Jump to content

Bliski Istok

A sad

Recommended Posts

7 minutes ago, PorodicneVrijednosti said:

Nit ima kapacitete da se razracunava s Izraelom nit ima direktnu korist od toga. Ima on te svoje aluzije obnovi moci Osmanskog carstva i sebe kao novim sultanom na Bosforu no poprilicno nerealno da to ostvaruje preko Izraela. Realnije mi je cak da pokusa direktno uvuci turkijske narode iz ruske sfere uticaja u svoju sferu nego da krene na Izrael. Putina je on ovdje poprilicno naguzio, nema ama bas nikakve sanse da je Putin tek tako pristao da pusti niz vodu jedinog saveznika na BI i vrlo vjerovatno izgubi mediteranske baze u Latakiji i Tartusu plus ostane i bez zadnje brane novog gasovoda iz Katara za Europu. 

Putin ima mnogo veci problem u svom dvoristu od baza na Mediteranu. I sta konkretno je mogao da uradi ako Sirijci nece da ratuju za rezim? Da posalje trupe koje mu trebaju za Ukrajinu?

Sto se tice gasa Evropa ionako planira da batali ruski gas a Rusija pak gradi tankere ledolomce za izvoz gasa u Aziju, dakle i taj gasovod nije sada toliko bitan Rusiji jer evropsko trziste gubi.

Jedino sto ce ovo da utice na ruski ego i imidz ali mislim da je debakl u Ukrajini daleko veci udarac na ego i imidz Rusije ko nekakve supersile nego gubitak baza u Siriji.

Inace mozda i jesu znali vidim da neki pominju da je cudno da su ruski udari postali znatno slabiji posle sastanka u Dohu, gde su bili svi bitniji akteri sem Irana cini mi se.

Edited by MeanMachine
  • Like 1

1 minute ago, MeanMachine said:

Putin ima mnogo veci problem u svom dvoristu od baza na Mediteranu. I sta konkretno je mogao da uradi ako Sirijci nece da ratuju za rezim? Da posalje trupe koje mu trebaju za Ukrajinu?

Sto se tice gasa Evropa ionako planira da batali ruski gas a Rusija pak gradi tankere ledolomce za izvoz gasa u Aziju, dakle i taj gasovod nije sada toliko bitan Rusiji jer evropsko trziste gubi.

Jedino sto ce ovo da utice na ruski ego i imidz ali mislim da je debakl u Ukrajini daleko veci udarac na ego i imidz Rusije ko nekakve supersile nego gubitak baza u Siriji.

Pa sve se ovo moze i pratiti do propasti "trodnevne specjalne operacije za svrgavanje nacita u Kijevu" i prije toga Nagorno-Karabaha. Vidjelo se tad da uralski koljaci nisu u stanju projektovati moc u direknom komsiluku, a kamoli gdje dalje. Erdgogan ga je prvo naguzio 2020. u Nagorno-Karabahu, sad ga je naguzio i u Siriji sto je samo jos jedan pokazatelj da je Rusija miljama daleko od neke svjetske supersile u sta domaci degenerici vole vjerovati. Turci ako hoce vec da se igraju Osmanskog Carstva razumnija im je odluka da jebu Putina u centralnoj Aziji i medju turkijskim narodima u samoj Rusiji al sumnjam iskreno da su Rusi bas toliki raspad odnosno da su Turci toliko jaki. Kako god, navijamo za totalnu disoluciju uralske satrapije. 

• Thanks 1

18 hours ago, Darko said:

Izgleda da je Assad gotov, reportaže kažu da je napustio avionom prema nepoznatoj destinaciji (pretpostavljam Rusija). Kakav epski raspad :lol_2:

15 hours ago, Darko said:

Pitanje je da li je ovo njegov let? Siguran sam da bi se o ovome brujalo svudge da je istina. Ja mislim da je on već zbrisao iz Sirije pre par dana ali saznaćemo uskoro.

@033zero330 , jesam li ti rekao? :classic_wink:

38 minutes ago, JohnnyDragon said:

Turska je sasvim sigurno mocnija vojno od Ruzije, bez dvoumljenja.

