Barkley#34 Posted Monday at 08:23 AM Posted Monday at 08:23 AM Toliko se dobro živi da radnicima prete otkazima ako vlast izgubi na izborima, da ministarska svita obilazi mesta za koja nikada nije čula obećavajući kule i gradove, da batinaši i kupci glasova dežuraju danima po selima (plaćeni budžetskim parama), da ona nesrećnica u anketi izgovara kako očekuje da dobije posao posle izbora i da se u Azanji otimaju oko pečenja koje se još sprema. Obojica znamo kako Vučić dobija izbore tako da bi bilo dobro da prestaneš da nas smatraš debilima kod kojih se prima Informer. 3
JPM Posted Monday at 08:54 AM Posted Monday at 08:54 AM Toliko se dobro živi da mi se upravo na konkurs koji nam je propao prošli put jer se prijavilo 7 ljudi, ovaj put prijavilo 80+. U Nišu je preko 3500 ljudi izgubilo posao u prethodnih godinu dana, i svaki dan je ovim ostalima sekira nad glavom. A zašto? Zato što ne postoje optimali uslovi za poslovanje u Srbiji. Svi ovi stranci dolaze dok traju subvencije i idu odmah po isteku istih. A ostali bi da je Srbija zdravo tržište za poslovanje. Domaći preduzetnici ne stignu da isplivaju, već ih država ubije dažbinama. Cvetaju ovi što su se uglavili uz državu pa za posao koji realno vredi milion evra uzimaju 50 miliona (naravno pola idu stranci). Nemoj se pravimo budale. Prelepo doba. 1
Klotzen Posted Monday at 10:21 AM Posted Monday at 10:21 AM Toliko se dobro živi da smo za vreme hulje izgubili 10% stanovništva. Možda su to skromni ljudi koji ne žele da žive u raskošu kod nas pa pobegli na hleb i vodu u druge zemlje. Toliko se dobro živi da mi sada već imamo značajnu emigraciju u Slovačkoj gde su naši išli uglavnom u šverc ture čak i 90-ih. Inače koliko se dobro živi ili koliko si srećan su sve realtivna pitanja na koje ne postoji tačan odgovor. Svi imamo različite definicije dobrog života i sreće tako da je rasprava o tome uglavnom bespredmetna. Juče gledam nekog YT-era koji je bio kod nekiš bušmana i oni ljudi presrećni i prezadovoljni životom a imaju kuće od blata od 10 m2 i to je sve. Naravno da se Srbija pomerila unapred u odnosu na 2012. uvek smo napredovali osim za vreme SEKE i Korone. Ali zemlja u razvoju ne može da se nazove uspešnom ako ima isti rast kao razvijene zemlje. Pogledajte Kinu i njihov rast do korone, to je primer uspešnog ekonomskog razvoja a kada rasteš u proseku celog sveta to je životarenje i kićenje tuđim perjem. 3
Besni lala Posted Monday at 10:26 AM Posted Monday at 10:26 AM On 2/18/2026 at 12:40 AM, Gotivan said: ...I jel se u Srbiji lose zivi? Da.
