih pedesetih proslog veka. 

 

 

Ako se izjasnis da imas drugacija verovanja onda se pristupa drugim nacinima zakletve/izjave, sto se tice ateizma. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Helena said:

Mene interesuje život malih ljudi, ali vam nekog msjnstrima.

Da li je dozvoljeno biti otvoreni komunista i ako jeste, kakav je status tih ljudi?

Dakle ne levičar, nego otvoreni komunista.

Kakav status uživaju ateisti?

Kako polažu zakletvu u sudu, neće valjda njima poturiti Bibliju, i kako to rade muslimani i Jevreji?

Razumete, kao ovde ono kad nabijaju na nos "njegovo sveto najsvetije preosveštenstvo svih zemalja đe Srba ima"

Ozbiljno pitam.

 

Helena, mogu samo da odgovorim iz licnog iskustva, ali imam ga dovoljno - doselio sam u USA pre vise od 40 godina, prosao vecinu a imao stalnu adresu u 4 savezne drzave (hronoloskim redom, Aljaska, Kansas, Texas, Alabama). Sve 4 su vecinski konzervativne, a ja nisam. Pokusacu da redom odgovorim na tvoja pitanja.

 

Americko drustvo je individualisticko u vecoj meri nego vecina evropskih. Naravno, svuda se mogu naci budale i agresivni pojedinci, ali vecinom ljudi pustaju jedni druge na miru, sta god mislili o onima drugima. odnosi su uglavnom ekonomski. To je pozitivna strana one price koju mozes cuti na Balkanu, "ah, ti zapadnjaci samo misle na pare, nemaju dusu..." i slicno. Ali to znaci da za servis na kolima idem kod najboljeg mehanicara i ne pitam koje je vere i odakle je dosao.

Ja sam od '81. pa do penzije pre par godina promenio 2 struke i tuce radnih mesta. Nikada me niko, prilikom zaposljavanja, nije pitao za politicko opredeljenje, pripadnost stranci, veru ili etnicko poreklo. Samo da li sam kvalifikovan i mogu li legalno da radim.

Ovo je ogromna zemlja i to znaci da uvek mozes naci istomisljenike, bez obzira o cemu se radi. Istovremeno, veliki znacaj se daje privatnosti ("privacy") ljudi retko zastranjuju. U teniskom klubu, igrao sam sa ljudima koji su mi bili manje simpaticni - ili vise. Samo sa jednim sam uspostavio pravo drugarstvo. A za ostale, nikada nisam saznao kakvo im je politicko opredeljenje ili religija. Zajednicki interes je bio tenis i to je bilo dovoljno.

 

Ajd' na prvo pitanje. Moguce je biti komunista, otvoreno. Stavise, postoji i partija - https://www.cpusa.org/ . Niko nece nastradati, samo ce ih neko mozda cudno pogledati.

Kad smo vec kod partija/politickih pokreta, postoje tri (za koje znam, mozda ih ima i vise) koje se otvoreno zalazu za otcepljenje od USA (moguce je poredjenje sa Albancima na Kosovu). Abecednim redom: Aljaska ( https://www.akip.org/ ). California ( https://en.wikipedia.org/wiki/California_National_Party ) Texas ( https://texassecede.com/ ).

Niko ih ne dira i ne mlati, samo vecina misli da su nerealisticne budale.

 

Drugo pitanje, citiram, "Kakav status uživaju ateisti?" Ma, ne uzivaju nikakav status - tj. ne zahvaljujuci svojem (ne)religioznom opredeljenju. Zive kao i svi, samo privatno ne idu u crkvu i na crkvenjacke piknike i mitinge. I ovde postoji javno udruzenje: https://www.atheists.org/

Niko ih ne dira, samo mozda neki komsije, religiozni fanatici, nece da se druze s njima.

 

Kako se to resava na sudu tokom zakletve, nemam pojma - nisam bio u takvoj situaciji. Privatno, jesam ateista, ali kad mi komsija kaze "molicu se bogu za tebe" ja samo kazem "hvala" jer cenim njegovu dobru volju i ne pada mi na pamet da mu objasnjavam da boga nema i da je glup.

