Jump to content

Bliski Istok

A sad

Recommended Posts

5 hours ago, DJORDJE said:

Taj legendarni gasovod iz Katara preko Sirije je tabloidni projekat kao i onaj kanal od Beograda do Soluna. Tu trasu preko Saudijske Arabije, Iraka  i Sirije je crtala neka zamlata tipa Carlson ili Maric. Bilo kakav zajednicki projekat Saudijaca i Katara je nemoguc, uzimajuci u obzir medjusobne odnose. Drugo, zasto bi gasovod uopste isao  preko Sirije, kada bi mogao da prati iracki naftovod do Crnog Mora, izgradjen 80tih.

Jug Iraka su Šiiti a sever Iraka su Kurdi. Niko ne želi da im protivnici preseku naftovod/gasovod u slučaju loših odnosa tako da je Turska bila protiv tog pravca kada se pregovaralo. Takođe Irak i sam planira da gradi nešto slično ali to do sada nije mogao iz sličnih razloga kao i problema kroz koje je prošao unazad par decenija. Na kraju je Katar odlučio da ide trasom SA-Jordan-Sirija-Turska ali je Asad odbio "da zaštiti interes svog saveznika".

Već je izgrađeni naftovod do Libana i Izraela preko Jordana ali nije u upotrebi od 1990 zbog političkih razloga. To bi moglo da se obnovi i nastaviti kroz Siriju do Turske. Doduše sada  postoji i projekat da od Izraela ide naftovod ispod mora do Grčke ali ne znam da li je to još aktuelno. Gasovod do Homsa preko Jordana takođe postoji kroz koji je išao egipatski gas, ali je on presušio tako da bi deo tog projekta moga da se iskoristi i spoji na novi gasovod iz Katara. No gasovodi i naftovodi po kopnu nisu skupi, verovatno bi oni to gradili sve novo samo je pitanje bezbednosti na duže staze tako nečega da se ne desi u prvoj krizi da ga neko preseče.

Pre će Saudi da cviknu cevi nego neko drugi ...

Pa hebem mu miša pre par godina su se nameračili da iskopaju kanal izmedju njih i Katara i ove pretvore u ostrvo ... 😂

Drugo, dok se plate takse za prolaz gasa svim zemljama na ruti gasovoda kolika  bi bila njegova cena kada stigne npr. do Nemačke ili neke druge visokorazvijene države u EU ?

21 hours ago, ras kass said:

Sledeci je Iran.

Hezbulah kuka za Basarom dok zvanicni Iran vec saopstio da je spreman da saradjuje sa novim vlastima Sirije. Sve mi vise lici da su Iranci u proslom periodu uspeli da svoju trvdu liniju ucutkaju ili su tvrdolinijasi skontali da ce puci ako nesto ne budu menjali.

Edited by MeanMachine

11 minutes ago, MeanMachine said:

Hezbulah kuka za Basarom dok zvanicni Iran vec saopstio da je spreman da saradjuje sa novim vlastima Sirije. Sve mi vise lici da su Iranci u proslom periodu uspeli da svoju trvdu liniju ucutkaju ili su tvrdolinijasi skontali da ce puci ako nesto ne budu menjali.

Ili jednostavno ne mogu finansijski da izdrže ovo maćevanje sa Izraelom ...

• Like 1

1 hour ago, Klotzen said:

postoji i projekat da od Izraela ide naftovod ispod mora do Grčke

Koliko znam, to je projekat gasovoda prema Kipru (grčkom dijelu) i dalje ka Grčkoj i mislim da će se desiti u skorijoj budućnosti. Izrael nema mnogo nafte, mislim da ne pokrivaju u potpunosti svoje potrebe, ali imaju solidno veliki višak gasa, dio toga prodaju Egiptu, ali bi i Egipat uskoro mogao da bude samodovoljan. Najveće izraelsko offshore polje Levijatan je ispred Haife (zbog čega i Libanci pretenduju na njega, možda i ne bez osnova, ali, na njihovu žalost, bez sile da podupre njihovo viđenje situacije), na gotovo pola puta do Kipra. Fun fact, suvlasnik kompanije koja eksploatiše polje je emirat Abu Dabi, kroz njihov suvereni fond Abu Dhabi Investment Authority. 

