Jump to content

Proizvodnja u SFRJ

Amigo

Recommended Posts

43 minutes ago, Div said:

U Sfrj su građeni putevi, pruge, čitavi gradovi, sopstvenim znanjem, uvoznim mašinama, građene brane, hidrocentrale, termocentrale, radile se turbine, izvozili se vagoni. 

Nista neobicno. Isto kao i u svakoj drugoj evropskoj zemlji u to vreme koje su prolazile kroz zakasnelu fazu industrijalizacije, elektrifikacije .... Negde nije jos zavrseno, Srbija nema autoput. Jedino ako se ono zove autoputem uz tradicionalno preterivanje kao na ovom topiku .

• Like 1

1 hour ago, Denis Jasharevic said:

Ne znam, ali sumnjam. Automobili su trulili, verovatno je i prateca zastita/premazi bila katastrofalna.

Rodjak mi je imao autolimarsku radnju, pa me to valjda kvalifikuje za diskusiju.:classic_biggrin: Na Zastavu i Ladu mogao si da stavis i zastitu od Mercedesa , poceli bi da trule posle 5-6 godina. Metal je bio ocajnog kvaliteta i pun rdje jos u fabrici.

10 minutes ago, Amigo said:

Niko nije ni rekao da je Golf bosanski, ali se proizvodio u Bosni, znali ljudi da naprave, sta ces, kao sto Kinezi sada znaju da naprave sve, ne samo ono u dolar storu.

Iz cega sledi  da je Bosna pre 30 godina bila kao Kina danas.:classic_biggrin:

Znali ljudi da naprave Golf u Bosni, kao sto sada u Srbiji znaju da naprave Fiat. Italijani doneli celokupnu liniju i onda im je Sumadinac otkrio kako se pravi Fica.:roflmao:

15 minutes ago, DJORDJE said:

Iz cega sledi  da je Bosna pre 30 godina bila kao Kina danas.:classic_biggrin:

Znali ljudi da naprave Golf u Bosni, kao sto sada u Srbiji znaju da naprave Fiat. Italijani doneli celokupnu liniju i onda im je Sumadinac otkrio kako se pravi Fica.:roflmao:

Kako si me zajebo samo, sta ce Bosanci, glupi ljudi, jel tako, mislim ko i Sumadinci isto, nije za njih nista osim motike i krampe.

A tek sto je duhovito :classic_biggrin:

33 minutes ago, Amigo said:

Niko nije ni rekao da je Golf bosanski, ali se proizvodio u Bosni, znali ljudi da naprave, 

Mozda su oni majstori za dzezve, kujundzije - pravili pikslu za golfa, tad su piksle jos bile metalne - to ne znam. :classic_biggrin: Kazu da su te dzezve bile dobre i to je jedini bosanski proizvod meni poznat Iz oblasti visokih tehnologija. U Srbiji su bile poznate kazandzije, za pecenje rakije.

Ali, drago mi je da sam i ja postao "proizvodjac namestaja". Nisam znao da se to tako gleda. Ono kad uzmem namestaj u IKEA i sklopim ga kuci. :s_d:

• Like 2

Mozda su oni majstori za dzezve, kujundzije - pravili pikslu za golfa, tad su piksle jos bile metalne - to ne znam. :classic_biggrin: Kazu da su te dzezve bile dobre i to je jedini bosanski proizvod meni poznat Iz oblasti visokih tehnologija. U Srbiji su bile poznate kazandzije, za pecenje rakije.

Ali, drago mi je da sam i ja postao "proizvodjac namestaja". Nisam znao da se to tako gleda. Ono kad uzmem namestaj u IKEA i sklopim ga kuci. :s_d:

Ma pusti golfove, dovoljna je i Zastava 101/128 - dobiješ odavno napušteni italijanski poluproizvod na tacni, prvo sklepaš nekoliko primeraka sa italijanskim motorom, zatim napraviš taj motor u DMB, kad ono - ćorak. Ni motor sa sve projektom nisu uspevali da sklepaju, a za nekoliko decenija pravljenja ovih poluproizvoda su uspeli da odrade čak 2-3 kozmetičke izmene uz drastičan pad kvaliteta. Treba biti sposoban da ono što je napravljeno npr. 1978. bude bolje od onoga što je napravljeno 2001. Ni to ne može svako.

