momohyoideus Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 12 minutes ago, Klotzen said: Nije nikad oboren F-15 od strane protivnika. Obzirom da ide informacija da je Kuvajtska PVO oborila tri američka aviona u pitanju je friendly fire. F-15 je i ranije stradao u takvim situacijama tako da nije prvi, no verovatno je prvi put da tri stradaju odjednom. Teško sranje su Kuvajćani napravili. Srećom svih 6 pilota su preživela. Kruzi taj mit isto kao i za abrams sto se pricalo. Ovo sad je ocigledno friendly fire, a iracani su oborili par komada dok su ludovali po Kuvajtu.
Don Dusko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 9 minutes ago, djole said: Po svemu sudeci, deluje kao da su odredjene struje unutar administracije(khm khm) "nalozili" Trampa kako ce ovo biti relativno brza, efikasna i ne previse skupa operacija Gde sam ja to ovo citao vec.....Nesto mi lici na kako su neki nalozili Putka da ce Ukrajnu za 3 dana...
djura.net Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago bbc Qatar's state-owned energy company, QatarEnergy, says it has halted the production of liquefied natural gas (LNG) after Iranian attacks on some of its facilities.
Darth Bane Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Iran im zadaje strahovite udare, ali zbog medijske cenzure tesko se dolazi do tih informacija , osim po drustvenim mrezama sto povremeno izadje po neki snimak.
Helena Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Nešto ima, sestra je u mestu blizu Ramštajna, kaže da je juče preleteli preko 40 aviona u cugu. Danas je videla američke vojnike u opremi, minimum stotinu. Kaže da se oseća nelagoda generalno i da je velik broj samih Nemaca onemogućen da se vrati, pominje brojku od 300.000.
feanorlfc Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Quote Three U.S. F-15s Involved in Friendly Fire Incident in Kuwait; Pilots Safe USCENTCOM TAMPA, Fla. – At 11:03 p.m. ET, March 1, three U.S. F-15E Strike Eagles flying in support of Operation Epic Fury went down over Kuwait due to an apparent friendly fire incident. During active combat—that included attacks from Iranian aircraft, ballistic missiles, and drones — the U.S. Air Force fighter jets were mistakenly shot down by Kuwaiti air defenses. All six aircrew ejected safely, have been safely recovered, and are in stable condition. Kuwait has acknowledged this incident, and we are grateful for the efforts of the Kuwaiti defense forces and their support in this ongoing operation. The cause of the incident is under investigation. Additional information will be released as it becomes available. SHARE https://www.centcom.mil/MEDIA/PRESS-RELEASES/Press-Release-View/Article/4418568/three-us-f-15s-involved-in-friendly-fire-incident-in-kuwait-pilots-safe/ Bold: Meni je ovo zapalo za oko. Imao sam utisak da Amerika i Izrael potpuno kontrolisu vazdusni prostor, a ovamo se iranski avion roka sa F-15 i to u Kuvajtu. Ima i snimaka gde iranski avion leti po vazdusnom prostoru okolnih zemalja i vraca se posle u Iran. Poprilicno su ih osakatili u prvom naletu, ali izgleda da situacija nije bas tako jednostavna kako je delovalo po prvim izvestajima. Edited 1 hour ago by feanorlfc
DJORDJE Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 3 hours ago, momohyoideus said: Oboren F-15E u Kuvajtu, blue-on-blue https://packaged-media.redd.it/yp7ryfyzqkmg1/pb/m2-res_854p.mp4?m=DASHPlaylist.mpd&v=1&e=1772449200&s=b9a9fed0629118f58124bab8103df5e71fa4ace7 Putinov Elipton radi.
