Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted (edited)

oxl3m079dive1.png

Nadjose li one koji su dizali uplate za hiljade staraca izmedju 150 i 250 godina?

Ko je ubio Kennedy-ja? 

Gdje su Epstein fajlovi? 

Edited by ters
  • Like 8
Posted

On 4/18/2025 at 8:49 AM, Eddard said:

Nego, gde je i šta radi CIA? Sad kad treba da sklone štetočinu sa vlasti, oni se drže zakona ko pijan plota. 

Ne cita se ovo dobro Eddarde. Nikako, mozda ne razumes implikacije.

Jos na ovo dobijes gomilu lajkova. Iskreno se nadam da nisi mislio kako zvuci ili da je neki pokusaj crnog humora, koji su neki razumeli, a za koji ja nemam razumevanja.

Neka bude da sam ja pogresno razumela.

• Ha-ha 2
Posted
3 minutes ago, Angelia said:

Jos na ovo dobijes gomilu lajkova. Iskreno se nadam da nisi mislio kako zvuci ili da je neki pokusaj crnog humora, koji su neki razumeli, a za koji ja nemam razumevanja.

Kada se na vlasti nalazi mentalno poremecena osoba, koja razara drzavu, neka institucija sistema treab da se pozabavi njim. Kongres je pokusao, sudovi su pokusali, sada bi stvar trebala biti u rukama onih koji se bave drzavnom sigurnoscu - NSA, FBI, CIA, Army, Navy.... Neko. Bilo ko od Sjedinjanaca koji ce budalu zatvoriti u ustanovu, ili barem udaljiti sa vlasti i ostaviti ga da igra golf u Mar-de-Lago

• Like 3
Posted
16 minutes ago, Angelia said:

Pa nije sigurno mislio da ga likvidiraju, ako to pokušavaš da prišiješ. Već da se pozabave njime na legalan način, kao jedna od institucija u USA jelte. Ako je uopšte više i važna vladavina institucija i prava...

• Like 1
Posted (edited)
3 hours ago, ters said:

Upravo sam se vratio sa izbora za kanadski parlament - rano glasanje je otvoreno juce, a sami izbori su 28-tog. Istrazivanja javnog mnijenja pokazuju sigurnu pobjedu Carney-ja koja bi vodila ka uspostavljanju kontra balansa imperijalizmu i fasizmu koji raste u Sjedinjenim Drzavama, ali jedini komentari koje sam cuo u redu nisu bili ni pro-konzervativni, ni pro-liberalni, niti su se uopste ticali Kanade, nego samo i iskljucivo pro-Trump, tako da mi se cini da i mi mozemo, mnogo lakse nego sto mislimo,  skliznuti u tamu u kojoj se Sjadnici vec nalaze, i naci se na anti-civilizacijskoj strani istorije. Winter might be coming.

Možda bi trebalo na predloge da okačim, ali valjalo bi da postoji tema o političkoj Kanadi. Vidim, ima ovde dosta Kanađana, ne treba sve da bude na temi o SAD, pogotovo jer ima i zanimljivih stvari mimo tog odnosa.

Edit: Iznenadio bih se bilo čime drugim osim pobede Karnija. Ovo je i sjajna prilika da liberali preuzmu narativ, što će reći da treba blago da centriraju ove popularne (a često nebitne) teme, a ekonomija samo da bude iole zdravorazumna i to je sjajan protivotrov ovoj MAGA i američkoj populističkoj pošasti.

Edited by Rex
  • Like 3
Posted
4 hours ago, ters said:

Kada se na vlasti nalazi mentalno poremecena osoba, koja razara drzavu, neka institucija sistema treab da se pozabavi njim. Kongres je pokusao, sudovi su pokusali, sada bi stvar trebala biti u rukama onih koji se bave drzavnom sigurnoscu - NSA, FBI, CIA, Army, Navy.... Neko. Bilo ko od Sjedinjanaca koji ce budalu zatvoriti u ustanovu, ili barem udaljiti sa vlasti i ostaviti ga da igra golf u Mar-de-Lago

Ne postoji nijedna takva institucija osim Kongresa, sve ostalo je nelegalno. Sudovi mogu u svojoj jurisdikciji da se bave legalnoscu njegovih odluka, I to je to. Ako je nesposoban (mentalno) da obavlja svoje duznost (za sta nema ni trunke dokaza) jedina sledeca instanca je JDV. Tako da pozivati se na agencije, je lupetanje. A nesto I sumnjam da zelis da ti JDV bude Predsednik USA.

