tomas.hokenberi Posted Thursday at 12:27 PM Posted Thursday at 12:27 PM 1 minute ago, berti said: Na Nis su kasetne bombe bacane u dva navrata, ukupno 36 kontejnera. Mobilisali su i mene, bio sam malo na Panteleju, malo u okolini grada. Tacno je da je vojska koristla civilne objekte. To je i logicno, pa nece valjda da oprema i vojska bude u kasarnama i bude zicer onima koji rokaju. Takvi civilni objekti zaista postaju cilj, ali kasetne bombe tada bacene nisu imale vojni cilj. Vojske tamo gde su napravile masakr nigde nije bilo. Pobile su samo civile. Zanima me da li su bili u pravu zato sto su bacali kasetne bombe po centru Nisa? Ja mislim da nisu, da je to ratni zlocin i da to nema veze sa sustinom nato akcije. Isto tako, Izrael ima pravo da udje u akciju protiv hamasa, ali to ne znaci da tamo nema ratnih zlocina. Dakle, sta je poenta. Nato akcija 1999. je opravdana, akcija u Gazi je opravdana. Nato je 1999. pociniio neke ratne zlocine, Izrael je sada pocinio neke ratne zlocine. To sto niko iz nato nije odgovarao zbog toga, kao i sto niko iz Izreala vrlo verovatno nece odgovarati za to je vec druga stvar. Greške se desavaju. Mogu da budu greške pilota, mogu da budu obaveštajne greške. Sve civilne žrtve su tragične ali to ne čini NATO intervenciju 1999. neopravdanom. Imali su legitimno pravo da gađaju ciljeve koje koristi vojska okružene civilnim ciljevima. U takvoj situaciji je samo pitanje vremena kada će nastradati civili. Ili ti misliš da su civili namerno gađani radi ubijanja civila? U svakom slučaju da je se SM ponašao ka Hamas, dovoljno dugo, i naši gradovi bi izgledali, posle nekog vremena kao Gaza. Da nismo kapitulirali i da je došlo do kopnene invazije i uličnih borbi po gradovima Srbije razaranje bi bilo daleko veće i broj civilnih žrtava za dva reda veličine veći. I za to bi primarno bile krive vlast u SRJ, SM lično, ali i građani Srbije ako bi takvu vlast podržavali i dalje. 4
berti Posted Thursday at 12:33 PM Posted Thursday at 12:33 PM 2 minutes ago, tomas.hokenberi said: Greške se desavaju. Mogu da budu greške pilota, mogu da budu obaveštajne greške. Sve civilne žrtve su tragične ali to ne čini NATO intervenciju 1999. neopravdanom. Imali su legitimno pravo da gađaju ciljeve koje koristi vojska okružene civilnim ciljevima. U takvoj situaciji je samo pitanje vremena kada će nastradati civili. Ili ti misliš da su civili namerno gađani radi ubijanja civila? U svakom slučaju da je se SM ponašao ka Hamas, dovoljno dugo, i naši gradovi bi izgledali, posle nekog vremena kao Gaza. Da nismo kapitulirali i da je došlo do kopnene invazije i uličnih borbi po gradovima Srbije razaranje bi bilo daleko veće i broj civilnih žrtava za dva reda veličine veći. I za to bi primarno bile krive vlast u SRJ, SM lično, ali i građani Srbije ako bi takvu vlast podržavali i dalje. Slazem se sa svim. Nego, jesil li pokusavao nesto da naplatis za ratne dnevnice? Ja sam isao preko onog hohstaplera Aleksica advokata, dobio na sudu da je bilo diskriminacije jer su placali vec onima po Kursumljij i Prokuplju i nista dalje. Tako stoji vec godinama.