 

Summa summarum, greska mnogih na ovoj temi da (pr)ocenjuju "americke vrednosti" ili principe. Tako nesto ne postoji. Ovo je tako velika zemlja da je moguce naci vise sredina sa potpuno razlicitim "vrednostima."

 

Dakle, Helena, da me nekim cudom posetis, odveo bih te (tj. vas, valjda ne bi dosla sama) do nekih nacionalnih parkova i prirodnih lepota - to su, nadam se,nase zajednicke "vrednosti." Na politicke mitinge ili religiozne festivale te ne bih vodio.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

 

Jednopartijski manifest. 

 

Pricam sa nekim prijateljima, oni su republikanci, pitam sto, kazu da su za manji government. I evo ga resenje, smanjiti vladu na samo republikance 😄 i onda krece sa slobodama pa sa uputstvima kako sprovoditi te slobode, tj. gomilom ogranicenja za specificne grupe ili eliminacijom postojanja. 

 

 

Niko nije za komunizam, niko u uopste o tome ne prica niti vodi neku komunisticku kampanju. Nigde neces videti ni cuti osim kod desnicara koji kukaju kako su levicari komunisti. 100% njih pojma ustvari nema sta je komunizam, ali je dobar nacin da se prestrave glasaci. Taj bauk koriste jos od kasnih pedesetih proslog veka. 

 

 

Ako se izjasnis da imas drugacija verovanja onda se pristupa drugim nacinima zakletve/izjave, sto se tice ateizma. 

 

1 hour ago, Dragan said:

Kako farmer u pustinji Nevade brani Joea Bidena

U jednom od najkonzervativnijih kutaka SAD-a, Joe Biden pronašao je neočekivanog saveznika:

Rodneyja Mehringa, uzgajivača povrća u stočarskoj državi Nevada.

 

  Reveal hidden contents

Uzbuđenje Las Vegasa davno je zaboravljeno dok se autocesta Great Basin spušta prema Calienteu. Blistave reklame kasina već su nestale s retrovizora na periferiji grada, a nekoliko kilometara kasnije nestali su i posljednji tragovi butika kanabisa.

Zatim US Route 93 vodi kroz pustinju više od dva sata, uglavnom potpuno ravno, sve dok ne prijeđe smeđe planine Delamar i spusti se do Calientea, španjolski za vruće.

Ovdje, kao i svugdje drugdje u Sjedinjenim Državama, na zelenom znaku grada ne pišu broj stanovnika, već nadmorsku visinu: 4398 stopa, 1340 metara nadmorske visine. To je impresivnije od "Populacije: 990", a trend pada.

Rodney Mehring odabrao je ovo mjesto u prekrasnoj, ali prilično negostoljubivoj pustinji Nevade za postavljanje farme povrća. Godine 2005. tražio je novi početak kao poljoprivredni radnik u Calienteu; bilo mu je dosta rada kao lovac na pčele na poljima zaranim pesticidima. Nešto kasnije njegova supruga zatrudnjela je s njihovim petim djetetom, kasno pridošlicom.

 

Kolut za spašavanje za male poljoprivrednike

Sada, gotovo dvadeset godina kasnije, ovaj 55-godišnjak uzgaja francusku rotkvicu na vlastitom tlu, u vlastitom stakleniku, na svojoj farmi plavih guštera, briše ruke o svoje gaćice boje pijeska i kaže da bi mu bilo dobro bez predsjednika Joe Biden više nije ovdje: “Njegovi programi potpore za male poljoprivrednike bili su spas.”

Država je nakon Covida preuzela kamate na dug, a Bidenov zakonski akt za ublažavanje inflacije uključio je i novac za male poljoprivrednike, od čega je profitirao Mehring. Barack Obama je uveo mjere za male poljoprivrednike, Donald Trump ih je zaustavio, Joe Biden ih je ponovno uveo. Naravno da će glasati za Bidena na predsjedničkim izborima u studenom, kaže Mehring.

Mehring je po svom mišljenju usamljen koliko i kao uzgajivač povrća u državi kasina, rudnika srebra i stočara. “Ja sam uvjereni demokrat, rijetkost među poljoprivrednicima”, kaže.