JPM Posted Monday at 10:28 AM Posted Monday at 10:28 AM 1 minute ago, Klotzen said: Inače koliko se dobro živi ili koliko si srećan su sve realtivna pitanja na koje ne postoji tačan odgovor. Ovo je tačno, ali nije trenutna poenta. Tačno je jer naravno nije sve u novcu, i svakome je različito dovoljno. Ali kad pričamo o opštim uslovima života, Srbija je dno Evrope. Pod tim opštim uslovima su: 1. Institucije sistema, 2. Odvojenost izvršne od sudske i zakonodavne vlasti, 3. Školstvo, 4. Zdravstvo, 5. Socijalna sigurnost, 6. Jednakost svih pred zakonom, 7. Društveno kulturni događaji i tako dalje... Srbija je leglo diskriminacije i korupcije. Uvek je neko jebena stranka, uvek si ili moj pajtaš sa kojim se utaljujem ili si smrtni neprijatelj, uvek si politički podoban ili nepodoban. Diskriminisan si po pitanju vere, tradicije, seksualnog opredeljenja, pola, starosne dobi, pa sve do najsitnijih detalja poput toga da ne možeš u kafić da odeš ako si nepušač, a da ne izađeš sav smrdljiv od dima. Ima 500 stvari pored novca, čak smo u novcu i dobri iako nemamo mnogo. Sve drugo je u daleko goroj situaciji. I to ne vide samo bahati i slepi. Oni koji ne kapiraju da sutra neki buzdovan može tebi na vrata da zakuca da se seliš iz kuće koju NEĆEŠ da prodaš, i slično. Jer njega štiti vlast a tebe bukvalno ništa. Za to se bore studenti, za institucije. Zato ću biti uz njih. 1 1
Besni lala Posted Monday at 10:39 AM Posted Monday at 10:39 AM 3 minutes ago, JPM said: Ovo je tačno, ali nije trenutna poenta. Tačno je jer naravno nije sve u novcu, i svakome je različito dovoljno. Ali kad pričamo o opštim uslovima života, Srbija je dno Evrope. Pod tim opštim uslovima su: 1. Institucije sistema, 2. Odvojenost izvršne od sudske i zakonodavne vlasti, 3. Školstvo, 4. Zdravstvo, 5. Socijalna sigurnost, 6. Jednakost svih pred zakonom, 7. Društveno kulturni događaji i tako dalje... Srbija je leglo diskriminacije i korupcije. Uvek je neko jebena stranka, uvek si ili moj pajtaš sa kojim se utaljujem ili si smrtni neprijatelj, uvek si politički podoban ili nepodoban. Diskriminisan si po pitanju vere, tradicije, seksualnog opredeljenja, pola, starosne dobi, pa sve do najsitnijih detalja poput toga da ne možeš u kafić da odeš ako si nepušač, a da ne izađeš sav smrdljiv od dima. Ima 500 stvari pored novca, čak smo u novcu i dobri iako nemamo mnogo. Sve drugo je u daleko goroj situaciji. I to ne vide samo bahati i slepi. Oni koji ne kapiraju da sutra neki buzdovan može tebi na vrata da zakuca da se seliš iz kuće koju NEĆEŠ da prodaš, i slično. Jer njega štiti vlast a tebe bukvalno ništa. Za to se bore studenti, za institucije. Zato ću biti uz njih. I, bez obzira na moja verovanja ili ne, dodao bih kao 8. i sekularnost. Neću ulaziti u sve potencijale Crkve, ali da završi kao poslušnička organizacija za pranje novca i dodatno lomljenje i ono malo slobodne misli ... to nismo zaslužili ni mi ni Ona. 1 1
