Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

McCarthy

Recommended Posts

7 hours ago, Darko said:

Naravno, isto i ja mislim. Samo ne mislim da je koristoljubivi retard (ili neka slična kombinacija) kako bi ga neki opisali na ovom forumu koji ga nikad nisu ni upoznali. Ne mislim na tebe da ne bude zabune.

Ne koristoljubiv nego vodjen niskim pobudama u koje spada osvetoljubivost  (moje rijeci) i neuk (tvoje rijeci - bukvalni prevod).

• Like 1

Dnevna doza prijeti da će uvesti carine evropskim zemljama jer imamo PDV, a to po njemu poskupljuje američke proizvode i negativno utiče na trgovinski bilans, Iako je PDV isti za sv, bez obzira na porijeklo proizvodac. 

Ovo je sad već u rangu da nam nudi baš lijepu ciglu da kupimo od njega za samo 9.999 dinara, a ako odbijemo takvu ponudu on će biti toliko uvrijeđen da će nas možda u afektu i pretući. 

• Like 1
  • WOW 1

"nikakva "pljuska" i nikakvo "očitavanje bukvice europi" - sva sramota ostaje na njegovom obrazu. njegov govor (k tome u gostima, u posjetu europi) je bahat, nepristojan, uvredljiv i, što je najvažnije, utemeljen na lažima.

"bukvica" pretpostavlja da oni kojima je upućena mahnu repićem i prihvate je, a iz reakcije europskih čelnika sasvim se jasno moglo vidjeti što misle o tom čudovišnom govoru.

vance i njegova ekipa morali bi i trebali shvatiti da europa poznaje kategoriju govora mržnje i da to, u najboljem interesu demokracije, slobode govora i mentalnog zdravlja zajednica, sankcionira - blago, ali ipak sankcionira.
uostalom, apsurdno je da o slobodi govora/slobodi medija docira netko tko je drugi čovjek administracije koja je u tom istom trenutku zabranila pristup bijeloj kući jednoj od vodećih svjetskih novinskih agencija, associated pressu, sve dok ta agencija "ne uskladi svoju uređivačku politiku s trumpovim stavovima".

riječ je, podsjetimo, o zacijelo najuglednijoj svjetskoj novinskoj agenciji koja iza sebe ima 180 godina povijesti profesionalnog i na činjenicama utemeljenog izvještavanja.

vanceovi kauboji bi trebali isto tako shvatiti da u europi vlada koncept:
sloboda govora - da, naravno, ali uz ODGOVORNOST za izrečeno, naročito ako je riječ o namjernom širenju laži, dezinformacija ili izazivanju straha i panike.

vance bi morao shvatiti da u europi sloboda pojedinca ne znači ujedno i npr. slobodu kupovanja i nošenja automatskog oružja. isto tako, vance bi trebao shvatiti (jer očito je tokom naobrazbe u američkom obrazovnom sustavu na žalost to propustio) da su u europi oni koji nasilno upadaju u parlament, prijete smrću parlamentarcima, razbijaju inventar i postavljaju vješala - dakle, da su takve osobe samo i jedino kriminalci, a ne "borci za slobodu" koji, eto, samo koriste svoje pravo "izražavanja političkih stavova".

to je razlika između europe stvarane na temeljima humanizma, renesanse, stoljetnog razvoja parlamentarne demokracije koja je, uz sva povijesna zastranjenja, nedostižni ideal za američku kulturu kolta, šerifa i potpune bezobzirnosti prema pravima i interesima drugih.

trump, vance, musk i njihova ekipa svojim će ponašanjem i odlukama uništiti ono najvrjednije što SAD imaju, a to je ideal zemlje slobode i mogućnosti kao protuteža vladavini kolta i nasilja. ukratko, najvrjedniji resurs kojega je SAD imala bio je "imidž" i predodžba koju su o SAD-u generacijama imali ljudi širom globusa.

i s obzirom na to da SAD, u konkurenciji s kinom i EU, gubi poziciju vodeće ekonomske sile svijeta, upravo je taj "imidž" bio onaj najvrjedniji resurs kojim je raspolagala i magnetski privlačila milijarde ljudi širom svijeta.

sad su taj resurs sami zatukli, a ostaje im sada da se priviknu na činjenicu da će drugima gledati u leđa u ekonomskom smislu. a o kulturi bolje da ne govorimo (unatoč tome što je, eto, trump rekao kako SAD s njim na čelu ulazi u zlatno doba svoje kulture). "

PS

U.S. gov't fact sheet removes line on not supporting Taiwanese independence

Edited by Dragan
  • Like 3

4 minutes ago, Beonegro said:

Dnevna doza prijeti da će uvesti carine evropskim zemljama jer imamo PDV, a to po njemu poskupljuje američke proizvode i negativno utiče na trgovinski bilans, Iako je PDV isti za sv, bez obzira na porijeklo proizvodac. 

