Jump to content

Recommended Posts

Posted
7 minutes ago, berti said:

Vojni strucnjaci nisu rekli da je totalno neprobojan, ali je dobar marketing stvorio takav psiholoski efekat kod stanovnistava kao da su skroz bezbedni. Ovaj rat je najdrasticnije pokazao da nije tako.

I za Titanik se pričalo da je nepotopiv, pa jebiga.

Sve što je čovek napravio može da se sjebe, nivo sigurnosti je frekvencija sjebavanja. Nije isto da li će proći jedna od sto raketa ili jedna od deset hiljada. Jedna mora proći. Bezbednost je koliko zaustavi između dve "jedne".

• Like 3
Posted

Gde su to vojni stručnjaci tvrdili ? Iron Dome je jeftinija alternativa napravljena da se bori protiv hamasovih raketa kratkog dometa. U odnosu na period pre nego što su ga imali definitivno se pokazao kao pozitivan ali nikad niko nije tvrdio da obara sve. Mislim da je najbolji učinak bio oko 90% pre 15 godina. Međutim Hamas je promenio taktiku i lansirao stotine raketa odjednom i u tim velikim napadima je uvek po koja raketa padala na naseljena mesta. To si ti pomešao sa S-300 za koji se decenijama tvrdilo da mu je efikasnost 99%.

Iron dome nije namenjen da obara balističke rakete, to je glupost od informacije gde god si je našao. Izrael tu koristi druge sisteme koji su namenjeni za to.

• Like 1
Posted

Izrael ima i klasican PVO koji koristi za te rakete naravno. Odgovor zasto uspevaju da je probiju je relativno lak i to je primenjena taktika iz Ukrajine - "maskirati" najpotentniju raketu sa mamcima i dronovima i napadati masovno. Cak i u ovim slucajevima izraelski PVO radi sasvim dobro.

Steta koju Iran cini Izraelu i zalivskim zemljama je glorifikovana i posledica klasicne rusko-kineske propagande koju bismo valjda do sada morali da naucimo kao azbuku.

Licno mi je zanimljivo potenciranje na tome kad objektivno u tom segmentu Iran je potpuno potucen i gotovo unisten. Steta koju oni prave je zrnce peska u poredjenju sa tim kakvu stetu su oni pretrpeli, brojimo svaki Patriot i svaku zgradu koja je pogodjena od strane Irana, a oni maltene ni avijaciju ni PVO vise nemaju uopste, plus im se broj raketa koje mogu da lansiraju dnevno smanjio za 90% u poredjenju sa pocetkom rata.

To je sve sto treba znati.

Jedini problem u ovom ratu je sta posle i koliko ce kostati. Ispostavilo se da Iran nije nikakav vojni problem cak i za Izraelce i Amere same.

Rat se nastavlja jer Izraelci zele da ih vrate jos 30 godina unazad i da ih onemoguce da budu vojna pretnja i finansiraju proksije, a vec su ih resetovali negde na nivo Hezbolaha pre pocetka rata.

• Like 1
Posted

Posle napada 2025. na Iran Netanjahu je izjavio da je Izrael uspeo da posalje iranski nuklearni program u zaborav, da je onemogucen na duze vreme, da je Izrael posle tih udara UKLONIO egzistencijalnu pretnju. Rekao je da su unistene laboratorije i fabrike centrifuge... Da je unisteno 70 posto iranskih lansera za balisticke rakete.  Sta sada opet gadjaju... Da li Netanjahu lagao ili su bradonje carobnjaci koji su uspeli za tako kratko vreme sve da obnove...

Posted
2 hours ago, berti said:

Klempo je Netanjahu. Baljezgao je o Isusu i Dzingis kanu, pa se posle izvinjavao.

Inace, trenutni ratovi u svetu doveli su do razbijanja nekih mitova. Jedan od njih je i ta gvozdena kupola. 

Pa kako je moj klempo? Nebitno, nije pitanje za tebe. 

Iron Dome nije mit. Ima tri sistema, ali se ovako popularno naziva Iron Dome.

54 minutes ago, berti said:

Vojni strucnjaci nisu rekli da je totalno neprobojan, ali je dobar marketing stvorio takav psiholoski efekat kod stanovnistava kao da su skroz bezbedni. Ovaj rat je najdrasticnije pokazao da nije tako.

Stanovnistvo najbolje zna da Iron dome nije neprobojan. Zive sa time jako dugo. Ne znam odakle ti utisak da misle da su bezbedni. 