Ma kakvi.

Npr Ukrajina je pre rata imala oko 300 lansera S-300. Dobar deo nije bio potpuno operativan ali opet 300 lansera!

Turska danas ima dve baterija S-400 sto mu dodje 8 do 16 lansera i da to je S-400 ruski sistem.

Ostali turski pvo je totalno nebitan.

Imaju oko 200 F-16 koji su na od bloka 30 do bloka 50. Radi se o F-16 koji sad se smatraju zastarelim, skoro su odustali od modernizacije na moderan blok 70 standard radice turske firme domacu modernizaciju.

Takodje Turska zbog americke doktrine koristi tip top aerodrume, koji nema mnogo, Ukrajinci pak mogu da koriste malte ne kakvu hoces pistu samo da je pista (moze i raspad autoput) to Su-27 a pogotovo MiG-29 dozvoljava, posto su radjeni za sovjetsku doktrinu upotrebe raspad aerodruma zbog iskustva iz drugog svetskog rata i zbog opasnosti od nuklearnog rata (racunali su da ce prve mete za atomke logicno biti tip top aerodrumi).

Na sovjetskim lovcima stajni trap ti je ko kod americkih palubnih lovaca, a pravilo u projektovanju letelica kod Sovjeta je bilo "bolje tona viska nego gram manjka" jbg morali su jer ko zna sta ce sve Ivanu majstoru i Ivanu mehanicaru da padne napamet.

Edited by MeanMachine

1 hour ago, mare80 said:

Brate, stvarno bi voleo da imam tu količinu optimizma kao ti ...

Pišeš kao da se,bože me sačuvaj, ovaj rat vodio u Švedskoj a ne u nekoj bliskoistolnoj  zemlji pa sada ide priča o pregovorima,inkluzivnosti, jagodicama-bobicama ... 😄 

Daj bože da bude tako kako ti pišeš ali ja sam bliže mišljenju da narednih dana žurka tek počinje ...

Pa ja nisam napisao da će se to desiti nego šta mora da se uradi da bi ti izbori imali ikakvog smisla. Još uvek su svi scenariji tamo mogući. Čak i ako urade sve napisano oni će i dalje biti daleko od demokratije zapadnog tipa ali bi to bio epski napredak za njih.

Postoji jedna velika razlika između Libije i Sirije. Za razliku od Libije gde je rat sa Gadafijem trajao vrlo kratko i usijane glave su se prilično užarile pa ih je lako bilo uterati u novi rat u Siriji je rat trajao preko 13 godine i tamo više nema skoro nikakve podrške za novi rat. Zemlja je istrošena to balčaka, vidimo da Izrael uništava bašarove stokove oružja a ostali moraju da slušaju Tursku jer od nje direktno zavise. Ono što je po meni realno je rat sa SDF, pogotovo ako Tramp digne ruke od njih što je najavio i eventualni rat sa Alavitima pošto imaju relativno homogenu teritoriju i u slučaju neke osvete mogli bi lako da se dignu na ustanak. No pošto ni ovi nisu sisali veslo siguran sam da neće napraviti iste greške kao Bašar. SDF bez SAD nema nikakve šanse urušiće se za par nedelja i spasti na par gradova gde su Kurdi a onda polako i tu biti uništeni dok bi rat sa Alavitima mogao biti vrlo krvav.

Nisam siguran sa ovima sa juga da li su i oni pod kontrolom Turaka tako da treba da sačekamo da vidimo koje će sve struje napraviti posle ovoga. Za sada HTS i SNA deluju prilično homogeno što je bilo teško za zamisliti pre ove operacije.

Edited by Klotzen

1 hour ago, mare80 said:

Brate, stvarno bi voleo da imam tu količinu optimizma kao ti ...

Pišeš kao da se,bože me sačuvaj, ovaj rat vodio u Švedskoj a ne u nekoj bliskoistolnoj  zemlji pa sada ide priča o pregovorima,inkluzivnosti, jagodicama-bobicama ... 😄 

Daj bože da bude tako kako ti pišeš ali ja sam bliže mišljenju da narednih dana žurka tek počinje ...

