DameTime Posted November 28, 2025 Posted November 28, 2025 Ja bih rekla da jeste povezano. Nego čisto da ne skliznem(o) u priču o patrijarhatu samo iz društvenog ugla. 😁 1
Darko Posted November 28, 2025 Posted November 28, 2025 32 minutes ago, DameTime said: Ja bih rekla da jeste povezano. Nego čisto da ne skliznem(o) u priču o patrijarhatu samo iz društvenog ugla. 😁 Razumem. Ne bi Dame bila Dame da nekako ne skrene pažnju na patrijarhat 😝 You must be fun at parties 1 1
DameTime Posted November 28, 2025 Posted November 28, 2025 29 minutes ago, Darko said: Razumem. Ne bi Dame bila Dame da nekako ne skrene pažnju na patrijarhat 😝 You must be fun at parties It's my gift and my curse. 1
Angelia Posted November 28, 2025 Posted November 28, 2025 8 hours ago, DameTime said: Ja bih rekla da jeste povezano. Nego čisto da ne skliznem(o) u priču o patrijarhatu samo iz društvenog ugla. 😁 Patrijarhat je evolutivno imao smisla iako je u nekim svojim verzijama zastranio. Zato matrijarhati nisu izdrzali pritisak vremena, osim u nekim specificnim dzepovima, ili oblicima. Muskarci su isli u ratove, a zene podizale decu. U USA se situacija menja drasticno tek tokom WW2, kada iz ciste potrebe, zene masivno ulaze u radnu snagu. Ustvari industrilizacija I razvoj, daje zenama mogucnosti. Ali u pravu si, nije mesto za tu temu.
DameTime Posted January 21 Posted January 21 Dobra epizoda. Mislim da smo par puta spomenuli blizanačke studije, koje su posebno bitne kad pričamo o nature vs nurture momentu. U pinovanom komentaru ima i link ka knjizi "Bihejvioralna genetika", može da se preuzme besplatno.
vilhelmina Posted January 23 Posted January 23 (edited) Nisam odgledala ceo potkast jer zahteva vise vremena, ali me podsetilo na nedavni razgovor s geneticarom Miodragom Stojkovicem u 360 stepeni na N1. Na pitanje koliko na nas i nas razvoj, a sve to u kontekstu price o obrazovanju, utice genetika, a koliko okruzenje, odgovorio je otprilike: 20 posto genetika, 70 posto ucenje i 10 posto mentorstvo (ako sam dobro zapamtila procente, a mislim da jesam). Nije dalje elaborirao sta misli pod potonja dva pojma, ali ja sam ucenje shvatila kao sire okruzenje, drustveni okvir u kom se zivi, ukljucujuci i obrazovni sistem, a mentorstvo kao najuze okruzenje, bitne osobe koje presudno uticu na nas licni razvoj, neovisno o drustvenom kontekstu. Edited January 23 by vilhelmina
Recommended Posts