JPM Posted Monday at 10:45 AM Posted Monday at 10:45 AM 3 minutes ago, Besni lala said: I, bez obzira na moja verovanja ili ne, dodao bih kao 8. i sekularnost. Neću ulaziti u sve potencijale Crkve, ali da završi kao poslušnička organizacija za pranje novca i dodatno lomljenje i ono malo slobodne misli ... to nismo zaslužili ni mi ni Ona. Ma ima kolko hoćeš da se nabraja, meni ovo palo na pamet dok sam pisao. Kad bih razmislio desetak minuta, verovatno bih 100 stvari naveo. Kad bih morao da navedem tip osobe koja može biti zadovoljna životom u Srbiji naveo bih nekog preduzetnika koji ne živi u Srbiji ali ima firmu registrovanu u Srbiji, dobar je sa vlastima i malo plaća radnike, lokalce. E tome trenutna situacija u Srbiji ništa ne smeta. Dakle, živiš u nekoj dobro osmišljenoj civilizovanoj zemlji, tipa...jebem li ga... Engleska, skandinavske zemlje, Švajcarska itd, ali posluješ u Srbiji i to tako što se tališ sa vlastima na tenderima. To je milinka. Eto...to je taj tip. To su naravno ekstremno nemoralni likovi, ali to mi pada na pamet. 1
DJ_Vasa Posted Monday at 01:00 PM Posted Monday at 01:00 PM 12 hours ago, Gotivan said: Poredite u kakvom su raspoloženju dolazili demonstranti 5.10.2000. ? Aha ne možete ni približno da poredite? A zašto? Pa zato što se ipak ovde LEPO živi i zato što ljudima uopšte nije toliko loše koliko se priča na ovom forumu a i ovako.... a tek će da vidite na budućim parlamentarnim izborima, ima opet da kmečite kako Vuĉić pokrao izbore sa Bosancima i mrtvacima samo tako.... Upravo si ponovio reči AV-a koji je skoro identično rekao za proteste koji su prethodili petom oktobru. Obraćao se valjda Grobaru i rekao nešto u stilu 'Vidi, oni dolaze u bundama i novim kaputima'. Protesti koji su se održavali prošle godine, a ima ih i danas, nisu socijalne prirode, niti koji dinar više u džepu isključuje želju za promenama. Nego, kakav je današnji sendvič? Ima li šunke ili je i dalje u njemu parizer? 5
vilhelmina Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Moj utisak je da dosta ljudi u Srbiji u ekonomskom smislu zivi relativno dobro, ali nekako ocajnicki, kao da sutra ne postoji. Nesto kao ludih dvadesetih proslog veka, taj neki entuzijazam uz istovremeni osecaj krajnje nesigurnosti u nestabilnom svetu. Utisak mi je pojacan nakon nekih 6-7 sati koje sam jucer provela u Alicante. U pet razlicitih prilika, na pet razlicitih i medjusobno udaljenih lokacija, cula sam ljude kako pricaju srpski. Ruski i engleski, koje bih najvise ocekivala od jezika izuzev spanskog, dva do tri puta, a srpski pet! Govorili su ga ljudi oba pola, starosti izmedju 20 i 80, koji se ni po cemu nisu isticali, random ljudi, nikakve starkare i krimosi. Za dve grupice sam sigurna da su bili turisti, ostali mozda tu i zive, ne znam. Ako probam da si objasnim odakle toliki Srbi u Alicante jedne obicne vansezonske srede u martu, dolazim do zakljucka da su verovatno zgrabili neko putovanje koje se tog trenutka ucinilo povoljnim, i da im nije bilo tesko da se organizuju oko cuvanja dece, slobodnih dana i ostalih obaveza, da su prosto iskoristili trenutak. Sto je vrlo neevropski i nezapadnjacki, gde se sve unapred planira, od kratkotrajnih putovanja, preko raznih osiguranja, do dodatnih prihoda u dubokoj starosti, za slucaj da se dozivi. U Srbiji imam utisak da se grabi svaka prilika, bez obzira da li se radi o putovanjima, stanovima, novim automobilima, bilo cemu. Sve to bez mnogo razmisljanja i kalkulisanja i kao sto ranije rekoh, kao da sutra ne postoji. Ovo su samo moje spekulacije i ne znam koliko piju vodu, ali me kopka ta jucerasnja cudna situacija sa srpskim na svakom koraku usred Spanije, i volela bih da znam sta ostali u tome misle. 1