Htedoh i ja isto da odgovorim @Klotzen-u ali preduhitri me :lol_2:

Baš naivno zvuči. Od razloga Izraelskog bombardovanja aerodroma i magacina, do neke inkluzivnosti itd. I Taliban je isto tako serekao o pravima žena i da neće biti odmazde, epilog znamo. Moraš da budeš baš neka budala pa da veruješ na reč Islamskim fundamentalistima, koji lažu čim zinu (btw ne mislim da njima veruješ @Klotzen, samo kažem da ta nada nema osnova). Zato i Izraelci bombarduju aerodrome i magacine, ne žele da se ta mašinerija kasnije koristi protiv njih.

• Like 1

Izraelci zauzimaju i neke sirijske pozicije vrlo bitne za kontrolu granice (odlicna preglednost). Cini mi se da su zauzeli napusten polozaj na Heron planini koji su im Sirijci zauzeli 1973. Bibi sam rece da pozdravljaju rusenje Asada ali da moraju biti vrlo oprezni.

Edited by MeanMachine

Gas za Evropu bez putalja je kul, ali to tesko da moze bez Turske, a onda Erdogana dovodis u poziciju u kojoj je bio Putler pre toga. Tu Evropa apsolutno nista ne dobija osim da poprckuje putalje koji svakako idu u irelevantnost, ako iko i dalje misli da su relevantni za bilo sta.

13 godina gradjanskog rata, vise od pola miliona poginulih, porodice izlaze iz zatvora, poginulih civila u stotinama hiljada, I nijedan protest na ulicama Londona ili NYC.

Samo se pitam, svi oni koji su pisali "all eyes on Rafah", koliko puta su usmerili ochi na Siriju. Iako je Izrael reagovao na teroristicki masakr, na otete taoce....

I pitam se da li je Izrael znao da ovo dolazi, pa su potpisali primirje sa Hezbollah, da ne vode bitku na 3 fronta. 

I sta ovo govori o Putinovoj kontroli. Neke analize koje sam videla, kazu da se ovo desava jer je Izrael oslabio Hamas I Hezbollah. Nadam se da je ovo put, da Sirija mozda postane mirniji region, mozda se podeli na vise teritorija.

• Like 1

4 hours ago, Angelia said:

svi oni koji su pisali "all eyes on Rafah", koliko puta su usmerili ochi na Siriju. 

Taj poklič fripalestajnera je, naravno, bio sve samo ne izraz empatije.

Klasično burgijanje i ozbiljan terenski rad ruskih i iranskih obaveštajnih službi i vrlo convenient sinergija korisnih idiota, antisemita i sluđene levice Zapada.

Ipak, nešto se (po)kreće - odjebavanje onog ruskog klovna u Rumuniji, lomljenje kičme Bašaru, tačnije Rusima u Siriji... biće potrebno još neko vreme da slepi progledaju ali u tu priču ide i Izraelsko nalupavanje terorista s pogledom na Iran... E, kad Iran dođe na red može se reći da se ide ka konačnom rešenju uticaja zle imperije.

A onda ćemo i ovde imati masu ponovo rođenih, uz čuveni monolog Bate Stojkovića iz Balkanskog Špijuna... (da, da onaj što počinje sa "Jeo sam...")

• Like 9

6 hours ago, McLeod said:

Gas za Evropu bez putalja je kul, ali to tesko da moze bez Turske, a onda Erdogana dovodis u poziciju u kojoj je bio Putler pre toga. 

Turska je u svakom pogledu mnogo bolji partner od Rusije, makar u osnovi, jer nema nuklearnog oruzja. Takodje je i NATO clanica (mada s obzirom na Trampovu ideju o rasturanju tog saveza, to i nije tako kljucna stvar), a u odnosu na Rusiju je i parlamentarna demokratija sa demokratskom praksom i mnogo slobodnijim izborima, decenijama ispred Rusije, jakom opozicijom i jakim institucijama. Bez obzira na autokratski karakter Erdogana, on vise ne moze da se kandiduje za predsednika, tako da treba ocekivati neku novu figuru na toj poziciji narednih godina. 