• Like 2

Izraelska vojska je ušla nekoliko kilometara dublje u Siriju i zauzela Džabal al-Šajk, najviši vrh na Golanskoj visoravni (2.814 metara nadmorske visine). 

Nie da Smotrič nie davno rek'o da je Izwaew do Damaska.

• Like 2

DW

The director of the UK-based Syrian Observatory for Human Rights, Rami Abdulrahman, said Israel's military had struck more than 100 targets across the country in roughly the past 12 hours. 

He said the attacks appeared to be targeting core military facilities, including one suspected to be linked to chemical weapons production. 

"Israeli warplanes launched over 100 strikes in Syria today, including on the Barzah scientific research center," Abdulrahman told the French AFP news agency, also issuing similar comments to the German dpa. 

He said that the targets appeared to include "research centers, weapons, warehouses, airports and aircraft squadrons in various areas in Syria, resulting in their complete destruction, disabling air defense systems and putting those sites out of service."

He also mentioned raids targeting boats in the western port city of Latakia.

The Israeli Army Radio, or Galatz, cited an unnamed military source as saying the IDF had struck some 250 "military targets" in Syria, calling it "one of the largest attack operations in the history of the air force."

Israel and its military have not commented on the reported military operations.

Znaci sprema se Afganistan 2. Izrael hoce da se osigura da zatucanima ne padne na pamet da ratuju van granica. Izmedju sebe, e ako im nije dosta ovih deceniju i po, neka nastave. 

Edited by Dzoni_m

Izrael koristi situaciju da se potpuno osigura i mislim da ce cak i all eyes on Rafah likovi za par godina shvatiti da je Izrael ucinio celom svetu jednu veliku uslugu sto je na prvom mestu nasamarao mule i zavrsio im sve ambicije oko dominacije nad BI. Sa Saudijcima i Turcima mozes da se dogovoris i mislim da cemo to gledati vrlo uskoro.

• Like 1
  • Ha-ha 1

2 hours ago, McLeod said:

Izrael koristi situaciju da se potpuno osigura i mislim da ce cak i all eyes on Rafah likovi za par godina shvatiti da je Izrael ucinio celom svetu jednu veliku uslugu sto je na prvom mestu nasamarao mule i zavrsio im sve ambicije oko dominacije nad BI. Sa Saudijcima i Turcima mozes da se dogovoris i mislim da cemo to gledati vrlo uskoro.

Cijenim da bi mogao da se informišeš o dogovaranju Saudijaca sa Iranom o zajedničkim pomorskim vježbama u oktobru ove godine i sveopštem dogovaranju Saudijaca sa Kinom (a bokme i žestokom udvaranju sa kineske strane) poslednjih mjeseci.

2 hours ago, fancy said:

Aimez-vous B?  :s_w:

Pis'o bi basara i za bradate, samo da se dovoljno podmaže i da mu se pusti da bije bitke sa imaginarnim neprijateljima iz prošlosti, od kojih su ga neki nagrdili i ambasadorskom sinekurom.

Spasioci pronalaze decu i žene u tajnim odajama

Padom sirijskog diktatora Bašara al-Asada, oslobođen je i zloglasni vojni zatvor Saidnaja:

u noći sa 7. na 8. decembra, južne pobunjeničke grupe – oni su suniti i Druzi – preuzimaju objekat, koji se nalazi 17 kilometara severno od Damaska.

Spoiler

Godine 1986. tadašnji vladar Hafez al-Asad izgradio je zatvor za protivnike režima, kojim su upravljali Ministarstvo odbrane i vojna policija. Dizajniran je za 10.000 do 20.000 zatvorenika.

Civili će biti smešteni u trokrilnoj zgradi, a vojno osoblje u belim zgradama zapadno od nje. Područje od 1400 hektara zaštićeno je ukupno četiri sigurnosna prstena.

Godine 1987. uselili su se prvi zatvorenici. Nakon smrti svog oca u junu 2000. godine, Bašar al-Asad je postao predsednik. U početku, čini se da je zatvor nedovoljno iskorišćen: 2008 spricht. godine, sirijski aktivista Ammar al-Kurabi govori o samo 1.500 do 2.000 zatvorenika.

