Jump to content

EVROPSKA UNIJA

McCarthy

Recommended Posts

Najsmešnije od svega je onaj putaljski debil od premijera. Naškrabao neko pismo ukrajinskim vlastima, zelenski odgovara, da može ovih dana sastanak. Debos preko svojih putaljskih satrapa, odgovara da neće sastanak. :lol_2:

To je "nepristojna ponuda" od strane Zelenskog. Aluzija na Fico-vu posetu Moskvi pre mesec dana gde je išao da reši ovaj problem 🙂 . Inače on kao putinov čovek ne sme da ode u Kijev jer bi se zamerio Kremlju na taj način ali ne sme to ni javno da kaže da ga ne bi osudili ovi na zapadu. Zelenski mu je odgovorio pre ovog tvita sa ovim prilično oštrim odgovorom :

Posle ovoga je Fico pozvao Zelenskog u Slovačku da pregovaraju i onda je dobio "dođi do kijeva" odgovor🙂 . Meni je neshvatljivo da se neko bori za jeftini gas na štetu zemlje koja se bori za opstanak. Neverovatno da takav političar postoji, to ni kod nadrealista nismo videli.

I nije bas neverovatno, on igra kako mu sviraju u Kremlju. A svirka je takva, da se kroz naftu i gas pritiskaju svi da bi bilo sto ostrijih podela i sto manje zajednistva. Iz razumljivih razloga. Transnistrija ne uvozi gas i za otprilike dvadesetak dana nece imati ni gram gasa za najnuznije stvari. A Rusija bi mogla da im dostavi gas preko turk streama ili da kupe od Moldavije/Rumunije, ali im to ne dozvoljavaju. Zele da naprave sto vece probleme gde god mogu. I nas uskoro ocekuje 'zurka' zbog sankcija NISu, siguran sam da nece biti ni najmanje fleksibilni i igrace na dalje podele.

• Like 2

O Ficu mozemo da mislimo sta hocemo ali za problem sa gasom nije odogovoran. Lik nije bio na vlasti od marta 2018 do novembra 2023.

Jednostavno Slovaci nemaju opciju B za gas, imaju neruski gasovod ka Poljskoj ali manjeg kapaciteta, planiran je bio gasovod ka Madjarskoj ali od toga nista ne bi.

Kod Ceha cena struje je znatno poskupela skoro su nam ljudi iz njihove masinske industrije da im je to najveci problem zbog livnica.

Dakle Ficu ide na ruku da smene, problem on da resi ne moze a ovi sto ga menjaju tek nece moci da rese problem, plus ce biti omiljen kod magovaca i evropskih desnicara.

Edited by MeanMachine

4 minutes ago, MeanMachine said:

Slovacka nema drugu opciju za gas osim ruskog koji dolazi preko Ukrajine.

Otkud ovo? Jos letos je pisano da Slovacka moze da se prikljuci preko Italije i Austrije ili Ceske, Poljske, njene potrebe su male u odnosu na kapacitete tih zemalja. Tesko da je neka zemlja u boljem polozaju kad je prikljucak na gas u pitanju od Slovacke.

Fiko pravi cirkus po naredbi iz Kremlja, jer svaka destabilizacija ili sukob bilo gde idu Rusiji u prilog. Navodno, nije problem (toliko) gas, nego 500 miliona koje Slovacka dobije za tranzit.

A istina je da mu narod zamera to sto je inflacija porasla preko ocekivanja, kao i raspad zdravstvenog sistema. Ljude je posebno razbesneo sad oko Nove godine kad je volsebno nestao iz Slovacke, ali ga je neko 'pronasao' na super luksuznoj destinaciji u Vijetnamu.

Okretanje od EU i nedostupnost tih fondova je nateralo pro EU birace da zbiju redove, otuda i taj porast u anketama.

Kljucna stvar je da se kod promene vlasti konacno razresi ubistvo novinara i njegove verenice koji je istrazivao korupcuju u Fikovoj prethodnoj vladi, a ne da se kao do sada izvlaci zbog 'nedostatka dokaza'.

• Like 2

Ja sam komentarisao samog Zelenskog, jel lik opusteno rece da je Fico kriv jer nista nije resavao nego se sad setio da ima problem. Dobro a sta cemo sa ekipom koja je vlast bila od 2018 do 2023?

Npr to sto se pisalo da Slovacka moze da se poveze sto se nije povezala pod njihovom vlascu? Ne nego su nastavili da uvoze gas od Rusa.

Inace i mi uvozimo gas od Azera ali eto sad imamo probleme sa istim. Dakle to sto neko u teoriji moze da se poveze ne znaci da stvarno moze. Naravno i ako moze cena gasa ce biti znatno skuplja.

Inace malo je glupo kriviti Fica za inflaciju i raspad zdravstva jer ispada da je to postigao za svega par meseci vlasti, dakle pre toga nije bilo infalcija i zdravstvo je bilo super ali eto dodje Fico i sve ode u 3pm.

Edited by MeanMachine
  • Like 1

1 hour ago, MeanMachine said:

Ja sam komentarisao samog Zelenskog, jel lik opusteno rece da je Fico kriv jer nista nije resavao nego se sad setio da ima problem. Dobro a sta cemo sa ekipom koja je vlast bila od 2018 do 2023?

Npr to sto se pisalo da Slovacka moze da se poveze sto se nije povezala pod njihovom vlascu? Ne nego su nastavili da uvoze gas od Rusa.

Inace i mi uvozimo gas od Azera ali eto sad imamo probleme sa istim. Dakle to sto neko u teoriji moze da se poveze ne znaci da stvarno moze. Naravno i ako moze cena gasa ce biti znatno skuplja.

Inace malo je glupo kriviti Fica za inflaciju i raspad zdravstva jer ispada da je to postigao za svega par meseci vlasti, dakle pre toga nije bilo infalcija i zdravstvo je bilo super ali eto dodje Fico i sve ode u 3pm.

Ne znam odakle vadis ove argumente, jer je Slovacka povezana i na druge izvore gasa. 'Ekipa', kako kazes, od 2018-2023 je to resila. Jos 2018. EU je finansirala gasovod prema Poljskoj, koji je dvosmeran. A lako se moze povezati i sa Austrijom i Ceskom, verujem i Madjarakom. Da nije na vlasti ovaj Putinov pion, niko o tome ne bi ni razmisljao, sve bi se normalno odvijalo, niko ne bi ni primetio da vise ne uvoze ruski gas.

I nije Fiko 6 meseci na vlasti, nego skoro 1.5 godinu, a apsolutno nista nije popravio sta je obecavao, nego je sve otislo u suprotnom pravcu, tipicno za populiste koji dolaze na vlast kritikom 'briselskih/vasingtonskih birokrata', dok im zaludjeni narod zmuri cak i na ubistva novinara. Premda bi zaista bilo zanimljivo videti kako su nestali dolazi protiv Fika, i da li ga to neko tim dokazima drzi u saci.

• Like 3
  • Thanks 1

Ne znam odakle ti uopšte da Slovakča nema odakle da uvozi gas. Ako obratiš pažnju on kuka na troškove a ne na to da neće imati gasa. Spojen je preko Poljske na LNG terminal u Klajpedi (završeno 2022. godine), zatim sa Češkom koja je spojena sa Nemcima. Imaju konekciju sa Mađarskom od pre 10 godina ali je rađeno na povećanju kapaciteta i to je završeno pre par meseci ali ju je planirala i pokrenula radove prethodna vlada a ne ovaj lezilebović. Takođe i ta konekcija sa UKR ostaje kao mogućnost, ne znam tačno odakle Ukrajina uvozi gas trenutno.

1 hour ago, Klotzen said:

Ne znam odakle ti uopšte da Slovakča nema odakle da uvozi gas. Ako obratiš pažnju on kuka na troškove a ne na to da neće imati gasa. Spojen je preko Poljske na LNG terminal u Klajpedi (završeno 2022. godine), zatim sa Češkom koja je spojena sa Nemcima. Imaju konekciju sa Mađarskom od pre 10 godina ali je rađeno na povećanju kapaciteta i to je završeno pre par meseci ali ju je planirala i pokrenula radove prethodna vlada a ne ovaj lezilebović. Takođe i ta konekcija sa UKR ostaje kao mogućnost, ne znam tačno odakle Ukrajina uvozi gas trenutno.

Onda kenja ko foka, i trebaju sto pre da ga sutnu. Mislim koliko to para Slovacka ce da izgubi zbog trazita i jeftinijeg gasa. Ne verujem da se radi cak ni o milijardi... Ukrajina nabavlja iz Poljske gas, verovatno u suprotnom smeru koriste postojeci gasovod ali racunati na to je nerealno jer ce to Rusi ako odluce da eskaliraju sukob da lako uniste.

Kinemtickim  hipersonicnim probojcima od volframa nikakav problem nemaju da detoniraju podzemna skladista gasa.

Ali verovatno racunaju da ce opet da izvoze gas preko Ukrajine pa ne diraju ukrajinsku gasnu infrastrukturu plus daju nasim zovcima zvaku da je eto Putin mnogo dobar mogao je da smrzne Ukrajince ali eto nije, dusa od coveka...

Edited by MeanMachine

Ukrajinci takođe mogu da unište ruske gasovode od kojih bi za nas pogotovo bilo bolno ako udare po južnom toku. Naime Ruska infrastruktura je mnogo zavisnija od gasa nego kod nas u Evropi jer im je sve dominantno na gas, pa ako Ukrajinci krenu da im uništavaju lokalne gasovode dosta gradova bi moglo ostati u haosu. Čisto sumnjam da će jedni drugima da diraju te stvari. E sad što se tiče južnog toka to bi moglo da bude gađano ako se rat nastavi u nedogled jer od toga Rusija zarađuje.

Što se tiče prihoda Slovačke izgubiće 200 miliona eura godišnje od tranzita i plaćaće 20-30% skuplji gas. Jedino ako i oni nisu dobili neke ekstremno nisko cene gasa kao Mađari pa da je razlika još veća. Dakle on kuka da mu Ukrajina dozvoli da plaća jeftinije a da Rusi ubijaju Ukrajince za te pare. Vrhunski bezobrazluk ali što neko reče ranije verovatno ga Putin drži u šaci kao Orbana i mora da pravi haos i unosi neslogu u EU.

Inače mislim da su oni već ugovorili Ruski gas preko Mađarske po sličnim cenama ali se Fico pravi lud i pravi haos namerno. Zato ga je Zelenski izkulirao.

Edited by Klotzen
  • Like 1

9 hours ago, Klotzen said:

Ruska infrastruktura je mnogo zavisnija od gasa nego kod nas u Evropi jer im je sve dominantno na gas, pa ako Ukrajinci krenu da im uništavaju lokalne gasovode dosta gradova bi moglo ostati u haosu. Čisto sumnjam da će jedni drugima da diraju te stvari. E sad što se tiče južnog toka to bi moglo da bude gađano ako se rat nastavi u nedogled jer od toga Rusija zarađuje.

Koliko sam video po izvestajima, ova poslednja dva masovna ruska napada su bas bila usmerena na gasnu infrastrukturu u Ukrajni, a Rusi kazu da su Ukrajinci napali dronovima gasnu stanicu na juznom toku koja sluzi da omoguci protok gasa kroz gasovod. Tako da mi se cini da su u ovom sukobu odavno skinute rukavice i da je ta energetska infrastruktura postala 'legitimna meta' koliko i skladista sa municijom.

9 hours ago, Klotzen said:

prihod Slovačke izgubiće 200 miliona eura godišnje od tranzita 

Fico kaze, a i neki relevantniji izvori, da je rec o 500M od tranzita, ali s obzirom da su Austrijanci presli na drugi izvor, sumnjam da je takva suma uopste u igri. Moguce da bi svakako izgubili tranzit.

• Like 1