Tako da ne bih svrstavao Putina i Erdogana u isti kos. Naprotiv, bez Turske ovaj kick u bulju Putinu u Siriji ne bi bio moguc.

Sto se tice gasa, EU je pocela da se snabdeva iz Afrike, najvise sada uvoz dolazi iz Alzira (ako se ne varam), a zatim i tecni gas iz USA, pa onda onaj iz Katara. Turska tu nije neki igrac, osim kao cvoriste koje moze da prosledjuje gas iz raznih izvora, Azerbejdzan, Katar, Rusija, verovatno i iz Sirije.

• Like 1

1 hour ago, djura.net said:

Turska je u svakom pogledu mnogo bolji partner od Rusije, makar u osnovi, jer nema nuklearnog oruzja. Takodje je i NATO clanica (mada s obzirom na Trampovu ideju o rasturanju tog saveza, to i nije tako kljucna stvar), a u odnosu na Rusiju je i parlamentarna demokratija sa demokratskom praksom i mnogo slobodnijim izborima, decenijama ispred Rusije, jakom opozicijom i jakim institucijama. Bez obzira na autokratski karakter Erdogana, on vise ne moze da se kandiduje za predsednika, tako da treba ocekivati neku novu figuru na toj poziciji narednih godina. 

Tako da ne bih svrstavao Putina i Erdogana u isti kos. Naprotiv, bez Turske ovaj kick u bulju Putinu u Siriji ne bi bio moguc.

Sto se tice gasa, EU je pocela da se snabdeva iz Afrike, najvise sada uvoz dolazi iz Alzira (ako se ne varam), a zatim i tecni gas iz USA, pa onda onaj iz Katara. Turska tu nije neki igrac, osim kao cvoriste koje moze da prosledjuje gas iz raznih izvora, Azerbejdzan, Katar, Rusija, verovatno i iz Sirije.

Koliko procenjujes Kurda, Sirijaca, Libanonaca, Iracana.... na putu  za EU u narednim mesecima i njihov uticaj na istu?

:default_coffee:

9 minutes ago, Kronostime said:

Koliko procenjujes Kurda, Sirijaca, Libanonaca, Iracana.... na putu  za EU u narednim mesecima i njihov uticaj na istu?

:default_coffee:

:default_coffee: nemam kristalnu kuglu, ali po izvestajima se ocekuje da izbeglice iz Turske krenu da se vracaju u Siriju. Ako tvoja kristalna kugla kaze nesto drugo, i to je u redu.

1 minute ago, djura.net said:

:default_coffee: nemam kristalnu kuglu, ali po izvestajima se ocekuje da izbeglice iz Turske krenu da se vracaju u Siriju. Ako tvoja kristalna kugla kaze nesto drugo, i to je u redu.

Nemam kristalnu kuglu, samo mi savremenik iz srednje skole, koji je otisao na "dedovinu" u Alepu pocetkom `90ih i vratio se ovamo nakon ovih"proleca" kaze da se ne bi nikada vracao tamo.

Ne bi ni vamo, al` tu je rodjen i odrastao, i sada svoju Zagrebacku ulicu u Beogradu mora da zove drugim imenom od onog gde je rodjen i odrastao?

Ne uklapa se u moral novih oslobodilaca.

Na celom politika delu foruma tacno se zna ko koga podrzava 😄

Uvek isti jednu stranu na svim topicima a uvek oni drugi isti drugu stranu na svim topicima. 

kako iznenadjujuce hahaha

Da padne kim dzong un tacno bih znao ko bi sta pisao. Da iran promeni vlast isto tako bih znao. Neverovatno kakav socijalni presek 😄

• Like 6

1 hour ago, ras kass said:

Sirijci se vracaju kuci

Ja sam licno vrlo oprezan u pogledu daljeg razvoja situacije u Siriji, ali treba reci da jos pre par godina kad je ovo pocelo, bila je klasicna prica - ako se skloni Asad bice raspad, bice ISIL, razjebano sve, "izbeglice" ce da pokore Evropu i probaju i ovde da proglase serijat, necemo to, Asad je stabilnost, a sad vidimo da se ljudi vracaju nazad jer je Asad otisao.

