Marko Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 Ilja Rjepin (Илья Ефимович Репин, 1844-1930) se smatra za najznačajnijeg ruskog slikara (svakako je najčuveniji), a mnogi ga vide i kao najvećeg slikara Realizma. Par opštih rečenica ukratko, (njegov život i delo su za pozamašne biografije i monografije). Rođen u Čugujevu, u Harkovskoj guberniji, počeo je sa slikanjem u lokalnoj radionici ikona, da bi nakon nekog vremena završio na Akademiji u Petrovgradu gde je proveo 8 god, (diplomski rad "Воскрешение дочери Иаира"). Svestran slikarski genije, vladao je podjednako kako velikim formatima i kompozicijama, (kod istorijskog slikarstva i na ondašnje teme iz Rusije), tako i portretima i radovima manjeg formata i intimnije prirode, uz veliku produktivnost. Nekoliko njegovih dela je opšte poznato, pogotovo "Burlaci" i "Kozaci". Takoreći, njegove slike su svojevrsni dokumenti ruske stvarnosti i života, verodostojni, živopisni, i sa uvek prisutnom socijalnom/moralnom, odnosno psihološkom/emotivnom stranom. Bezbroj puta je povučena određena paralela između njega i Tolstoja, u ruskoj kulturi/u okviru Realizma uopšte. Već kao mlad umetnik je bio priznat i poznat, a kao zrelog slikara, moglo bi se reći da gotovo nije bilo sloja koji ga nije visoko cenio: Od običnog naroda, preko intelektualaca i likovnih kritičara, velikih savremenika, do mecena, plemstva i carske familije. Najvažnija ličnost "Передви́жники", umetničkog pokreta kojem je pripadala čitava plejada fenomenalnih umetnika. Izlagao u Parizu i putovao po Evropi u više navrata, obogativši svoju tehniku. Uticao je na čitave generacije umetnika u Rusiji i Evropi, i delom i kao profesor na Carskoj Akademiji u Sankt Peterburgu. Mnogi srpski slikari su, krajem XIX i početkom XX veka, odlazili na studije u Pariz, Beč, Prag, Minhen. Jedino je Vasa Eškićević proveo nekoliko godina učeći i usavršavavši se kod Rjepina. Zanimljivo je da Rjepina, tih poslednjih godina života, sovjetske vlasti nisu mogle privoleti da se vrati u domovinu: Ideološki je viđen kao podoban slikar, uzor od kog treba da krenu nove generacije umetnika socrealizma, pa je u SSSR zvanično cenjen dugo posle smrti. Njegova spomen kuća je u Repinu (tada Kuokkala u Finskoj), gde je proveo poslednjih 30 god života i gde je sahranjen, nalazi se u severozapadnom delu Sankt Peterburga. Od njegovog ogromnog stvaralaštva, evo nekih meni omiljenih slika Spoiler "Автопортрет" , 1878 Spoiler "Бурлаки на Волге" , 1873 Spoiler "Садко" , 1876 Spoiler "Запорóжцы пи́шут письмó турéцкому султáну" , 1891 Spoiler "Иван Грозный и сын его Иван 16 ноября 1581 года" , 1885 Spoiler "Крестный ход в Курской губернии", 1883 Spoiler "Вечорници" , 1881 Spoiler "Отдых. Портрет В. А. Репиной, жены художника" , 1882 Spoiler "Портрет писателя А.Ф.Писемского" , 1880 Spoiler "Портрет С.И. Ментера", 1887 Spoiler " Михаил Иванович Глинка в период сочинения оперы Руслан и Людмила" , 1887 Spoiler "Хирург Е. В. Павлов в операционном зале" , 1888 Spoiler "Пахарь. Лев Толстой на пашне" , 1887 Spoiler "На дерновой скамье" , 1876 Spoiler "Торжественное заседание Государственного совета 7 мая 1901 года в день столетнего юбилея со дня его учреждения" , 1903 Spoiler "Прием волостных старшин Александром III во дворе Петровского дворца в Москве" , 1886 Spoiler "Проводы новобранца" , 1879 Spoiler "Арест пропагандиста" , 1889 Spoiler "Продавец новостей в Париже" , 1873 Spoiler "Парижское кафе" , 1875 Spoiler "Осенний день в Абрамцево" , 1880 Spoiler "Дуэль", 1913 Spoiler "Под конвоем. По грязной дороге" , 1876 Spoiler "Манифестация 17 октября 1905 года" , 1907 Spoiler "Какой простор" , 1903 Spoiler "Автопортрет с Натальей Борисовной Нордман-Северовой" , 1903 11 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
woolgatherer Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 nancy reagan & mr t 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Princeton Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 3 hours ago, Plavi Golub said: Ergonometrijski sto sa malim motorom ispod ploce koji omogucava da se ona pomera po vertikali. Ima ih IKEA (trebalo bi i u Srbiji) tako da se dugocasovno sedenje povremeno prekine radom stojeci, plus setnja. Meni je svanulo kad su ih pre pre desetak godina ubacili u ofis. 1/2 vremena radim stojeci. Vise mi prija. https://www.ikea.com/gb/en/ikea-business/office-ergonomics-pub8fc4ceb1 https://www.ikea.com/us/en/p/bekant-desk-sit-stand-white-s29022520/ Izvinjavam se na upadu u kafanu, ali eto mozda nekome pomogne. Odlicni linkovi. Postoje ergonomic checklists koje trebaju da se odrade svakih 6-12 mjeseci, cisto da se nasteluju monitori, stolica, polozaj ruku itd. Za dobru stolicu ne treba zaliti, i svakako sve preporuke za sto kom se moze visina madifikovati. Odlicni savjeti i na prijosnjim stranicama. Moraju se praviti regularni odmori od radnog stola, prosetati na 5-10mins, rastezati se, meditirati. Sto vise fizicke aktivnosti, sporta, teretane, joga, redovne masaze itd. Nema nista gore, nego kad vidim ove mladje kolege, samo sto im grba ne iskoci na ledjima, ramena uvijena ka unutra, prsa nepostojeca, savijen vrat. Moraju se odraditi ove preemptive measures, dok se ne postane invalid, a da ni ne osjetis. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancy Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 Sent from my phone using their app 2 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