DJ_Vasa Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) 1 hour ago, vilhelmina said: Moj utisak je da dosta ljudi u Srbiji u ekonomskom smislu zivi relativno dobro, ali nekako ocajnicki, kao da sutra ne postoji. Nesto kao ludih dvadesetih proslog veka, taj neki entuzijazam uz istovremeni osecaj krajnje nesigurnosti u nestabilnom svetu. Utisak mi je pojacan nakon nekih 6-7 sati koje sam jucer provela u Alicante. U pet razlicitih prilika, na pet razlicitih i medjusobno udaljenih lokacija, cula sam ljude kako pricaju srpski. Ruski i engleski, koje bih najvise ocekivala od jezika izuzev spanskog, dva do tri puta, a srpski pet! Govorili su ga ljudi oba pola, starosti izmedju 20 i 80, koji se ni po cemu nisu isticali, random ljudi, nikakve starkare i krimosi. Za dve grupice sam sigurna da su bili turisti, ostali mozda tu i zive, ne znam. Ako probam da si objasnim odakle toliki Srbi u Alicante jedne obicne vansezonske srede u martu, dolazim do zakljucka da su verovatno zgrabili neko putovanje koje se tog trenutka ucinilo povoljnim, i da im nije bilo tesko da se organizuju oko cuvanja dece, slobodnih dana i ostalih obaveza, da su prosto iskoristili trenutak. Sto je vrlo neevropski i nezapadnjacki, gde se sve unapred planira, od kratkotrajnih putovanja, preko raznih osiguranja, do dodatnih prihoda u dubokoj starosti, za slucaj da se dozivi. U Srbiji imam utisak da se grabi svaka prilika, bez obzira da li se radi o putovanjima, stanovima, novim automobilima, bilo cemu. Sve to bez mnogo razmisljanja i kalkulisanja i kao sto ranije rekoh, kao da sutra ne postoji. Ovo su samo moje spekulacije i ne znam koliko piju vodu, ali me kopka ta jucerasnja cudna situacija sa srpskim na svakom koraku usred Spanije, i volela bih da znam sta ostali u tome misle. Mislim da se pogodilo više faktora koji objašnjavaju njihovo prisustvo. Jedan poznanik je čak i nedavno bio tamo, a mislim da njegov slučaj može da to dobro objasni. Naime, mnoge firme daju godišnji odmor u dva dela, od kojih jedan možeš da iskoristiš tokom leta, a drugi tokom zime. Vidim i da sada postoji direktan let do Alikantea, i to Wizz, a od tog poznanika sam čuo da su karte povoljne. Neki ljudi zato i planiraju odmor tako da van špica sezone posete destinaciju koja ih zanima. Ako uzmemo u obzir da ne idu svi na skijanje/zimovanje, ovo je sasvim logična destinacija i za naše turiste. Poslodavcima i odgovara da neko uzme odmor kada su ostali tu kako se ne bi remetio radni proces, a odmori se često najavljuju unapred kako bi se omogućilo da firma neometano funkcioniše. Sve ovo je zapravo objašnjenje kako funkcioniše kod njega u firmi, a takvih firmi ima podosta. Naravno, tu su i oni koji rade sami za sebe, ili srpski rečeno frilenseri, od kojih neki mogu da ponešto odrade i kada nisu kod kuće. Ima i penzionera, naročito onih koji su ostvarili pravo na visoku penziju ili su je zaradili u inostranstvu, a koji imaju dovoljno vremena na raspolaganju. Ne treba izgubiti iz vida ni studente, koji mogu da izostanu sa predavanja nedelju dana ili ako imaju pauzu između ispita. Ako napravimo jednačinu koja bi glasila otprilike poluparna destinacija + direktan let + povoljnije cene u odnosu na punu sezonu + mogućnost korišćenja odmora van sezone koja odgovara i poslodavcu, mislim da imamo i objašnjenje. Edited 7 hours ago by DJ_Vasa 2
JPM Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Ponoviću, novac je veliki problem u Srbiji, ali i kao takav, verovatno je manji problem u odnosu na sve ostalo. Najveći problem je nedostatak države. Institucija. Pravde.