Edited by DJ_Vasa

1 hour ago, Amigo said:

Kako si me zajebo samo, sta ce Bosanci, glupi ljudi, jel tako, mislim ko i Sumadinci isto, nije za njih nista osim motike i krampe.

A tek sto je duhovito :classic_biggrin:

Nisam ja , nego ti to sam sebe, ja sam ti samo ukazao na ludosti koje si poceo da pises. Sumnjam ja da i ti sam u to verujes, ali zauzeo si stav, pa je sada red i da ga branis bez obzira koliko to suludo bilo.Kraigher je jos 60tih dosao do zakljucka da je ekonomski sistem neodrziv, ali i da bi reforma istog ugrozila vlast partije, pa je valjda bilo bolje pustiti da sve propadne do kraja. Tako i ti sa ovim sta se sve proizvodilo. Ukopao si se na tom polozaju, pa sta kosta da kosta.:classic_biggrin:

• Like 1

2 hours ago, Div said:

... kekstil u Leskovcu, Vranju ... štofovi u Paraćinu i Kuli, ... kvalitet, od slabog do solidnog ... daleko ispred istočne Evrope, Azije, tu negde sa Turskom, Grčkom ... obuća u čitavom nizu fabrika ... cipele mogle da traju i opo 10 godina ... proizvodilo se od kože, gume, plastike, od sopstvene sirovine i od "donetog" materijala... u Sfrj su građeni putevi, pruge, čitavi gradovi, sopstvenim znanjem, uvoznim mašinama, građene brane, hidrocentrale, termocentrale, radile se turbine, izvozili se vagoni. 

Nije mi jasno zasto to vezivati za hebeni 'socijalizam'?

:86:

Za laz, prevaru u zlocin od koga je sve pocelo a tako i zavrsilo!

Pa i u drugim zemljama se svasta proizvodilo i bez 'socijalizma', a i mngo kvalitetnije.

A kada se pogleda sustina tog laznjaka, prevare, zlocinackog ideoloskog sistema - sve postaje jasnije. To je bila najgora moguca kombinacija dva najveca zla koje je poznavalo covecanstvo - nazijonal-socijalizam. Sa talambasima, vodjom, partijom, armijom, radnickom klasom, policijom i 'sluzbom'. Sta su neki ocekivali - da ce to da prodje tek tako jeftino, ne ostavi posledice? Kupila se raja na kredite, polutke, lose i skupe proizvode, zinulo joj doope da je korumpiraju na sitno, dok je ona zdusno aplaudirala i izvikivala parole, i kao po obicaju 'snalazila se' - dok nije dosao trenutak istine.

Pa su odjednom shvatili da, u stvari, nemaju nista - da je sve bila iluzija i da su ih izradili kao poslednje volove.

A kada su pogledali druge - videli su da ti zive jedan realan zivot. Jeste, nekada im bilo tesko, jeste, sudarali se sa svakojakim problemima - ali su uspeli nekako da se izbore, krenu pravim putem. A u Ex_Yu nista se nije moglo postici uz postojecu ideolosku mafiju - koja je bila najslicnija italijanskoj mafiji sa juga. I oni tamo su svasta gradili - pa se ispostavilo da bi pare zavrsile u tudjim dzepovima, a izgradjeno nije dugo trajalo. Sto komunjarska mafija, sto gangsterska - na isto mu dodje.

Samo covek kad pomisli na stotine i hiljade nesretnika koji su u nekom trenutku svog mizernog zivota (u nekom popisu '70-ih godina bilo je utvrdjeno da 20% domacinstava u Ex_Yu ima u kuci barem jednu prostoriju sa zemljanim podom, da mnoga nemaju struju, vodovod, put ...) slucajno, zbog par reci dopali saka sudstvu, ili 'sluzbi' i kako su se proveli, ako nisu na vreme pobegli u pecalbu.