Kako je Saidnaja postala zatvor za mučenje?

Sa izbijanjem građanskog rata 2011. godine, uloga Saidne se takođe promenila: od 2016. pa nadalje, bilo je prvih izveštaja o masovnim pogubljenjima .

U maju 2017 werfen . godine, SAD su optužile Siriju da upravlja krematorijumom na lokaciji za odlaganje leševa. Satelitski snimci bi to pokazali, jer zimi nema snega na zgradi. Cela stvar nije razjašnjena u početku. U januaru 2021 schätzen. aktivisti procenjuju broj ljudi ubijenih od 2011. godine na 30.000.

Šta se prvo nalazi?

Oslobođenje pokazuje da je istina ono čega se strahovalo u vezi sa zatvorom, i očigledno je mnogo gore. Novinska agencija dpa piše da je procenjeno da je 50.000 ljudi oslobođeno u Saidnaji.

Prema rečima njenog lidera Raida Al Saleha, grupa civilne zaštite Beli šlemovi češlja područje sa pet specijalizovanih timova za hitne slučajeve kako bi pronašla još pritvorenika: Otkrili su tajne komore ispod zatvora, izveštavaju novinari turske novinske agencije "Anadolu Ajansı".

Bivši zatvorenici podržavaju spasioce. Senzori zvuka i psi su takođe u upotrebi. Problem je očigledno u tome što se elektronska vrata ne mogu otvoriti zbog nedostajućih kodova: Neki zatvorenici moraju biti izbušeni iz svojih ćelija i izbačeni iz svojih ćelija sa velikim naporom.

Kakve sudbine postoje?

Desetine hiljada. Ono što mnogo govori o Saidnaji je dolazak porodica do zatvora.

Kada vest o oslobođenju kruži, tamo se slijevaju ne samo oni čiji su rođaci tamo zatvoreni, već i svi oni kojima neko nedostaje.

Ljudi svih uzrasta i porekla su oslobođeni. Muškarci, žene. Čak i deca. I stari ljudi. Neki od njih su zatvoreni decenijama i obeleženi su mučenjem i zlostavljanjem. Zatvorenice su često silovane i rađale su decu koja die nikada nisu videla dnevnu svetlost ili drvo. Mnoge slike ne mogu biti prikazane ovde. 

Oslobođeni čovek jedva može da veruje svojoj sreći: "Naše pogubljenje je zakazano pre pola sata. 54 ljudi ...", citira se on zitiert. "Naše pogubljenje je bilo danas!"

Šta pokazuje drugi pogled?

Na drugi pogled, postaje jasno da iza nehumane okrutnosti stoji sistem. Postoje desetine video snimaka koji prikazuju oslobođene ljude koji pokazuju jasne fizičke i psihološke tragove mučenja koje je teško podnijeti.

Nadzor nad zatvorenicima je očigledno bio sveprisutan.

Pogubljenja su bila na dnevnom redu, pokazuju podaci i video snimci. Zatvorenici su pucali u masovnim grobnicama ili na drugi način ubijeni i spaljeni. "Bilo je leševa u pećima. Bilo je apsurdno ono čemu smo bili svedoci, a ovo ponašanje je protiv čovečanstva", rekao je Beli šlem Al Saleh za informativni kanal Al Jazeera.

Šta je Asad naučio od nacista?

Slike Saidnaja podsećaju mnoge komentatore na koncentracione logore "Trećeg Rajha". U stvari, vojni zatvor je mogao biti inspirisan nacistom: Alojzom Brunerom. Kao SS-Hauptsturmführer i poverenik Adolfa Ajhmana, bio je značajno uključen u planiranje i sprovođenje holokausta.

Bruner je pobegao iz Zapadne Nemačke 1954. godine pre nego što je sleteo u Siriju i radio kao savetnik vlade. Nije poznato po čemu je savetovao Damask. Sumnja se da je Bruner umro 2001. ili 2010. godine u sirijskoj prestonici.

Šta se sada dešava?

Islamistička grupa Haiat Tahrir al-Sham (HTS) želi da imenuje bivše oficire koji su uključeni u državno mučenje u Siriji i da ih smatra odgovornim kao ratne zločince.