tomas.hokenberi Posted Thursday at 12:43 PM Posted Thursday at 12:43 PM (edited) 11 minutes ago, berti said: Slazem se sa svim. Nego, jesil li pokusavao nesto da naplatis za ratne dnevnice? Ja sam isao preko onog hohstaplera Aleksica advokata, dobio na sudu da je bilo diskriminacije jer su placali vec onima po Kursumljij i Prokuplju i nista dalje. Tako stoji vec godinama. Meni su ratne dnevnice isplaćene delom 1999, tokom rata, a ostatak početkom 2000. Kako su odlučivali ko će dobiti a ko neće je već pitanje za istragu, za koju je nažalost verovatno kasno. Svi iz moje jedinice su ih dobili. Edit: moja jedinica je pripadala komandi 3. armije tako da je verovatno bila na listi onih koji su prvi isplaćeni pre nego što su stali. Edited Thursday at 12:46 PM by tomas.hokenberi 1
Angelia Posted Thursday at 02:19 PM Posted Thursday at 02:19 PM 2 hours ago, Chaos Is Me said: Ok, shvatio sam. 60k mrtvih civila (ili 50k ili 40k, nebitno) nije dovoljna prepreka da se ostvari legitimni cilj jer, nakon što se istrebi svaki hamasovac (i kolateralno još koja stotina hiljada civila), iz arapskog sveta će iznići pupoljci koji će Jevreje obasipati cvećem i poljupcima. Makes sense. Nece iznici cvece, ali nece biti ni moguce da se ponovi 7mi oktobar. Samo bih volela da znam, sta je bila druga opcija? 2 hours ago, Chaos Is Me said: Pitanje za sve vas je: kad je dosta, gde je granica? Ili biste pristali i na milione mrtvih ako cilj opravdava sredstvo. Napominjem još jednom da sam u oktobru 2023e bio u potpunosti na strani Izraela, da je taj sentiment trajao do kraja 2023e barem, ali da je broj civilnih žrtava uzrokovao da potpuno promenim mišljenje. Takođe napominjem da mi je Izrael kao moderna i tehnološki napredna država beskonačno "simpatičniji" od arapskih alternativa i njihovog pogleda na svet i život generalno. Međutim opet ono: kad je dosta? Mislim da je to pitanje za Hamas I stanovnike Gaze, jer oni bukvalno drze resenje u svojim rukama. Izrael samo ispunjava obavezu prema svojim gradjanima, da ih oslobodi i zastiti gde god da su. Sto svaka ozbiljna drzava ima. I to rade uz vlastite zrtve da bi umanjili civilne zrtve. Svim ucesnicima iz Gaze, 7og oktobra je bilo jasno da ce biti posledice. To sto su se nadali da ce "svet" da zaustavi Izrael, je bila glupa procena, jer niko ne moze da opravda te zlocine. To su znali I stanovnici koji su slavili na ulicama Gaze. Ako odlucis da zapocnes rat, nisi zrtva kad taj rat ne ide u tvoju korist, a pogotovo kad je u tvojim rukama da ga i zavrsis. Neverovatno da Hamas nema nimalo empatije ka svom narodu, deci, rodjacima....
Darko Posted Sunday at 08:14 AM Posted Sunday at 08:14 AM https://www.bbc.com/news/articles/c0r1xl5wgnko Dobra analiza kako i zašto su Netanyahu i Gallant završili sa optužnicama iz Haga. Vredi pročitati.
berti Posted Sunday at 09:35 PM Posted Sunday at 09:35 PM 14500 dece! Neka proba neko da zamisli koliko je to. Sto, dvesta, trista, hiljadu...
berti Posted yesterday at 05:47 AM Posted yesterday at 05:47 AM https://www.slobodnaevropa.org/a/izrael-brod-aktivisti-madleen-humanitarna-pomoc-palestincima-greta-thunberg/33437237.html
Klotzen Posted yesterday at 10:07 AM Posted yesterday at 10:07 AM Pošto se na mrežama sumnjalo u Izraelske tvrdnje da je ispod Evropske bolnice u Gazi bila baza Hamasa izašao je novi video na osnovu kog je mnogo lakše geolocirati jedan od ulaza. Na ranijim snimcima nije moglo tačno da se geolocira gde je snimano ali sada nema dileme.
Hamilton Posted yesterday at 12:23 PM Posted yesterday at 12:23 PM Ma ovo je klasicna montaza, zlikovci su gadjali skolu, obdaniste, humanitarni centar i inkubatore infracrvenim zracima namerno.
Recommended Posts