Smrtokapa Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago 17 minutes ago, Dragan said: Vredi li ulaziti u diskusiju ? Otkud znam. 17 minutes ago, Dragan said: Si procitao clanak na wiki ? Da. 17 minutes ago, Dragan said: Koje su osnovne zamerke ? U osnovi poliamorije je ideja da jedna osoba ne može zadovoljiti sve tvoje potrebe, već imaš više osoba koje "voliš", a svaka ti zadovoljava određene segmente. Osnovna zamerka je to što je "voliš" pod navodnicima, ne sumnjam da postoje ljudi kojima radi posao, ali kod većine, kada požele više od pukog zadovoljavanja potreba, zaškripaće. U suštini, sve to se može raščlaniti na razne kombinacije prijateljstava, kres-kombinacija, osoba koje ti čiste kuću, čuvaju decu ako ih imaš i igraju sa tobom PES. Otprilike kao onaj vic gde je boem naziv za pijanca koji ima para. Tako je i lik koji tripuje poliamoriju samo malo bogatiji bećar. 1
Dragan Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago (edited) Mozda ovo pomogne za vise jasnoce (citao sam samo pocetak i izgleda ok) - Poliamory for dummies Ovo je mala, ali jako dobra knjiga o temi (na zalost nema dzabe i samo je na nemackom). Lob der offenen Beziehung Über Liebe, Sex, Vernunft und Glück Edited 23 hours ago by Dragan
Dragan Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago (edited) 43 minutes ago, Smrtokapa said: U osnovi poliamorije je ideja da jedna osoba ne može zadovoljiti sve tvoje potrebe, već imaš više osoba koje "voliš", a svaka ti zadovoljava određene segmente. Ovo nije osnovna postavka poliamorije. Zasto stavljas ljubav pod navodnike ? Osnovna postavka poliamorije je da su zena i muskarac sposobni da vole vise drugih osoba istovremeno. 43 minutes ago, Smrtokapa said: Osnovna zamerka je to što je "voliš" pod navodnicima, ne sumnjam da postoje ljudi kojima radi posao, ali kod većine, kada požele više od pukog zadovoljavanja potreba, zaškripaće. Vecina je prakticno u svemu veoma glupa i nesposobna, dakle necemo o vecini. Osnovna potreba kod ljudi koji dozivljavaju poliamoriju kao nesto u cemu se nalaze je vise-ljubavi. To ne iskljucuje zadovoljstva druge vrste, ali ona nisu primarna. 43 minutes ago, Smrtokapa said: U suštini, sve to se može raščlaniti na razne kombinacije prijateljstava, kres-kombinacija, osoba koje ti čiste kuću, čuvaju decu ako ih imaš i igraju sa tobom PES. Otprilike kao onaj vic gde je boem naziv za pijanca koji ima para. Tako je i lik koji tripuje poliamoriju samo malo bogatiji bećar. Ako osnovne postavke neke pojave postavis naglavacke, onda ce cela tvoja konstrukcija biti naglavacke. Onda nema razumevanja, nema spoznaje, ni promene. Ocigledno je da vecina ljudi nesto trazi u ljubavno-erotskoj oblasti i ocigledno je da to iz nekog razloga ne nalazi. Neki pokusavaju alternativna resenja. Dokle god ne vrse nasilje nad sobom i drugima, cemu podrugivanje i osuda ? Edited 23 hours ago by Dragan
Smrtokapa Posted 17 hours ago Posted 17 hours ago 5 hours ago, Dragan said: Dokle god ne vrse nasilje nad sobom i drugima, cemu podrugivanje i osuda ? Bio sam nadrndan nešto sinoć, molim da se zanemari taj ton ako je uočen. 5 hours ago, Dragan said: Zasto stavljas ljubav pod navodnike ? Rekao bih da ljubav zahteva dosta truda i odricanja, da bi dobila pravo da se tako nazove potrebno je da prođe i kroz neke izazove. To ne raste baš na drvetu. A koliko razumem, jedna od osnovnih postavki "Etičke drolje" je da ljubavi ima sasvim dovoljno svuda oko nas, samo je treba pokupiti sa otežalih grana. Zašto bi bilo ko osećao emocije kao što je ljubomora? Ta postavka mi je klimava, izgleda mi kao Paris Hilton koja nosi stop being poor majicu. Ne osuđujem nikog, ko misli da je ovladao ljubavlju prema jednoj osobi slobodno nek traži društvo za poli. Ili smatraš da ovo ovladavanje uopšte nije potreban uslov?