Nevada je swing država, ponekad pobjeđuje ljevica, ponekad desnica, prije četiri godine Joe Biden pobijedio je s tijesnom razlikom od 33.596 glasova. Međutim, u okrugu Mehring Donald Trump dobio je većinu od 84,5 posto. Veća je vjerojatnost da će bar u glavnoj ulici u Calienteu biti uvršten na sljedeći Gault Millau nego okrug Lincoln da bi glasao za nekoga drugoga osim Trumpa na nadolazećim primarnim izborima početkom veljače.

 

Mormonski utjecaj

Krunski favorit među republikanskim predsjedničkim kandidatima svoje najvjernije pristaše nalazi na selu, a ruralnije nije nego ovdje: okrug je upola manji od Švicarske i ima gotovo 4500 stanovnika.

Gotovo polovica su mormoni, pripadnici kršćanske denominacije poznate po svojim konzervativnim stavovima. Rodney Mehring također je rođen u mormonskoj obitelji i napustio je crkvu prije mnogo godina. To ga također čini autsajderom ovdje .

Težak je to život Mehringa u Calienteu, neimenovanom zbog nemilosrdno visokih temperatura koje ovdje samo ponekad vladaju danju; Noću termometar i dalje pada u raspon mraza, čak iu lipnju. Mjesto je dobilo ime po svojim toplim izvorima, skrivenim iza zabarikadiranog motela, gdje je do ovog tisućljeća vođa kulta ženio maloljetnice, a mnoge od njih samom sebi.

Uzvišeni planovi da se Caliente pretvori u otmjeno lječilište na pola puta između Los Angelesa i Salt Lake Cityja odavno su propali. Željeznički depo Union Pacific, sada star više od 100 godina, više nije bio relevantno radno mjesto, već samo povijesna pozadina.

 

“Super Greens” umjesto ledene salate

Propadanje se može zaustaviti, kaže Rodney Mehring dok šeće svojim dvorištem. Ima turizma, postoji pet prirodnih parkova u državi oko Calientea, svi se mogu mjeriti s poznatim nacionalnim parkovima, ali nisu odmah pretrpani turistima.

Međutim, Mehring ovdje želi osnovati sasvim drugačiju industriju, novi tip farme. Posjeduje 10 hektara, oko 40.000 četvornih metara, mali obrt čak i za europske standarde, kupljen za smiješnu cijenu od 30.000 dolara, 26.000 franaka. Takve mikrofarme su model za budućnost, kaže Mehring. "Sve male farme postaju sve važnije jer savezna vlada želi regionalizirati opskrbu hranom." Potrošači su željeli znati odakle dolazi njihova hrana, htjeli su svježe povrće, proizvedeno na ekološki prihvatljiv način, nešto što nije samo po sebi u velikom SAD-u, rodnom mjestu iceberg salate, koja se tako zove jer se može voziti u kolicima. leda od zapadne do istočne obale.

Ono što Rodney Mehring dostavlja u Las Vegas iz svojih deset plastenika i plastenika je svježije, poput proljetne mješavine mladog špinata i listova salate ili “Super Greensa” koji sadrži listove crvene i zelene gorušice, mizune, kineskog kupusa i tsatsoija, sve uzgojeno bez pesticida. U luksuznom casinu Bellagio nekoliko su godina posluživali salatu s farme Blue Lizard, a Mehring je godišnje proizvodio 11 tona svježih proizvoda.

Ali bilo je predugih dostava kroz pustinju, predugih radnih dana, previše otpada, a usprkos svemu prihod je bio previše neizvjestan.

Mehring sada prodaje zelenu salatu, rajčice i grožđe državi Nevada kako bi podijelio hranu potrebitima. “Sviđa mi se ideja da moja hrana ide ljudima kojima je potrebna”, kaže farmer koji je i sam prošao kroz loša vremena kada nije mogao kupiti povrće za svoju obitelj. Ni sada nije bogat, njegovi zaposlenici, svi bez visokog obrazovanja, zarađuju bolje od njega.

“Moj najbolji radnik dobiva 13 dolara na sat. Rado bih platio više. Ali tržište to jednostavno ne dopušta”, kaže farmer koji bi u Bijeloj kući volio vidjeti Bernieja Sandersa, ljevičarskog senatora iz Vermonta.