Nek grmi jako Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Spekulacije da Iran zapravo jače uzvraća, ali da to ostaje skriveno zbog medijske cenzure, zaista kruže po mrežama, ali trenutni dokazi ih ne podržavaju. Iranski odgovor jeste bio širok, ali slabiji od očekivanog, jer su lansirali stotine projektila i dronova na Izrael, američke baze u Zalivu i neke civilne ciljeve, a da ništa zapravo nije ni postignuto. Tri američka vojnika su ubijena, plus petorica teško ranjenih, imamo oko deset žrtava u Izraelu, do pet civila u UAE i Zalivu, plus desetine povređenih. Šteta na američkim bazama je minimalna, neke zgrade su pogođene u Bahreinu i UAE, ali nisu operativno onesposobljene. U Izraelu postoji nekoliko pogodaka, ali ne masovno razaranje. I to je sve slabije i raspršenije u odnosu na 12-dnevni rat, kada smo imali više od 200 projektila dnevno u talasima, sa kudikamo boljom koordinacijom, dok sada vidimo delegirano komandovanje na terenu, nezavisne jedinice o kojima priča ministar Arakči, manje preciznosti i više nasumičnosti. Na Zapadu ne da ne postoji dokaz o sistematskoj cenzuri da se sakrije iranski uspeh, nego naprotiv, mediji izveštavaju o iranskim napadima, a ako bi bilo nešto veće poput potopljenih brodova, uništenih baza i masovnih žrtava, to bi ionako procurilo preko satelita, videa ili lokalnih izvora. Spekulacije o cenzuri deo su proiranskih i kinoruskih internet kanala i ratne propagande, jer je suština da Iran uzvraća široko i više zemalja je ugroženo nego ikad, ali ne i jače. Odgovor je haotičniji, slabiji i manje efikasan nego prošle godine, nema kredibilnih dokaza o skrivenim velikim uspesima i za sada je neistina o jačem, ali medijski skrivenom odgovoru samo glasna patnja zbog izostanka jačeg odgovora, a ne realnost. Činjenice, naravno, neće naterati baš sve da im poveruju, jer uvek imamo neverne tome, ravnozemljaše i ostalu bulumentu revnosnih konzumenata budalaština i besmislica. Edited 1 hour ago by Nek grmi jako 3
suptil Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Jel je to potvrdjeno da je sef kabineta Netanjahua sinoc poginuo u raketiranju ili je ipak jos na nivou spekulacije?
Darth Bane Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ajd da sacekamo jos koji dan, pa cemo videti. Time will tell - sto bi rekli braca Englezi. Da su USA i Izrael superiorniji u vazduhu - tu nema dileme. Da su im zadali strahovite udare Iranu - takodje. Ali, jedina prava pobeda, nesumnjiva i nedvosmislena, bi bila promena rezima u Iranu. Zato se i krenulo u rat. Ako do toga ne dodje, bice to "pirova pobeda". Jer, za par godina , imacemo opet "reinvigorated Iran"... P.S. To sto Iran sada slabije uzvraca, to moze znaciti i da se opredelio za dugotrajniji otpor. Slicno kao i Vojska Jugoslavije tokom bombardovanja 1999.
Angelia Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 5 hours ago, berti said: Ne, nemam nikakav problem sa ljuduma iz Izraela, naprotiv. Zelja mi je da posetim tu zemlju. Imam problem sa nekim postupcima njihove vlasti. Da ne ponavljamo vec raspravu oko Gaze. Idi I poseti, kad rakete prestanu da lete, super zemlja I ljudi, uglavnom. A sto se tice vlasti, razlika izmedju mene i tebe, je da znam da bi bilo koja vlast uradila isto u Gazi, ne bi moglo bolje, samo gore. I ako budes otvoren da cujes, a ne samo posetis turisticka mesta, nego pricas sa ljudima, mozda ce ti pokazati zasto je situacija takva. Kad kazem pricas, znaci postavljas pitanja I slusas, ne da im objasnjavas sta je pogresno, otkrices da nije sve u medijima. 17 minutes ago, Nek grmi jako said: Odgovor je haotičniji, slabiji i manje efikasan nego prošle godine, nema kredibilnih dokaza o skrivenim velikim uspesima i za sada je neistina o jačem, ali medijski skrivenom odgovoru samo glasna patnja, a ne realnost. Da ima dokaza, mediji bi imali zurku.
melankolic Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Evo Hegseth izjavljuje da nije cilj akcije smena režima (iako mu šef priča neku drugu priču) nego uništenje raketa, odbrana na moru i nuklearni program. Moguće da je još nešto dopisao u internoj prepisci a što će se pojaviti u medijima. Ostaje da se vidi. 1
Darth Bane Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 minutes ago, melankolic said: Evo Hegseth izjavljuje da nije cilj akcije smena režima (iako mu šef priča neku drugu priču) nego uništenje raketa, odbrana na moru i nuklearni program. Moguće da je još nešto dopisao u internoj prepisci a što će se pojaviti u medijima. Ostaje da se vidi. Zar nuklearni program nije unisten tokom proslogodisnjeg bombardovanja?
