Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

McCarthy

Recommended Posts

55 minutes ago, ters said:

Amerikanci koji imaju IQ veci od broja zdravih zuba, a ipak su podrzali Trumpa,  to sigurno nisu uradili zbog cijene jaja i benzina  (to je sada sasvim ocigledno, jer se vise ne ustrucavaju to reci na drustvenim mrezama)  vec zato sto im je moralni kompas toliko iskrivljen da se savrseno uklapa u definiciju bitange – beskarakterne osobe bez principa i casti, olosa – ljudskog otpada koji se vodi samo niskim pobudama, i gnjide – sitne, podmukle duse koja parazitira na tudjem radu. Zbog takvih sam napustio mrezu u vlasnistvu africkog naciste i zadrzavam se jedino ovdje jer je ovo jedino mjesto na internetu na kojem se niko nije deklarisao da je glasao za Trump-a. 

Stavljaš svoje iskustvo i motive drugima. To jest, jedini razlog zašto bi ti glasao za Trampa je koristoljublje, tako mora da su oni koji su glasali za njega uradili to iz istih pobuda. Znam neke inteligentne i dobre ljude koji bi glasali za njega (mada ne znam da li bi sada posle ovoga) jer im je bilo dosta levičarenja. Jedan od tih je jedan od mojih najboljih prijatelja u koga imam beskrajno poverenje i daleko od toga da je nekakva gnjida. Možda ti ovakve opaske daju osećaj moralne superiornosti ali ne verujem da pomažu na duge staze.

32 minutes ago, Darko said:

Stavljaš svoje iskustvo i motive drugima. To jest, jedini razlog zašto bi ti glasao za Trampa je koristoljublje, tako mora da su oni koji su glasali za njega uradili to iz istih pobuda. Znam neke inteligentne i dobre ljude koji bi glasali za njega (mada ne znam da li bi sada posle ovoga) jer im je bilo dosta levičarenja. Jedan od tih je jedan od mojih najboljih prijatelja u koga imam beskrajno poverenje i daleko od toga da je nekakva gnjida. Možda ti ovakve opaske daju osećaj moralne superiornosti ali ne verujem da pomažu na duge staze.

Pomagale ili ne - hajde prvo da definisemo sta je to "sada poslije ovoga", i da onda ocijenimo pobude covjeka koji zato sto mu je dosta "ljevicarenja" podrzao izdaju i predaju Ukrajine, etnicko cisenje Gaze, logore za imigrante, ponizavanje saveznika, prijetnje okupacijom, vracanje u srednji vijek na polju zdravstva i nauke... Koliko je to 2-3  miliona zivota Ukrajinaca i Palestinaca? I koliko desetina miliona pogodjenih sirom svijeta cija buducnost je ugrozena. Postoje samo tri opcije:

1) Prjjatelj ti je vodjen niskim pobudama, jer zelja da napakostis drugom (citaj ljevicarima u njegovom slucaju) pa i kada sebi nanosis stetu, nije ni racionalno ni moralno ponasanje - nego je bas to - niska pobuda, osveta, inat...Koristoljublje nije jedina niska pobuda.

2) Prijatelj nije u stanju da analizira posljedice svoje odluke, i potrebno mu je "da se sada desi ovo" da bi shvatio sta je napravio - otprilike na nivou kuceta  koje izgrdis nakon sto se uneredi u stanu

3) Prijatelj ti je Armadillo - i ima 100 zuba...

Ne bih glasao za politickog kandidata iz niskih pobuda (i.e. da bi nekome sa kim se ne slazem bilo sto teze)... Ne slazem se sa nasim lokalnim Klu Trux Klanom, ali nikada mi nije na pamet palo da radim nesto sto bi im otezalo zivot. Neka protestuju, neka trube, neka glasaju kako hoce, cak cu i pogledati poneki youtube video dajuci im dodatni pregled... 

Edited by ters
  • Like 2

Interesatna focus grupa, iz Arizone, ovi ljudi rade mesecne focus grupe. U ovom slucaju 11 glasaca, svi su 2020te glasali za Bidena, I 2024 za Trampa. Od 11, dvoje se izjasnjavaju kao Reps, 1 kao Dems, I 8 independent. Pogledati video u linku. 7 podrzava sta Tramp I Mask rade. Prenose upravo generalni sentiment o kome pricam, ne svidjaju im se tarife, podrzavaju smanjenje administracije:

https://engagious.com/swingvoters/

Da napomenem, focus grupe su u saradnji sa Axios, koji je definitivno left leaning. Nisu krezubi idioti, obicni ljudi.