Bavile su se te agencije njime u prvom mandatu, vidimo kako se to zavrsilo. FBI bi imao samo jurisdikciju ako bi postojala osnovana sumnja da je prekrsio zakone, pod odredjenim uslovima, a videli smo kako je to zloupotrebljeno ranije.

3 hours ago, DameTime said:

Pa nije sigurno mislio da ga likvidiraju, ako to pokušavaš da prišiješ. Već da se pozabave njime na legalan način, kao jedna od institucija u USA jelte. Ako je uopšte više i važna vladavina institucija i prava...

CIA ima svoje ingerencije, ne postoji nijedna legalna ruta u kojoj oni mogu da se "pozabave" Predsednikom. A postoje nekoliko negativnih insinuacija koje takva izjava izaziva. Ne pokusavam da mu prisijem nista, znam Eddarda godinama. Predpostavljam da je moguce da kao sto I ti I Ters ne kontate implikaciju, da ni on mozda ne razume koje asocijacije to izaziva, ili da je trebao da bude crni humor.

Ako ti nije jasno sta je posao CIA, nemoj molim te o vladavini institucija I prava. 

Samo sam napomenula kako zvuci sta je napisao, ali je dosta ljudi lajkovalo taj post a da niko nije reagovao. Pogotovo kad u istoj recenici napise da se "drze zakona kao pijan plota". Definitivno niko ne zeli da se CIA ne drzi zakona kao pijan plota. Ustvari, to bi bilo najpozeljnije.

• Ha-ha 2
Posted (edited)
1 hour ago, Angelia said:

Ne postoji nijedna takva institucija osim Kongresa, sve ostalo je nelegalno. Sudovi mogu u svojoj jurisdikciji da se bave legalnoscu njegovih odluka, I to je to. Ako je nesposoban (mentalno) da obavlja svoje duznost (za sta nema ni trunke dokaza) jedina sledeca instanca je JDV. Tako da pozivati se na agencije, je lupetanje. A nesto I sumnjam da zelis da ti JDV bude Predsednik USA.

Bavile su se te agencije njime u prvom mandatu, vidimo kako se to zavrsilo. FBI bi imao samo jurisdikciju ako bi postojala osnovana sumnja da je prekrsio zakone, pod odredjenim uslovima, a videli smo kako je to zloupotrebljeno ranije.

Zavrsilo se impeachmentom od kongresa, presudom o krivici za pocinjena 34 krivicna djela, i presudom da je izvrsio seksualno napasnistvo... Ovaj put si za razliku od onoga sto pises inace u pravu, jedini put za uklanjanje kretena sa polozaja je kongres, ili DOJ, ili kabinet + VP, ovo sto sam pisao ja i Eddard prije je vise vapaj za bilo kojom intervencijom... Cavalry u zadnjoj minuti. Mad Max. Walker Texas Ranger. Serif McLoud... Neko.

Na pitanje postavljeno na DeepSeek o opcijama za uklanjanje kretena  sa polozaja na kojem moze praviti stetu, kada sam dobio odgovor o opcijama, imao sam follow up komentar/pitanje - So US is fucked up?  I na to najdirektniji i najkraci odgovor - Yes. 

3 hours ago, Helena said:

:classic_laugh:

Ovo je stvar evolucije - za zatvaranje kisobrana je potreban "opposable thumb" koji vecina primata ima.

Edited by ters
Posted (edited)
17 minutes ago, ters said:

Zavrsilo se impeachmentom od kongresa, presudom o krivici za pocinjena 34 krivicna djela, i presudom da je izvrsio seksualno napasnistvo... Ali ovaj put si za razliku od onoga sto pises inace u pravu, jedini put za uklanjanje kretena sa polozaja je kongres, ili DOJ, ili kabinet + VP... 

Na pitanje postavljeno na DeepSeek o opcijama za uklanjanje kretena  sa polozaja na kojem moze praviti stetu, kada sam dobio odgovor o opcijama, imao sam follow up komentar/pitanje - So US is fucked up?  I na to najdirektniji i najkraci odgovor - Yes. 

Sta lupas?I impeachment nema veze sa tuzbom u NY koja je prosto izmisljanje zakona, niti ima veze sa gradjanskom tuzbom za SA, koja nije imala nijedan dokaz.

Da, prosto imas Kongres ili DOJ, ili kabinet + VP.