Mehring sada sanja o tome da svoju farmu pretvori u zakladu kako bi prenio svoje znanje. Kako zaštititi nježne biljke salate od oštrih južnih vjetrova i prizemnog mraza u Calienteu. Kako nježno ukloniti sjeme iz suhog grmlja iz tvrdog pustinjskog tla, a da mu pritom ne uskratite hranjive tvari i kisik.

Kada provjetravati staklenike da mlado sjeme ne izgori. Kada grijati plastenike da rajčice ne smrznu.

 

Agent kaosa

Njegove su tehnike ekološki prihvatljivije od metoda rada velikih kalifornijskih farmi, čijim se proizvodima SAD uglavnom hrani, kaže Mehring. “Kada bismo mogli proizvesti samo jednu desetinu od 60 tona rajčica koliko se Las Vegas potroši svake godine, naša bi zajednica imala velike koristi.”

Idealistički poljoprivrednik upravo je dobio nagradu države Nevade kao vlasnika malog poduzeća 2023. godine, koju mu je dodijelio guverner Nevade, republikanac koji je na dužnost došao uz potporu Donalda Trumpa.

Za Mehringa, Trump je opasnost, agent kaosa: “Trump je govorio o proglašenju vanrednog stanja i slanju trupa na ulice prvog dana na dužnosti. To nismo mi. Ovo nije Amerika. Ovo je fašizam.” Ali ljevičarski farmer naučio je pomiriti se s konzervativnom većinom u svom okrugu. Kada je Trump postao predsjednik, upustio se u teške verbalne bitke s republikancima na Facebooku i ubrzo dobio prijetnje smrću.

Sada je iza sebe ostavio mrske internetske rasprave. U tu je svrhu uključen u mjesnu udrugu farmera i pokušava uvjeriti svoje konzervativne profesionalne kolege da iskoriste savezne programe financiranja. Primjerice, kada još jedan pljusak poplavi suhi krajolik, odnese ceste i izlije izvore, što je zbog klimatskih promjena sve češće. Ne može uvijek a da ne primijeti kako je možda Biden ipak u pravu što se tiče njegove politike zaštite klime.

 

Igrajte se sa zemljom

Onda je Mathews netko koga Mehring obično zadirkuje kad ponovno koristi saveznu pomoć za oluju. Rasprave su ponekad postale vrlo žestoke, kaže 36-godišnjak, predsjednik lokalne udruge poljoprivrednika.

„Ali nikada nismo postali uvredljivi. "Nikada te ne bih nazvao libtardom ili komunistom", kaže Mathews, koji, čini se, ne zna osobito brzo izgovoriti uvrede poput "libtard", spoj riječi "lijevi" i "retardirani". “Rodney je mnogo konzervativniji nego što to dopušta. Inače ne bi bio poduzetnik na ovom području”, kaže Mathews.

“Igranje s prljavštinom” ispisano je na majici s kapuljačom farmera koji nakon posla sjedi na sofi u svojoj sobi, a iznad njega je kolekcija fotografija njegove žene i četvero male djece, koji su te večeri odletjeli u posjet obitelji Utah. Mathews je ponosan što je farmer i prima saveznu pomoć jer ona postoji.

Ali odmah bi glasao za ukidanje programa financiranja kako bi tržište slobodnije funkcioniralo, kaže: "Želim manje pravila iz Washingtona i više odluka koje se donose ovdje."

Mathewsova farma koristi više električne energije nego bilo koji od ostalih 1400 stanovnika Piochea, Calienteovog susjednog grada. Mathews troši do 15.000 dolara mjesečno na struju, koju koristi za pokretanje pumpi koje dovode podzemnu vodu u suha polja kako bi lucerna tamo mogla rasti. On prodaje osušenu lucernu, kako se biljka zove na njemačkom, kao fino sijeno uzgajivačima stoke u Tajvanu. Kukuruz se također izvozi, a vlastita stoka pase samo panjeve na pokošenim poljima.

 

Na milost i nemilost demokrata u Washingtonu

Poljoprivredni posao postao je teži, žali se Mathews. Tijekom Trumpova predsjedničkog mandata cijena dizela pala je na 1 dolar po galonu, no sada gorivo košta najmanje tri puta više. Gnojiva su također poskupila tri puta otkako je Rusija napala Ukrajinu, njihovu glavnu zemlju porijekla.