A sa druge strane do dan danas traje palamudjevina 'o uspesima i izgradnji!'

:please:

Samo zato sto je par leftistickih zamlata u NY, onom 'MoMA' uprilicilo izlozbu armirano-betonskih bunkerskih skalamerija - domaci kenjci se nesto raznezili, pa napiskarali svasta misleci da im pristize dugo ocekivano priznanje, a na pamet im nije palo da ih seciraju kao divljake sa ekzoticnih ostrva, ili da su te pare mogle biti iskoriscene bolje. Onaj 'podzemni aerodrom' Zeljava je kostao vise od 5 milijardi ondasnjih $, sto bi danas bilo barem 2-3 puta vise. I gde je to? A 'memorijalni kompleksi' dogadjaja & 'bezanija' kojih niko vise ne zeli da se seti? Eno, sad je popularna 'bezanija' sa Košara.

Najgori djaci - poslati u carsku Rusiju na skolovanje, doneli su dve najgore ideje - 'socijalizam' i 'seljacko zadrugarstvo', gde su obe bile osnov za fasizam i nazijonal_socijalizam, jednostavno govoreci - komuno-fasizam.

U toj krvavoj, smrdljivoj kupki su se i ona jugoslavija, pa i Ex_Yu kupale od samog pocetka i u njoj obe crkle.

A sve o cemu se ovde pricalo, tzv. 'proizvodnja' - sve se to moglo kupiti u inostranstvu i kvalitetnije i jeftinije. 

Tako da je nemusto i neuko grgoljenje oko 'industrijalizacije & uspeha' - potpuno promaseno ideolosko talambasanje.

Fantomski svrab u amputiranom udovu.

:ajme:

...

boza ilic - sondiranje terena.jpg

• Like 1

25 minutes ago, DJORDJE said:

... Kraigher je jos 60tih dosao do zakljucka da je ekonomski sistem neodrziv, ali i da bi reforma istog ugrozila vlast partije, pa je valjda bilo bolje pustiti da sve propadne do kraja ... 

I ne samo to, nego se kasnije, sa jednom drugom komisijom zakljucilo: '... ako se nastave takve negativne tendencije moze doci do rata izmedju republika!'

...

• Like 1

Mozda su oni majstori za dzezve, kujundzije - pravili pikslu za golfa,

Mozda je u pitanju neka Bosanka :smiley33:

26 minutes ago, DJORDJE said:

Nisam ja , nego ti to sam sebe, ja sam ti samo ukazao na ludosti koje si poceo da pises. Sumnjam ja da i ti sam u to verujes, ali zauzeo si stav, pa je sada red i da ga branis bez obzira koliko to suludo bilo.Kraigher je jos 60tih dosao do zakljucka da je ekonomski sistem neodrziv, ...

Ti dobro znas da ovde nije tema ekonomski sistem, nego cisto proizvodnja, ali volis da budes arogantan i da podjebavas, a mi smo to sve sanjali, automobili se nisu proizvodili, kako kaze tvoj kolega znali smo samo da napravimo samo dzezvu, vozili smo samo razvaljena bicikla po pustim ulicama, odrpani i gladni.

54 minutes ago, Amigo said:

... ti dobro znas da ovde nije tema ekonomski sistem, nego cisto proizvodnja ...

... mi smo to sve sanjali, automobili se nisu proizvodili ... vozili smo samo razvaljena bicikla po pustim ulicama, odrpani i gladni ...

Ti bi trebao dobro da znas da nema 'cisto proizvodnje' bez ekonomskog i politickog sistema.

Gde si ti to ziveo?

Sve sto si nabrojao - zaista je za mnoge bio samo san, dok im je zivot prolazio uz razvaljena bicikla, puste ulice i sirotinju.

Ovo o cemu se ovde prica mi lici na slicnu 'trgovinu nostalgijom' koja je sada uzela maha kod rusa - pa odjednom ispada da je eseseserija bila zemlja izobilja, bez redova i da je svega bilo - sto se potkrepljuje cenovnicima robe i prehrambenih artikala iz raznih ministarstava. :ajme:

Pa kaze - eto bila je salama za 2r20k, a malo bolja za 2r.90k, muske cipele su kostale 18r, zenske cizmice 30r - koje niko nije video (salame), niti hteo da kupuje (cipele). Yugo muske cipele 50r, a engleske zenske cizmice 80-120r. No svega je bilo.

Eto plata ucitelja 60r, lekara 135r, a TV - 200r. Doduse, svi hteli na fakultete.

I tamo se sve zarusilo - ostale samo suplje socijalisticke bajke.

...

• Like 3

Da dodam i ja jednu svoju anegdotu.

Kaze lik: bilo je to negde u prvoj polovini 80-tih. Nestasica praska za pranje , pa se cekalo u red a davali su samo po jednu kutiju - po domacinstvu! A ziveo je u gradu - a baba i deda bili na selu , gde se tog dana delio prasak. Pa roditelji posalju njega i brata zajedno - misleci da ih prodavac nece prepoznati da su iz iste porodice. Kad dodje red na njega - tada jos klinca od 7 godina, prodavcu se ucini nesto sumnjivo te ga pita: " a ciji si ti sin?" A ovaj odgovara kao iz topa " Pa na mog tatu!" !!! Nastade opsti smeh! I prodavac mu prodade i njemu jednu kutiju! 

Eto kako se zivelo.

Ali, sto kaze Jashar, cuti moglo je i gore! 

Kako mi je jedan Poljak pricao: cekao je nedelju dana u red za televizor! Krajem 70- tih u Poljskoj. U to vreme bio student te je imao vremena - roditelji isli na poso te nisu mogli. Kaze: donosili mu hranu dok je cekao u red jer nije smeo da ga napusti inace ode voz!

10 hours ago, Denis Jasharevic said:

U Sfrj su građeni putevi, pruge, čitavi gradovi, sopstvenim znanjem, uvoznim mašinama, građene brane, hidrocentrale, termocentrale, radile se turbine, izvozili se vagoni. 

rk.jpg

Scenarij je baziran na dokumentarnim činjenicama o konstruiranju generatora u tvornici "Rade Končar" te su u film integrirani originalni arhivski filmski materijali iz onog vremena.

Drug inzenjer Jurcec: Mladicu, generator se ne gradi sa parolama.

...

Povijest KONČARA počinje 24. siječnja 1921. godine kad je osnovano poduzeće Elektra, koje već iste godine prelazi u vlasništvo grupe Siemens i pod tim imenom djeluje do kraja drugoga svjetskog rata. Od 1946. do 1990. godine poduzeće je djelovalo pod imenom “Rade Končar”, a od 1. siječnja 1991. organizirano je kao dioničko društvo i djeluje pod imenom KONČAR – Elektroindustrija. Razvojni put od servisne radionice do koncerna elektroindustrije obilježen je isporukom prvog elektromotora sa lak žicom (1930.) i prvog vlastitog generatora (1948.), što je nezadrživo pokrenulo kotač razvoja.

https://www.koncar.hr/o-nama/tradicija/

• Thanks 1

Oko 'markantne istorijske i drzavnicke licnosti'  to autor da ostavi kad se bude uspisivao JBT u onu knjigu u 'Kuci cveca'. Samo neka pozuri da je opet ne ukradu. A to sto mu sadasnji ne mogu 'ni prismrdeti', to je dobro - ipak treba malo vise godina da se razidje taj gusti istorijski smrad. Vidi se po piskaranju likova koji su zarobljeni u laznoj proslosti, kao preistorijski insekti u kapi cilibarske smole. 

Ovde su bile navedene neke konkretne cinjenice i brojke, prilozeno je i istrazivanje - no to nista ne znaci nekima koji su imali 'giganta industrije'. Sad, sto je taj 'gigant' ljosnuo, i ostao samo sanak pusti - to nije moj problem. Meni taj 'gigant', kao ni mnogi drugi 'giganti', a smeo bih da se opkladim i jako velikom broju ljudi - nikada nisu ni trebali.

To je bilo preskupo zamajavanje, laz, pljacka, podilazenje opancarima koji su slucajno 'otpanuli' sa motike.

Ne bih da Konstantinu odgovaram uvredom - no ja kad pogledam neke likove koji piskaraju o proslosti - zaista tu caruje Alchajmer.  Napisao je neko: >> ... razvojni put od servisne radionice do koncerna elektroindustrije obilježen je ... <<

Pa, normalno, tako je bilo i sa nemcima i anglezima i amerikancima i japancima ... I gde cuda - ti istinski koncerni elektroindustije postoje i dan danas. I svakim danom su veci. I u kvalitativnom i u kvantitativnom smislu, dok ovde samo buja fantazija - kako rece nesretni Dino:  'svakoga dana u svakom pogledu ... '

...

Edited by Kinik

13 hours ago, Kinik said:

Ti bi trebao dobro da znas da nema 'cisto proizvodnje' bez ekonomskog i politickog sistema.

Nije mi jasno kako tako mudre glave ne mogu da shvate poentu ove cele price da se u tom takvom nakaradnom ekonomsko-politickom samopuravnom sistemu, sa OOUR-ima i svim ostalim akrobacijama proizvodilo sve navedeno vec, sto takvi kao ti ne zele da priznaju, nego trolouju o zardjalim puskama, i da nije poenta da se SFRJ poredi sa Nemackom ili Amerikom, nego da se poredi sa onim sto  imamo danas, a to je liberalni kapitalizam i demokratija visetranackog tipa, slobodni izbori itd.

Valjda si toliko obavesten da na primer VW grupa, sto bi bilo na srpskom folcvagen razmatra otvaranje fabrike negde na Balkanu i da se sve drzave bore da ih VW izabere, godina 2019.

Valjda pamtis da je VW bio prisutan u toj shugavoj SFRJ pre vise od 40 godina. 

http://www.carlander.ba/automobili/legendarni-automobili/prije-40-godina-pocela-proizvodnja-golfa-u-sarajevu/

Volkswagen-Bosna-i-Hercegovina-TAS-GOLF-

Uz svu aroganciju i podsmevanje, da mi nismo znali nista da napravimo osim dzezve, mene samo interesuje kako vi obajsnjavate sami sebi zasto su Svabe ulozile svoj novac, vreme i ljude da dodju bas tu i pocnu da rade. Nemoj molim te da mi replicairas i objasnjavas, meni to nije potrebno, objasni samom sebi kako moguce da sa mogla napraviti ova fotografija, da nije mozda lazna.

13 hours ago, Kinik said:

Gde si ti to ziveo?

Ja sam ziveo u SFRJ i volio sam tu zemlju, sada zivim u Kanadi i volim i tu zemlju.

Koliko vidim ti zivis u Srbiji koju prezires, ziveo si u SFRJ o kojoj mislis sve najgore, a opste je poznato da si ziveo i u Rusiji, koju cak mrzis iz dna duse :smiley5:, mislim WTF, kakav je to mazohizam.

Ti i ja zaista nemamo o cemu da pricamo, ne delimo osnovne poglede na zivot, a kamoli nesto sire, tako da mozes ladno da preskaces moje postove, kao sto cu i ja tvoje. :please:

• Like 3

21 minutes ago, Amigo said:

... nije mi jasno kako tako mudre glave ne mogu da shvate poentu ove cele price da se u tom takvom nakaradnom ekonomsko-politickom samopuravnom sistemu, sa OOUR-ima i svim ostalim akrobacijama proizvodilo sve navedeno vec, sto takvi kao ti ne zele da priznaju, nego trolouju o zardjalim puskama, i da nije poenta da se SFRJ poredi sa Nemackom ili Amerikom, nego da se poredi sa onim sto  imamo danas, a to je liberalni kapitalizam i demokratija visetranackog tipa, slobodni izbori itd.