NMX Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 Prastajte ako je bilohttps://perchance.org/cs45whpvog?fbclid=IwAR0saGFIXYraepeM0en16rSXV-poHCttsf9xZjj9E0sefOOOT6LTwBjKc1w 3 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Prijatelj Mitar Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 3 hours ago, NMX said: Prastajte ako je bilohttps://perchance.org/cs45whpvog?fbclid=IwAR0saGFIXYraepeM0en16rSXV-poHCttsf9xZjj9E0sefOOOT6LTwBjKc1w Mogao bih ovo da vrtim do prekosutra! Pardon, dok Reptilijanci ne zavladaju svemirom :) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ne sam Safete Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Old 666 Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 8 hours ago, Antizemljaš koji lebdi said: Mogao bih ovo da vrtim do prekosutra! Pardon, dok Reptilijanci ne zavladaju svemirom :) Stani malo...jel to hoćeš da kažeš da će Reptilijanci prekosutra zavladati svemirom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shunsuke Nakamura Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 Oće li izlaziti album i sličice za EP? Prošle godine su izbacili album, ali odložili su prvenstvo. Vidim da još na trafikama stoje ti albumi. Pišite šta god znate, baš mi se skupljaju sličice. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stiletto Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 20 minutes ago, Betolingar Misdongard said: Oće li izlaziti album i sličice za EP? Prošle godine su izbacili album, ali odložili su prvenstvo. Vidim da još na trafikama stoje ti albumi. Pišite šta god znate, baš mi se skupljaju sličice. Izašao album još pred prvi april ovde u Beogradu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shunsuke Nakamura Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 (edited) Ja sam u nekoj zabuni očigledno. Je li to onaj album na kojem piše EURO 2020? Ima taj i kod mene, ali ja sam mislio da je to stari. Edited May 10, 2021 by Betolingar Misdongard Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cooper Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 Ima novi, Euro 2020 Fan Edition Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shunsuke Nakamura Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 4 minutes ago, Cooper said: Ima novi, Euro 2020 Fan Edition Ok, hvala. Je li to zvanični/konačni album prvenstva? Nekad si imao jedan album i to je to. Bilo je i onih karikatura, ali to je druga priča. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stiletto Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 44 minutes ago, Betolingar Misdongard said: Ok, hvala. Je li to zvanični/konačni album prvenstva? Nekad si imao jedan album i to je to. Bilo je i onih karikatura, ali to je druga priča. Treba ovako da izgleda. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shunsuke Nakamura Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 (edited) Hvala puno. Ima još jedan album isti kao ovaj, ali samo što ima većinski narandžastu boju. To me vjerovatno zbunilo. Edited May 10, 2021 by Betolingar Misdongard Link to comment Share on other sites More sharing options...
Knipex Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 6 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gggggggg Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 1 klasik 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gggggggg Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 kakva legenda 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Old 666 Posted May 11, 2021 Share Posted May 11, 2021 5 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
NMX Posted May 11, 2021 Share Posted May 11, 2021 crnjak alert 2 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
neko me sabotira Posted May 11, 2021 Share Posted May 11, 2021 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drug Crni Posted May 11, 2021 Share Posted May 11, 2021 Da malo bogohulim u Kafani. Moj omiljeni "postjugoslovenski" kantautor. Nova stvar... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BattleBender Posted May 11, 2021 Share Posted May 11, 2021 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted May 12, 2021 Author Share Posted May 12, 2021 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kooineeperk Posted May 12, 2021 Share Posted May 12, 2021 11 hours ago, BattleBender said: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts