berti Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Kakva crna poboljsanja u Saudi Arabiji. Prosle godine rekordan broj pogubljenja, cak su pogubljeni i oni koji su bili maloletni kada su ucinili neko krivicno delo. Skidaju glavu zbog narkotika, hapse aktiviste, blogere... Lgbt populacija se proganja, nema slobode govora. Migranti rade u katasrofalnim uslovima, cesto ostaju bez isplacivanja zarade. Na Dox tv bio dokumentarac Saudijska Arabija iznutra, valja pogledati. Da tupsoni od mula legnu na rudu, splasnuce interesovanje za ljudska prava. Ako imaju malko mozga, uradice to.
Nek grmi jako Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 21 minutes ago, berti said: Kakva crna poboljsanja u Saudi Arabiji. Prosle godine rekordan broj pogubljenja, cak su pogubljeni i oni koji su bili maloletni kada su ucinili neko krivicno delo. Skidaju glavu zbog narkotika, hapse aktiviste, blogere... Lgbt populacija se proganja, nema slobode govora. Migranti rade u katasrofalnim uslovima, cesto ostaju bez isplacivanja zarade. Na Dox tv bio dokumentarac Saudijska Arabija iznutra, valja pogledati. Da tupsoni od mula legnu na rudu, splasnuce interesovanje za ljudska prava. Ako imaju malko mozga, uradice to. Jeste, u pravu ste za pogubljenja i tačno je to što ste napisali, zato i jasno piše da su poboljšanja kozmetičko-ekonomska i da su selektivna, ali neka ipak postoje. Saudijci su se zaista pomakli unapred u nekim oblastima, pa recimo žene sad mogu i da voze, ne moraju da budu skroz zabrađene, u radnoj snazi zastupljene su preko 36% (a 23% bilo je do 2016.), više žena na rukovodećim pozicijama, više u privatnom sektoru, imamo reforme kafala sistema, nacionalnu politiku protiv prinudnog rada, internacionalne škole i obdaništa... Imamo i jasno ograničenje verske policije, koja je nekada bila strah i trepet na ulicama, a danas više nemaju ovlašćenja da hapse ljude zbog neprikladnog oblačenja ili mešanja polova. Otvoreni su bioskopi nakon 35 godina zabrane, održavaju se ogromni muzički festivali sa zapadnim zvezdama, a mešanje muškaraca i žena na javnim mestima je postalo normalna pojava. To sve prati i uvećani turizam koji više nije samo verski, nego su uvedene turističke vize i država se agresivno otvara za nemuslimanske turiste, promovišući i istorijske lokalitete i urbane centre. Vi danas u Džedi možete da odete na brutalne privatne plaže na kojima trešti tehno, i da nikog živog ne zanima da li ste u gaćama ili u šortsu, a i žene na tim plažama više nisu kao betmeni... To je, ukupno gledano, ogroman iskorak u odnosu na vreme u kome je ženi odsecana glava ako je uhvate da vozi. Taj iskorak, naravno, još nije dovoljan, ali je takođe besmisleno negirati početak promena. Jer, Saudijska Arabija je shvatila da ne možeš imati modernu ekonomiju i gradove budućnosti ako joj je polovina stanovništva zaključana u kući, a turisti se plaše da će završiti u zatvoru zbog šortsa. Edited 55 minutes ago by Nek grmi jako
Smrtokapa Posted 36 minutes ago Posted 36 minutes ago 12 hours ago, 303 said: I dalje mulaši bacaju okolo, kao muva bez glave. Sad kad je vrhovni vođa ubijen, može se reći da su kao mula bez glave. 6
Angelia Posted 9 minutes ago Posted 9 minutes ago 1 hour ago, MeanMachine said: On ocigledno ne shvata sa takvim likovima ima posla. To nisu neki diktatatori ko Maduro pa i Putin, ovo su religiozni fanatici. Videcemo. Ali cini mi se da Tramp konta bolje nego vecina ljudi sa kime ima posla. Zato I imas ovakvu taktiku na ME, mozes da se dogovoris (radis sta ja hocu) ili cu te ubiti. Efektivnije nego diplomatija.
Besni lala Posted 8 minutes ago Posted 8 minutes ago (edited) 31 minutes ago, Smrtokapa said: Sad kad je vrhovni vođa ubijen, može se reći da su kao mula bez glave. ... 1 hour ago, Clash said: Ako prihvatimo cinjenicu da moral i medjunarodno pravo oduvek obavezuje samo sirotinju i da za Ligu sampiona vaze nekandruga pravila onda ova doktrina US/Izrael donosi bitnu promenu. Mislim na doktrinu udri zmiju u glavu odmah na pocetku. Izrael je to razradio sa Hamasom i Hezbolahom i sa onim pejdzerima a US nadogradila sa Venecuelom i Iranom. Meni i nije tako lose s obzirom na dosadasnju istoriju, pogotovo kod nas, gde se najidgovorniji izvuku. Mogu misliti kako se osecaju diktatori sirom sveta kad vide sta mogu Iranu koji je bio MVP medju njima. Aj ne mogu reci da sam odusevljen ali nije i da nemam simpatija za ovo. Saterani u ćošak? ... a takvi su poslovično najbezopasniji. Ed. progoni me autokorekt - prvo na telefonu,gde ne smem više da šaljem sms-ove, sad i ovde - kad mi spoji dva posta sa raličitim tonom... Uklet sam Edited 2 minutes ago by Besni lala
Recommended Posts