melankolic Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Just now, Darth Bane said: Zar nuklearni program nije unisten tokom proslogodisnjeg bombardovanja? Jeste, kao što je dobijena Nobelova za mir… i sledeće godine će, sve po zasluzi. 3
Darth Bane Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 minute ago, melankolic said: Jeste, kao što je dobijena Nobelova za mir… i sledeće godine će, sve po zasluzi. Ako Trump uspe da ostvari potpunu pobedu u ovom ratu, posteno bi bilo da dobije tu Nobelovu za mir! 1 1
berti Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 12 minutes ago, Angelia said: Idi I poseti, kad rakete prestanu da lete, super zemlja I ljudi, uglavnom. A sto se tice vlasti, razlika izmedju mene i tebe, je da znam da bi bilo koja vlast uradila isto u Gazi, ne bi moglo bolje, samo gore. I ako budes otvoren da cujes, a ne samo posetis turisticka mesta, nego pricas sa ljudima, mozda ce ti pokazati zasto je situacija takva. Kad kazem pricas, znaci postavljas pitanja I slusas, ne da im objasnjavas sta je pogresno, otkrices da nije sve u medijima. Tim gore, ako bi svaka vlast uradilo isto to. A recimo, da ti posetiš Gazu, postavljaš pitanja i slušaš, a ne da im objašnjavaš da je sve tako moralo.... 5
melankolic Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ministarstvo odbrane Izraela javlja da je ubijen vođa Hezbolaha u Bejrutu. A cena benzina u NOR porasla. Kakva je situacija kod vas?
djura.net Posted 47 minutes ago Posted 47 minutes ago Cene nafte rastu, a akcije i berze su u padu. Hezbollah ponavlja napad na Izrael, izgleda da su se sada bolje spremili. Sto se Trumpa tice, ne bi me cudilo da se povuce iz rata i ostavi saveznike na cedilu - ne bi mu bio prvi put. Sve uz komentar da to nije njihova stvar i da imaju big beautiful ocean izmedju. A zalivske zemlje i Izrael neka sto pre rese problem sa Iranom (za 24 sata) i obezbede mu Nobela za mir.
Nek grmi jako Posted 45 minutes ago Posted 45 minutes ago (edited) Pre samo tri dana napisao sam da ćemo biti svedoci najbizarnije kognitivne disonance u modernoj istoriji, jer onog momenta kada je obračun sa iranskim režimom postao politički povezan sa Trampom, značajan deo onih koji su nam godinama poručivali da je Iran osovina zla, a vidimo njihove postove i na ovom mestu, doživljavaju kompletan moralni reset. I to se upravo dešava... Pogledajte samo stranice ovog topika, pa idite u arhivu i uporedite ih sa nekadašnjim pisanjima o Iranu, i biće vam kristalno jasno o čemu vam sada pišem. Selektivna empatija, ideološko slepilo i instrumentalizacija tuđe nesreće zahvatili su te glave odjednom, pa oni koji se inače i ovde zaklinju u prava žena, prava seksualnih manjina, slobodu govora i sekularizam, počeli su da pronalaze razloge zašto treba navijati za iranski režim, a njihova mržnja prema političkom neprijatelju u vidu američke administracije postala je toliko patološka da su spremni da prećutno, ili čak otvoreno, stanu na stranu režima koji te iste žene bije na ulicama, a studente šalje na vešala. To više nije odnos prema spoljnoj politici, to je besmisleno ideološko navijanje u kojem iranski narod služi samo kao jarbol na koji će se danas zakačiti jedan ideološki barjak, a sutra neki sasvim drugi... I tako smo došli do poražavajuće činjenice da je i na ovom mestu suštinski sve manje bavljenja režimom mula, a sve više spekulacija kako bi pad krvavog režima u Teheranu mogao da se reflektuje na rejtinge u Vašingtonu. Hipokrizija u tom kontekstu nije naličje, ona je već duboki standard u kome apsurd dostiže vrhunac, jer ta promena mišljenja nije zasnovana na činjenicama, budući da činjenice na terenu u Iranu jesu zbilja krvavije nego ikad, već kognitivno cepanje u kojem se stvarnost prilagođava ideološkom narativu. Edited 28 minutes ago by Nek grmi jako
