Jump to content

EVROPSKA UNIJA


McCarthy

Recommended Posts

Da, tu vrstu opasne ekonomske izloženosti stalno pominjemo. 

 

Zaprepastio sam se kad sam pročitao izveštaj nemačke unije prehrambenih industrijalaca, u kome se navodi da bi u slučaju prekida privrednih odnosa sa Kinom četvrtina prehrambene industrije odmah doživela kolaps. 

 

Reč je mahom o voću i povrću koje se uzgaja u Kini, zatim zamrznutim proizvodima i sastojcima za majoneze, kečape, sosove i salate. Pa ako je nemačka prehrana tako izložena, što ne bih pretpostavio ni u snovima, ne smem ni da mislim kako je u ostatku industrije. 

 

Gledano iz tog ugla, ispada da je ogroman deo profita evropske industrije dolazio iz čiste računice o jeftinim ruskim energentima i jeftinoj kineskoj radnoj snazi, što je u svetlu poslednjih događaja samoubilačka kombinacija.

Edited by Nek grmi jako
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

53 minutes ago, Nek grmi jako said:

Gledano iz tog ugla, ispada da je ogroman deo profita evropske industrije dolazio iz čiste računice o jeftinim ruskim energentima i jeftinoj kineskoj radnoj snazi, što je u svetlu poslednjih događaja samoubilačka kombinacija.

 

Prije bih rekao da je samoubilacka kombinacija ovo sto se sada radi, odricanje od toga svega, sasvim suprotno osnovama kapitalizma i slobodnog trzista.

Od kako je Kina postala glavni proizvodjacki motor u svijetu svega i svacega u svijetu, sve je postalo povoljnije i lakse da se priusti. Zamislite samo koliko bi npr kostao iPhone da se proizvodi u Americi, a ovako i najsiromasniji imaju telefone, kompjutere.

Usponom Kine, svijet je postao bolje mjesto za zivot, koliko god se to nekome ne dopada, ali to je cinjenica koju ne moze niko da porekne. Mozda ce neko reci, kinesko nije kvalitetno, mozda je to i tacno, ali bolje da imam lose cipele, nego da hodam bos.

Ovo nastojanje da se zivi pod staklenim zvonom ce dovesti do ko zna cega. Cijeli svijet je potrosio 30-tak godina da se stvori jedna zajednicka ekonomija od koje su svi imali koristi i sada se to zeli razoriti. Pa kako se zamislja zivot sada bez Kine, a i bez Rusije, gdje vise nista nece biti jeftino, sve ce biti skupo i nepristupacno za one koji nisu bogati.

Srednja klasa se unistava, a znamo da je srednja klasa osnova drustva, sto jaca, to bolje.

Juce sam se sreo sa jednom zenom koja je dosla u posjetu iz Njemacku u kojoj zivi vec 35 godina i kaze mi da je sve toliko poskupilo da tako nesto nije nikada bilo. Ona ocekuje prve nemire na podrucju nekadasnje Istocne Njemacke gdje je i inace nizi standard.

Pitanje energetske zavisnosti Evrope od Rusije, nije prvo postavljano od strane Evropljanja, nego od Amerikanaca, koji su i obecali da ce da uniste Sjeverni Tok, koji u sustini nije ruska, nego je evropska infrastruktura i sta se desilo, da li je i dalje Evropa energetski zavisna, naravno da jeste, samo sto to sve placa vise, da ne spominjem koliko tecni gas utice i na okolinu, jer je potrebna energija da se prvo pretvori u tecno stanje, pa onda i u gasovito, koliko se potrosi goriva za transport brodovima itd.

Potpuno besmislen potez, a tako nesto ne bi niko uradio kao pojedinac, da se odrekne npr jeftinog sistema grijanja, pa da ga zamijeni skupim. Ovako dolazimo do toga kao sto je bilo kod nas nekada, drzavno bas me briga, nije moje.

Politicari su generalno korumpirana roba, bilo gdje i bez obzira koliko stete ucine, njima ce uvijek biti dobro, cijenu placa najvise srednja klasa.