• Like 5

16 hours ago, PorodicneVrijednosti said:

Realnost je da Erdogana boli ona stvar za Gazu i nece se sigurno previse petljati oko Izraela sem nekoliko ostrih govora i slicnog. Puno mu je bitniji gasovod iz Katara preko Sirije i Turske dalje za Europu te situacija s Kurdima na granici s Turskom. 

Taj legendarni gasovod iz Katara preko Sirije je tabloidni projekat kao i onaj kanal od Beograda do Soluna. Tu trasu preko Saudijske Arabije, Iraka  i Sirije je crtala neka zamlata tipa Carlson ili Maric. Bilo kakav zajednicki projekat Saudijaca i Katara je nemoguc, uzimajuci u obzir medjusobne odnose. Drugo, zasto bi gasovod uopste isao  preko Sirije, kada bi mogao da prati iracki naftovod do Crnog Mora, izgradjen 80tih.

• Like 2

5 hours ago, DJORDJE said:

Taj legendarni gasovod iz Katara preko Sirije je tabloidni projekat kao i onaj kanal od Beograda do Soluna. Tu trasu preko Saudijske Arabije, Iraka  i Sirije je crtala neka zamlata tipa Carlson ili Maric. Bilo kakav zajednicki projekat Saudijaca i Katara je nemoguc, uzimajuci u obzir medjusobne odnose. Drugo, zasto bi gasovod uopste isao  preko Sirije, kada bi mogao da prati iracki naftovod do Crnog Mora, izgradjen 80tih.

Ako prati iracki (ispravi me ako gresim) onda mora da ide preko Iraka i to preko teritorije gde su Kurdi tate, Turcima samo jos treba i to da Kurdi kontrolisu i da imaju finu kintu od tranzita.

Doduse sada je po meni cela prica o gasovodu manje bitna, terminali se grade u Evropi jer je to jedini nacin da imas izbor sto se tice gasa. Pa eto i Rusi grade tankere za gas dok pak onaj sega mega gasovod snaga sibira 2 samo postoji kao lepa zelja Rusije i Kine ali niko da cane lovu za isti.

9 hours ago, McLeod said:

Ja sam licno vrlo oprezan u pogledu daljeg razvoja situacije u Siriji, ali treba reci da jos pre par godina kad je ovo pocelo, bila je klasicna prica - ako se skloni Asad bice raspad, bice ISIL, razjebano sve, "izbeglice" ce da pokore Evropu i probaju i ovde da proglase serijat, necemo to, Asad je stabilnost, a sad vidimo da se ljudi vracaju nazad jer je Asad otisao.

Mislim da ce to sto je rat trajao bas dugo i bio bas krvav uticati da ne bude nekih ozbiljnih sukoba posle rusenja tiranije. Nece biti ko Libiji da posto su bili puni snage odmah su krenuli da rokaju medjusobno. Danas sam i cuo na tv nekog starijeg Sirijca kako covek kaze da su umorni i da je sad vreme za mir i obnovu.

I rekao bih da lagan "pad" rezima u delovima koji su smatrani 100% rezimskim samo pokazuje da je i tom delu naroda pun kufer Basara.

A ono sto su zatekli od bogastva ce dobro doci Sirijcima koji su mislili da je on posten i skroman da shvate koliko su naivni bili. Nazalost kod nas Srba to sto Basar je skupljao skupa kola ko sto obican svet skuplja autice, sto je imao palatu zamak sa x nivoa ispod zemlje i  sa mini zeleznicom da ne moraju da se muce sa stepenicama, nece imati nikakav efekat. Zato se nadam da Sirijci nece se poklati ako vec ne mogu zajedno nek se podele ko kako su bili podeljeni kad su bili francuska kolonija i to je to.

Da ne bi DJV i ostali mogli da nasima pune glavu kako je eto horor Sirija od kako nema Baše kako mu tepaju... A da i Vucicu bi to odgovaralo da plasi nase matore sa tim, eto vidite sta uradise od onakve zemlje kad su maknuli dobrog vođu.

Edited by MeanMachine
  • Like 1