1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Je - zi - vo

Covek je totalno nenormalan, valja gluposti kao da je na X-u ili na nekom podkastu. Kako nema stida, i nema pojma gde je?

But the real figure looming large across the room he feverishly addressed was Kremlin head Vladimir Putin. The sins the audience and Europe were accused of are, in reality, occurring in Russia. Putin was not mentioned. Ukraine was only mentioned fleetingly. The bad guys were the United States’ own allies. And the real threat to western democracy was itself.

It should not take an extensive grasp of history to know it is ugly to talk this way in Munich. Europe has been here before. As George Orwell said as the dust of the last big land war settled in 1949, the “final most essential command” of the Party was to “reject the evidence of your eyes and ears.” Vance asked for that, and made it sound like a virtue.

link

• Like 1

Tramp vs levicarenje je vrlo slicno sa Nikolic vs Tadic. Ofc, demokrate su izgubili svoje glasace ekstremnim levicarenjem, iskljucivoscu i insistiranjem na pogresnim temama, dok se Tadic bojio u crveno i stosta... Stoga, (trudim se da) razumem naivnost mnogih u vreme izbora... Ali neodustajanje od Trapma posle svega sto radi, sto kalja ono sto je Amerika predstavljala, je... Ne znam koju rec da upotrebim, a da ne uvredim... Je kao da ste Vucicevac.

Ofc, ovakvo delovanje Trampa se moglo predvideti ali demokrate su debelo zajebale. Pak, verujem da umerenim glasom razuma se lagano vracaju u Belu kucu za 4godine, samo da vidimo koliko ce ovaj i njegova klika da useru... I da, uveren sam da su i mnogi republikanci zabezeknuti, i da ovo nisu ocekivali.

• Like 1

3 hours ago, Darko said:

Je si siguran da si bio u Yale-u ili si pomešao sa jail-om? Ovakav rečnik, mržnja i etikete prema većini Amerikanaca su više odlika zatvorenika nego edukovanih ljudi. A za Trampa se manje više slažem. 

Svaka moja reč i svaki moj opis su hiruški precizni.

1 hour ago, Angelia said:

Interesatna focus grupa, iz Arizone, ovi ljudi rade mesecne focus grupe. U ovom slucaju 11 glasaca, svi su 2020te glasali za Bidena, I 2024 za Trampa. Od 11, dvoje se izjasnjavaju kao Reps, 1 kao Dems, I 8 independent. Pogledati video u linku. 7 podrzava sta Tramp I Mask rade. Prenose upravo generalni sentiment o kome pricam, ne svidjaju im se tarife, podrzavaju smanjenje administracije:

https://engagious.com/swingvoters/

Da napomenem, focus grupe su u saradnji sa Axios, koji je definitivno left leaning. Nisu krezubi idioti, obicni ljudi.

Dakle svih 11 su glasali za Trump-a? Potrajace dok im dodje iz dupeta u glavu sta su izabrali. Nije jednostavan put - mada su im glava i dupe relativno blizu.

Edited by ters

2 hours ago, Darko said:

Možda ti ovakve opaske daju osećaj moralne superiornosti ali ne verujem da pomažu na duge staze.

ja bi rekla da si pogodio. 

Pre 3 dana mislim, 11og sam sedela na rucku sa malom grupom business owners, znaci small business owners, 5 muskaraca i ja. Od toga barem dva su Latino, 3 advokata, jedan agent osiguranja, i arhitekta....da opisem demografiju, svi osim jednog su bili barem 10 godina stariji od mene, slobodna procena. Najmladji, po izgledu bi rekla jedno 5-10 godina mladji od mene. Svi podrzavaju smanjenje administracije, svi u manjoj Ili vecoj meri podrzavaju Trampa. Samo da napomenem da ih nikad pre nisam srela u zivotu, jednog sam srela ranije pre par meseci, osim nekih prakticnih stvari imali smo ogranicenu komunikaciju kao komsije. Jednostavno sam slusala sta pricaju, znali su da sam dosla iz Philadelphije.

Rekli su nekoliko interesatnih stvari, tipa da Florida nece videti masovne deportacije, istovremeno da je ilegalna imigracija problem. Kazu, pogotovo u gradjevini, ako na projektu ima 300 radnika, barem 100 su ilegalci. U Majamiju. 

12 minutes ago, ters said:

Dakle svih 11 su glasali za Trump-a? Potrajace dok im dodje iz dupeta u glavu sta su izabrali. Nije jednostavan put - mada su im glava i dupe relativno blizu.