Evropa ce uvijek biti energetski zavisna, jer nema dovoljno prirodnog gasa, pa sta, zemlje koje imaju energiju nemaju neke druge stvari koje dolaze iz Evrope. To je medjusobna zavisnost, boje reci partnerstvo, sto je jedini moguc oblik odnosa u svijetu koji moze da donese prosperitet i stabilnost za sve.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Dobro je poznato zašto sam naveo da je izloženost ekonomije i ta vrsta subordinarnosti u svetlu poslednjih događaja samoubilačka kombinacija, jer da nema Ukrajine i Tajvana, svet trenutno ne bi bio na ivici globalnog sukoba i ne bi se verovatno ni postavljalo pitanje koliko EU ekonomski zavisi od odnosa sa Kinom i Rusijom, već bi sve išlo svojim dotadašnjim tokom.

 

I zašto uopšte imamo osnove da to pretpostavimo? Pa zato što je Tramp u govoru u UN 2018. godine, koji smo već pominjali na US temi, rekao Nemcima da direktno podrivaju kolektivnu bezbednost zapada jer su izloženi ruskim energentima. A onda kadar na nemačku delegaciju, čiji se članovi smeju u lice Trampu...

 

A zašto su mu se smejali kao da je cirkuski klovn? Pa zato što nisu očekivali da će dilu s Putinom tako brzo doći kraj.

 

Taj klip postao je viralan prvo u Nemačkoj jer su Nemci pravili sprdnju s Trampom, a onda su ga početkom rata u Ukrajini repsi izvukli iz arhive kako bi ukazali na to da je njihov predsednik bio u pravu.

 

Kasnije, naravno, Nemcima nije bilo do smeha, ali ostaje pitanje da li su vladajuće strukture u Nemačkoj i ti iz delegacije u UN koji su se smejali Trampu bili toliko glupi da nisu predvideli šta može da im se desi, ili su bili arogantni i oholi u meri da su znali, ali ih nije zanimalo?

 

Što podseća na detalj iz Beogradske hronike kada reporter na Kalenić pijaci pita seljaka kakav mu je krompir, a on odgovara: ovaj što je dobar, on je odličan, a ovaj što je loš -  ništa ne valja...

 

Tako je i ekonomska izloženost u odnosu na Kinu i Rusiju dobra dok je stanje dobro, a kad stanje ne valja, onda imamo ovo što imamo sada - Makronovo uzmicanje od Tajvana i obećanje Siju da se, iako je Francuska članica NATO, neće mešati u krizu oko Tajvana i Južnokineskog mora. Što me podsetilo na još jedan detalj sa Trampom.

 

On je, naime, iste te 2018. godine dao intervju čini mi se za NBC, ali nisam siguran, sedevši napolju na nekom uzvišenju, u kome je rekao da evropski saveznici neće stati uz bok SAD u eventualnom konfliktu sa Kinom zbog njihovih ekonomskih odnosa koji favorizuju Kineze u meri u kojoj EU neće hteti da se suprotstavi kineskim ambicijama ni u Južnokineskom moru, niti na bilo kom drugom mestu.

 

Pa iako su tada iz Evrope odgovarali da je Tramp samo ljut jer nema podršku EU u unutrašnjoj političkoj borbi sa demsima i da priča besmislice, jasno je kao dan da je bio u pravu kada vidimo neometanu kinesku inicijativu i u Africi, i na Bliskom istoku, i u Latinskoj Americi i, na kraju krajeva, ono što nam se dešava pred našim očima u Srbiji.

 

 

  

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

Ja sam prvi put shvatila kolika je nasa zavisnost od Kine kada je poceo covid i u pocetku je bio zastalo sve sta je stizalo iz Kine a to je znacilo otprilike sve, drugarica apotekarica mi je bila rekla - ako imas lekove koji su ti vazni odmah stvaraj zalihu dok ih jos ima jer svi lekovi u Fra stizu iz Kine , zaprepastih se, nikad ranije nisam razmisljala o tome, posle je pocelo sve da kasni - na poslu narucimo nove kompjutere cekamo isporuku skoro godinu dana ...

Relativno brzo se to vratilo na normalu ali pokazala se zavisnost kao vrlo neprijatna realnost.

S druge strane ne mogu svi sve ni da prave u sopstvenom dvoristu i to stoji naravno. Sve u svemu what will be will be ...

