Neka utakmica se izgubi od slabijeg, neku se dobije jaci. Izgubili smo dva puta od Bajerna, a isto tako dva puta pobedili Fener, aktuelnog prvaka Evrope i projektovanog finalistu za ovu sezonu. Bitno je koji je odnos kada se na kraju ligaskog dela podvuce crta.
Naravno, 22 pobede i verovatno 6. mesto, direktan ulaz u play-off bi i ja smatrao ostvarenim ciljem, sto se Evrolige tice. Voleo bi da osvojimo, bez daljnjeg, ali zacrtan cilj na pocetku sezone i realno ostvariv, ako se ostvari, uspeh je.
Naravno. Pitanje je koja opcija je poštenija i kojoj treba da težimo:
(1) Da ljude zapošljavamo strikno po kriterijemu ko je najsposobniji za posao
(2) Da ljude zapošljavamo prvenstveno po polnoj osnovi, gde sposobnost pada u drugi plan
Šta misliš, šta je poštenije i bolje za društvo?
Kada smo već kod opcije 2 - zašto samo po polnoj osnovi? Mogli bi po rasnoj, seksualnoj orientaciji, nacionalnoj osnovi, gender identity itd itd. I onda dobiješ "intersectionality" i pitanja tipa: ako je neko belac non-binary koji je rođen u Australiji, da li bi trebao da bude ispred belca pedera rođenog u Australiji? Šta ćemo sa Aboridžanima? Ko od njih je više "ugnjetavan"?
I tako dođosmo u ovu idiotsku situaciju danas i onakve debilne oglase u Kanadi i Australiji koje sam postavio. Marksizam na mala vrata.
Dve reči: slobodno tržište. Oni koji se vode predrasudama će da plate manjim profitom ili gubitkom biznisa zbog pada produktivnosti.
Na primer, da imam svoj inžinjerski biznis i da su žene u proseku bolje od muškaraca i manje plaćene - ja bi bio najveći seksista ikad i samo zapošljavao žene 🤣 Naravno, dao bi im platu veću od proseka da bi došle u moju kompaniju. Moja kompanija pravi bolji profit pa zapošljavam još više žena. Ostale kompanije moraju da plate više da bi zadržale svoj ženski inžinjerski talenat. Takođe, vide da moja kompanija bolje funkcioniše sa ženama, pa sad i te kompanije počnu da zapošljavaju više žena inžinjera - a da te bi to radile, moraju da se otimaju za talente i plaćaju im više.
I šta se dešava - wage gap is closing, bez ikakve intervencije trećeg lica. Zakon ponude i potražnje radi svoje.