Demokratski izabran predsednik se ne moze opozvati samo zato sto se tebi ne svidja. Cak I ako je Biden, koji nije bio svestan da je predsednik. 

To tvoje lupanje da agencije mogu da biraju predsednika, je suludo. Ko je njih izabrao?

Pomirite se sa sudbinom. To je to za naredne 4 godine, ako ne pokaze rezultate za godinu ipo, mogu da izglasaju drugaciji Kongres i/ili senat. Tad mogu da probaju impeachment. Good luck u tom slucaju kad ce JDV biti predsednik.

Tramp ga je brilliantno izabrao, za slucaj da neko proba da ga ubije. JDV je Trump 3.0 turbo verzija.  

Edit: slovne greske

Edited by Angelia
  • Ha-ha 1
Posted

Ne znam vise ni sta na ove gluposti da pisem. Danas sam bila kod strica, Trampista nad Trampistima, Maga to the core. Iako je rekao da nece glasati uopste, ipak je odjurio za svaki slucaj da se overi, glas je glas. Seli smo da jedemo i on je krenuo tiradu. Ono sto je izgovorio cak ni ja ne izgovaram naglas. Bukvalno je izgledao kao nekog koga je zena prevarila i ostavila. Iako ga jos nije licno dotaklo, stiglo mu je iz dupeta u glavu... Samo polako, svima ce, pa i Andji. Jedini je problem sto nema vise povratka. 

• Like 6
Posted (edited)
3 hours ago, Angelia said:

Sta lupas?I impeachment nema veze sa tuzbom u NY koja je prosto izmisljanje zakona, niti ima veze sa gradjanskom tuzbom za SA, koja nije imala nijedan dokaz.

Da, prosto imas Kongres ili DOJ, ili kabinet + VP.

Demokratski izabran predsednik se ne moze opozvati samo zato sto se tebi ne svidja. Cak I ako je Biden, koji nije bio svestan da je predsednik. 

To tvoje lupanje da agencije mogu da biraju predsednika, je suludo. Ko je njih izabrao?

Pomirite se sa sudbinom. To je to za naredne 4 godine, ako ne pokaze rezultate za godinu ipo, mogu da izglasaju drugaciji Kongres i/ili senat. Tad mogu da probaju impeachment. Good luck u tom slucaju kad ce JDV biti predsednik.

Tramp ga je brilliantno izabrao, za slucaj da neko proba da ga ubije. JDV je Trump 3.0 turbo verzija.  

Da li sam negdje napisao da ga treba opozvati jer se meni ne svidja? Treba ga opozvati jer razbija zemlju i unistava zivote - uvodjenje diktature, lov na ljude druge boje po ulicama (muz Riley Gaines, Elon Musk sjede u Sjedinjenim Drzavama bez uznemiravanja), otvaranje koncentracionih logora u drugim drzavama, pa do razbijanja vojnih saveznistava,  unutrasnjih sistema zdravstva, skolstva i socijalne pomoci bi trebali biti dovoljan razlog da neko stavi prst na celo i zamisli se kako dalje... I na kraju krajeva ko mene pita - hvala bogu nisam Sjedinjanac. 

JDV ce se promijeniti kako vjetar puhne - da ne zaboravimo, on je prvi poredio Trampa sa Hitlerom, pa mu onda ljubio hemoroide. 

Edited by ters
  • Like 10
Posted
33 minutes ago, ters said:

Da li sam negdje napisao da ga treba opozvati jer se meni ne svidja? Treba ga opozvati jer razbija zemlju i unistava zivote - uvodjenje diktature, lov na ljude druge boje po ulicama (muz Riley Gaines, Elon Musk sjede u Sjedinjenim Drzavama bez uznemiravanja), otvaranje koncentracionih logora u drugim drzavama, pa do razbijanja vojnih saveznistava,  unutrasnjih sistema zdravstva, skolstva i socijalne pomoci bi trebali biti dovoljan razlog da neko stavi prst na celo i zamisli se kako dalje... I na kraju krajeva ko mene pita - hvala bogu nisam Sjedinjanac. 

JDV ce se promijeniti kako vjetar puhne - da ne zaboravimo, on je prvi poredio Trampa sa Hitlerom, pa mu onda ljudio hemoroide. 

A US citizen was held for pickup by ICE even after proving he was born in the country

MIAMI (AP) — A U.S. citizen was arrested in Florida for allegedly being in the country illegally and held for pickup by immigration authorities even after his mother showed a judge her son’s birth certificate and the judge dismissed charges. 