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I Francuzi, i Amerikanci, i Nemci i mnogi drugi bili bi srećniji da se proizvodi njihovih država prave u njihovom dvorištu jer bi to značilo i manje nezaposlenih, a ne da se svakolika industrija izmešta u Kinu samo da bi ekstremna manjina sebi obezbedila veći profit, da bi bogati bili još bogatiji i da bi se socijalne razlike još više uvećale čak i po cenu gubitka srednje klase.

 

A što se tiče Makrona i njegove odluke da se distancira od Tajvana, pa samim tim i od uloge u NATO po kojoj ima obavezu da brani suverenitet svojih saveznka, postaje apsurdna neka vrsta omalovažavanja Francuske u smislu da je ona nebitna u odnosu na svetske tokove, pa da i nije neka šteta ako Francuzi puste Tajvan niz vodu...

 

To, svakako, nije istina jer je reč o jedinoj nuklearnoj sili unutar EU i jedinoj stalnoj članici Saveta bezbednosti iz redova Unije. I zato ono što sada radi Makron zaista ima specifičnu težinu, i to sa nesagledivim posledicama koje nas guraju u neistražene političke vode.

 

Jer, do sada se nismo susretali sa idejom po kojoj nuklearna sila, članica NATO i stalna članica Saveta bezbednosti najdirektnije najavljuje moguću suspenziju vlastite uloge u sukobu Severnoatlantskog saveza i Kine u Južnokinesmok moru. Pa kada tako može Francuska, niko na svetu više nije siguran da o tome neće porazmisliti i Italija, a možda i Nemačka čija je privreda takođe poražavajuće izložena uticaju Kine. A ako do toga dođe, ode sve dođavola.

 

Si je tako poveo sa 1:0 pre nego što je i počeo pravi sukob oko Tajvana... Pošto već vodi sa ogromnom razlikom u odnosu na ostatak sveta kada je reč o ratu u Ukrajini. jer dok svi slabe, on - jača.

 

  

Edited by Nek grmi jako
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

U stvari je ocekivano da na kraju u sukobu sa autoritarcima, degenericima i neprijateljima evropske civilizacije i onoga sto ona simbolizuje, USA ostanu samo sa UK, i ostalima iz 5 eyes, Japanom i par drugih iz tog dela sveta, a da Jevropa nikom ponikne i u štrokav patos pogleda, kao uvek. Znaju to i u USA, zato su ovi i  tretirani kako su tretirani, npr u veoma znacajnim i  tajanstvenim porukama koje su razotkrili srbski heroji Asanz i Snouden.

  • Like 3
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

Nema od tog posla nista, Francuska ucestvuje i ucestvovace u NATO operacijama kao i sve clanice po potrebama i odluci alijanse. Ima pored Britanaca najveci kontigent vojni koji pomaze (u) Ukrajini, na primer, pored jos nekoliko clanica. Puste zelje dnevnog raspada NATO, EU i slicno. Nema mrdanja iz saveza.  Za tako nesto mora kompletna budala u trenutnoj situaciji da dodje na vlast u zemljama clanicama, sto, za sada, nije slucaj ni kod Erdogana ili Orbana. (povremeno lajanje je jedno, okretanje ledja savezu nesto sasvim drugo a o posledicama koje bi snosili da ne pocinjemo)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Francuska i NATO to je duga prica ...

5 hours ago, Nek grmi jako said:

I Francuzi, i Amerikanci, i Nemci i mnogi drugi bili bi srećniji da se proizvodi njihovih država prave u njihovom dvorištu jer bi to značilo i manje nezaposlenih, a ne da se svakolika industrija izmešta u Kinu samo da bi ekstremna manjina sebi obezbedila veći profit, da bi bogati bili još bogatiji i da bi se socijalne razlike još više uvećale čak i po cenu gubitka srednje klase.

 

A što se tiče Makrona i njegove odluke da se distancira od Tajvana, pa samim tim i od uloge u NATO po kojoj ima obavezu da brani suverenitet svojih saveznka, postaje apsurdna neka vrsta omalovažavanja Francuske u smislu da je ona nebitna u odnosu na svetske tokove, pa da i nije neka šteta ako Francuzi puste Tajvan niz vodu...

