Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted

Putujuci cirkus 2.0

Greenland would be better off “coming under the United States’ security umbrella than you have been under Denmark’s security umbrella,” he said, saying it was the “policy of the United States” to see changes to the island’s Danish leadership.

“Our message to Denmark is very simple,” Vance said. “You have not done a good job by the people of Greenland.”

link

Kako je bilo na dog sled race-u?

spacer.png

• Like 2
Posted
22 minutes ago, nonick said:

Svakim danom u nove pobede:

Trump Warned U.S. Automakers Not to Raise Prices in Response to Tariffs

Kim Jong Un approves and gives 4 and a half star rating!

p.s. gde je taj web archive link kad mi treba, Rex, moze li link jos jednom, molim?

https://archive.ph/GwxsT

• Like 1
  • Thanks 1
Posted
1 hour ago, Beonegro said:

Ako je Tramp kao mali skupljao odbacene eksere na gradilistima svog oca da porodica ustedi koji cent sto ne bi i druga djeca mogla raditi? Nista bolje od dobre nocne smjene prije skole, jer tamo ionako nista nece nauciti - vec su im zabranili gomilu knjiga, programa, dijelova istorije...  

• Like 2
  • Ha-ha 1
Posted (edited)
4 minutes ago, ters said:

Ako je Tramp kao mali skupljao odbacene eksere na gradilistima svog oca da porodica ustedi koji cent sto ne bi i druga djeca mogla raditi? Nista bolje od dobre nocne smjene prije skole, jer tamo ionako nista nece nauciti - vec su im zabranili gomilu knjiga, programa, dijelova istorije...  

Neka sada posle drugog mandata skuplja sjemenke pred bioskopom. 🤣

I Miško (Tesla) bi mogao isto. 🤣🤣🤣

Iz inata ću da kupim evropski auto opet.

Edited by mrd
Posted (edited)

Andrew Tate, miljenik Trampovih glasaca, familije (Don Jr)  i administracije (Richard Grenell i Alina Habba), opet optuzen za silovanje...Ovaj put tokom onih par dana na Floridi... Prebio i silovao bivsu djevojku. Sada ima i domace, Sjedinjenodrzavne kvalifikacije za neko ambasadorsko mjesto. Ako moze Pete Hegseth, Robert Kennedy, Matt Gaetz - sto ne bi i Tate...

Edited by ters
  • Like 1
  • Love 1
  • Tuzno 2
  • WOW 2
  • Ruke su vam krvave! 2
Posted
7 minutes ago, mrd said:

Neka sada posle drugog mandata skuplja sjemenke pred bioskopom. 🤣

I Miško (Tesla) bi mogao isto. 🤣🤣🤣

Iz inata ću da kupim evropski auto opet.

Evropski i japanski automobili se ne kupuju iz inata nego zbog zdravog razuma. Jedini Sjedinjenodrzavni automobil koji se kupuje iz zdravog razuma je bio Tesla, ali je Elon i tu pricu ugasio... 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Pumpaj! 1
Posted
23 hours ago, Eddard said:

Pa delom i hoće jer u suprotnom će im proizvod biti toliko skup da ga niko neće kupovati. 

Ima jedan zajeb tu, kompanije neće smanjiti cenu ka USA jer je u većini slučajeva margina već mala i nema mesta za to. 

Veći problem je što su USA najavile "up to 200%" tarifu za proizvode od aluminijuma ili čelika za koji se ne zna poreklo i to je tarifa na cenu celog proizvoda a ne samo na vrednost te sirovine. Tako na primer, fabrika koju imamo u MX, kad bi hteli da je prebacimo u USA (a u MX postoji preko 20 godina) nema teorije da dokažemo poreklo alu i čelika u mašinama koje su tamo u upotrebi. Onda bi trebalo da platimo 200% na nekih 150 miliona dolara vrednosti? axaxaxaaxa

18 hours ago, Angelia said:

Ne razumem

Ovo je jedino tačno u svakom tvom postu.

Posted
10 minutes ago, ters said:

Evropski i japanski automobili se ne kupuju iz inata nego zbog zdravog razuma. Jedini Sjedinjenodrzavni automobil koji se kupuje iz zdravog razuma je bio Tesla, ali je Elon i tu pricu ugasio... 

Nije samo on, u poslednjih 10 godina su u priču počele da ulaze i velike autokompanije, a sad i Kinezi - teško da bi se bilo ko sa tim izborio. Naravno, da je fake gamer posvetio vreme za razvoj i održavanje i istraživanje vozila i držao se dalje od politike, bio bi i dalje ozbiljan igrač u SAD i Evropi zbog jakog brenda, što je realno bilo najjače kod Tesle uvek. To i što je bio jedini izbor. Sad će da pojede sve što je...

