Jump to content

Euroleague 2025/26 - Acropolis calling

Recommended Posts

Posted
On 10/31/2025 at 10:38 PM, MrTripleDouble said:

Will The Thrill 💙

On 10/31/2025 at 10:39 PM, Mile1 said:

Klajburn pokazao jos jednom klasu

Will The Thrill :Hail: kakva doktorska partija!

Mislio sam da je opran... kad' ono prc. Klasa je zaista večna. 

• Like 2
  • Love 1
  • Thanks 1
  • Pumpaj! 1
Posted (edited)

Ispratio sam dosta komšije u drugom dijelu sezone (mahom zbog 675 dvojca na komentatorskim pozicijama) pa mogu da bacim par crtica.

Fizikalijama i talentom (pa u nekim momentima i dubinom) ekipa sastavljena po mjeri EL, i u nekoj kompjuterskoj simulaciji vjerovatno legitimna borba za F4. Uostalom, na dosta mečeva je to i demonstrirano. I kada je izgledalo da nema igre, na fizikalije i ogroman napadački (individualni) talenat su sustizali/lomili protivnike.

E sad, van kompjuterskih simulacija gdje je kvalitet tima zbir nekih ocjena isplivaju realni nedostaci i problemi. Po meni su dva glavna problema ove ekipe bila nedostatak nekog sistema i plana B u napadu, i još veći problem, veliki nedostatak discipline u odbrani.

Ja nemam ništa protiv toga da na najednostavniji mogući način koristiš svoj talenat u napadu kao prednost, završavaš napade izolacijom i guraš, ali ako želiš da igraš pobjedničku košarku taj nivo talenta mora da je u samom vrhu EL ili moraš da imaš i neka druga rješenja kad postane tvrdo i kad je svaki posjed bitan. Čini mi se da je na tom polju Saša premalo pružio. Bez nekih specijala, često i bez dovoljno osjećaja za raspoložene igrače, jednolično i kad se sve sabere ipak nedovoljno efikasno.

I druga stvar, na ovom nivou i sa visokim ciljevima, ovaj nivo fokusiranosti u odbrani mnogih igrača je nedopustiv. Previše nediscipline na sitnim stvarima. I tu je vjerovatno glavni krivac trener, ali ne mogu se ni igrači izuzeti od kritika. Jednostavno imam osjećaj da neki igrači nemaju uopšte predstavu o načinu na koji se igra pobjednička košarka i nivou odgovornosti/skoncentrisanosti koji takva košarka zahtijeva. Ispucaću svoje i čekaću sljedeći posjed/priliku. Djeluje mi da će ovo biti sve veći problem za mid tier timove (KKP, KKCZ) koji ipak nemaju novac za dokazanu EL klasu, i moraju da balansiraju između talenta igrača i sposobnosti tih igrača da igraju košarku na pravi način. I u selekciji i u samom handlovanju takvih igrača od strane trenera mora da se napravi ozbiljan iskorak.

Kada dođe stani pani, nisam siguran da talenat jednog Washingtona/Nwore/Butlera vrijedi više od recimo Nika Kalatesa koji je praktično sa obje noge zagazio u košarkašku penziju...

Edited by Shonewizard
  • Like 9
Posted
10 hours ago, Shonewizard said:

I druga stvar, na ovom nivou i sa visokim ciljevima, ovaj nivo fokusiranosti u odbrani mnogih igrača je nedopustiv. Previše nediscipline na sitnim stvarima. I tu je vjerovatno glavni krivac trener, ali ne mogu se ni igrači izuzeti od kritika. Jednostavno imam osjećaj da neki igrači nemaju uopšte predstavu o načinu na koji se igra pobjednička košarka i nivou odgovornosti/skoncentrisanosti koji takva košarka zahtijeva. Ispucaću svoje i čekaću sljedeći posjed/priliku. Djeluje mi da će ovo biti sve veći problem za mid tier timove (KKP, KKCZ) koji ipak nemaju novac za dokazanu EL klasu, i moraju da balansiraju između talenta igrača i sposobnosti tih igrača da igraju košarku na pravi način. I u selekciji i u samom handlovanju takvih igrača od strane trenera mora da se napravi ozbiljan iskorak.