DameTime Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Takođe, odmor od prošle godine se po zakonu koristi do kraja juna 2026, a dosta ljudi ima "višak" dana odmora koji nije iskoristio. 1 hour ago, vilhelmina said: Ako probam da si objasnim odakle toliki Srbi u Alicante jedne obicne vansezonske srede u martu, dolazim do zakljucka da su verovatno zgrabili neko putovanje koje se tog trenutka ucinilo povoljnim, i da im nije bilo tesko da se organizuju oko cuvanja dece, slobodnih dana i ostalih obaveza, da su prosto iskoristili trenutak. Sto je vrlo neevropski i nezapadnjacki, gde se sve unapred planira, od kratkotrajnih putovanja, preko raznih osiguranja, do dodatnih prihoda u dubokoj starosti, za slucaj da se dozivi. U Srbiji imam utisak da se grabi svaka prilika, bez obzira da li se radi o putovanjima, stanovima, novim automobilima, bilo cemu. Sve to bez mnogo razmisljanja i kalkulisanja i kao sto ranije rekoh, kao da sutra ne postoji. Hm, why not both? 😁 Ne vidim zašto povoljna prilika za putovanje isključuje bilo kakvo planiranje. Mislim da, postoje situacije kad se zaista ad hoc ode na putovanje - jeftinije je, van sezone, imaš neke slobodne dane, why not. Ali postoje i situacije kad planiraš putovanje, znaš okvirnu ili čak preciznu destinaciju, ali takođe znaš i koliki ti je budžet (što bi moja pokojna baba rekla, koliki ti je guber, toliko se pružiš), pa onda čekaš tu povoljnu ponudu, Wizzair i sl. Mislim slažem se, kod nas Srba je taj momenat finansijske povoljnosti verovatno izraženiji nego kod ljudi na Zapadu, ali šta znam, ne deluje mi ni da su Zapadnjaci baš u fazonu da ne gledaju cenu i mogu li proći povoljnije. Generalno bih rekla da kod nas postoji to "kao da sutra ne postoji", samo ne nužno na ovom primeru 😁 Evo iz ličnog iskustva - drugarica i ja smo "planirale" put u Berlin, kao prolećno putovanje. Sele, našle karte na Wizzair-u za 9K dinara, kad ne lezi vraže, smeštaj nema ispod 500EUR. Ja kažem sorry, u ovom trenutku ne mogu finansijski da priuštim to putovanje. Promena plana, taman kad smo krenule da istražujemo gde bismo mogle a da je obema u budžetu, njoj je iskočila povoljna ponuda za Beč (hvala oglašavanju na društvenim mrežama!).
DJ_Vasa Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 9 minutes ago, DameTime said: Evo iz ličnog iskustva - drugarica i ja smo "planirale" put u Berlin, kao prolećno putovanje. Sele, našle karte na Wizzair-u za 9K dinara, kad ne lezi vraže, smeštaj nema ispod 500EUR. Ja kažem sorry, u ovom trenutku ne mogu finansijski da priuštim to putovanje. Promena plana, taman kad smo krenule da istražujemo gde bismo mogle a da je obema u budžetu, njoj je iskočila povoljna ponuda za Beč (hvala oglašavanju na društvenim mrežama!). Ako se ispostavi da ima problema i sa smeštajem u Beču i ako planirate da obiđete više mesta, Bratislava nije loše varijanta jer se nalazi na oko 70 km od Beča. Ako planirate da napravite turu do više gradova, i to ne samo u Austriji, ni ovo nije loša opcija. Ako ostaje Beč, pogledajte koje su vam najbolje opcije gradskog prevoza ukoliko smeštaj nije u centru. 1 1
Mina D. Harker Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago @vilhelmina zbunjena sam koliko i ti, par puta sam bila u tom dijelu Španije i osim ruskog i engleskog nisam čula druge jezike, rijetko i španski (to baš u blizini Torrevieja koju si pominjala). Mislim da Španija nikad nije bila masovna destinacija za Srbe, možda su to Srbi koji žive u hladnijim djelovima Evrope pa došli da malo ogriju kosti, ili kupili nekretninu, jer je Španija (izuzev Madrida i Barselone, pretpostavljam) dosta povoljna u odnosu na cijene po zapadu 😁 Prosto ti se "zalomilo" da prisustvuješ tom neobičnom prirodnom fenomenu. Ima u istoj regiji i njemačkih ekspata dosta.
Janne240 Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Ma neee, uopste, to vam se samo cini...med, mleko i jogurt, nafta u potocima....
Dzo23 Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Nema srednje klase, izgubila se. Ima ih dosta što žive bogovski, da ne kažem milionera, ali još više je uboge sirotinje što krpi kraj s krajem. Nadam se da će se to padom ovog režima promjeniti.
vilhelmina Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 4 hours ago, DameTime said: Mislim slažem se, kod nas Srba je taj momenat finansijske povoljnosti verovatno izraženiji nego kod ljudi na Zapadu, ali šta znam, ne deluje mi ni da su Zapadnjaci baš u fazonu da ne gledaju cenu i mogu li proći povoljnije. Generalno bih rekla da kod nas postoji to "kao da sutra ne postoji", samo ne nužno na ovom primeru 😁 Razlog zbog kojeg mi je bas na ovom primeru pala na pamet ova osobina nas Srba je to sto sve ono sto ti i @DJ_Vasa navodite kao moguce razloge/objasnjenja vazi i za druge evropljane, pa ih ipak nema. I oni lakse dobijaju slobodne dane van sezone, gledaju da prodju sto jeftinije itd, pa ipak je srpski dominirao medju stranim jezicima prilikom moje jucerasnje male opservacije u Alicante. Da budem jos jasnija, pokusavam da naucim spanski, pa vrlo nepristojno prisluskujem tudje razgovore kad god mi je prilika. Zato sam i sigurna da nijedan drugi jezik nisam cula u toj meri, osim naravno spanskog. Takodjer bih htela da pojasnim sta sam mislila onim ”kao da sutra ne postoji”. Svakako nista negativno u smislu da su ti ljudi neodgovorni raspikuce ili slicno. Vise sam mislila u bas doslovnom smislu reci, da su ljudi zeljni da vide sveta, onog koji je decenijama tako blizu, a ipak daleko, i sto je jos vaznije - da nisu sigurni da ce i sutra to moci. Znaci, uz nedostatak pravde i institucija, dodati i stalni stres i strah od buducnost. Cak i ako je materijalni momenat trenutno u redu, ko kaze da ce i sutra biti? Mozda mladima u Srbiji to i nije toliko bitno, ali npr moja generacija je svoje najproduktivnije godine provela s ratovima, inflacijom, sankcijama, opstim siromastvom, vizama… Mnogi iz moje i nesto mladjih generacija tek sad mogu da razmisljaju o putovanjima, a obzirom na to ko im garantuje ”mir i stabilnost” zaista ne mogu da znaju postoji li sutra i kakvo je. Ja pre svega u tome vidim razlog sto sam onoliko puta cula srpski, a nijednom npr nemacki i svega par puta engleski.
vilhelmina Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 27 minutes ago, Mina D. Harker said: @vilhelmina zbunjena sam koliko i ti, par puta sam bila u tom dijelu Španije i osim ruskog i engleskog nisam čula druge jezike, rijetko i španski (to baš u blizini Torrevieja koju si pominjala). Mislim da Španija nikad nije bila masovna destinacija za Srbe, možda su to Srbi koji žive u hladnijim djelovima Evrope pa došli da malo ogriju kosti, ili kupili nekretninu, jer je Španija (izuzev Madrida i Barselone, pretpostavljam) dosta povoljna u odnosu na cijene po zapadu 😁 Prosto ti se "zalomilo" da prisustvuješ tom neobičnom prirodnom fenomenu. Ima u istoj regiji i njemačkih ekspata dosta. Ja sam jedna od tih iz hladnih delova Evrope koji ovde imaju neku nekretninu, ali ovi razgovori su bili cisto turisticki, o ceni suvenira i kad nam je vecera. Da, izgleda da bas ovaj deo Spanije postaje popularna destinacija za ljude iz Srbije. Od prosle godine cujem srpski relativno cesto i u Torrevieji, ranijih godina nikad. Moguce da Srbi i iz Srbije i iz dijaspore sve cesce kupuju stanove ovde, pa ih onda izdaju svojima po ” prijateljskim” cenama i naravno na crno. Secam se clanka iz nekog srpskog medija od pre par godina, mislim da sam ga podelila i ovde na forumu, gde se porede cene stanova u Torrevieji i na Vozdovcu. Naravno, Vozdovac pobedio. Inace, u ovom delu Spanije nista nije skuplje nego recimo u Grckoj, pa nema razloga da ovako ne bude. Ali ono jucer je bas bilo mnogo, peti put sam se stvarno pitala da li mi se prividja 😁. 1
Mina D. Harker Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Još malo, pa ćemo se "tući" sa Englezima za turf 😁 Lepo bogami, ima da niknu srpske kafane i ćevabdžinice, doduše - po evropskim tj. španskim cijenama.