Valjda si toliko obavesten da na primer VW grupa, sto bi bilo na srpskom folcvagen razmatra otvaranje fabrike negde na Balkanu i da se sve drzave bore da ih VW izabere, godina 2019. Valjda pamtis da je VW bio prisutan u toj shugavoj SFRJ pre vise od 40 godina. 

... uz svu aroganciju i podsmevanje, da mi nismo znali nista da napravimo osim dzezve, mene samo interesuje kako vi obajsnjavate sami sebi zasto su Svabe ulozile svoj novac, vreme i ljude da dodju bas tu i pocnu da rade. Nemoj molim te da mi replicairas i objasnjavas, meni to nije potrebno, objasni samom sebi kako moguce da sa mogla napraviti ova fotografija, da nije mozda lazna.

... ja sam ziveo u SFRJ i volio sam tu zemlju, sada zivim u Kanadi i volim i tu zemlju.... koliko vidim ti zivis u Srbiji koju prezires, ziveo si u SFRJ o kojoj mislis sve najgore, a opste je poznato da si ziveo i u Rusiji, koju cak mrzis iz dna duse , mislim WTF, kakav je to mazohizam.

... ti i ja zaista nemamo o cemu da pricamo, ne delimo osnovne poglede na zivot, a kamoli nesto sire, tako da mozes ladno da preskaces moje postove, kao sto cu i ja tvoje.

Ja mislim da ti nisi u stanju da shvatis poentu citave price - da je sve to u tom nakaradnom sistemu bilo neekonomicno, preskupo, neefikasno i samo sluzilo politickim prevarantima da talambasaju unaokolo i upopastavaju zivot nesretnika, sto im je na kraju i poslo za rukom. Postojala je neka 'Industrija Zrak' u BiH, koja je proizvodila 'namensku' optiku. Pa su se kilavili godinama, a ja sam posedovao nekoliko izuzetnih foto-aparata na kojima je pisalo 'Made in Singapore'. Dok su se ovde hvalili 'fabrikama kamiona / motora / glupih golfova' - tamo u Singaputu su posle kratkog kursa - zene koje su dosle sa ribarnice, bez ikakvog proleterskog / partijskog i ostalog pedigrea, ocas posla sklapale vrhunske aparate i optiku. A ti navalio 'golf, golf!' Sto rece jedan moj drug - kako bi se pojavila neka marka na trzistu i pocela da dominira - ja bih je zamrzeo! Prvo 'ficu', pa 'tristaca', pa onda ostale do hebene 'lade' i glupog golfa! 

Oko ideoloskih floskula o 'liberalnom kapitalizmu' - to slobodno preskoci, tu si vise nego tanak, valjas mi neku izvitoperenu 'skojevsku zvaku'. Zasto su svabe ulozile svoj novac? Pa vrlo jednostavno - splasnula je potreba za radnom snagom, pa im dali za fabrike da ih zadrze kod kuce. A niposto kako si ti izfantazirao - zato sto su se opredelili za 'bosanski kvalitet!' Gde je, byw, taj kvalitet danas?

Posto si ti gde god si ziveo 'volio / zavolio' sve, ajde malo zavoli i mene!? Sta te kosta?

:classic_biggrin:

Ja nisam nikoga morao da volim, a pogotovo one koji su se nasilno nametali, i naterivali me na nesto. Dok sam morao da cutim - nije mi se dalo da doprinosim karijeri nekog tuzioca / sudije, niti da se akam sa milicijom - i to mi je bilo OK. Izbegavao sam hvalospeve, a umeo sam da budem vrlo ironican. U sebi sam cesto pomisljao - doci ce trenutak da i ja kazem. I rekao sam. Gde su se mnogi zgranuli - nisu bili ni ukapirali da nam je to posledna konverzacija.

No, pisao sam vec - pa ja sam se i veselo razvodio!

