mrd Posted Tuesday at 04:40 PM Share Posted Tuesday at 04:40 PM 4 minutes ago, Angelia said: Zato I kazem da treba sacekati da se vidi da li je to samo greska, ili stvarno. Uvek je bilo onih koji su varali sistem, I uvek se mislilo da su to male cifre. Potpuno je druga prica ako je tacno. Ako se ispostavi da je to velika suma, onda i treba da pucaju samari. 🙂 Cinjenica je da se tome mora stati na put iako postohe formulari koji moraju da se dostave svake godine iz Mexican Przogrnci, sve moze da stigne. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Tuesday at 04:53 PM Share Posted Tuesday at 04:53 PM 58 minutes ago, Helena said: U nesreći je teže povređena Vanja Vićentijić, negda je radila za AS. Da pomenem i to. ...i da korigujem da je Vanja dobro, Peđa preneo ja prepiska, sad se korigovao, pa i ja. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nek grmi jako Posted Tuesday at 05:29 PM Share Posted Tuesday at 05:29 PM (edited) 1 hour ago, Angelia said: Zato I kazem da treba sacekati da se vidi da li je to samo greska, ili stvarno. Uvek je bilo onih koji su varali sistem, I uvek se mislilo da su to male cifre. Potpuno je druga prica ako je tacno. Nije mi teško da pomenem opet: da se pomolimo onome čemu se inače molimo, da ti Maskovi brojevi nisu tačni i da ih neko relevantan ospori relevantnim papirima sa pečatom... Jer ako su tačni, to je onda new ball game i gamechanger, kao kad totalitarista zguta spid i pomisli da je - bog. A ne bismo voleli da totalitaristi prepišu tu foru iz US Socijalne službe, budući da bi to značilo da mogu da rade sa svojim narodima šta ih je volja. Zabrinjava me to što se, za sada, čuju samo glasovi tipa - Mask je budala, a još niko ozbiljan nije pokazao dokumentacija koja pobija te objavljene brojeve. kao ni bilo koju stavku koja je prethodno objavljena, poput onih neverovatnih izdataka koe je počinio USAID. Mislim, ako ne postoji 3,5 miliona ljudi starih između 140 i 150 godina koji ostvaruju zakonsko pravo za neki vid socijalne pomoći, zar je to toliko teško dokazati??!? S druge strane, ćutanje može da se protumači kao znak odobravanja, pa ako se niko ne suprotstavi tim Maskovim brojevima sa jasnim i preciznim izveštajem nadležnih struktura, koji nedvosmisleno ukazuje i dokazuje netačnost te Maskove istrage, onda je i to neki vid konkludentne radnje koja, zapravo, govori više od svega. Edited Tuesday at 05:56 PM by Nek grmi jako Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted Tuesday at 05:35 PM Share Posted Tuesday at 05:35 PM 2 minutes ago, Nek grmi jako said: Zabrinjava me to što se, za sada, čuju samo glasovi tipa - Mask je budala, a još niko ozbiljan nije pokazao dokumentacija koja pobija te objavljene brojeve. Niko i ne mora da pobija objavljene brojeve, na onome ko ih iznosi je da dokaže njihovu valjanost i relevantnost. Burden of proof, što bi se reklo u nekadašnjim Sjedinjenim Američkim Državama. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ludi za Poli Posted Tuesday at 05:39 PM Share Posted Tuesday at 05:39 PM MAGA random post generator opet laze ko gosn Vucic? Color me surprised... 