"Ponudićemo nagrade svakome ko pruži informacije o visokim oficirima vojske i bezbednosnih agencija koji su bili uključeni u ratne zločine", rekao je lider HTS-a Ahmed al-Sharaa, koji se ranije pojavio pod pseudonimom Abu Muhammad al-Julani. Na prvoj listi trebalo je da budu objavljena imena najviših bivših oficira koji su uključeni.

U saopštenju se nastavlja: "Nećemo oklevati da pozovemo na odgovornost kriminalce, ubice, bezbednosne i vojne oficire koji su bili uključeni u mučenje sirijskog naroda. Mi ćemo krivično goniti ratne zločince i tražiti od zemalja u koje su pobegli da ih predaju."

• Love 1
  • Tuzno 3

On 12/8/2024 at 11:29 PM, Darko said:

Baš naivno zvuči. Od razloga Izraelskog bombardovanja aerodroma i magacina, do neke inkluzivnosti itd. I Taliban je isto tako serekao o pravima žena i da neće biti odmazde, epilog znamo. Moraš da budeš baš neka budala pa da veruješ na reč Islamskim fundamentalistima, koji lažu čim zinu

Izbombardovace i ove korisne idiote do unistenja jednog dana i pravice se da ih nikada nisu podrzavali.
Sto se desavalo, desavace se opet. Sto se cinilo, cinice se opet. Nista novo pod suncem 🙂 

Nego, s obzirom da je Turska pokrovitelj ovih borbenih dejstava, odbijam da poverujem da Erdoganu (i) Rozava nije na nisanu.

1 hour ago, Beonegro said:

Cijenim da bi mogao da se informišeš o dogovaranju Saudijaca sa Iranom o zajedničkim pomorskim vježbama u oktobru ove godine i sveopštem dogovaranju Saudijaca sa Kinom (a bokme i žestokom udvaranju sa kineske strane) poslednjih mjeseci.

Pis'o bi basara i za bradate, samo da se dovoljno podmaže i da mu se pusti da bije bitke sa imaginarnim neprijateljima iz prošlosti, od kojih su ga neki nagrdili i ambasadorskom sinekurom.

Obavesten sam brt, isto kao i da je sve ovo i pocelo zbog normalizacije odnosa Izraela i pojedinih arapskih drzava. Saudi i Iran mogu biti saveznici u najboljem slucaju kao Turska i Rusija (videli smo kako su saveznici u Siriji sad), tako da su to efemerne stvari.

• Like 1

51 minutes ago, McLeod said:

Obavesten sam brt, isto kao i da je sve ovo i pocelo zbog normalizacije odnosa Izraela i pojedinih arapskih drzava. Saudi i Iran mogu biti saveznici u najboljem slucaju kao Turska i Rusija (videli smo kako su saveznici u Siriji sad), tako da su to efemerne stvari.

Brt, kako uspijevaš tako da okreneš prekidač da ti Muharem bin Salman a.k.a. tiha patnja gospodinvučića u pogledu postupanja sa nerežimskim novinarima po potrebi sad liči na Konrada Adenauera i Vilija Branda?

• Like 1

Brt, ne lici on meni na njih, kao sto mi ni Erdogan ne lici ni na koga osim gnusnog diktatora, ali sa njima mozes da se dogovoris, dok sa mulama ne mozes i ako ne postoji sansa da ih potpuno unistis, ono bar da ih bacis u irelevantnost, sto Izrael ekspertski radi. Jak i dominantan Izrael na BI je garant stabilnosti Evrope, to je jasno kao dan, mene samo to zanima, voleo bih bolji zivot svakom stanovniku planete, ali neki su vecinski anticivilizacijska stoka i treba ih onemoguciti da smetaju civilizovanima, prosto i jednostavno.

• Like 1

9 minutes ago, McLeod said:

Brt, ne lici on meni na njih, kao sto mi ni Erdogan ne lici ni na koga osim gnusnog diktatora, ali sa njima mozes da se dogovoris, dok sa mulama ne mozes i ako ne postoji sansa da ih potpuno unistis, ono bar da ih bacis u irelevantnost, sto Izrael ekspertski radi. Jak i dominantan Izrael na BI je garant stabilnosti Evrope, to je jasno kao dan, mene samo to zanima, voleo bih bolji zivot svakom stanovniku planete, ali neki su vecinski anticivilizacijska stoka i treba ih onemoguciti da smetaju civilizovanima, prosto i jednostavno.