Glasali su 2020te za Bidena, I 2024te za Trampa. Mozda im doslo iz dupeta u glavu, a mozda im ponovo dodje iz dupeta u glavu 

Edit: slovne greske

Edited by Angelia

12 minutes ago, Angelia said:

Hvala, ne pratim Srbijansku politiku, pa nemam pojma ko je to. A I wiki mi ne daje ceo osecaj. Neki radikal?

Np.

Ne znam ni ja te igrače tamo. Ostalih su Đilas i ovaj što sve zna, ali Rio si minuta generacija.

Više mi je bilo smešan stav da moramo da znamo sve te dečke.

Još samo pomislio da je Google ukinuo ovaj servis letu me Google it for you.

P. S.

Treba i kod nas pratiti novu plišanu revoluciju. 🤣🤣🤣

10 minutes ago, mrd said:

Np.

Ne znam ni ja te igrače tamo. Ostalih su Đilas i ovaj što sve zna, ali Rio si minuta generacija.

Više mi je bilo smešan stav da moramo da znamo sve te dečke.

Još samo pomislio da je Google ukinuo ovaj servis letu me Google it for you.

P. S.

Treba i kod nas pratiti novu plišanu revoluciju. 🤣🤣🤣

Znam samo one od pre 20 godina. Namerno sam se iskljucila iz te politike. Sad ciste savesti kad sam u SR, mogu da odgovorim "nemam pojma o kome pricate".

Mi ovde, mislim u USA, uglavnom ne diskutujemo politiku, osim u specificnim anegdotama, niko generalno ne poshizi ako kazes sta je Mitch O'Connell rekao, ili  AOC, ili Hilari. Za 6 meseci nece ni to biti pominjano.

Sad je bas aktuelno, zbog promene administracije ali za 6 meseci ce biti svakodnevno.

2 hours ago, ters said:

1) Prjjatelj ti je vodjen niskim pobudama, jer zelja da napakostis drugom (citaj ljevicarima u njegovom slucaju) pa i kada sebi nanosis stetu, nije ni racionalno ni moralno ponasanje - nego je bas to - niska pobuda, osveta, inat...Koristoljublje nije jedina niska pobuda.

2) Prijatelj nije u stanju da analizira posljedice svoje odluke, i potrebno mu je "da se sada desi ovo" da bi shvatio sta je napravio - otprilike na nivou kuceta  koje izgrdis nakon sto se uneredi u stanu

3) Prijatelj ti je Armadillo - i ima 100 zuba.

4) Prijatelj je mislio da je manje zlo. To je možda naivno ali tako je kako je. A za 2, koliko je ljudi baš ovo očekivalo od Trampa? Lik laže čim zine, na primer ja sam očekivao da će dobar deo njegovih "obećanja" da jednostavno ignoriše. Ovo je neki novi nivo.

1 hour ago, Maharaja said:

Svaka moja reč i svaki moj opis su hiruški precizni.

Mislim da ima i jedan moderator ovog foruma koji se izjasnio da bi glasao za Trampa umesto Kamale. Jer i on takav?

Znaš li ti šta je self awareness?

44 minutes ago, Helena said:

Tako mi fali ovde nešto od bate Stojkovića, nešto iz maratonaca :classic_blink:

Nema ovo veze kako koja stampa zove zaliv, to je samo bio nacin da uradi sto je hteo. Od prvog dana, a i pre je pretio AP i NPR sa tuzbom, a jedan od razloga je bio sto su predstavili Kamalu u lepsem svetlu nego njega... cista odmazda i upozorenje ostalim medijima. 

I sva ova otpustanja su ustvari otpustanja onih koji su glasali za demokrate ili su registrovane demokrate, a Elon im je sve to servirao maznjavajuci sve one podatke. 

Sada kopa po klasikovanim dokumentima koje postuje na nekom njegovom sajtu DOGE dot gov, a doge tech strucnjake su vec uspeli da hakuju... 

• Like 1

9 minutes ago, Angelia said:

Znam samo one od pre 20 godina. Namerno sam se iskljucila iz te politike. Sad ciste savesti kad sam u SR, mogu da odgovorim "nemam pojma o kome pricate".

Mi ovde, mislim u USA, uglavnom ne diskutujemo politiku, osim u specificnim anegdotama, niko generalno ne poshizi ako kazes sta je Mitch O'Connell rekao, ili  AOC, ili Hilari. Za 6 meseci nece ni to biti pominjano.

Sad je bas aktuelno, zbog promene administracije ali za 6 meseci ce biti svakodnevno.

Tačno je to i sam sam digao ruke i ne znam ko je tako ko. Ove igrače znam jer su to Barabe moje generacije i ovog zbog koga sam se igrao sa Google ne znam. 🤣

Što se tiče trenutnog stanja u Kaliforniji je psi ju iza, ali sa razlogom da samo mi proglasili da nećemo goniti ilegalce,a ti jer protivno federalnom propisu i sada se širi panika. Inače niko ne bi znao za Trumpa. 

Čuo sam da ćeš Kamila da se kandidira za guvernera Kalifornije. To će da bude cirkus, još će više da bude komedija kad je izaberemo.

6 minutes ago, Darko said:

4) Prijatelj je mislio da je manje zlo. To je možda naivno ali tako je kako je. A za 2, koliko je ljudi baš ovo očekivalo od Trampa? Lik laže čim zine, na primer ja sam očekivao da će dobar deo njegovih "obećanja" da jednostavno ignoriše. Ovo je neki novi nivo.

Mislim da ima i jedan moderator ovog foruma koji se izjasnio da bi glasao za Trampa umesto Kamale. Jer i on takav?

Ovde 4umaši sebi daju za pravo da budu lični i da kroz svoje norme i ono što oni u životu ne procenjuju druge koji imaju drugačije mišljenje.

Sve je to ljudski. Neki su dali izjaviti da neće više na ovoj temi da diskutuju zbog svog morala, ali eto i dalje pišu i prljaju svoju dušu nemoralom diskusije.

4 minutes ago, Helena said:

Mi?

Ko to mi?

Ne sećam se da sam pisala nešto tako i tako generalizovala.

Ma ne ti. 🤣 oni što kritiku typo greške i zbog njih pokušavaju da diskredituju supisca, her nee govore jezikom partizana. 😭🤣

5 minutes ago, Helena said:

Nisam razumela, nešto interno mora da je.

Jasna sam bila i u pogledu predsednika a i tranpa.

S tim da je mišljenje o predsedniku sad neuporedivo gore, nisam očekivala naci momente.

Čekam da pukne tikva Il da gasimo svetlo.

Plašim se da nam je ovo film za sledeće 4 godine. Tek je počelo. DT se trenutno sveti i ti meni pokazuje da nije političar, niti business man. Deluje da trese kavez svima.

8 minutes ago, Helena said:

Nisam razumela, nešto interno mora da je.

Jasna sam bila i u pogledu predsednika a i tranpa.

S tim da je mišljenje o predsedniku sad neuporedivo gore, nisam očekivala naci momente.

Čekam da pukne tikva Il da gasimo svetlo.

Potresli su se jer je ters napisao da su svi tampovi glasaci... krs ili tako nesto slicno. 

I onda ga napadaju da eto, covek ne razume da postoje i druga misljenja, s ciljem da bi udavili njegovo misljenje. 

2 hours ago, nonick said:

Covek je totalno nenormalan, valja gluposti kao da je na X-u ili na nekom podkastu. Kako nema stida, i nema pojma gde je?

link

Ovo sve ima nekako lose da se zavrsi. Ili ce potopiti Evropu ili ce ih Evropa oterati u pm. I sve to samo da bi Putinu ucinili uslugu. Jbt verovatno nije ni mogao da sanja dokle Ameri mogu da idu kad je ovo planirao. Sve ga vidim kako se smeska dok gleda vesti... 

• Like 1
  • Ha-ha 1

51 minutes ago, Darko said:

OK, evo da dozvolimo i tu cetvrtu opciju - naivcine koji nisu mogli ocekivati od kriminalca da se bavi kriminalom i koji im je bukvalno od rijeci do rijeci rekao sta ce sve uraditi (one very violent day jos nije dosao - a doci ce). Za takve, mozda Andjelija i Baby imaju kakav plac na Floridi za prodaju ?

Edited by ters
  • Like 2

Još jedan milijarder i nekadašnji demokrata se pridružio Trampovoj administraciji i radiće za DOGE kao bi smanjio troškove vlade.

U pitanju je Džo Gebija, suosnivač Airbnb, piše Njujork tajms (https://www.nytimes.com/2025/02/13/us/politics/airbnb-joe-gebbia-musk-doge.html).

On je juče ujutru stigao u sedište Kancelarije za upravljanje osobljem u centru Vašingtona, da bi započeo svoj posao.

Gebija, prema Forbsu, ima nešto više od 7 milijardi dolara, spada u Klub 500 najbogatijih na svetu i jedan je od velikih donatora Demokratske stranke, koji je finansijski pomagao i podržavao demokratske predsedničke kandidate Hilari Klinton i Džoa Bajdena. 

Edited by Nek grmi jako