Ja mogu da shvatim sta tebe iritira - kolicina ironije, posprdnog ismejavanja i podhebavanja svega u cemu si ti na neki nacin, kao u ljusturi pronasao spas od zivota koji i kad je najbolji - ume da bude nepodnosljiv!

Vidis li - meni ovaj provizorijum nista ne znaci. Nije mi znacio juce, nece mi znaciti ni sutra. Tim pre neka 'poizvodnja'! Mili bogo, pa morao bih se odreci svih onih dobrih stvari koje su mi nesto znacile, a da veze nisu imale sa ovim prostorima! Pocev od kulture, umetnosti, pa do materijalnih dobara i putovanja. Kad pripalim hi-fi liniju i stavim plocu - da mi neko posle toga prica o 'domacim elektrotehnickim gigantima'? Ili posle jednog pristojnog auta sa grejanim sedistima, air-conditionom i ostalim dodacima - da mi hvali nesto sirotinjsko domace? 

...

TAS industrija sa proizvodnjom od 22 automobila godisnje?! od tih 22, 16.5 se kvare, na svakom semaforu, ostalih 5.5 spavaju na parkingu ispred kuce da nerviraju komsije, kako vlasnik ima. :)  Necu da pominjem Zastavu i njihovih 34 fica i 17.5  z101.
To je bilo vreme blagostanja za Balkan, a i sire. Posle 1991 je doslo budjenje i kad su radnici shvatili da bez rada nema zivota, rekli su:"E do ... miloga!" i odlucili da sline za uspehom exYu industrije u periodu od 1945-1991. 
PFFF

Slusaj sad' 'vamo, da ti ja objasnim par stvari.:classic_biggrin:

TASov golf je vrhunac  tehnoloskog dostignuca u celokupnoj istoriji covecanstva. Golf 2 dizel moze samo da se poredi sa sletanjem na Mesec i eventualno onom sondom koja je prozujala pored Plutona.

• Ha-ha 1

16 minutes ago, DJORDJE said:

Slusaj sad' 'vamo, da ti ja objasnim par stvari.:classic_biggrin:

TASov golf je vrhunac  tehnoloskog dostignuca u celokupnoj istoriji covecanstva. Golf 2 dizel moze samo da se poredi sa sletanjem na Mesec i eventualno onom sondom koja je prozujala pored Plutona.

Ne, dostignuće je bilo da taj auto može da se pravi( sklapa) u Bosni. Kao bledeći trjumf FIAT u Srbiji.

26 minutes ago, Constantin said:

Golf II je najprecenjeniji auto na Ex-Yu prostorima. Bio i ostao.

Današnji oglas:

Treba prvo pregledati prodavca, a i onog ko je spreman da izdvoji ovolike pare za ovaj primerak star preko 30 godina i sa pređenih 310 000 km.

Jos da je dizel pa i nekako, ovako za benzinca 3500 eura, stvarno mnogo.:classic_biggrin:

26 minutes ago, Yoyogi said:

Ne, dostignuće je bilo da taj auto može da se pravi( sklapa) u Bosni. Kao bledeći trjumf FIAT u Srbiji.

Zasto mislis da je to neko posebno dostignuce? Pa Pezo 504 se na isti nacin pravio u Keniji, a mi smo sebe ubedili da smo bili daleko razvijeniji od njih ili Tunisa, da ne spominjem Meksiko. Generalno , za taj vid proizvodnje ti je potrebna zeleznica i luka. Sve sto ti treba istima dopremis i kasnije odneses.

• Thanks 1

Just now, Yoyogi said:

Pa jeste, bilo je dostignuće tadašnje države. Pa i sadašnje Srbije. Više nego motalice kablova.

Jeste motanje kablova koristi 2 dela, a Golf 2+.

Sklapanje automobila nije industrija, vec montaza. Industrija je kad se ceo sklop napravi. Cela ex YU nije mogla da napravi motor SUS koji bi radio duze od 1500h.

Traktor nisu mogli ceo da naprave, da bi neko putovao do Londona. :)