DJ_Vasa Posted 49 minutes ago Posted 49 minutes ago (edited) 43 minutes ago, vilhelmina said: Ja sam jedna od tih iz hladnih delova Evrope koji ovde imaju neku nekretninu, ali ovi razgovori su bili cisto turisticki, o ceni suvenira i kad nam je vecera. Da, izgleda da bas ovaj deo Spanije postaje popularna destinacija za ljude iz Srbije. Od prosle godine cujem srpski relativno cesto i u Torrevieji, ranijih godina nikad. Moguce da Srbi i iz Srbije i iz dijaspore sve cesce kupuju stanove ovde, pa ih onda izdaju svojima po ” prijateljskim” cenama i naravno na crno. Secam se clanka iz nekog srpskog medija od pre par godina, mislim da sam ga podelila i ovde na forumu, gde se porede cene stanova u Torrevieji i na Vozdovcu. Naravno, Vozdovac pobedio. Inace, u ovom delu Spanije nista nije skuplje nego recimo u Grckoj, pa nema razloga da ovako ne bude. Ali ono jucer je bas bilo mnogo, peti put sam se stvarno pitala da li mi se prividja 😁. Moguće je da su tome doprineli direktna linija, sve veći broj ljudi koji gleda i u novčanik, upoređuje cene i ume da koristi internet, ali i dostupnost aranžmana. Pročitao sam na internetu da i Air Serbia uvodi liniju za Alikante, a malo sam kopao i po sajtovima agencija. Već prvi pokušaj je bio uspešan jer sam na naslovnoj strani Kontikijevog sajta video da je Alikante već u ponudi, i to po pristojnim cenama: https://kontiki.rs/sr/location/alikante-benidorm Ovde su cene date po sobi, a ne po osobi, a kada se poredi sa sličnom ponudom u Grčkoj, čini se da Španija vodi. Ako stavim na papir koliko bi me izašao grčki hotel o kome sam razmišljao i neki koji se mogu videti na linku, deluje da Španija ima prednost. Uglavnom se više isplati jer nema vožnje do Grčke, pa je samim tim i manje zamorno, nema presedanja, u cenu je uključen prevoz do hotela, tako da je ponuda sasvim pristojna. Ovo može biti povoljnije i od online rezervacije jer kada agencija zakupi veći broj soba u hotelu, cena ume da bude jeftinija nego da se rezerviše direktno. Ukratko, verujem da su se povoljne cene i laka dostupnost destinacije ovde kombinovali sa time što je nova, pa samim tim i zanimljivija. Moguće je da je tome doprinelo i to što su ostale destinacije popularne među domaćim turistima poskupele. Uostalom, za vreme Ante Markovića je isti slučaj bio sa Ljoret del Marom, pa se srpski u paketu sa ostalim YU jezicima mogao čuti i tamo. Ne verujem ni da ljudi putuju jer smatraju da kasnije već neće moći jer takav sentiment nisam ni od koga čuo. Naprosto, ukazala se prilika da se poseti nova destinacija koja nije skuplja od već poznatih i izgustiranih, pa su po svoj prilici zbog toga mnogi pohrlili u Alikante. Grčka postaje sve manje povoljna, a u poslednje vreme tamo je bilo oko milion naših turista, i to samo tokom letnje sezone. I da, prošlo je vreme kada je najveći broj turista mogao da ode samo do Segedina po salamu i sir. Pretpostavljam da sada već bajat podatak o broju turista u Grčkoj sasvim dovoljno govori tome u prilog. Edited 38 minutes ago by DJ_Vasa 2
Recommended Posts