Ovo je sad već u rangu da nam nudi baš lijepu ciglu da kupimo od njega za samo 9.999 dinara, a ako odbijemo takvu ponudu on će biti toliko uvrijeđen da će nas možda u afektu i pretući. 

Ja mislim da uskoro sve te tarife ni nece biti vazne, jer americka kupovna moc, ono zbog cega su veliki (konzumenti) ce naglo opasti. Upravo sam gledala u mojoj zgradi se prodaje 21 stan. Ta cifra je bila u vreme 2008/09. Ljudi gube poslove i gube ili ce izgubiti onaj deo zastite koji su godinama uplacivali, trziste je prezasiceno, cene su nenormalne a korporacije nece odustati od velike marze jer je sistem sad i odmah, izes sutra ko ce se gnjaviti... 

Pretio je tarifama i zemljama BRICS-a od 100% (plus je rekao da pojma nema da je Kina u Brics-u :ajme:

Spoiler

Svet ce morati da trazi nove dobavljace i nove kupce na nekom drugom mestu van Amerike.  

2 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Ja mislim da uskoro sve te tarife ni nece biti vazne, jer americka kupovna moc, ono zbog cega su veliki (konzumenti) ce naglo opasti. Upravo sam gledala u mojoj zgradi se prodaje 21 stan. Ta cifra je bila u vreme 2008/09. Ljudi gube poslove i gube ili ce izgubiti onaj deo zastite koji su godinama uplacivali, trziste je prezasiceno, cene su nenormalne a korporacije nece odustati od velike marze jer je sistem sad i odmah, izes sutra ko ce se gnjaviti... 

Pretio je tarifama i zemljama BRICS-a od 100% (plus je rekao da pojma nema da je Kina u Brics-u :ajme:

Reveal hidden contents

Svet ce morati da trazi nove dobavljace i nove kupce na nekom drugom mestu van Amerike.  

Da iu Kaliforniji je nestašica RS audijeve serije.

I poskupeli su zbog nestašice.

• Ha-ha 1

5 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Upravo je to tragedija, jer će to voditi i redefinisanju političkih veza, a ja ne želim Evropu koja će biti bliža Kini, Saudijskoj Arabiji, rusiji... a vala ni ovoj Erdoganistan verziji Turske niti Indiji po volji ženozlostavljača Modija i njegovih hindu-šešelja.

• Like 3

2 minutes ago, Beonegro said:

Upravo je to tragedija, jer će to voditi i redefinisanju političkih veza, a ja ne želim Evropu koja će biti bliža Kini, Saudijskoj Arabiji, rusiji... a vala ni ovoj Erdoganistan verziji Turske niti Indiji po volji ženozlostavljača Modija i njegovih hindu-šešelja.

Niko ne zeli, ali Putin zeli novi svetski poredak i tu je (su) korisni idiot koji ce to da uradi za njega. Jednostavno, ovu budalu nema ko da zaustavi. Ne mogu mu nista ni na unutrasnjem planu, a ne spoljnom. Ovo je bukvalno pusten slon u staklenik... 

• Like 2

29 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Hide contents

Da,  tarife ce postati manje bitne kako americka kupovna moc slabi, ali upravo zbog toga ce efekat biti najbrutalniji za najsiromasnije regije. Najveci teret podnijece oni koji su ekonomski najranjiviji – Appalachia, Midwest i ruralni Jug, ali su upravo oni i glasali za Trumpa... Nisu htjeli besplatno skolovanje nego nizu cijenu jaja i pravo na tuberkulozu...