Juan Carlos Lopez Gomez, 20, was in a car that was stopped just past the Georgia state line by the Florida Highway Patrol on Wednesday, said Thomas Kennedy, a spokesperson at the Florida Immigrant Coalition. 

Gomez and others in the car were arrested under a new Florida law, which is on hold, making it a crime for people who are in the country illegally to enter the state.

It is unclear if Lopez Gomez showed documents proving he is a citizen to the arresting officers. He was held at Leon County Jail and released after his case received widespread media coverage.

The charge of illegal entry into Florida was dropped Thursday after his mother showed the judge his state identification card, birth certificate and Social Security card, said Kennedy, who attended the hearing. 

The case drew widespread attention because ICE is not supposed to take custody of U.S.-born citizens. While the immigration agency can occasionally get involved in cases of naturalized citizens who committed offenses such as lying on immigration forms, it has no authority over people born in the U.S. 

Adding to the confusion is a federal judge’s ruling to put a hold on enforcement of the Florida law against people who are in the country illegally entering the state, which meant it should not have been enforced.

Da se ne lazemo vise, svi su mete, prica o ilegalcima kriminalcima je totalni bullshit. 

Evo malo sta je Elon radio:

https://www.tiktok.com/@mr.billie.onaire/photo/7494441104650079519

Bukvalno cela administracija radi za ruse

• Like 2
Posted
5 hours ago, Angelia said:

CIA ima svoje ingerencije, ne postoji nijedna legalna ruta u kojoj oni mogu da se "pozabave" Predsednikom. A postoje nekoliko negativnih insinuacija koje takva izjava izaziva. Ne pokusavam da mu prisijem nista, znam Eddarda godinama. Predpostavljam da je moguce da kao sto I ti I Ters ne kontate implikaciju, da ni on mozda ne razume koje asocijacije to izaziva, ili da je trebao da bude crni humor.

Ako ti nije jasno sta je posao CIA, nemoj molim te o vladavini institucija I prava. 

Samo sam napomenula kako zvuci sta je napisao, ali je dosta ljudi lajkovalo taj post a da niko nije reagovao. Pogotovo kad u istoj recenici napise da se "drze zakona kao pijan plota". Definitivno niko ne zeli da se CIA ne drzi zakona kao pijan plota. Ustvari, to bi bilo najpozeljnije.

The Central Intelligence Agency (CIA) collects, evaluates, and disseminates vital information on economic, military, political, scientific, and other developments abroad to safeguard national security.

S obzirom na to da ove budale npr. ugrožavaju nacionalnu sigurnost tako što se dopisuju preko Signala, a malo se šuruje i sa Putinom, imaju osnova da se pozabave time šta sve rade. 

Tako da ne vidim nikakve implikacije ni u našim reakcijama.

• Like 3
Posted

I ovo je dobro za Sjedinjenodržavljane:

DHL to suspend global shipments of over $800 to US consumers

BEIJING, April 20 (Reuters) - DHL Express, a division of Germany's Deutsche Post (DHLn.DE), opens new tab, said it would suspend global business-to-consumer shipments worth over $800 to individuals in the United States from April 21, as U.S. customs regulatory changes have lengthened clearance.

The notice on the company website was not dated, but its metadata showed it was compiled on Saturday.

DHL blamed the halt on new U.S. customs rules which require formal entry processing on all shipments worth over $800. The minimum had been $2,500 until a change on April 5.

DHL said business-to-business shipments would not be suspended but could face delays. Shipments under $800 to either businesses or consumers were not affected by the changes.

The move is a temporary measure, the company said in its statement.

DHL said last week in response to Reuters questions that it would continue to process shipments from Hong Kong to the United States "in accordance with the applicable customs rules and regulations" and would "work with our customers to help them understand and adapt to the changes that are planned for May 2."

That came after Hongkong Post said last week it had suspended mail services for goods sent by sea to the United States, accusing the U.S. of "bullying" after Washington cancelled tariff-free trade provisions for packages from China and Hong Kong.

• Like 3
Posted

Al Jazeera Balkans 

Broj stranih turista u Sjedinjenim Američkim Država prošlog je mjeseca bio 12 posto manji u poređenju s istim razdobljem prošle godine, objavio je Washington Post, navodeći podatke američke Uprave za međunarodnu trgovinu (ITA), prenosi Hina.

