Jump to content

Globalni pad nataliteta - katastrofa u najavi ili preuveličavanje

Recommended Posts

Posted (edited)

Konačno malo vremena, pokušaću da objasnim zašto smatram da je veliki problem a isto tako da nije katastrofa koja će da uništi ili napravi ogromnu štetu čovečanstvu kako neki tvrde.

ZAŠTO JE PROBLEM

Iako je ovo manje više preuzeto iz ChatGTP-a, u skladu je sa mojim stavom:

1. Demografska neravnoteža

Manje mladih, a više starijih ljudi znači da se prosečna starost stanovništva povećava. To znači veći teret na radno sposobne: manji broj zaposlenih mora da izdržava veći broj penzionera, što opterećuje socijalne i penzione fondove.

2. Usporavanje ekonomije

Manje radno sposobnih ljudi dovodi do smanjenja produktivnosti i inovacija.

Pad potrošnje: Manje porodica i dece znači manju potražnju za stanovima, školama, odećom i drugim dobrima.

Manji poreski prihodi: Država ubira manje poreza, a istovremeno mora da troši više na penzije i zdravstvo.

3. Pritisak na javne sisteme

Troškovi zdravstva rastu: Starija populacija zahteva više medicinske nege i dugoročnog zbrinjavanja.

Održivost penzionog sistema: Ako manje ljudi radi, a više prima penzije, sistem može postati neodrživ.

4. Nestajanje zajednica

Pražnjenje sela i manjih gradova: Mladi se sele u veće centre, škole se zatvaraju, a usluge nestaju.

Kulturološke posledice: Gubi se kontinuitet između generacija i deo tradicionalnih običaja.

5. Geopolitički efekti

Smanjena globalna moć: Zemlje sa opadajućim brojem stanovnika mogu izgubiti ekonomski i vojni značaj (npr. Japan, Južna Koreja, delovi Evrope).

Veća zavisnost od migracije: Države pokušavaju da nadoknade manjak radne snage imigracijom, što ponekad izaziva društvene tenzije.

Sažeto - trenutni sistem je usklađen prema društvima gde je većina stanovništva mlada i gde je životni vek bio poprilično manji nego danas. Ne vidim kako je to održivo na duže staze. Veoma je moguće da će penzije biti relik prošlosti u ne toliko dalekoj budućnosti. Vidim i neki distopijski scenario velikog povećavanja assisted dying za stare ljude koji nemaju nikoga da brinu o njima. Imigracija može da popuni rupe u nekim zemljama ali ne i svim, a i ona ima svoje probleme (rast nekretnina i renta itd). Berza uvek raste ali ne znam da li će to isto biti slučaj kada populacija počne da se smanjuje. Takođe - što je manje ljudi, to je manje inovacija. Mnogi "zelenaši" misle da je pad nataliteta dobar za planetu, ne uzimajući u obzir da inovacija zahteva - ljude. Takođe, klimatske promene se lakše rešavaju kada ti ekonomija nije u kurcu, jer imaš kapacitet za dodatne troškove. 

ZAŠTO NIJE KATASTROFA

Ljudi kao Mask misle da će se trend nastaviti - i da je tako, bila bi katastrofa jer bismo počeli da umiremo kao vrsta. Ali to jednostavno ne vidim. 

U šezdesetim je bila izdata knjiga The Population Bomb, gde su iznete razne katastrofalne prognoze slične onima koji danas pro-natalitet ekstremisti, samo u suprotnom smeru. Naravno - nisu se obistinile. Autor nije uzeo u obzir da će se natalitet smanjiti. Slično kao što i današnji pro-natalitet ekstremisti ne misle da će se natalitet povećati. A mislim da hoće, iz nekoliko razloga:

- Cene nekretnina će pasti. U mnogim zemljama, cene su otišle u PM i onemogućava mladim ljudima da osnuju porodice. 

- Sistem/društvo će se menjati. Na primer, u zapadnim zemljama veoma je retko da deda, baba i njihova deca i unuci žive pod istim krovom. 

- Evolucija: oni koji se odluče na decu će imati potomke, i veća je verovatnoća da će i sami hteti decu. 

Da sumiram - biće belaja ali ne verujem da će dovesti do katastrofa/nestanka ljudske vrste.

@Barkley#34, @MeanMachine, @freethrow moj odgovor gore.

Edited by Darko
Posted

I da dodam još jedan razlog zašto mislim da neće biti katastrofe - tehnološki napredak. Iako mislim da je Artificial General Intelligence daleko ili nemoguć, mnogo korisnog će se izmisliti. 

Posted
17 hours ago, freethrow said:

Zašto je pad nataliteta loša stvar per se'?

Apsolutno ... pošto se držim načela Agenta Smita - što pre izađemo iz priče - to bolje.

Bilo bi lepo da nas zameni nešto korisnije - ali lošije - svakako biti neće.

Opušteno. :classic_happy:

Posted
3 hours ago, Darko said:

Ljudi kao Mask misle da će se trend nastaviti - i da je tako, bila bi katastrofa jer bismo počeli da umiremo kao vrsta

Možda se Mask brine da će početi da (iz)umire vrsta koju on preferira.

Ja tih briga nemam.

• Like 1