Mozda je vreme i za jednu kolektivnu disciplinu svih nas u Srbiji koji volimo kosarku i klubove. Prvenstveno da prihvatimo da ovakva ulaganja ne donose nista dobro srpskoj kosarci i da se do velikog rezultata (F4/titula) stize samo krvavim i postenim radom, a ne skupo placenim igrackama. Ok, drzava je uvek davala novac i davace, ali neka bude u nekoj razumnoj meri da klubovi mogu da funkcionisu normalno - dobri trening uslovi, bez kasnjenja plata i mogucnost potpisivanja visegodisnjih ugovora sa igracima. A ne da se po sezoni placa 20 igraca i 2 trenera (kao sto Zvezda radi), da se u sred sezone izdvajaju milioni za Pejnove i Batlere, da se cele sezone placaju povredjeni igraci koji ni ne igraju, da se placaju igraci na koje se ne racuna (Yago, Ife), i slicne radnje bez ikakve odgovornosti. Tako mozemo da vodimo klubove i ti i ja, ili bilo ko treci sa foruma.

Dakle, 15 miliona budzet po klubu, strucan rad svih u klubu, stvaranje igraca, promovisanje mladih igraca, itd... a mi svi da prihvatimo da je u ovakvim uslovima nasim klubovima plej-of premija. 

Posted
Just now, TripleJ said:

Finalna ocena sezone vecitih u EL , Zvezda jaka dvojka, Partizan kec ko vrata.

S tim što je Partizan rešio svoje najveće probleme, doveo dobrog trenera, produžio najboljeg  igrača, konsolidovao se, i sad mogu na miru da završe sezonu i grade roster za sledeću... plus su nama zatvorili bolji plasman u EL, što im je verovatno najveći uspeh ove sezone...  dok Zvezdi tek kreću ozbiljni problemi, a trener je problem br.1... 

• Like 2
Posted
1 hour ago, СтелаРоса said:

Dakle, 15 miliona budzet po klubu, strucan rad svih u klubu, stvaranje igraca, promovisanje mladih igraca, itd..

Na koji način misliš da Partizan i Zvezda stvaraju i promovišu mlade igrače, kad svaki od tih mladih koji iole vredi prvo provede godinu dana neobaveznog nabijanja statistike u Megi a zatim odzuji na koledž ili neki Dubai za triput veće pare nego što i Partizan i Zvezda mogu da mu ponude?

• Like 3
Posted
5 minutes ago, Stiletto said:

Na koji način misliš da Partizan i Zvezda stvaraju i promovišu mlade igrače, kad svaki od tih mladih koji iole vredi prvo provede godinu dana neobaveznog nabijanja statistike u Megi a zatim odzuji na koledž ili neki Dubai za triput veće pare nego što i Partizan i Zvezda mogu da mu ponude?

Dobro pitanje. S obzirom da je tako kao sto si opisao, ciljna grupa mladih igraca treba da budu igraci 20 do 24 godine recimo. S obzirom da se i u EL znatno podigao starosni prosek, moze se cak i igrac od 25 godina smatrati mladim. Dakle, tu mogu da se uhvate i igraci nakon sto se sa koledza vrate u Evropu, kao sto je Djurisic (22). Ne mora ni svaki od tih igraca da bude glavni igrac EL tima, ali mogu se sigurno napraviti korisni igraci za rotaciju koji bi uz nekoliko skupljih i proverenijih igraca mogli da ostvare neki rezultat (primer Zalgiris).

Posted (edited)
25 minutes ago, Issey said:

S tim što je Partizan rešio svoje najveće probleme, doveo dobrog trenera, produžio najboljeg  igrača, konsolidovao se, i sad mogu na miru da završe sezonu i grade roster za sledeću... plus su nama zatvorili bolji plasman u EL, što im je verovatno najveći uspeh ove sezone...  dok Zvezdi tek kreću ozbiljni problemi, a trener je problem br.1... 

Ako je resio probleme tako sto je sa najboljeg trenera u istoji EL spao na dobrog trenera, onda jbga 🙂 .