Darth Bane Posted 37 minutes ago Posted 37 minutes ago 5 minutes ago, djura.net said: Cene nafte rastu, a akcije i berze su u padu. Hezbollah ponavlja napad na Izrael, izgleda da su se sada bolje spremili. Sto se Trumpa tice, ne bi me cudilo da se povuce iz rata i ostavi saveznike na cedilu - ne bi mu bio prvi put. Sve uz komentar da to nije njihova stvar i da imaju big beautiful ocean izmedju. A zalivske zemlje i Izrael neka sto pre rese problem sa Iranom (za 24 sata) i obezbede mu Nobela za mir. Mislim da nece moci - da ostavi Izrael na cedilu ? Onda tek ne bi "preziveo" ni do novembarskih izbora. VIc je u tome sto je sad prekid vatre, na neki nacin, u rukama Irana. Rat ce prestati onda kad oni odluce ili kad im ponestane arsenala. Zato sam i pomenuo pre par postova - relativno mlak odgovor Irana moze znaciti da idu na dugotrajniji sukob. Da se Trump pita, on bi verovatno vec danas povukao vojsku i prekinuo sukobe - proglasio bi vojnu pobedu time sto je ubijen Ajatolah, reko bi " ... Ajatolah Kamneji je ubijen - mi smo svoj cilj ostvarili". Jer onaj perthodni 12-dnevni rat, po svemu sudeci je bio deo nekog dogovora " ...ja tebi vojvodo, ti meni serdare". Ovog puta izgleda da su se malo "proigral" ...
Nek grmi jako Posted 19 minutes ago Posted 19 minutes ago (edited) Kada na delu vidimo patološki proces prilagođavanja stvarnosti ideologiji, gde se principi poput prava žena, seksualnih manjina i sekularizma žrtvuju na oltaru mržnje prema Trampu, kao i ljubavi prema Kinorusiji, Putinu, Siju ili nečem drugom, mora se ipak reći da je to univerzalna pojava. Ali u kontekstu Irana, gde je režim objektivno brutalniji nego ikad, sa hiljadama ubijenih demonstranata i egzekucijama disidenata, sami navijači za Iran postaju groteskni. Jer to je moralni bankrot u kome mržnja prema jednom političaru postaje jača od saosećanja sa stotinama hiljada žrtava u Iranu, što ubijenima, što uhapšenima i proganjanima. Pa ako isti ljudi dele slike pobuna u Iranu sa haštagovima #MahsaAmini ili #WomanLifeFreedom, a sada bulazne kako je Trampov udar imperijalizam, onda ili njihovo ogledalo više ne radi ili je još nešto gore u pitanju. Jer to tačno ilustruje poentu da tu više nije reč o iranskom režimu i patnjama iranskog naroda, već o ogoljenoj hipokriziji kao standardu. Jel postoji nešto besmislenije nego kad kritičari Trampa i njegovi mrzitelji koriste upravo Trampa kao štit za iranski režim? Koja moralna poluga i daska u svesti jesu zapravo krunski hendikep u ignorisanju činjenice da je iranski narod taj koji decenijama vapi za spoljnim pritiskom na svoje tlačitelje? Braniti iranski režim od zlog Trampa dok iranske žene slave na ulicama smrt Hamneija je vrhunac licemerja... Kao da ti ljudi znaju bolje od samih iranskih žena šta je za te žene sloboda. Edited 9 minutes ago by Nek grmi jako
Klotzen Posted 8 minutes ago Posted 8 minutes ago Može Tramp da se izvuče ako Iran pristane na neki sporazum u vezi nuklearnog programa, ali za sada odbijaju bilo kakve pregovore. To bi bilo dovoljno da rednecima ovo predstavi kao pobedu. Ovi malo obrazovniji mu ovaj rat neće oprostiti sve i da Iran bezuslovno kapitulira.
Recommended Posts