Bogatije regije kao New York, California, Texas, Massachusetts, Pennsylvania, Connecticut, imaju raznovrsniju ekonomsku strukturu, oslonjenu na usluge, finansije, tehnologiju i intelektualno vlasnistvo – sektore koje je daleko teze pogoditi tarifama. Orandzutan jos uvijek nije smislio kako da uvede tarife na softverske usluge, finansijske usluge ili biotehnoloske patente.

A onda ce za 10 godina neki novi JD Vance da pise Hillbilly Elegy 2 i opise sta su tarife napravile u njegovom okruzenju i kako su se zajednice urusile. 

Edited by ters
  • Like 3

9 minutes ago, ters said:

Bogatije regije kao New York, California, Texas, Massachusetts, Pennsylvania, Connecticut, imaju raznovrsniju ekonomsku strukturu, oslonjenu na usluge, finansije, tehnologiju i intelektualno vlasnistvo – sektore koje je daleko teze pogoditi tarifama. Orandzutan jos uvijek nije smislio kako da uvede tarife na softverske usluge, finansijske usluge ili biotehnoloske patente.

Sve se slazem ali bih da dodam, da jake ekonomske regije ce sigurno stajati bolje od onih koji to nisu, ali sve je to jedan lanac. Plus, veliki je problem sto se oslanjaju na usluge i finansiranje, jer finansiranje radi kad ima para (koje nece nestati samo ce se preorjentisati na drugu stranu u ruku manjine, pa to je i cilj celog ovog cirkusa. Izazoves krizu da vecina izgubi da bi manjina dobila) i usluge opadaju kad konzumenti gube finansijsku moc. 

U principu, mislim da je samo u pitanju time span kada ce sta da pocne da se desava. Rezultat je naslutljiv, Mosus and co. kupuju sve sto se moze kupiti kad mu pre toga obore cenu i onda krecu da diktiraju svoju i gladaju da u utakmici ostanu sto manje igraca. 

39 minutes ago, ters said:

Da,  tarife ce postati manje bitne kako americka kupovna moc slabi, ali upravo zbog toga ce efekat biti najbrutalniji za najsiromasnije regije. Najveci teret podnijece oni koji su ekonomski najranjiviji – Appalachia, Midwest i ruralni Jug, ali su upravo oni i glasali za Trumpa... Nisu htjeli besplatno skolovanje nego nizu cijenu jaja i pravo na tuberkulozu...

A onda ce za 10 godina neki novi JD Vance da pise Hillbilly Elegy 2 i opise sta su tarife napravile u njegovom okruzenju i kako su se zajednice urusile. 

Ima onog nacija za ovo.

1 hour ago, Beonegro said:

a ja ne želim Evropu koja će biti bliža Kini, Saudijskoj Arabiji, rusiji...

Da bi (ako uopste dodju do sledecih izbora) USA ponovo postala ono sto pamtimo, EU mora da prezivi. A to, nazalost, znaci “kurvanje” sa Kinom i to u roku od odmah, sa SA i BI zemljama bas kad mora, a sa Rusijom nikad dok imaju zlog gnoma i taj sistem (koji da se ne lazemo NIKADA nece promeniti). Ako naprave gresku u koracima, nece biti zanimljivo.

Zacudjuje kompletna indiferentnost demokrata i bukvalno par nekih pokusaja osude i to je to. Ili prosto moraju da pocnu da igraju istu igru, zahebi tradicionalne medije, soc mreze su glavna stvar, kocijaski recnik, laganje i sve sto rade republikanci. Ali onda, sta je razlika? Zamisli da posle ovog dodje ekipa koja radi isto, samo suprotni spektar “executive orders”……pa opet havarija i nestabilnost. Mozda cekaju da se izduvaju da naprave krupne greske….ne znam. Nista mi nije jasno. Ocekivao sam neki otpor. 

• Like 3

23 minutes ago, Dzoni_m said:

Nista mi nije jasno. Ocekivao sam neki otpor. 

I ja isto, ali gledam kako su im vezali ruke totalno jer su udarili direkt u glavu. Sudije i tuzioci ( cak i konzervativni) daju ostavke jer su ucenjeni. Nema odakle da krenu jer to je pocetna tacka otpora. Sada ce na ta mesta instalirati klimace glavom. 