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nek grmi jako Posted Tuesday at 06:13 PM Share Posted Tuesday at 06:13 PM (edited) 3 hours ago, Angelia said: Nisam videla specificno PBD, iako je on izuzetno inteligentan, ne slazem se sa njim uvek, ali sam videla vesti o ovome. Posto je istraga tek na pocetku, cekam da se to sve potvrdi. Ali da, ako je tacno, ovo je najveci skandal I pronevera para u istoriji. Znaci zadrzavam rezervu, iako je vecina ljudi svesna korupcije, mislim da niko nije sumnjao da je na ovom nivou. Ako ovo uspe, a iskreno receno 2016te uopste nisam verovala da je moguce, sad kad vidim ovo, vise sam na 50-50. Drugo, treba pogledati I novi budget na kome Kongres radi. Naravno, svi sad prvi put vidimo mnoge stvari, od kojih su neke pa, blago rečeno, kao iz Zone sumraka. Nekada sam pokušavao da vizualizujem kako odgovaraju na neka pitanja oni ljudi koji su odgovorni za klasičnu proneveru, poput onih iz Socilajne službe ili likova iz Pentagona, koji godinama unazad ne mogu da prođu finansijske provere. Recimo, ja vama dam milijardu dolara, a vi ste dužni, jer vas zakon na to obavezuje, da u određenom vremenskom periiodu podnesete izveštaj o troškovima. I kad vas pitam: na šta ste potrošili novac, vi kažete - ne znam??!? Čekajte, pa jel to moguće? Ali da ne bismo vizuelizovali kako to izgleda, tu su društvene mreže da nam pokažu pravo stanje stvari... Kao kad ovde često pominjani Džon Sjuart pita osobu zaduženu za troškovnik kud su se izgubile onolike paretine iz Pentagona, a ona odgovara kao montipajtonovski lik: Ovo ne da ne izgleda dobro i ne da ne uliva nikakvo poverenje u institucije koje ne mogu da sastave običan finansijski izveštaj, nego i zaudara na strahovitu prevaru. Edited Tuesday at 06:18 PM by Nek grmi jako Link to comment Share on other sites More sharing options...
ters Posted Tuesday at 06:54 PM Share Posted Tuesday at 06:54 PM Postoji izvjestaj o greskama u isplatama SSN koji je prosle godine uradila bi-partisan strucna komisija - i u tom izvjestaju je navedeno da postoji 1.5% gresaka u isplatama iz raznih razloga. Ogroman novac kumulativno, ali procesna tacnost na nivou 4 sigma, sto je na nivou/bolje od privatnog sektora osiguranja - i ocito je da su poduzimani koraci da se problemi identifikuju i razrijese. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted Tuesday at 06:54 PM Share Posted Tuesday at 06:54 PM Meni je drugar pričao da je njegova ćerka koja je radila kao student 6 meseci u SAD dobijala 2020. novac kao pomoć. Ako je to takođe socijala onda je verovatno odgovor u stranim radnicima koji ostvaruju neki vid socijale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ters Posted Tuesday at 06:56 PM Share Posted Tuesday at 06:56 PM (edited) 1 hour ago, Beonegro said: Niko i ne mora da pobija objavljene brojeve, na onome ko ih iznosi je da dokaže njihovu valjanost i relevantnost. Burden of proof, što bi se reklo u nekadašnjim Sjedinjenim Američkim Državama. U sadasnjim Sjedinjenim Americkim Drzavama ako se nesto objavi na X onda nije potrebno dokazivati tacnost Edited Tuesday at 06:56 PM by ters 4 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted Tuesday at 06:57 PM Share Posted Tuesday at 06:57 PM 2 minutes ago, Klotzen said: Meni je drugar pričao da je njegova ćerka koja je radila kao student 6 meseci u SAD dobijala 2020. novac kao pomoć. Ako je to takođe socijala onda je verovatno odgovor u stranim radnicima koji ostvaruju neki vid socijale. Ovo je mnogo pausalno. Kada je radila i kada je pocela da dobija te pare. Pitanje je da li dobijas iz EDD, ili kako? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ters Posted Tuesday at 07:00 PM Share Posted Tuesday at 07:00 PM (edited) 2 hours ago, mrd said: Ako se ispostavi da je to velika suma, onda i treba da pucaju samari. 