• Like 1
Posted
2 hours ago, Beonegro said:

Šta je ovde loše, sačekaj da vidimo rezultate, kako deca reaguju na rad noću, da li to pozitivno utiče na školovanje i zašto ne, kao i da li rad dece u trećoj smeni će im omogućiti da plate to školovanje.

Nego, sreća da Nike ne pravi patike u USA pa ne profitira na child labor...

• Like 5
  • Ha-ha 2
Posted
10 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Sta si ocekivala da tako nesto pise? LOLOLOL

😃 pa nisam ja to predlozila

10 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Ni gradjani ne smeju da pozivaju na rusenje sistema i ucestvuju u nasilnim demonstracijama, sa razlikom sto njih ne deportuju nego ih stavljaju u zatvor... ali avaj kad imas predsednika koji rusi sitem i koji pusta takve iz zatvora pod izgovorom da su patriote, onda verovatno da taj sistem ne funkcionise vise po ustavu. 

Dobro je da barem priznajes

Posted

Pardoniran Trevor Milton, osnivac Nikola korporacije, osudjen za prevaru na 4 godine zatvora, donirao 1.8m dolara Trampovoj kampanji.

Bukvalno mozes da kupis get out of jail free card. Sledeci je verovatno SBF.

• Like 6
Posted
10 hours ago, Rex said:

Sve se slažem, osim da je pisanje u studentskom listu u kome se poziva na ekonomski bojkot Izraela rušenje sistema SAD. Ali, sačekaću linkove.

Ok, evo

https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title8-section1182&num=0&edition=prelim

Obrati paznju na a) 3 A I B, pa onda 6 A I C.

A evo ti malo lakse citanje od advokata

https://www.nolo.com/legal-encyclopedia/grounds-deportability-when-legal-us-residents-can-be-removed.html

Iako se ovo fokusira na GC

Imas I ovde dosta objasnjenja iako idu vise na pricu o presedanu, realno I ovakvi nasilni protesti na Univerzitetima, koji su ciljano napali jednu manjinu I spoljnu politiku su bili presedan:

https://www.politifact.com/article/2025/mar/26/ask-politifact-what-evidence-does-the-government-n/

Mozes I sam da googlujes obaveze visa holders ili green card holders. Znaci Predsednik, I Secretary of State, I AG I Secretary of Homeland Security imaju dosta diskrecije. 

Znaci, kao sto sam u startu rekla, ostaje samo pitanje da li ce za nekog biti dacnisu ispostovali due process, I da li imaju dovoljno dokaza. Meni se cini da.

• Ha-ha 1
Posted

5 hours ago, shonke said:

Ovo je jedino tačno u svakom tvom postu.

sorry, ali kad ne razumete zakone, i ne dajete argumente, nego ponavljate MSNBC pricu ili Dems, a da ne udjete dublje u temu, onda vas ne razumem. 

Za sve sto Tramp radi, bice tuzba, i da li stane na appeal court ili ide na SC, moje predvidjanje je da ce otprilike dobiti 8 od 10. Mozete vi da vristite koliko hocete, nadam se da nece napraviti previse gresaka, da izgube PR borbu

• Ha-ha 2
Posted
5 hours ago, Angelia said:

Znaci Predsednik, I Secretary of State, I AG I Secretary of Homeland Security imaju dosta diskrecije. 

Kao što Senada Nurkić zvana Maca ima dosta diskrecije? 

Posted

Evo nečega o čemu se u Francuskoj priča već nekoliko dana i zbog čega će kod mene u preduzećetu vjerovatno tokom iduće nedelje biti donijeta odluka da se sa američkim državnim entitetima ne radi više ništa dok dnevna doza ne sjaše. 

Inače SAD trenutno nema ambasadora u Parizu jer je dnevna doza smislio da postavi, vjerovatno kao način da ponizi Francusku, Charlesa Kushnera (oca od Jareda i Ivankinog svekra, dakle prijatelja dnevne doze, inače privrednog kriminalca koji je zbog svojih postignuća robijao u federalnom zatvoru, nakon čega je istjeran iz advokatske komore u nekoliko saveznih država). ali Francuzi očito ne odgovaraju na predlog koji su dobili (u ovdašnjim medijima nema slova o njemu, čak ni u negativnom smislu) 😁

US tells French companies to comply with Donald Trump’s anti-diversity order

The Trump administration has sent a letter to some large French companies warning them to comply with an executive order banning diversity, equity and inclusion programmes. The letter, sent by the American embassy in Paris, stated that Trump’s executive order applied to companies outside the US if they were a supplier or service provider to the American government, according to a person familiar with the matter. The embassy also sent a questionnaire that ordered the companies to attest to their compliance.

The document, which the Financial Times has seen, is titled “certification regarding compliance with applicable federal anti-discrimination law”. The document says “Department of State contractors must certify that they do not operate any programs promoting DEI that violate any applicable anti-discrimination laws and agree that such certification is material for purposes of the government’s payment decision and therefore subject to the False Claims Act.” The documents appear to signal that the Trump administration is widening its campaign against DEI to foreign companies after launching a crackdown against US media groups such as Disney. 

A senior banker in Paris said he was shocked by the letter. “It’s crazy . . . but everything is now possible. The rule of the strongest now prevails.”

The French finance ministry expressed concerns after some of the companies involved notified it about the move. “This practice reflects the values of the new US government. They are not the same as ours,” said a person close to France’s economy minister Eric Lombard. “The ministry will remind his counterparts in the US government of that.”

The existence of the letter was first reported by Les Échos newspaper. The extraterritorial move by the US comes amid heightening tensions between the Trump administration and Europe over economic and security policy as nation pivots away from its traditional allies, especially on trade and Russia’s full-scale invasion of Ukraine. Trump this week imposed an additional 25 per cent levy on auto sector imports into the US and has increased tariffs on European steel and aluminium imports. The EU is working on reciprocal tariffs in response, but has not yet decided which products to target.

Top Trump officials’ attitude towards Europe was cast into stark relief this week when messages about US attack plans in Yemen were leaked to American media. “I just hate bailing Europe out again,” vice-president JD Vance wrote in a Signal chat group. “It’s PATHETIC,” responded defence secretary Pete Hegseth. France has not traditionally been a place where DEI programmes have taken root because of legal limitations on the collection of racial and ethnic data. Employers are not allowed to factor people’s origins into hiring or promotion decisions. 

But French companies that are potentially exposed to the US demands include aviation and defence groups, consulting providers and infrastructure companies. The FT could not immediately determine which companies had received the letter. According to Les Échos, the letter concluded: “If you do not agree to sign this document, we would be grateful if you could kindly provide us with detailed reasons, which we will forward to our legal department.”

• Like 4
Posted (edited)
14 hours ago, ters said:

Ne zezaj Tesla je bio ok samo ako prelaziš 30k milja godišnje.

Inače i doo sada sam vozio Japance.

Pitanje je samo koji se auto pravi u USA. Sve su ih prebacili u Mexico. I čelik uvoze.

Maj, koka kola je resenje sa kokicama

Edited by mrd
Posted
7 hours ago, Angelia said:

sorry, ali kad ne razumete zakone, i ne dajete argumente, nego ponavljate MSNBC pricu ili Dems, a da ne udjete dublje u temu, onda vas ne razumem. 

Za sve sto Tramp radi, bice tuzba, i da li stane na appeal court ili ide na SC, moje predvidjanje je da ce otprilike dobiti 8 od 10. Mozete vi da vristite koliko hocete, nadam se da nece napraviti previse gresaka, da izgube PR borbu

Bože sačuvaj šta ti pišeš...

• Like 4
Posted
3 hours ago, fancy said:

Kvalitetno samoubistvo jedne nacije:

https://www.nbcnews.com/news/us-news/utah-bans-fluoride-public-water-rcna193917

Nemam reči ni komentara.

Vi koji ste tamo, poješće vas skakavci.

I kod nas su predlagali. Meni izaslo na nekom komsijskom app, pola njih je napaljeno da pisu peticiju da uklone flor a druga polovina sokirana glupostima. Nesto sam sigurna da ce to i ovde uskoro uraditi. Ni jednu glupost koja ide na stetu nisu promasili da ne stave u zakon. U sustini ljudi su toliko glupi da je bolno za gledati i slusati i sve ce uraditi protiv sebe i u korist neke industrije. 

• Like 3
Posted
12 hours ago, Angelia said:

Ok, evo

https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title8-section1182&num=0&edition=prelim

Obrati paznju na a) 3 A I B, pa onda 6 A I C.

A evo ti malo lakse citanje od advokata

https://www.nolo.com/legal-encyclopedia/grounds-deportability-when-legal-us-residents-can-be-removed.html

Iako se ovo fokusira na GC

Imas I ovde dosta objasnjenja iako idu vise na pricu o presedanu, realno I ovakvi nasilni protesti na Univerzitetima, koji su ciljano napali jednu manjinu I spoljnu politiku su bili presedan:

https://www.politifact.com/article/2025/mar/26/ask-politifact-what-evidence-does-the-government-n/

Mozes I sam da googlujes obaveze visa holders ili green card holders. Znaci Predsednik, I Secretary of State, I AG I Secretary of Homeland Security imaju dosta diskrecije. 

Znaci, kao sto sam u startu rekla, ostaje samo pitanje da li ce za nekog biti dacnisu ispostovali due process, I da li imaju dovoljno dokaza. Meni se cini da.

Izdvojio sam malo vremena, pročitao sam, nisam pravnik, ali sam malo prostudirao. Pročitao sam i dva linka koja si mi dala i koja uopšte ne idu tebi na ruku, po mom mišljenju.

Dakle, Turkinja nije prekršila nijedan jedini zakon koji bi mogao da dovede do deprotacije. Jedino što bi eventualno moglo da se primeni jeste opskurna odrednica da bi njeno delovanje moglo da naruši ugled SAD u svetu. No, ako se to desi, tu na snagu stupa prvi amandman američkog ustava koji kaže da policija ne sme da preduzima ništa protiv onih koji koriste pravo da pričaju slobodno. To pravo da pričaju slobodno nije namenjeno samo državljanima, već svima koji se nalaze pod jurisdikcijom SAD.

Tako da očekujem da će sud da presudi u njihovu korist, ali...

Nije mi jasno kako neko, konkretno ti, emigira u Ameriku i ne prihvati njene osnovne vrednosti? Freedom, liberty, democracy, freedom of speech... To batali, idemo zastrašivanje, hapšenje, zloupotreba državnih organa. Neshvatljivo. Ne znam šta se to desi u glavama, ali sam se sad setio i onoga što sam zaključio kad sam prvi put diskutovao s tobom: Ti jesi napustila Srbiju, ali Srbija nije napustila tebe.

• Like 7
Posted

https://news.wfsu.org/2025-03-24/desantis-advocates-for-constitutional-convention-on-idaho-montana-tour

“I do think they would write an amendment and send it to the states for ratification, because they want to be able to control that amendment. And I think states like Idaho and Florida, if it's a good amendment, we'll be happy to ratify,” he said.

If a constitutional convention is called, it would be the first time that occurred since the Constitution was drafted in 1787. Sweeping changes could be proposed in a convention, not just limited to what DeSantis is calling for. For anything to be added, delegates from 38 states would have to approve it.

Ljubitelji americkih vrednosti ustvari imaju primedbe na dosadasnju Ameriku, pa cak i na ustav. Article 5 je amandman koji zahteva kongres za izmenu ustava, a oni to hoce da demontiraju i sve pod izgovorom velike ustede i budzeta, jer Desantis racuna da ce 2035 drzava biti unistena sa dugom od 56 triliona (oni su odobreni za budzet). 

Bicemo tj. jesmo svedoci pada velike imperije...

• WOW 1
Posted
37 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

https://news.wfsu.org/2025-03-24/desantis-advocates-for-constitutional-convention-on-idaho-montana-tour

Ljubitelji americkih vrednosti ustvari imaju primedbe na dosadasnju Ameriku, pa cak i na ustav. Article 5 je amandman koji zahteva kongres za izmenu ustava, a oni to hoce da demontiraju i sve pod izgovorom velike ustede i budzeta, jer Desantis racuna da ce 2035 drzava biti unistena sa dugom od 56 triliona (oni su odobreni za budzet). 

Bicemo tj. jesmo svedoci pada velike imperije...

Mrzim sebe koliko koristim ove dve reči na ovom topiku, ali: neverovatno, neshvatljivo. Kakvo nestvarno pucanje bazukom sebi ne u noge, nego u glavu. Oni hoće da se vrate u 19. vek i izolacionističku Ameriku, ne kapiraju da je sad 21. vek i da ne postoji nijedna iole prosperitetna, makar nesiromašna država koja je izolacionistička.

• Like 1
Posted (edited)

Kakvi su ovo pajaci, majko mila. Ali, fascinantnije i jezivije je što ispada da ako si za Trampa, možeš da radiš bukvalno šta hoćeš bez ikakvih posledica.

Defense Secretary Pete Hegseth, who is facing scrutiny over his handling of details of a military strike, brought his wife, a former Fox News producer, to two meetings with foreign military counterparts where sensitive information was discussed, according to multiple people who were present or had knowledge of the discussions....

A secretary can invite anyone to meetings with visiting counterparts, but attendee lists are usually carefully limited to those who need to be there and attendees are typically expected to possess security clearances given the delicate nature of the discussions, according to defense officials and people familiar with the meeting. There is often security near the meeting space to keep away uninvited attendees. 

https://archive.ph/615Pj#selection-2163.0-2163.413

Edited by Rex
  • Like 1