Dann Mathews sigurno neće glasati za Joea Bidena, niti će glasati za druge demokrate. “Bojim se da će nam jednog dana zabraniti ispašu stoke. Ili zabraniti pesticid jer previše zagađuje okoliš ili ispušta previše ugljičnog dioksida”, kaže Mathews.

Farmer se osjeća na milosti i nemilosti demokrata u prijestolnici, udaljenoj 3000 kilometara: 97 posto zemlje u okrugu pripada saveznoj vladi, kao i mnoga mjesta na Zapadu, koje su SAD pripojile tek tijekom 19. stoljeća . “Mogli biste jednostavno promijeniti pravila i odjednom naš posao više ne bi bio isplativ, iako moja obitelj od toga zarađuje desetljećima”, kaže Mathews, Mormon iz rijetke Centennial.

To su obitelji koje žive u pustinji više od 100 godina. Ne može ih biti puno. Prije nego što je 1858. pronađeno srebro, izolirana naselja Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana, najveće mormonske crkve, postojala su samo na istočnom rubu Nevade.

Biden je “apsolutna olupina”, uništio je dobre odnose SAD-a s drugim zemljama na međunarodnoj sceni i ne štiti dovoljno granicu od neregularnih imigranata, kaže Dann Mathews. Prije ističe da mu je i supruga iz Meksika, da u svoje bliske prijatelje ubraja ilegalno prisutne migrante te da i sam tečno govori španjolski. "Trebali bismo pustiti više ljudi u zemlju redovnim rutama", kaže. "Ali jednostavno pustiti ljude da prelaze granicu nije sigurno."

 

Ne vjeruje Trumpu

No, farmer ne vjeruje ni Donaldu Trumpu. “On zapravo ne vjeruje u konzervativne vrijednosti”, kaže. Trumpovo predsjedništvo moglo je biti bolje za posao. Nije mu se sviđao tobogan u proteklih osam godina: "Kao poslovni čovjek, ono što najviše želim je više stabilnosti."

Trumpova kampanja sada je predložila kaznene carine od 10 posto na sav uvoz, još jednu političku bombu koja bi naštetila Mathewsovom poslovanju. Već je bio nezadovoljan Trumpovim carinskim sporom s Kinom tijekom svog prvog mandata. Radije bi vidio Rona DeSantisa kao republikanskog predsjedničkog kandidata, guvernera Floride ili Viveka Ramaswamyja, farmaceutskog poduzetnika. Ali obojica su eliminirani nakon kokusa u Iowi, mnogo prije nego što je Nevada došla na red.

U utrci je sada samo Nikki Haley, bivša guvernerica Južne Karoline. No tamošnji stranački vrh promijenio je pravila igre u Trumpovu korist. Državni službeni primarni izbori održat će se sljedeći utorak, 6. veljače. Republikanska stranka brzo je odlučila ignorirati predizbore i umjesto toga izabrati kandidata na stranačkim sastancima. Donald Trump je jedini kandidat u ovim klubovima, procesu koji mu je sasvim po volji. To osigurava da će osvojiti svih 26 delegata iz Nevade na republikanskoj konvenciji za imenovanje ovog ljeta.

Joe Biden također je siguran u pobjedu među demokratima; Potpredsjednica Kamala Harris upravo se udvarala moćnom sindikatu kulinarskih radnika u njegovo ime. Sindikat radnika u kasinu odlučujuća je snaga za demokrate u Nevadi.

 

“Dva stara, pokvarena tipa”

Dannu Mathewsu je dosta stranačko-političkih prepucavanja. Prije samo nekoliko godina razmišljao je o kandidaturi za lokalno vijeće kao republikanac. Nedavno je, razočaran, prešao u Libertarijansku stranku, malu stranku koja se zalaže za što manju državu sa što manje propisa.

“Republikanci često ne rade puno drugačije od demokrata”, kaže on. U Kongresu u Washingtonu stranke su blokirale jedna drugu, na žalost poljoprivrednika. Poljoprivredne subvencije, vrijedne oko 30 milijardi dolara godišnje, posljednji su put revidirane 2018. Otada su samo provizorno produljivani, kao i sve proračunske stavke u kojima se ljevica i desnica ne mogu dogovoriti oko prioriteta.