🙂 Cinjenica je da se tome mora stati na put iako postohe formulari koji moraju da se dostave svake godine iz Mexican Przogrnci, sve moze da stigne. Suma je vjerovatno velika jer je rijec o 1.5% gresaka u ogromnom budzetu, ali onaj ko se nije bavio fraud detekcijom, nema pojma koliko je to dobar rezultat - u vremenu u kojem se sve moze proizvesti digitalnim putem, od identiteta pa do postojanja mjesta rodjenja (tih meksickih Przogrnaca koji fizicki uopste ne moraju postojati, ako ih je neku unio u drzavni registar naseljenih mjesta u Meksiku). Edited Tuesday at 07:01 PM by ters 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted Tuesday at 07:07 PM Share Posted Tuesday at 07:07 PM 2 minutes ago, ters said: Suma je vjerovatno velika jer je rijec o 1.5% gresaka u ogromnom budzetu, ali onaj ko se nije bavio fraud detekcijom, nema pojma koliko je to dobar rezultat - u vremenu u kojem se sve moze proizvesti digitalnim putem, od identiteta pa do postojanja mjesta rodjenja (tih meksickih Przogrnaca koji fizicki uopste ne moraju postojati, ako ih je neku unio u drzavni registar naseljenih mjesta u Meksiku). Naravno da moze da bude. No $ po $, nakupi se. Nije za baciti. Hteo sam da kazem, da ipak neko to treba da uradi. Isto tako neko mora da rezi problem ilegalnih imigranata. Ili da ih istera iz zemlje, sto je glupo, ili da se postave pravila da to useljenje ne bude ilegalno. Ovo drugo je bolje resenje, posto su neke drzave vec rekle da to nece da postuju i spremaju se u sukob sa federacijom, ako pocnu da hapse ilegalne imigrante. Ja samo kazem da zakon mora da se postuje, jer cim se neko pravilo ne postuje, otvaraju se vrata za nepostovanje bilo kog pravila. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ters Posted Tuesday at 07:13 PM Share Posted Tuesday at 07:13 PM (edited) 7 minutes ago, mrd said: Naravno da moze da bude. No $ po $, nakupi se. Nije za baciti. Hteo sam da kazem, da ipak neko to treba da uradi. Isto tako neko mora da rezi problem ilegalnih imigranata. Ili da ih istera iz zemlje, sto je glupo, ili da se postave pravila da to useljenje ne bude ilegalno. Ovo drugo je bolje resenje, posto su neke drzave vec rekle da to nece da postuju i spremaju se u sukob sa federacijom, ako pocnu da hapse ilegalne imigrante. Ja samo kazem da zakon mora da se postuje, jer cim se neko pravilo ne postuje, otvaraju se vrata za nepostovanje bilo kog pravila. Niko ne govori da je za baciti, i naravno da treba uraditi ono sto se moze da stvari budu bolje (ali nisam siguran da ste kao taxpayer-i spremni platiti trosak implementacije 0% fraud procesa koji bi na godisnjem nivou kostali mnogo vise od tih 1-1.5%). Privatni sektor u srodnim granama (osiguranje) ima 5-10%, nekada i do 18%, a samo u rijetkim i izuzetnim slucajevima 3-4% Edited Tuesday at 07:15 PM by ters Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted Tuesday at 07:17 PM Share Posted Tuesday at 07:17 PM 18 minutes ago, mrd said: Ovo je mnogo pausalno. Kada je radila i kada je pocela da dobija te pare. Pitanje je da li dobijas iz EDD, ili kako? Radila je 2019. a pomoć koju je dobijala je ona što je Tramp isplaćivao za vreme Korone. Ako se dobro sećam bile su neke dve ture. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted Tuesday at 07:18 PM Share Posted Tuesday at 07:18 PM 3 minutes ago, ters said: Niko ne govori da je za baciti, i naravno da treba uraditi ono sto se moze da stvari budu bolje (ali nisam siguran da ste kao taxpayer-i spremni platiti trosak implementacije 0% fraud procesa koji bi na godisnjem nivou kostali mnogo vise od tih 1-1.5%. U privatnom sektoru se operise sa 5-10%, u izuzetnim slucajevima 3-4% Ocigledno da nismo, zato smo i izabrali ove da ociste malo i da imamo koga da krivimo. Problem je sto niko od politicara, nije spreman da krene u napad na pravo da se nosi oruzje, kao sto su Australijanci uradili, a da ne pricamo o tome da podigne tax. Medjutim, stoji da su Australijanci posle odluke da se pokupi oruzje lose prosli na sledecima izborima. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nek grmi jako Posted Tuesday at 07:21 PM Share Posted Tuesday at 07:21 PM (edited) Neki od brojeva koje je objavio Mask odranije su bili poznati nadzornoj službi Uprave za socijalno osiguranje (SSA), koja je objavila reviziju u julu 2023. godine i pokazala da se u bazi podataka nalazi 18,9 miliona ljudi koji su navedeni kao stariji od 100 godina, ali ne i mrtvi. Prema Birou za popis stanovništva, samo 86.000 ljudi su u to vreme živeli u SAD kao stogodišnjaci (https://nypost.com/2025/02/17/us-news/elon-musk-cries-fraud-on-20-million-in-social-security-database-over-age-100/). Ista kancelarija generalnog inspektora je u reviziji iz marta 2015. otkrila da je 6,5 miliona ljudi sa brojevima socijalnog osiguranja, ali bez podataka o smrti, bilo starije od 112 godina — uprkos tome što je tada samo 35 ljudi na planeti dostiglo tu zrelu starost. To, dakle, nisu neke Maskove tabele, već zvanični izveštaji, pa sve to navodi na zaključak da bi Maskovi brojevi mogli da budu ispravni, budući da su se federalne službe koje se time bave i u prošlosti suočavale sa takvim anomalijama sistema. Iz tog razloga, a ne zbog sira i vojne muzike, potrebna je jasna reakcija u vidu zvaničnih dokumenata koji pobijaju takve tvrdnje, jer ako nema takvog odgovora, sve to će nas podsetiti na onu priču kada tata ostavi pet Mocart kugli na stolu, a ujutru zatekne - nijednu. I pošto zna da on i supruga nisu pojeli te kugle, pita dete: Sine, da li si pojeo Mocart kugle... Dete kaže: nisam tata. Onda tata pita: ako nisi ti, nije mama, a nisam ni ja, ko ih je onda pojeo? A dete kaže: dobro, ja sam... Ali samo jednu... Edited Tuesday at 07:29 PM by Nek grmi jako Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted Tuesday at 07:23 PM Share Posted Tuesday at 07:23 PM 3 minutes ago, Klotzen said: Radila je 2019. a pomoć koju je dobijala je ona što je Tramp isplaćivao za vreme Korone. Ako se dobro sećam bile su neke dve ture. Uh u tom periodu se placalo sakom i kapom. Oni koji su ostajali bez posla su bolje prosli nego da su radili. U Kaliforniji u tom periodu nisu morali da placaju rentu za stan, mnogi su morali da idu pod stecaj zato sto nisu mogli da plate mortgage za ono sto su iznajmili ovima koji nisu morali da plate. hahahah. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted Tuesday at 07:25 PM Share Posted Tuesday at 07:25 PM 1 minute ago, mrd said: Uh u tom periodu se placalo sakom i kapom. Oni koji su ostajali bez posla su bolje prosli nego da su radili. U Kaliforniji u tom periodu nisu morali da placaju rentu za stan, mnogi su morali da idu pod stecaj zato sto nisu mogli da plate mortgage za ono sto su iznajmili ovima koji nisu morali da plate. hahahah. Jel to bilo iz socijale ili je to isplaćivao neki drugi fond ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted Tuesday at 07:29 PM Share Posted Tuesday at 07:29 PM 2 minutes ago, Klotzen said: Jel to bilo iz socijale ili je to isplaćivao neki drugi fond ? SS je federalni fond. Za Kaliforniju mislim da je bio EDD na nivou Kalifornije. Bilo je ludilo. To sto su motali za tih 4-5 godina, to ni marsovci ne bi mogli da razumeju. 🙂 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted Tuesday at 07:45 PM Share Posted Tuesday at 07:45 PM 2 hours ago, Beonegro said: Niko i ne mora da pobija objavljene brojeve, na onome ko ih iznosi je da dokaže njihovu valjanost i relevantnost. Burden of proof, što bi se reklo u nekadašnjim Sjedinjenim Američkim Državama. Naravno, morace da pokazu. Ali videcemo I po novom budzetu. Ne moze samo stavis na X. Bilo je I do sada otkrivenih prevara tog tipa, tako da me ne iznenadjuje. 