 

To, svakako, nije istina jer je reč o jedinoj nuklearnoj sili unutar EU i jedinoj stalnoj članici Saveta bezbednosti iz redova Unije. I zato ono što sada radi Makron zaista ima specifičnu težinu, i to sa nesagledivim posledicama koje nas guraju u neistražene političke vode.

 

Jer, do sada se nismo susretali sa idejom po kojoj nuklearna sila, članica NATO i stalna članica Saveta bezbednosti najdirektnije najavljuje moguću suspenziju vlastite uloge u sukobu Severnoatlantskog saveza i Kine u Južnokinesmok moru. Pa kada tako može Francuska, niko na svetu više nije siguran da o tome neće porazmisliti i Italija, a možda i Nemačka čija je privreda takođe poražavajuće izložena uticaju Kine. A ako do toga dođe, ode sve dođavola.

 

Si je tako poveo sa 1:0 pre nego što je i počeo pravi sukob oko Tajvana... Pošto već vodi sa ogromnom razlikom u odnosu na ostatak sveta kada je reč o ratu u Ukrajini. jer dok svi slabe, on - jača.

 

  

Mnogo volim tvoje postove i slazem se sa takoreci svim, ali ovde mi jedna stvar nije jasna :

Nije Tajvan deo Amerike pa da mora da se brani suverenitet saveznika? Ili ne razumem sta hoces da kazes?

  • Like 3
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, ciao said:

Francuska i NATO to je duga prica ...

Mnogo volim tvoje postove i slazem se sa takoreci svim, ali ovde mi jedna stvar nije jasna :

Nije Tajvan deo Amerike pa da mora da se brani suverenitet saveznika? Ili ne razumem sta hoces da kazes?

Nit` je deo Amerike, a nije ni u NATO - po kom pravno valjanom osnovu da ga brane?

Link to comment
Share on other sites

SAD brane Tajvan kao saveznika.

 

Više o tome na sajtu Stejt Departmenta:

 

https://www.state.gov/u-s-relations-with-taiwan/

 

I na sajtu Kongresa o istoriji odnosa - Taiwan Relations Act:

 

https://www.congress.gov/bill/96th-congress/house-bill/2479

 

Takođe:

 

https://uscode.house.gov/view.xhtml?path=/prelim@title22/chapter48&edition=prelim

 

... Consistent with the Taiwan Relations Act (22 U.S.C. 3301 et. seq.), it shall be the policy of the United States to maintain the capacity of the United States to resist a fait accompli that would jeopardize the security of the people on Taiwan.

 

edit

 

SAD su se obavezale dokumentima i javnim diskursom da će braniti suverenitet Tajvana i bezbednost njegovih građana. Budući da niko taj suverenitet i tu bezbednost ne ugrožava osim Kine, logično je da bi Vašington morao da se suprotstavi Pekingu u Južnokineskom moru ako dođe do kineske akcije..

 

I sad nema nazad, jer bi u protivnom SAD vlastiti renome dezavuisale gore nego u Avganistanu, a takođe uputile nemilu poruku i ostalim saveznicima ranga Tajvana.

 

Takođe, zašto bi Kina želela da se raspadne ovakav NATO, u kome samo SAD i Japan sa vojnim budžetima pokazuju nameru da se suprotstave Pekingu i u kome, ako je Simon Herš u pravu, jedna NATO članica izvodi diverziju na infrastrukturnom projektu druge NATO članice? Šta im smeta NATO u kome članice špijuniraju jedna drugu i u kojoj jedna članica, i to nuklearna sila i stalni činioc Saveza bezbednsti, nedvosmisleno poručuje da se neće mešati u konflikt oko Tajvana?

 

Pa Kinezi upravo i žele takav NATO...

 

Isto važi i za Evropsku uniju, sa kojom SAD ima trgovinski deficit od preko 200 milijardi dolara već dve godine zaredom i čije članice javno sprovode dedolarizaciju sklapajući ugovore sa Kinezima u juanima.

 

Kolega Puzigaća je ubo u centar u poslednjem postu sa idejom u kojoj SAD, Japan, VB i još poneko jedini brane nekadašnji svetski poredak i ulogu zapada u njemu...