Ako sumnjate, Dann Mathews će glasati pravo na općim izborima u studenom: "Ako se nažalost ponovno svede na Bidena i Trumpa, naša dva stara, pokvarena momka, više vjerujem Trumpu."

 

 

Ovo mi se sviđa, jer to su pitanja kolja muče ljude koji državu čine i hrane.

Problemi svakodnevnice, mirniji san, ne "jačanje države kao sile" i slične gluposti.

40 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

 

Jednopartijski manifest. 

 

Pricam sa nekim prijateljima, oni su republikanci, pitam sto, kazu da su za manji government. I evo ga resenje, smanjiti vladu na samo republikance 😄 i onda krece sa slobodama pa sa uputstvima kako sprovoditi te slobode, tj. gomilom ogranicenja za specificne grupe ili eliminacijom postojanja. 

 

 

Niko nije za komunizam, niko u uopste o tome ne prica niti vodi neku komunisticku kampanju. Nigde neces videti ni cuti osim kod desnicara koji kukaju kako su levicari komunisti. 100% njih pojma ustvari nema sta je komunizam, ali je dobar nacin da se prestrave glasaci. Taj bauk koriste jos od kasnih pedesetih proslog veka. 

 

 

Ako se izjasnis da imas drugacija verovanja onda se pristupa drugim nacinima zakletve/izjave, sto se tice ateizma. 

Znam da niko ne vodi, ali sam sigurna da postoje pobornici komunizma, zato sam pitala da li je legalno i da li komunista/marksista može da ruča u restoranu i da li će mu maltretirati decu.

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, zoran59 said:

 

Helena, mogu samo da odgovorim iz ličnog iskustva, ali imam ga dovoljno - doselio sam u USA pre vise od 40 godina, prosao vecinu a imao stalnu adresu u 4 savezne drzave (hronoloskim redom, Aljaska, Kansas, Texas, Alabama). Sve 4 su vecinski konzervativne, a ja nisam. Pokusacu da redom odgovorim na tvoja pitanja.

 

Americko drustvo je individualisticko u vecoj meri nego vecina evropskih. Naravno, svuda se mogu naci budale i agresivni pojedinci, ali vecinom ljudi pustaju jedni druge na miru, sta god mislili o onima drugima. odnosi su uglavnom ekonomski. To je pozitivna strana one price koju mozes cuti na Balkanu, "ah, ti zapadnjaci samo misle na pare, nemaju dusu..." i slicno. Ali to znaci da za servis na kolima idem kod najboljeg mehanicara i ne pitam koje je vere i odakle je dosao.

Ja sam od '81. pa do penzije pre par godina promenio 2 struke i tuce radnih mesta. Nikada me niko, prilikom zaposljavanja, nije pitao za politicko opredeljenje, pripadnost stranci, veru ili etnicko poreklo. Samo da li sam kvalifikovan i mogu li legalno da radim.

Ovo je ogromna zemlja i to znaci da uvek mozes naci istomisljenike, bez obzira o cemu se radi. Istovremeno, veliki znacaj se daje privatnosti ("privacy") ljudi retko zastranjuju. U teniskom klubu, igrao sam sa ljudima koji su mi bili manje simpaticni - ili vise. Samo sa jednim sam uspostavio pravo drugarstvo. A za ostale, nikada nisam saznao kakvo im je politicko opredeljenje ili religija. Zajednicki interes je bio tenis i to je bilo dovoljno.

 

Ajd' na prvo pitanje. Moguce je biti komunista, otvoreno. Stavise, postoji i partija - https://www.cpusa.org/ . Niko nece nastradati, samo ce ih neko mozda cudno pogledati.

Kad smo vec kod partija/politickih pokreta, postoje tri (za koje znam, mozda ih ima i vise) koje se otvoreno zalazu za otcepljenje od USA (moguce je poredjenje sa Albancima na Kosovu). Abecednim redom: Aljaska ( https://www.akip.org/ ). California ( https://en.wikipedia.org/wiki/California_National_Party ) Texas ( https://texassecede.com/ ).