Ti mozda mozes, ali Kurdi tesko.

1 hour ago, McLeod said:

Kurdi nazalost tesko da mogu da ostvare svoja prava u dogledno vreme, s tim ova diskusija nema nikakve veze sa njima.

Možda ostvare svoja prava u dogledno vrijeme: kad ih ostane oko 6 upisaće ih u listu najugroženijih životinjskih vrsta.

1 hour ago, McLeod said:

Kurdi nazalost tesko da mogu da ostvare svoja prava u dogledno vreme, s tim ova diskusija nema nikakve veze sa njima.

Ima veze utoliko sto zive tamo gde zive i sto ih ovaj za koga kazes da je dogovor s njim moguc vec godinama ubija, a

danas im porucuje:

Turkiye President Erdoğan: We cannot allow Syria to be divided again from now on. We can never consent to the country's territory becoming a conflict zone again. Terrorist organizations such as ISIS and PKK/PYD in other parts of the country will also be crushed as soon as possible.

22 hours ago, mare80 said:

Ili jednostavno ne mogu finansijski da izdrže ovo maćevanje sa Izraelom ...

Pa to sam takodje napisao, shvatili da nesto moraju da menjaju ili ce i njih narod vijati po ulicama zbog vrlo lose ekonomske situacije koja ce sigurno biti gora pod Trumpom. A verovatno su uvideli i to pre Rusa jer ipak imaju znatno vise ljudi na samom terenu da od rezima nema nista. Npr Putin tj njegovi ljudi na terenu tesko da su mu slali takve izvestaje jer se to Putinu ne bi svidelo, jer on je sve slicniji Basaru, ogromno bogastvo, rat za sad u Ukrajini gde satire ruske i ukrajinske zivote...

Edited by MeanMachine

GebnlyGXsAA0y5f?format=jpg&name=small

Gubitnici najavljuju propast pobednicima 🙂

S druge strane do juče u vestima teroristi a danas legitimna vlast u ruskim medijima.

FSA zastava u ambasadi u Moskvi. Ono što se kaže putin pojeo govno i nastavio dalje 🙂 

Novi premijer je Muhamed Al Bašir koji je do sada bio na čelu HTS vlade u Idlibu. On će biti na čelu prelazne vlade do 1. marta. Nije mi baš najjasnije da li će on imati svoju vladu ili će voditi dosadašnju Asadovu vladu dok se oni ne dogovore za novu. Čini mi se da je ovo dosta umeren odabir jer on je tek od 2021. u HTS vladi do tada je radio u nekoj gasnoj kompaniji. Meni se čini da je to kompromis jer mnogo će važnije biti ko će u martu biti premijer jer će taj voditi Siriju do novih izbora.

Za to vreme Izrael tuče gore nego u Gazi. Uništava sve poznate baze bašara pod izgovorom da to ne padne u ruke Hezbolaha. Danas su i Alavitsku teritoriju izbombardovali žestoko. Mornarica Sirije je potopljena :

E ovako se demilitarizuje 🙂 . Ajde ovo kod Alavita ima smisla jer u slučaju novog građanskog rata tu će sigurno doći Hezbolah ali u ostalim delovima mislim da preteruju i bez veze dižu temperaturu. To nam govori da tu sa Turcima verovatno nema nikakvog dogovora jer u suprotnom bi valjda ostavili novu vlast da proba nešto da uradi.

kopnena ofanziva se takođe otela kontroli, navodno su ušli da privremeno okupiraju bezbednosnu zonu koje je ostala prazna posle povlačenja bašarovaca ali su sada su već napredovali i izvan nje. Neki kažu da zauzimaju teritoriju kako bi u slučaju raspada Sirije mogli da anektiraju taj deo, malo naivna teorija ali čisto da je prenesem pošto tamo ništa nije nemoguće. Ja bih rekao da prave sebi "čip" za buduće pregovore sa novim vlastima.