Pokusao sam da ocenim sezonu u skladu sa ambicijama i novcima ulupanim u vecite. 

Moje ocenivanje ide ovako:

5 - F4 (ovo smatram izuzetnim uspehom)

4 - play off izboren i tamo pruzen kakav takav otpor (rezultat 3:1 ili 3:2 za protivnika)

3 - play off i metla, moze i slaba trojka neko dobro sibanje kroz play in, pa zafali malo srece u odlucujucoj tekmi

2 - play in

1 - sve ispod 10. mesta

Zveda da se posibala malo jace i prosla Barsu, pa na kraju dostojno pala od Monaka, dobila bi slabasnu trojku. Ovako, sta da radis, uz obecavajuce periode sezone i nagovestaj visokog plafona, na kraju 10. mesto, i rano ispadanje iz play inna. Znaci jaka dvojka. 

Partizan je dobio keca ko vrata, iako je imao pristojan broj pobeda samo zbog toga na sta je licio veci deo sezone, ukljucujuci i skandalozan period pre i nakon samog odlaska Obradovica, do sada nevidjen problem sa igrackim kadrom u sred sezone.

Edited by TripleJ
Posted
1 hour ago, Stiletto said:

Upravo ovo. Ljudi na ovom podneblju kao da se na svako malo resetuju i zaborave da 99.9% iole talentovanih igraca drzi Misko, a da ih Partizanu (mozda i Zvezdi) ustupa samo ako su u kanalu ili se vracaju iz povreda ligamenata, tetiva i slicno. Zagorac, Jaramaz, Jankovic... rekreativo/izlog u Megi, pa lepa provizija za slanje u donji dom Endese.

Cuo sam cak i rezon da dobar mlad igrac mora i da se plati posteno i da mu se garantuje minutaza, ali Partizan na to ne pristaje.

Posted

Kolika je kretenčina Mike James govori činjenica da je zbog para pristao da igra u KK Sava i da "GOAT" legacy ne kruniše barem jednom titulom EL. 

Ja ga i dalje najviše volim, nadam se da će sledeće sezone igrati u  nekom pristojnom klubu i da njegov last dance bude onakav kakav zaslužuje. 

Posted
1 hour ago, Stiletto said:

Ne mogu doveka igrati na koledžu, mogu se skautirati oni koji završe sa NCAA ili G-League, taman sa 22-23-24 godine je i realnije da dobiju šansu nego sa 18.

• Like 2
Posted

Povodom priče o mladim igračima u EL:

Jean Montero je proglašen za najboljeg mladog igrača (rising star), najbolji je igrač Valensije i postoji velika šansa da ga sledeće godine nećemo gledati u EL jer ima prava da ode na koledž. Navodno će tamo dobiti 4M dolara godišnje

• Like 1
Posted
21 minutes ago, Guru said:

Ne mogu doveka igrati na koledžu, mogu se skautirati oni koji završe sa NCAA ili G-League, taman sa 22-23-24 godine je i realnije da dobiju šansu nego sa 18.

Oni koji posle koledža baš baš vrede će u NBA, ostali koji su kvaliteta za reprezentaciju će u platežnije evropske klubove, poput Milutinova, Gudurića, Petruševa... Partizanu i Zvezdi će ostati samo Lakići i Miljenovići.

Posted
20 minutes ago, Stiletto said:

Oni koji posle koledža baš baš vrede će u NBA, ostali koji su kvaliteta za reprezentaciju će u platežnije evropske klubove, poput Milutinova, Gudurića, Petruševa... Partizanu i Zvezdi će ostati samo Lakići i Miljenovići.

Smajli, Poku, Tristan, Djurisic, Nakic, verujem da ce kroz neko vreme i mali Kostic da se nadje u toj grupi igraca koja se vraca u Srbiju. Doduse, nisu svi direkt sa koledza, ali nije ni bitno. A svima je potencijal visi nego Lakicu i Miljenovicu. 

Medjutim, u prvom upisu sto se tice ove teme se uopste nisam ogranicio iskljuvio na srpske igrace, mogli bi u obzir da se uzmu i igraci druge nacionalnosti, samo je bitno biti spreman raditi sa njima.