U aprilu ima izbori za dva mesta (matt gaetz i michael waltz) u Floridi za kongres i kao da to cekaju da vide da li ce se desiti pa mozda obrnu jos kog republikanca da mogu od negde da podju. Ovakve situacije kad imas jednu partiju koja ima svu vlast, plus korumpirni ustavni sud daju 'fantasticne' rezultate, pogotovo kad imas gmaza na celu kolone. 

Na zalost ja ne ocekujem nista pametno da se desi, glasaci su totalni debili. Vec su zaboravili jaja i rezije, sada su odusevljeni kako se ova administracija bori protiv korupcije. Totalno je nebitno sta se desava, ta baza ce progutati sve sto im serviraju.  

• Like 1

2 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Na zalost ja ne ocekujem nista pametno da se desi, glasaci su totalni debili. Vec su zaboravili jaja i rezije, sada su odusevljeni kako se ova administracija bori protiv korupcije.

Sreća da si ti pametna, a svi ostali debili.

• Like 1

3 hours ago, Beonegro said:

Da ovo sa PDVom sam morao da čitam jedno 3x da ukapiram...

20 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Meni je najveca sreca da sam ti ja glavna tema. 

btw to uvlacenje pod suknju se resava privatnim porukama. Vec 10 godina svi gledamo a ti jos nisi uspeo... 

Ali sto bi rekao Beo, ako nista drugo 9 reci napokon pravopisno napisane. 

Eto i on pametan. Vidis kako ste se skupili, a ostali glupi i debili. Ne cini li ti se da si se malo zaletela. Kako rece 21 stan se prodaje, mora da ljudi imaju razlog sto prodaju te stanove. Nije li tako? Daj konsultuj se sa beogromom mozda ti on objasni. 🙂

44 minutes ago, mrd said:

Eto i on pametan. Vidis kako ste se skupili, a ostali glupi i debili. Ne cini li ti se da si se malo zaletela. Kako rece 21 stan se prodaje, mora da ljudi imaju razlog sto prodaju te stanove. Nije li tako? Daj konsultuj se sa beogromom mozda ti on objasni. 🙂

U Majami stanovi prolaze kroz krizu iz vise razloga, nema veze sa Trampom. Prvo, ponuda je velika. Drugo, nakon onog pada zgrade u Surfsidu (skoro 100 ljudi poginulo), Desantis je uveo novu regulativu, da sve zgrade moraju da prodju inspekciju, prvo na valjda 30 godina, a onda svakih 10. Da se zgrade odrzavaju. Pa su HOA povecale svoj fees, a neke dobile ogromne racune. Tako da su stanovima naprasno pale cene I svi pokusavaju da prodaju. 

Mislim prethodno su uzivali ne odrzavanje zgrada.

Tako da pusti Baby, kod nje je za sve kriv Tramp. Iako je pad cena I masovna prodaja pocela pre vec vise od godinu dana. Ali ona je to sad primetila 😀 Cim sam dosla u Majami agenti me upozorili na trend. 

Edit: da ne bude da pricam gluposti:

https://www.cbsnews.com/miami/news/south-florida-condo-market-faces-risk-of-collapse/

Edited by Angelia
  • Like 1

5 minutes ago, Angelia said:

U Majami stanovi prolaze kroz krizu iz vise razloga, nema veze sa Trampom. Prvo, ponuda je velika. Drugo, nakon onog pada zgrade u Surfsidu (skoro 100 ljudi poginulo), Desantis je uveo novu regulativu, da sve zgrade moraju da prodju inspekciju, prvo na valjda 30 godina, a onda svakih 10. Da se zgrade odrzavaju. Pa su HOA povecale svoj fees, a neke dobile ogromne racune. Tako da su stanovima naprasno pale cene I svi pokusavaju da prodaju. 

Mislim prethodno su uzivali ne odrzavanje zgrada.

Tako da pusti Baby, kod nje je za sve kriv Tramp. Iako je pad cena I masovna prodaja pocela pre vec vise od godinu dana. Ali ona je to sad primetila 😀 Cim sam dosla u Majami agenti me upozorili na trend. 

Prvo podjes od toga zasto je ponuda velika... 

Drugo, pises kako sam ja sad primetila nesto sto sam pisala pre godinu i po. Jbg kao misevi imate memoriju... Meni tu izgleda da je problem sa tvojim putem iz dupeta u glavu. 

• Tuzno 1