Posted (edited)

@McLeod Ne vidim bilo kakav tehnicki problem kod Iranaca da precizno pogode fabrike za dealinizaciju vode bilo gde na Bliskom istoku. Takodje ne vidim prepreku, niko ne moze da zaustavi Iran da pogodi bilo koji staticni cilj koji postoji na Bliskom istoku. Nikakva Amerika niti Izrael to ne mogu da sprece.  Dakle, kad smo to ustanovili dodjemo do fakta da taj minuli rad Irana nije gola propaganda Kine i Rusije. Za te pogotke Iranu nije potrebna Rusiji niti Kina. Naravno da Kina i Rusija pomazu Iran isto onako kako je Ukrajnu pomogao kolektivni zapad.  Izreal je mentalo zapadni entitet u moru sunita, siita ali je aposlutno kulturoloski zapad.  Odatle i ta agresivna doktrina superiornog pogleda na svet u odnosu na okolinu. Vidim da Izrael procenjuje da su Iranski napadi softiciraniji nego u dvanestodnevnom ratu i za to optuzuju Kinu koja je omogucila tehnologiju koja omogucuje zntno preciznije udare. Ne znam sta je Izrael ocekivao? Da ce Iran da sedi i da ceka a da se ne pripremi? Koliko ce kostati rat? Za sada kosta toliko da su se Ameri povukli iz juznog i centralnog Iraka. More sitskog elementa bez tutora. Lako je moguce da Bahreinska sunitska dinastija bude zbacena. Ne tvrdim da ce tako biti ali je to moguc scenario. Iran je spreman na zrtvu, i odlicno vodi asimetrican rat. Jedina strateska prednost Amerike i Izraela je takticka nuklearka koja moze biti bacena. U slucaju bacanja takticke Iran gubi u svim ostalim varijantama ukoliko ne dodje do unutrasnje izdaje Iran je proaktivni cinilac koji se pita. 

Ispostavlja se da Iran ima na desetine raketnih gradova u planinama koje ne mogu da se razore redovnim putem, tako da ta prica da je Iran sada na nivou Hezboulaha je prica za Angelinu.

Krvoprolice tek sledi. Videcemo sta ce na kraju biti. Ja ne iskljucujem ni takticku nuklearku, ne za sedam dana... 

Situacija u Iranu je slicna kao kod nas kada je bilo bombardovanje. Gledao njihov Irib , Poziv iz provincije ljudima koji su ostali bez domova u Teheranu i ostalim mestima koji su na udaru da se presele kod ljudi koji imaju mogucnost da prime one koji su ostali bez domova.

Meni je najinteresantnije u celoj prici ponasanje Bahreina, Katara i UAE koji su sustinski proksiji bez bilo kakvih mogucnosti Amerike. Negde sam procitao da u UAE ima 10 miliona ljudi a da je domicilno stanovnistvo  na nivou 700 000 ljudi. Zamisli takav entitet da preti ratom bilo kome? Licno najvece kurve u celoj prici iz mog ugla su UAE. Gde se ovaj nas nesrecnik vezao za njih nije mi jasno. Dakle non stop 100 posto ukljuceni entiteti u borbi protiv Irana a kada Iran zapreti da ce poravnjati sve te entitete preko zaliva eto saopstenja da se zabranjuje Americi ovo ili ono na teritoriji tih entiteta. 

Ne znam kako Tramp planira da izadje dostojanstveno iz svega ovoga. Amerika ne sme da bude ponizena. Tramp je uspeo da stabilizuje cenu nafte na oko 100 dolara po barelu mada mislim da zivimo poslednje dane sa tako niskom cenom po barelu.

Edited by suptil
Posted (edited)
5 hours ago, McLeod said:

Pojasni malo ovo molim te. Posto Iron Dome ima visok procenat intercepcija (cak bih rekao i neocekivano visok) jer nije pravljen za ovaj tip balistickih raketa.

Plus, vecinu stete su nacinili dronovi, koji opet, nisu primarna meta Iron Dome.

Kod komšija Iranci pogode šta hoće. Npr u Kataru su pogodili radar od preko milijardu dolara. U Jordanu američki mobilni radar od oko 300 miliona dolara.

U Kuvajtu su pogodili kaponire u centar. 

@suptil

Kinorusija daleko slabije pomaže Iran u odnosu na pomoć zapada Ukrajini.

Kini dug rat u zalivu ne odgovara doduše ovaj šou sa hromuzom za Kineze zlata vredi jer šalje jasnu poruku Tajvanu, Amerika ne može da oslobodi hormuz a misli da će moći da brani Tajvan u budućnosti.

Rusiji pak ne odgovara da ljuti Krasnova.

Edited by MeanMachine