Niko ih ne dira i ne mlati, samo vecina misli da su nerealisticne budale.

 

Drugo pitanje, citiram, "Kakav status uživaju ateisti?" Ma, ne uzivaju nikakav status - tj. ne zahvaljujuci svojem (ne)religioznom opredeljenju. Zive kao i svi, samo privatno ne idu u crkvu i na crkvenjacke piknike i mitinge. I ovde postoji javno udruzenje: https://www.atheists.org/

Niko ih ne dira, samo mozda neki komsije, religiozni fanatici, nece da se druze s njima.

 

Kako se to resava na sudu tokom zakletve, nemam pojma - nisam bio u takvoj situaciji. Privatno, jesam ateista, ali kad mi komsija kaze "molicu se bogu za tebe" ja samo kazem "hvala" jer cenim njegovu dobru volju i ne pada mi na pamet da mu objasnjavam da boga nema i da je glup.

 

Summa summarum, greska mnogih na ovoj temi da (pr)ocenjuju "americke vrednosti" ili principe. Tako nesto ne postoji. Ovo je tako velika zemlja da je moguce naci vise sredina sa potpuno razlicitim "vrednostima."

 

Dakle, Helena, da me nekim cudom posetis, odveo bih te (tj. vas, valjda ne bi dosla sama) do nekih nacionalnih parkova i prirodnih lepota - to su, nadam se,nase zajednicke "vrednosti." Na politicke mitinge ili religiozne festivale te ne bih vodio.

Pa to je najbolje, iz ličnog iskustva.

Ja sam pisala, a ti si već dao odgovor.

A za posetu, pa ne znaš ti šta sve može biti, moj gospodin suprug ionako je mentaliteta "Mani me da me maneš" :classic_biggrin:

...što me opet vraća na pitanje o kandidaturi Mišel Obama i automatskom izjednačavanju njihovih politika I stavova jer su muž  žena.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Helena said:

 

Znam da niko ne vodi, ali sam sigurna da postoje pobornici komunizma, zato sam pitala da li je legalno i da li komunista/marksista može da ruča u restoranu i da li će mu maltretirati decu.

 

Ko je pobornik komunizma iza zatvorenih vrata je drugacije i ustvari je privatni problem/stvar. Jos nema organizovanih grupa (iako republikanci tako predstavljaju pocev od blm i antife da su komunisti...blablatruc) ili nekih akcija da bi mogao optuziti nekog za zalaganje da se komunizam uvede kao drustveni poredak. 

 

Ima ljudi koji glasaju ili bi zeleli da postoje socijalni programi poput zdravstvenog osiguranja i skolstva... ali se cesto sa druge strane interpretira kao da je to socijalizam ili komunizam. Prvo i osnovno je znati odlike socijalizma i komunizma, a to je da su orudja za rad u rukama drzave, a radnici dele zaradu, komunizam (fakticki ne postoji privatna svojina) ide i dalje kao grana socijalizma. To u Americi ne moze da se desi - nikada. 

 

Mene vise sto brine je ovaj njihov manifest koji misle da sprovedu kroz Trampa, a to je taj jednopartijski sistem koji drzi sve grane drzavne vlasti u svojim rukama i namece stil zivota kroz ogranicenja, uglavnom grupama koje se kose sa ideologijom evandjelista. Ceo manifest pocinje sa smanjenjem vlade, ukidanjem agencija koje oni (evandjelisti) smatraju nepotrebnim, davanje slobode izbora, a onda krecu polise na koji naci ce da sprovedu... gde vidimo otprilike da su neudate zene, posebno samohrane majke totalno zlo koje treba ukinuti. Fakticki od zene prave inkubatore da reprodukciju, a od dece buduce vojnike. Posto obrazovanje treba da se finansira iz dobrovoljnih priloga, vecina nece dobiti ni na kasicicu pa ce biti primorana da vojno brani drzavu - od necega (ustvari neistomisljenika unutar drzave). Zastrasujuce. Mislim, nema veze sa Amerikom osim za onog ko deli ideologiju, pa mu se cini da je stvar fenomenalna jer ce on biti zasticen od realno nepostojeceg ali umisljenog problema koji su stvorili u njihovim izopacenim glavama. 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Postoji, i totalni je fringe, jednom sam ih vidio u Seattle-u sa megafonom kako galame - otprilike kao oni "end is near" propovjednici. Navodno je Tupac Shakur bio njihov clan - trivia night at the pub knowledge.... 

