MeanMachine Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago Just now, Angelia said: Ali su ostali postojali. Imas gomilu prijavljenih akcija, i gomilu koje nikad nijedna strana nije priznala. videli smo u ovom ratu koliko je Mossad duboko u iranskim redovima. Netanjahu 1990tih nije imao dovoljno resursa da to sam uradi, zaustavi u startu nuklearni program. U iraku jeste. To je sada SBBKBB, ustvari mi mozemo samo da nagadjamo. Mossad je ukrao 2018te gomilu dokumentacije, tako da ja verujem njihovim informacija nego nasem nagadjanju. Ne znam sta je toliko tesko razumeti. Imas iranski program do invazije na Irak koji je manje vise eksperimentalni i teorijski, nemas neka bitna postrojenja npr tada. Sta je tada Mosad radio ja ne znam ali znamo da Iran tad nije imao ni priblizno veliki program ko danas. Iran je 1990tih pre svega se bavio naukom atomske bombe npr verujem da je Jugoslavija verovatno bila prilicno napredna sto se tice teorije i eksperimenata, ali je totalno druga prica da napravis bombu. Nuklearni reaktori, hemijska postrojenja, rudnici i postrojenja za obogacivanje debelo kostaju i pored tehnologije koja je danas daleko ispred one koju je Amerika/SSSR imao od 1940-1970 kada je manje vise sve bitno razvijeno sto se tice nuklearnog oruzija. Jednostavno za mule nuklearni program je bio luksuz i odlucili su da uloze u isti tek kad su im se kauboji pojavili u komsiluku sa ozbiljnim merkanjem da i njih sruse ko Sadama. I tek 2000tih krece ozbiljna prica sto se tice nuklearnog programa Irana. Stim sto je ista postala stvarno ozbiljna tek u 2010tim npr Buser reaktor je proradio tek 2011 a gradnja pocela jos u vreme saha. Mule su mogle da ga zavrse sa Rusima jos 1990tih ali je to bilo skupo. Inace taj reaktor i nije trenutno bitan za nuklearni program tj za uranijumsku bombu, ali ako bi Iran napravio uranijumsku bombu Buser bi mogao biti vrlo bitan za plutonijumsku bombu. Za sad nema nikakvih indikacija da Iran gradi postrojenja koja bi mu omogucila da iz potrosenog goriva izdvaja plutonijum.
Recommended Posts