 

Jer sa ovakvim NATO i EU, Peking pogađa houmran kad god zamahne palicom i, što bi rekao Z. Čolić, oni tu ne bi ništa dirali.  

 

 

 

 

Edited by Nek grmi jako
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

39 minutes ago, Nek grmi jako said:

SAD su se obavezale dokumentima i javnim diskursom da će braniti suverenitet Tajvana i bezbednost njegovih građana. Budući da niko taj suverenitet i tu bezbednost ne ugrožava osim Kine, logično je da bi Vašington morao da se suprotstavi Pekingu u Južnokineskom moru ako dođe do kineske akcije..

Da li je USA priznala Tajvan ? EU , Francuska ?

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Nisu, naravno.

 

SAD su redefinisale kurs 1979. godine, kada su priznale PRC (nisam mogao da odolim i da ne napišem tu skraćenicu a propo onoga made in prc), ali su se istovremeno obavezale da će uputiti vojnu pomoć Tajvanu u slučaju da ih KIna napadne. Zbog toga je, uostalom, i sva ova napetost.

 

O tome smo nedavno naširoko pisali na temama o Kisindžeru i tadašnjem uspehu američke diplomatije da odvoje SSSR i Kinu (uz poneku pojedenu žabu), što sada nije slučaj.

 

I Vašington uopšte ne uzmiče što se tiče potpore Tajvanu. Naprotiv, čak i povećavaju vojnu angažovanost, kao i diplomatsku inicijativu prilikom poseta funkcionera Tajvanu. 

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

Uopste ne razumem ove iz EU.

Trebali bi dati Ukrajinu Rusima u razmenu za jeftine energente,

Tajvan Kini u razmenu za staklene djindjuve i mirna Backa.

I naravno oterati diktatorske okupatore USA i NATO.

Multipolarni svet, a ne NWO, bre !

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

@Constantin

 

Pa nije baš da Amerikanci huškaju, jer ako postoje dvostrani dogovori da se Tajvan ne čačka i ako je to bio jedan topic pomenutog dila iz 1979. godine, onda SAD stavljaju na kocku vlastitu reputaciju u slučaju da se ti dogovri prekrše.

 

I tu je Makron verovatno u pravu kad pominje status kvo kao prihvatljivu opciju...

 

Na stranu to što sam, čitajući mahom zapadne politikologe i stručnjake za kinesku politiku, stekao utisak da Kina neće ni napasti Tajvan. Iz tih radova zaključio sam da u međunarodnim odnosima Kina ne jede pirinač od ovogodišnje letine, već ga sprema za duže staze, pa bi mogla konačno rešenje da potraži u nekakvoj korelaciji sa slučajem u Hong Kongu.

 

Ako je to istina, onda tenziju oko Tajvana koristi samo da bi razvukla resurse SAD od Ukrajine do Južnokineskog mora i naterala ih da budu konstantno na petama i zbog Bliskog istoka, gde su Kinezi sproveli u turn posredujući dogovoru Irana i S. Arabije, i zbog Afrike kojoj preti dužničko robovanje Kinezima, a i zbog Latinske Amerike koja jasno namiguje bratu Siju.

 

Na kraju krajeva, šta će Kini vojna baza u Džibutiju? Zbog Tajvana?!

 

Ne, ne. 

 

  

Edited by Nek grmi jako
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Dragan said:

Uopste ne razumem ove iz EU.

Trebali bi dati Ukrajinu Rusima u razmenu za jeftine energente,

Tajvan Kini u razmenu za staklene djindjuve i mirna Backa.

I naravno oterati diktatorske okupatore USA i NATO.

Multipolarni svet, a ne NWO, bre !

A ko pita mastiljare iz EU bilo šta. Mogu oni da odlučuju o strateškim stvarima..o tablicama na Kosovu, o farmi skakavaca u Andori i o berbi maslina u Crnoj Gori.....

2 minutes ago, Nek grmi jako said:

@Constantin

 

 

 

Na kraju krajeva, šta će Kini vojna baa u Džibutiju? Zbog Tajvana?!