Edited by ters
Link to comment
Share on other sites

Najsmesnije je sto i oni sami priznaju da nece da ucestvuju oko dogovora za granicu da bi imali politiku za koju se (kao) bore u fazonu 'sad necu ni kako ja hocu.' Kakva debilana. Eto, neka sada neko postavi pitanje zasto zakoni nikada nisu izmenjeni i zasto pitanje nikada nije reseno. Ako nemaju krizu na granici, ne mogu da pobede. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ja nisam smela da stavim ovo, sa drugog naloga doduše, ne znajući da li je istina.

Počela je prilično agresivna kampanja od strane republikanaca, najviše na Haris (ili to meni iskače na profilu najviše).

Brutalni su, čak i za tviter.

Link to comment
Share on other sites

On 2/3/2024 at 11:50 AM, Helena said:

Pa to je najbolje, iz ličnog iskustva.

.....................

 

Jos malo toga...

Pridruzi mi se supruga, '80-ih, i trazi posao. Pametna, kvalifikovana. Ali cak i nakon 50-ak aplikacija, niko je ne zove.

Onda, sedimo u kuci da drugaricom/prijateljicom, ime joj je Candace a svi je zovemo Candy. I ona nam objasni. Kaze, ti se javljas kao Snezana a to niko ovde ne zna kako da to izgovori pa im je neprijatno da te zovu. Skrati to, odsekni ono "snez" i budi "Ana." Zena proba - i stvarno, od sledece tri aplikacije dva intervjua i ponude za posao od kojih je jednu izabrala i prihvatila. I kasnije, kad smo selili, predstavljala se kao "Ana" i sve je bilo lakse. Nije to ksenofobija nego je licno ljudima lakse, da im ne bude neprijatno, nista protiv nje nego nece da ispadnu glupi ne znajuci kako da izgovore nesto.

 

Meni je bilo lakse jer je moja struka bila deficitarna, jedva su cekali da me zaposle. Ime mi jeste kao i na forumu, Zoran, ali je prezime balkansko i zavrsava sa "-ic." Doziveo sam vise puta da me neko (sa blagom nelagodom) pita kako se to izgovara, a ja sam se smejao i rekao "isto kao Smith ili Jones." Onda bih dodao, nakon ovoliko godina braka, ne mozete da me zovete losijom imenicom nego me je nazvala zena, sve je u redu. Ljudi bi se nasmejali, produzili smo razgovor o poslu koji je trebalo da obavimo, sve OK.

 

To je u kontrastu sa mojim (vec pokojnim, inace ne bih pisao o tome) prijateljem Albancem koji se zvao Rahmadani pa, da napreduje u Jugi, promenio u Rahmadinovic. A kad je dosao u USA, svi su ga zvali samo Isan jer im je prezime bilo prekomplikovano.

 

Zastranio sam.

Ono sto sam hteo da pokazem je -  ljudi se ovde bave prakticnim stvarima. Kako da zivimo cim bolje i lakse. Ideologija je bitna samo fanaticima. Moje okruzenje i mene samo zanima da platimo cim manje poreza i da nam oni koje tim porezom placamo (drzavne sluzbe) ucine zivot laksim.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Lepa je to priča  :bravo:

Ali evo, spomenuh Haris-našla sam optužbe da je prevarila Amerikance predstavljajući se kao crnkinja a da je zapravo Indian -e sad jel to Indijka ili Indijanka, ne znam.

Ne kažem da je ksenofobija, ali je prljavo, baš.

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Helena said:

Lepa je to priča  :bravo:

Ali evo, spomenuh Haris-našla sam optužbe da je prevarila Amerikance predstavljajući se kao crnkinja a da je zapravo Indian -e sad jel to Indijka ili Indijanka, ne znam.

Ne kažem da je ksenofobija, ali je prljavo, baš.

 

Pa mozda je prevarila one koji nisu slusali, a ima i u biografiji. Mama joj je Indijka, otac Jamajcanin. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...