Nakon smanjenja od dva posto u februaru, riječ je o prvom značajnom padu dolazaka od pandemije covida-19, objavile su novine. Nastavi li se ovaj trend, mogao bi značiti gubitke od više milijardi dolara za američku turističku industriju.

Podaci za mart pokazuju 17-postotno smanjenje broja turista iz Zapadne Europe, 24-postotno onih iz Srednje Amerike i 11-postotno iz Kine.

Turistički podaci još nisu potpuni jer nedostaju podaci iz susjednih zemalja Meksika i Kanade, objavio je list.

• Like 2
Posted (edited)
5 hours ago, ters said:

Papa odbio da primi eyeliner elegicara...

Pope Sends Deputy to Lecture Vance on Compassion at Vatican

Da ne zaboravimo da se ovaj pravnik sa Jejla tek pre neku godinu konvertovao u katolicizam. Ali, to ga ne sprečava u njegovom glavnom poslu kao fluffera.

edit: Molim da mi se skrene pažnja ako mi je jezik previše vulgaran. Mislim, znam da jeste, ali ne postoji ništa što idealnije opisuje celokupnu američku administraciju u odnosu na Trampa. To im je maltene jedini posao.

Edited by Rex
  • Like 1
Posted
2 hours ago, Rex said:

Da ne zaboravimo da se ovaj pravnik sa Jejla tek pre neku godinu konvertovao u katolicizam. Ali, to ga ne sprečava u njegovom glavnom poslu kao fluffera.

edit: Molim da mi se skrene pažnja ako mi je jezik previše vulgaran. Mislim, znam da jeste, ali ne postoji ništa što idealnije opisuje celokupnu američku administraciju u odnosu na Trampa. To im je maltene jedini posao.

I kom kontekstu se koristi to fluffer, ne znam?

Ljudi teško menjaju pravac u religiji, naročito takvi tvrdokorci kao Vans, otkud njega u katoličanstvu?

Ali se mora priznati da je katolička crkva stvarno pristojna prema migrantima, sad sam gledala i nesto na HRT -u, gde je riječki biskup bio prilično jasan po tom i koristio je rečenicu svaka tuđina je domovima i svaka domovina je tuđina , govoreći o legalnim iseljenicima u Hrvatsku koji su tamo da rade u sezoni.

Posted
2 hours ago, Rex said:

2 minutes ago, Helena said:

I kom kontekstu se koristi to fluffer, ne znam?

Odjednom sam transportovana u neku raspravu na Košarci, ako se ne varam, gde je prvi put spomenuto :classic_biggrin:

Posted
7 hours ago, DameTime said:

The Central Intelligence Agency (CIA) collects, evaluates, and disseminates vital information on economic, military, political, scientific, and other developments abroad to safeguard national security.

S obzirom na to da ove budale npr. ugrožavaju nacionalnu sigurnost tako što se dopisuju preko Signala, a malo se šuruje i sa Putinom, imaju osnova da se pozabave time šta sve rade. 

Tako da ne vidim nikakve implikacije ni u našim reakcijama.

CIA funkcionise samo van USA za prikupljanje informacija, I akcija protiv stranih radnji za nacionalnu sigurnost. Nema nikakvu jurisdikciju u USA. Pise ti lepo "abroad". Jedina prica gde se CIA pominje u smislu da se "pozabavi" Predsednikom, je atentat na JFK. Tako da je to jasna implikacija bilo kome ko zna nesto o US institucijama. 

Ja razumem da ne znas sta pricas, ali kad ti se ukaze da pricas o krsenju zakona, I bukvalno propagiras teoriju zavere, barem malo razmisli. 

Cak I da CIA ima bilo kakve dokaze da neko "suruje" sa Putinom (a voditi pregovore sa stranim silama nije surovanje) to bi morala da preda FBI, pa bi oni morali da dobiju specijalnu dozvolu za istragu, da obaveste Predsednika koji im je sef, da je pod istragom...itd. a to zahteva odobrenje Kongresa.

Zadnji put je FBI probao da obidje proceduru, sa izmisljenim Steel dossier, pa su podobijali otkaze.

Posted

Naravno da bi morali da proslede te podatke dalje.

The CIA, however, has no law enforcement function. Rather, it collects and analyzes information that is vital to the formation of U.S. policy, particularly in areas that impact the security of the nation.

Poenta je svakako pitanje zašto, kao i druge institucije/organizacije u USA, okreću glavu na drugu stranu na Tranpove nebuloze.