Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Kasni ovaj post podosta..realno i godinu dana, ali šta da se radi ka sam lenj da sednem i otkucam ga. :classic_biggrin:

Radi se o tome da su prošle godine svoj 40.rođendan proslavili neki značajni albumi ex-yu scene. 1985. je bila vrlo dobra godina za jugoslovensku diskografiju. Možda i jedna od boljih.
Izdvojiću nekoliko tih albuma bez ikakve namere da ih rangiram po bilo kom kriterijumu. 

Bajaga & Instruktori - Sa druge strane jastuka
Naslednik "Pozitivne geografije". Nekome precenjen, nekome potcenjen album, tek SDSJ obiluje pesmama koje su nezaobilazni repertoar na Bajaginim koncertima evo već 40.godina. Ti se ljubiš, 220 u voltima, Šarene pilule, Dvadeseti vek, Zažmuri, Dobro jutro džezeri i na koncu naslovna pesma trasirale su put B&I ka jednom od najboljih pop-rok bendova bivše države.

Haustor - Bolero
Album fenomenalno prihvaćen i od publike i od kritike, Bolero obiluje fantastičnim pesmama koje Darko Rundek izvodi i dan-danas. Šal os svile, Šejn, Ena, Bolero, Sejmeni.. Bolero je uzdigao Haustor učinivši ga bendom koji je ubrzo i u Beogradu stekao kultni status.

Oliver Mandić - Dođe mi da vrisnem tvoje ime
Ok, ok. Imao je Oliver i bolje albume, ali još je bio u delu karijere kada su mu albumi bili velika stvar na jugoslovenskoj sceni. Zato ga izdvajam. Pored naslovne stvari izdvojile su se još Pomagajte drugovi, Kreni kroz vene i moj lični favorit - Bobane.

Zabranjeno pušenje - Dok čekaš sabah sa šejtanom
Nikada mi "Pušenje" nije ulazilo u uži izbor naj ili omiljenih jug.bendova, ali ovaj album se jednostavno mora spomenuti. Po meni, njihov najkvalitetniji i uopšte jedan od najboljih 10-15 albuma ex-yu roka ikada. Djevojčice kojima miriše koža, Ibro Dirka, Nedjelja kad je otišao Hase..ovaj album je jedan od vrhunaca sarajevskog novog primitivizma.

Vredni (apsolutno) pomena:
- EKV  - Ekatarina Velika
- Denis&Denis - Ja sam lažljiva
- Partibrejkersi - Partibrejkers I

Riblja Čorba je objavila "Istinu", koja ih je vratila u fokus. Plavi Orkestar - Soldatski bal, nešto što je bio nezaobilazni hit na tinejdž žurkama.Film, Balašević. Dragojević i niz drugih poznatih imena su te 1985.godine objavila svoje albume. 

Bila je to stvarno prilično plodna godina za jugoslovensku pop-rok diskografiju.

Edited by Drug Crni
slovo
  • Like 5