  

 

Priznajem, baš toliko ne idem u detalje i nisam znao da Čajnezi imaju Bondstil u Džibutiju...:reading:

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

33 minutes ago, Dragan said:

Uopste ne razumem ove iz EU.

Trebali bi dati Ukrajinu Rusima u razmenu za jeftine energente,

Tajvan Kini u razmenu za staklene djindjuve i mirna Backa.

I naravno oterati diktatorske okupatore USA i NATO.

Multipolarni svet, a ne NWO, bre !

Das dzukeli mali prst, ona hoce celu ruku. I to do ramena. 

  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

@Constantin

 

Znaš kako, u životima svih nas postoji samo jedna dominantna sila, a to su SAD i zapad. Za drugu ne znamo.

 

Čak i mi koji dobro pamtimo Varšavski pakt sećamo ga se kao donjeg u odnosu na NATO... U skoro svemu. Zato je prirodna reakcija da kada pročitamo ili čujemo da Kina ugrožava taj status, pomislimo - ma ne, sve će to na kraju da se ispegla i opasnost od Kine će nestati kao u bajci...

 

Ali neće.

 

I ne možemo lako da poverujemo u delove nove stvarnosti do te mere da, kada Gardijan objavi studiju po kojoj Kina predvodi inovativne tehnologije, a ne SAD, na društvenim mrežama ljudi napadnu taj isti Gardijan porukama da su Sijevi agenti?!?

 

A u stvari, SAD su u nezavidnom položaju jer treba da se suprotstave i Rusiji i Kini, dok većina zapadnog sveta taktizira, pravi dilove koje Dragan malopre pominje i neće da se mnogo zamera Pekingu.

 

Poseta Makrona bratu Siju samo je krešendo... Pojačavanje tog iritirajućeg tona.

 

 

Edited by Nek grmi jako
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Nek grmi jako said:

@Constantin

 

Znaš kako, u životima svih nas postoji samo jedna dominantna sila, a to su SAD i zapad.

 

Čak i mi koji dobro pamtimo Varšavski pakt sećamo ga se kao donjeg u odnosu na NATO... U skoro svemu. Zato je prirodna reakcija da kada pročitamo ili čujemo da Kina ugrožava taj status, pomislimo - ma ne, sve će to na kraju da se ispegla i opasnost od Kine će nestati kao u bajci...

 

Ali neće.

 

I ne možemo lako da poverujemo u delove nove stvarnosti do te mere da, kada Gardijan objavi studiju po kojoj Kina predvodi inovativne tehnologije, a ne SAD, na društvenim mrežama ljudi napadnu taj isti Gardijan porukama da su Sijevi agenti?!?

 

A u stvari, SAD su u nezavidnom položaju jer treba da se suprotstave i Rusiji i Kini, dok većina zapadnog sveta taktizira, pravi dilove koje Dragan malopre pominje i neće da se mnogo zamera Pekingu.

 

Poseta Makrona bratu Siju samo je krešendo... Pojačavanje tog iritirajućeg tona.

 

 

 

Generalno, malo mi se "fućka" za Kineze, a pogotovu za Ruse pa i Ukrajince, pa i celu tu "Istočnu Evropu". Mi, Srbi smo, kad bi se vratili na fabrička podešavanja iznad tih Europljana, bliži Amerikancima. Samo tu ima sitnica, koje malko smetaju, ali to nije nešto s čim mi ne možemo da živimo. Mene brine samo što su Ameri na dobrom putu da ih pojede plitika identiteta, a za ove tulave Evropljane baš me briga. Iz mog ugla, jedina mi je želja da, ako možemo da se dočepamo EU, koliko da nam ne smetaju i vazda postavljaju nogu.

  • Like 2
  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

57 minutes ago, Nek grmi jako said:

ali su se istovremeno obavezale da će uputiti vojnu pomoć Tajvanu u slučaju da ih KIna napadne.

Znači Amerika se obavezala , ne NATO , ne EU , ne Francuska.

17 minutes ago, Nek grmi jako said:

zbog Bliskog istoka, gde su Kinezi sproveli u turn posredujući dogovoru Irana i S. Arabije, i zbog Afrke kojoj preti dužničko robovanje Kinezima, a i zbog Latinske Amerike koja jasno namiguje bratu Siju.

Zašto navedene države ne žele više Ameriku i zašto im je Kina prihvatljivija ?

Link to comment
Share on other sites

Just now, Nek grmi jako said:

@Constantin

 

Okej, o tom problemu u SAD pišemo na toj temi, jer istina je da se pored Kine, Rusije, Irana i još po nekog, Amerika suočava i sa unutrašnjim problemima.

 

Slabo pratim USA temu jer su je uzrurpirali forumaši koji za sebe smatraju da su nedelju dana pre Kolumba stigli tamo. Tako mi je svojevremeno i temu o Rusiji ogadio Kinik. Sad su ga zamenili drugi, a nešto o drugim državama ex SSSR i nema tema, pa mi koji ne znamo skoro ništa dalje od Wikipedije i nemamo nešto želju da čitamo upise aktivista.

Just now, Nek grmi jako said:

 

Tamošnja podeljenost zjapi kao Grand Canyon, što im svakako ne pomaže, nego odmaže.

 

Čini mi se kao da "Gradjanski rat" još nije završen...👀

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Nek grmi jako said:

o tom problemu u SAD pišemo na toj temi, jer istina je da se pored Kine, Rusije, Irana i još po nekog, Amerika suočava i sa unutrašnjim problemima.

 

Tamošnja podeljenost zjapi kao Grand Canyon, što im svakako ne pomaže, nego odmaže.

 

Jeste slično ali i nije ni slično.

 

Zanimljivo je da su u samo jednoj od svih pomenutih zemalja problemi javni i o njima se piše, jer samo jedna gaji demokratiju čiji je osnov da svako ima pravo da svoje mišljenje iznese javno. Američki problemi jesu problemi 2 grupe budala koje imaju suprotno mišljenje po većini stvari osim jedne, a to je - Amerika kao država.  Ko god da je na vlasti, levi i desni će se prepičkavati, svašta će smeštati jedni drugima ali će se ustavni poredak poštovati.

 

Problem onih drugih, gorenavedenih zemalja je postojanje u biti državnog terora gde se svako postojanje drugačijeg mišljenja surovo guši, pa najčešće i onim konačnim metodama.

 

 

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, sasa965 said:

Znači Amerika se obavezala , ne NATO , ne EU , ne Francuska.

Zašto navedene države ne žele više Ameriku i zašto im je Kina prihvatljivija ?

 

Što se obaveza tiče, Makron verovatno cilja na nešto slično kada izjavi da je EU saveznik SAD, a ne njihov vazal.

 

A kada je reč o tome ko je kome prihvatljiviji i zašto, to je već klizav teren na kome, po mojoj skromnoj proceni, nikada nećemo stići do konsenzusa. 

 

@fancy

 

Slažem se.

 

Simon Herš ne bi kod Putina sastavio ni četiri dana. O tome sam već pisao u obrazloženju zašto je nekadašnji zapad imao prevlast, uzimajući u obzir kao bitnu kategoriju i slobodu izražavanja.

 

Na žalost, to se i na zapadu menja. čak i korenito ako se uzmu u obzir neki novi standardi koji se nameću. Eklatantan primer jeste tekst koji sam pročitao u Njujork Postu o preporukama da se ne koriste pojedini termini u zvaničnim dokumentima pojedinih univerziteta, među kojima je, vereovali ili ne, i - uskršnji zec.

 

Mislim, to je parodija i skeč u odnosu na nekadašnju slobodu govora i snagu misli koju su ljudi imali u SAD u najboljim godinama tog društva...

 

Govor mržnje i manipulacija tim pojmom je posebna stavka, pa kad bih, primera radi, u Americi rekao da ne želim da trans osoba odrađuje lap dance nad mojim desetogodišnjim detetom, kao što je to bio slučaj u Dalasu, neki bi skočili na mene sa optužbama da mrzim trans osobe ne dozvoljavajući mi, u stvari, da iskažem da ne bih voleo da niko, ni trans ni strejt, radi to sa mojim detetom.

 

Tako da su, kad se sve to uzme u obzir, mnoge granice blurovane ili su pređene na način na koji političke establišmente više ne obavezuju ni reči ni dela. A svetu zbog toga ne može da bude bolje.  

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...