22 minutes ago, Klotzen said: Radila je 2019. a pomoć koju je dobijala je ona što je Tramp isplaćivao za vreme Korone. Ako se dobro sećam bile su neke dve ture. To je bilo iz drugog fonda koliko se secam koji je specijalno napravljen za coronu. Tek tu je otislo para ko zna gde. Neki su pohvatani, ali jako malo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ters Posted Tuesday at 10:52 PM Share Posted Tuesday at 10:52 PM 3 hours ago, mrd said: Ocigledno da nismo, zato smo i izabrali ove da ociste malo i da imamo koga da krivimo. Problem je sto niko od politicara, nije spreman da krene u napad na pravo da se nosi oruzje, kao sto su Australijanci uradili, a da ne pricamo o tome da podigne tax. Medjutim, stoji da su Australijanci posle odluke da se pokupi oruzje lose prosli na sledecima izborima. Jedno je ocistiti i raditi na efikasnosti, nesto sasvim drugo je uci sa plamenobacacem i prziti sve oko sebe. Ja cisto sumnjam da ce bilo koja od ovih objavljenih stvari rezultirati nekim znacajnijim dokazom prevara iznad ovih 1.5% - da postoje opipljivi dokazi ne bi bilo potrebe za senzacionalizmom kroz X... Mada ce i to naci svoju publiku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted Tuesday at 11:23 PM Share Posted Tuesday at 11:23 PM 2 minutes ago, ters said: Jedno je ocistiti i raditi na efikasnosti, nesto sasvim drugo je uci sa plamenobacacem i prziti sve oko sebe. Ja cisto sumnjam da ce bilo koja od ovih objavljenih stvari rezultirati nekim znacajnijim dokazom prevara iznad ovih 1.5% - da postoje opipljivi dokazi ne bi bilo potrebe za senzacionalizmom kroz X... Mada ce i to naci svoju publiku. Koliko vidim poceli su da stavljaju konkretno trosenje I vrednosti. Nista za sada o SS. Nisu valjda izmislili? Mozda je greska u podacima. Nadam se da jeste. Svaki pokusaj prethodnih administracija da se iskontrolise posizela birokratija, nije otisla nigde. Tako da ce mozda ova buldozer strategija doneti neki rezultat. I ovo je strategija koja se koristi u reorganizaciji firmi, prvo seci pa popravljaj greske gde si pogresio. Da li ce doneti rezultat sa federalnom administracijom, videcemo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darko Posted Wednesday at 12:21 AM Share Posted Wednesday at 12:21 AM 55 minutes ago, Angelia said: Svaki pokusaj prethodnih administracija da se iskontrolise posizela birokratija, nije otisla nigde. Tako da ce mozda ova buldozer strategija doneti neki rezultat. Ponekad je to jedini način kada je cela kultura toliko okorela da ne možeš ni da analiziraš kako treba. Mada imam sumnje da je baš tako, ipak pričamo o USA a ne o Srbiji ili nekom -stanu. Uostalom, vreme će pokazati. Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Wednesday at 12:57 AM Share Posted Wednesday at 12:57 AM Kakav teletabis. Juce je rekao da bi oprao Maska kako on nema veze sa Doge Jel neko cuo odgovor na pitanje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted Wednesday at 01:07 AM Share Posted Wednesday at 01:07 AM 27 minutes ago, Darko said: Ponekad je to jedini način kada je cela kultura toliko okorela da ne možeš ni da analiziraš kako treba. Mada imam sumnje da je baš tako, ipak pričamo o USA a ne o Srbiji ili nekom -stanu. Uostalom, vreme će pokazati. Mislim da vecina ljudi kad pricaju o "deep state" I "swamp" ne misle na neku teoriju zavere, nego bas na tu okorelu birokratiju koja je rasla decenijama. Videcemo, ali ja odgovorno tvrdim iz mog iskustva da su IRS I FDA, trule iznutra. Na to se zalim vise od decenije. Iznenadio bi se koliko dobronamernih stvari u USA radi kao da si u nekom -stanu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts