MeanMachine Posted Monday at 08:16 PM Posted Monday at 08:16 PM Just now, Angelia said: Ali su ostali postojali. Imas gomilu prijavljenih akcija, i gomilu koje nikad nijedna strana nije priznala. videli smo u ovom ratu koliko je Mossad duboko u iranskim redovima. Netanjahu 1990tih nije imao dovoljno resursa da to sam uradi, zaustavi u startu nuklearni program. U iraku jeste. To je sada SBBKBB, ustvari mi mozemo samo da nagadjamo. Mossad je ukrao 2018te gomilu dokumentacije, tako da ja verujem njihovim informacija nego nasem nagadjanju. Ne znam sta je toliko tesko razumeti. Imas iranski program do invazije na Irak koji je manje vise eksperimentalni i teorijski, nemas neka bitna postrojenja npr tada. Sta je tada Mosad radio ja ne znam ali znamo da Iran tad nije imao ni priblizno veliki program ko danas. Iran je 1990tih pre svega se bavio naukom atomske bombe npr verujem da je Jugoslavija verovatno bila prilicno napredna sto se tice teorije i eksperimenata, ali je totalno druga prica da napravis bombu. Nuklearni reaktori, hemijska postrojenja, rudnici i postrojenja za obogacivanje debelo kostaju i pored tehnologije koja je danas daleko ispred one koju je Amerika/SSSR imao od 1940-1970 kada je manje vise sve bitno razvijeno sto se tice nuklearnog oruzija. Jednostavno za mule nuklearni program je bio luksuz i odlucili su da uloze u isti tek kad su im se kauboji pojavili u komsiluku sa ozbiljnim merkanjem da i njih sruse ko Sadama. I tek 2000tih krece ozbiljna prica sto se tice nuklearnog programa Irana. Stim sto je ista postala stvarno ozbiljna tek u 2010tim npr Buser reaktor je proradio tek 2011 a gradnja pocela jos u vreme saha. Mule su mogle da ga zavrse sa Rusima jos 1990tih ali je to bilo skupo. Inace taj reaktor i nije trenutno bitan za nuklearni program tj za uranijumsku bombu, ali ako bi Iran napravio uranijumsku bombu Buser bi mogao biti vrlo bitan za plutonijumsku bombu. Za sad nema nikakvih indikacija da Iran gradi postrojenja koja bi mu omogucila da iz potrosenog goriva izdvaja plutonijum.
Angelia Posted Tuesday at 01:18 PM Posted Tuesday at 01:18 PM 16 hours ago, MeanMachine said: Ne znam sta je toliko tesko razumeti. Nista nije tesko za razumeti, ne kazem da mozda nisi u pravu, da je Irak ubrzao njihov rad. Samo kazem da ne mogu da udjem u um mula da vidim sta je bilo tacno ili netacno 90tih. Niti koje informacije je Mossad imao u to vreme. Samo znam da Mossad ima bolji track record. I da Iran, pod ovim rezimom, nikako ne sme da ima nuklearne sposobnosti. Sami su priznali da su obogacivali uranijum do nivoa za pravljenja oruzja. Da li im je za to trebalo 3 meseca ili 3 godine, je potpuno nebitno.
berti Posted Wednesday at 06:19 AM Posted Wednesday at 06:19 AM https://www.index.hr/mobile/vijesti/clanak/izrael-zeli-premjestiti-cijelo-stanovnistvo-gaze-njih-21-milijuna-u-novi-grad/2688236.aspx I gle čuda...
033zero330 Posted Thursday at 11:22 PM Posted Thursday at 11:22 PM Čini se da je poslednjih nedelju dana, nebo nad iranom prilično čisto. Proleti tek po koji avion...
Angelia Posted Friday at 10:58 PM Posted Friday at 10:58 PM On 7/9/2025 at 2:19 AM, berti said: https://www.index.hr/mobile/vijesti/clanak/izrael-zeli-premjestiti-cijelo-stanovnistvo-gaze-njih-21-milijuna-u-novi-grad/2688236.aspx I gle čuda... Mozda u ovom textu ja nesto pogresno razumem. Ako mozes pojasni da li pogresno kontam text: Katz (koji inace I nije bas najbitniji faktor) kaze izgradice "humanitarni grad" na podrucju Rafe, gde civili mogu biti smesteni, nakon provere da nisu Hamas. So far so good, zvuci dobro. Zastitice civile. Onda kaze da je Trampov plan dobar, I da ljudima u Gazi treba ponuditi opciju da ako hoce da odu iz pojasa, to mogu. Ne prisilno. Ok opcija, ko hoce. Onda neko kaze da je to "etnicko ciscenje", iako Katz nije rekao da ce bilo ko prisilno biti izbacen iz Gaze. Jesam nesto propustila? Jer izgleda da si ti protiv. 1
Darko Posted Friday at 11:26 PM Posted Friday at 11:26 PM 23 minutes ago, Angelia said: Mozda u ovom textu ja nesto pogresno razumem. Ako mozes pojasni da li pogresno kontam text: Katz (koji inace I nije bas najbitniji faktor) kaze izgradice "humanitarni grad" na podrucju Rafe, gde civili mogu biti smesteni, nakon provere da nisu Hamas. So far so good, zvuci dobro. Zastitice civile. Onda kaze da je Trampov plan dobar, I da ljudima u Gazi treba ponuditi opciju da ako hoce da odu iz pojasa, to mogu. Ne prisilno. Ok opcija, ko hoce. Onda neko kaze da je to "etnicko ciscenje", iako Katz nije rekao da ce bilo ko prisilno biti izbacen iz Gaze. Imam da ti zavrnem vodu i struju, da ti blokiram hranu i ostalu robu, uništim kuću i da te prebacim u šator. Ako hoćeš da odeš, pustiću te. Nikakve prisile tu nema. 2
Angelia Posted Friday at 11:45 PM Posted Friday at 11:45 PM 12 minutes ago, Darko said: Imam da ti zavrnem vodu i struju, da ti blokiram hranu i ostalu robu, uništim kuću i da te prebacim u šator. Ako hoćeš da odeš, pustiću te. Nikakve prisile tu nema. Za 20 godina I bilione, nisu napravili struju I vodu, I hranu? Gde su otisli bilioni pomoci? Pre 7og oktobra oko 9% vode za Gazu je dolazilo iz Izraela. Nebitno. Oko 50% struje, zasto su napali ruku koja ih hrani? 1
Darko Posted Friday at 11:54 PM Posted Friday at 11:54 PM 6 minutes ago, Angelia said: Za 20 godina I bilione, nisu napravili struju I vodu, I hranu? Gde su otisli bilioni pomoci? Pre 7og oktobra oko 9% vode za Gazu je dolazilo iz Izraela. Nebitno. Oko 50% struje, zasto su napali ruku koja ih hrani? Irelevantno za situaciju sada, klasičan pokušaj menjanja teme. Znaš ti dobro o čemu ja govorim, onaj tvoj komentar da "nikakve prisile tu nema" je smehotresan, da ne kažem gadan i bezobrazan. 1
Angelia Posted yesterday at 12:08 AM Posted yesterday at 12:08 AM (edited) 20 minutes ago, Darko said: Irelevantno za situaciju sada, klasičan pokušaj menjanja teme. Znaš ti dobro o čemu ja govorim, onaj tvoj komentar da "nikakve prisile tu nema" je smehotresan, da ne kažem gadan i bezobrazan. Nisi odgovorio na moje pitanje, zasto ako je samo 9% vode snadbevano iz Izraela, zasto je voda problem? Drugo, ako je 50% struje snadbevano iz Izraela, zasto sa bilionima pomoci nisu izgradili svoje elektrane, gde su pare otisle? I zasto su napali nekog ko ih kriticki snadbeva? Nema logike zar ne? Edit: ako ti mene napadnes, zasto sam ja obavezna da te snadbevam, da nastavis da me napadas? Bukvalno nema logike. Jesu snage alianse bile obavezne da snadbevaju naciste da ih napadaju? Edit 2: Zasto Egipat ne snadbeva Gazu umesto Izrael? Zasto imaju daleko veci zid, I zasto samo krivis Izrael, a Egipat se nikad ne pominje? Edited yesterday at 12:16 AM by Angelia 1
Darko Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago (edited) 35 minutes ago, Angelia said: Nisi odgovorio na moje pitanje, zasto ako je samo 9% vode snadbevano iz Izraela, zasto je voda problem? Drugo, ako je 50% struje snadbevano iz Izraela, zasto sa bilionima pomoci nisu izgradili svoje elektrane, gde su pare otisle? I zasto su napali nekog ko ih kriticki snadbeva? Nema logike zar ne? Edit: ako ti mene napadnes, zasto sam ja obavezna da te snadbevam, da nastavis da me napadas? Bukvalno nema logike. Jesu snage alianse bile obavezne da snadbevaju naciste da ih napadaju? Edit 2: Zasto Egipat ne snadbeva Gazu umesto Izrael? Zasto imaju daleko veci zid, I zasto samo krivis Izrael, a Egipat se nikad ne pominje? Zato što su Hamas gamad, svako normalan zna odgovor. Imam osećaj da ti je svrha pitanja da skreneš sa teme. Takođe, nisam mislio o snadbevanju - nego o blokiranju, trebao sam bolju reč da koristim umesto "zavrnuli". Blokiranju hrane, blokiranju lekova, uništavanje čitavog grada i infrastrukture. U stvari, tim i taoce stavljaju u gori položaj, kada nema hrane i lekova veće su sanse da i oni više pate kod onih psihopata. Cilj ove vlade Izraela je jasan a i u javnosti je, nije da nisu javno rekli koja im je namera. A ti tvrdiš da nema prisile ... važi Edited 23 hours ago by Darko
Dragan Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Nasilni pozdravi od „brdske omladine“ Neredi izraelskih doseljenika postaju sve ozbiljniji. Nedavno je čak napadnuta i vojna baza. Više ih nema, to je odmah očigledno. Njihove kolibe su prazne i puste. Njihov rezervoar za vodu je prevrnut, kao i njihov tor za ovce. Palestinski farmeri su nekada živeli ovde, u ovom kamenitom pustinjskom pejzažu na ivici Zapadne obale. Pre samo dva dana, kaže Elie Avidor, posetio je ovu porodicu. Osećali su se ugroženo od strane izraelskih doseljenika i spakovali su kofere. Kada su otišli, Izraelci su očigledno ovde slavili: Davidove zvezde su bile naslikane plavom bojom u spreju na rezervoaru za vodu i uništenoj kolibi. „Narod Izraela živi“, piše na hebrejskom na otkinutoj drvenoj ploči. Grafiti izgledaju kao oznaka pobednika. Ali ovde uopšte nije bilo borbe. Avidor je 75-godišnji penzioner koji je uključen u mirovni pokret u Izraelu. Njegova organizacija nudi Palestincima „zaštitničko prisustvo“. Veruju da kada su pastiri u pratnji Izraelaca, mogu se bolje braniti od napada i nepravdi izraelskih doseljenika, vojske ili policije. Ovi napadi su se povećali poslednjih godina. Spoiler Izraelski doseljenici napali vojnu zgradu Prema podacima UN, broj napada izraelskih doseljenika na Palestince, koji su rezultirali povredama ili smrću, ili oštećenjem njihove imovine, skoro se utrostručio od 2021. godine; prošle godine je zabeleženo više od 1.400 slučajeva. Prema ovom broju, u prvoj polovini ove godine već je bilo 740 napada na više od 200 palestinskih lokacija. Često su desničarski ekstremisti ti koji uznemiravaju pastire. Ove ekstremističke grupe se u Izraelu nazivaju „Hilsajd omladina“. Prošle nedelje, održana je retka izraelska javna diskusija o ovim mladim doseljenicima nakon što su napali zgradu izraelske vojske. Izveštaji su takođe tvrdili da su napadnuti vojnici. Premijer Benjamin Netanjahu osudio je „anarhističko nasilje“ u saopštenju – u kojem je takođe naglasio da doseljenici generalno daju „primerni doprinos razvoju zemlje“. Prema humanitarnim organizacijama, paljevine i nasilje su stalna pojava na Zapadnoj obali - ali je pažnja izraelske javnosti daleko manja kada su ovi napadi usmereni na Palestince. „Zona C“ čini oko 60 procenata Zapadne obale. Dan ranije, dva mlada doseljenika su se pojavila i u al-Farisiji, malom naselju samo nekoliko kilometara od uništene farme. Dečak iz sela ih je snimao mobilnim telefonom. Slike ih prikazuju kako šetaju okolo, šutiraju nekoliko stolica i usmeravaju kamere u lica žena i dece. Jedan od njih ima pušku prebačenu preko ramena i osmeh na licu. Doseljenici su ovde izgradili osmatračnicu, kaže Eli Avidor, aktivista iz Izraela. Strategija omladine sa vrha brda je provokacija i nemir: njihov cilj je da život učine nepodnošljivim za Palestince. Zapravo je pre 30 godina postojao sporazum o tome ko ima pravo da ostane ovde. Kao deo mirovnog procesa u Oslu, Izraelci i Palestinci su se složili da podele Zapadnu obalu na zone: neke pod palestinskom upravom, koje prvenstveno uključuju gradove, i druge koje bi postepeno bile prebačene pod palestinsku jurisdikciju i ostale pod izraelskom kontrolom do tada. Ova „zona C“ čini oko 60 procenata Zapadne obale; prema izraelskim podacima, ovde živi više od 350.000 Palestinaca – i najmanje 490.000 izraelskih doseljenika. Zemlja nikada nije predata palestinskim vlastima; umesto toga, tokom godina pojavio se pokret koji Izrael naziva „Borba za zonu C“. Ovo se odnosi na pokušaj stvaranja situacije kroz pretežno jevrejsko stanovništvo kako bi se zemlja na kraju anektirala. Dakle, kada Omladina sa brda maltretira pastire i njihove porodice, mnogi ljudi sa nacionalno-religijskim sklonostima to vide kao legitiman doprinos ovom višem cilju. Prema nedavnoj studiji organizacija za ljudska prava „Mir sada“ i „Kerem Navot“, sami doseljenici postaju pastiri. Tvrdi se da bi izraelski pastiri mogli da kontrolišu čitava područja, puštajući svoje ovce na ispašu. Stoga dobijaju finansijsku podršku direktno od vlade, Ministarstva poljoprivrede. 1
Recommended Posts