Dragan Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago (edited) 47 minutes ago, Smrtokapa said: Bio sam nadrndan nešto sinoć, molim da se zanemari taj ton ako je uočen. Sve ok. Nije bilo upuceno direktno tebi. 47 minutes ago, Smrtokapa said: Rekao bih da ljubav zahteva dosta truda i odricanja, da bi dobila pravo da se tako nazove potrebno je da prođe i kroz neke izazove. To ne raste baš na drvetu. Apsolutno i nije u suprotnosti sa onim sto sam napisao. 47 minutes ago, Smrtokapa said: A koliko razumem, jedna od osnovnih postavki "Etičke drolje" je da ljubavi ima sasvim dovoljno svuda oko nas, samo je treba pokupiti sa otežalih grana. Zašto bi bilo ko osećao emocije kao što je ljubomora? Ovo mi nije jasno. Sta je to "Eticka drolja" ? Ljubavi doista ima sasvim dovoljno svuda oko nas, a i u nama. Pokupiti je pogresna rec. Ljubomora je svakako prisutna kod vecine ljudi. Sta si time hteo da kazes ? 47 minutes ago, Smrtokapa said: Ta postavka mi je klimava, izgleda mi kao Paris Hilton koja nosi stop being poor majicu. Koja postavka ? 47 minutes ago, Smrtokapa said: Ne osuđujem nikog, ko misli da je ovladao ljubavlju prema jednoj osobi slobodno nek traži društvo za poli. Ili smatraš da ovo ovladavanje uopšte nije potreban uslov? Naravno da je uslov. Postoji cak jedan pre njega, a to je "ovladati" ljubavlju prema samom sebi. Nigde nisam ni rekao da je poliamorija jednostavna. Treba biti otvoren i za nove poglede - na kraju krajeva svako je pomalo razlicit i mora naci svoj put. Najgore je biti nesrecan i biti ponosan na to. Kada sam napisao da je vecina glupa i nesposobna nije mi bila namera da generalno vredjam ljude, vec sam samo ukazao na gausovu krivu raspodele. Sve zavisi od referentne tacke. Hocemo li se porediti sa prosekom, ili sa vrhovima dostignuca u nekoj oblasti. U tom smislu, poliamorija je ne samo nepotrebna, vec i nemoguca. Fuj, fuj. Edited 16 hours ago by Dragan
fancy Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago @Dragane prijatelju ala ti komplikuješ. Znaš, sasvim je moguće imati kres aferu bez spoznaja, amorija, parizera, Wkija i pollova iz 70ih s hrvatskih foruma. Jes uopšte nekad imao neku šemu bez mnogo mozga a s puno ostatka tela? Ono, privlači te neko, bude obostrano, bez velikih reči i planova (ženiću te, mi do kraja sveta...) kresnete se i ...nikad više ili ponovite to još par (desetina) puta pa ćao ćao... Ne treba ti za to Wiki...samo Miki 3
JPM Posted 16 hours ago Author Posted 16 hours ago 15 hours ago, DameTime said: S druge strane, činjenica je da se publika ostrvila na njih, koristeći jedinstvenu priliku da (mahom lažno) morališe i projektuje svoje komplekse. To jeste internet nasilje, plus potreba za voajerizmom na rijaliti nivou. Ovo. Zabole me za njihove moralne vertikale, ali niko ne zaslužuje da se neko izdrkava na njega "samo" zato što mu se prijebalo. Svet je licemeran, ovo su lične stvari i ničiji sem njihov biznis. To kakvi su oni u svojoj kompaniji može eventualno da brine samo njihove zaposlene. 11 hours ago, DameTime said: Bivši kolega na poslu (inače gej*) je nas devojke savetovao da su nam potrebna 4 muškarca: jedan za seks, drugi za intelektualnu stimulaciju, treći za šoping i četvrti za kuću. 10 hours ago, DameTime said: Kako da ti ovo saopštim... Pod muškarac za šoping ne misli da on pravi društvo, nego da finansira I Šta reći, uspeo je prvo da uvredi muškarce kao 4 puta inferiornije od žena, a onda i žene kao nesposobne da zarade svoj novac. Bravo za kolegu, baš razmišlja šta će reći.
Smrtokapa Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago 19 minutes ago, Dragan said: Ovo mi nije jasno. Sta je to "Eticka drolja" ? Čitao sam wiki stranicu koju si podelio. Linkovi vode ka drugim linkovima. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Ethical_Slut?wprov=sfla1 Što se ljubomore tiče, pa ona deluje kao glavna prepreka ovakvim poli varijantama. Ponekad je osobi potrebna nepodeljena pažnja partnera, posebno u kriznim momentima, tada će ovo i doći do izražaja. Vidim da je i autori i zagovornici prepoznaju kao problem i bave se njome, ne znam na koji način su to uradili pa nisam u mogućnosti da produbim.
Dragan Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago (edited) 29 minutes ago, fancy said: ... Jes uopšte nekad imao neku šemu bez mnogo mozga a s puno ostatka tela? Ono, privlači te neko, bude obostrano, bez velikih reči i planova (ženiću te, mi do kraja sveta...) kresnete se i ...nikad više ili ponovite to još par (desetina) puta pa ćao ćao... Ne treba ti za to Wiki...samo Miki Nisam. Mozak manje-vise, ali nikada bez srca. Edited 15 hours ago by Dragan
Dragan Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago 2 minutes ago, fancy said: OK Samo da znaš da je i to moguće A sluzi tacno cemu ?
JPM Posted 15 hours ago Author Posted 15 hours ago Ja ću sad da vam napišem nešto što će možda neki da smatraju za neiskrenost, možda čak i licemerje. Ja sam siguran da ja nikad ne bih prevario svoju ženu. A razlog nije taj što sam ja mnogo moralna i dobra osoba, razlog je što sam odgajan u porodici u kojoj je brak suštinska, ne samo deklarativna, svetinja. Nešto u šta se ne dira. Tako da ja stvarno nemam tu potrebu iako ima dosta perioda u kojima nisam potpuno bio zadovoljen seksualno od strane partnerke. Ja to smatram za normalnu pojavu. Takođe, iz onoga što slušam i vidim iz svoje sredine, jasno je zaključiti da je seks u mejnstrimu daleko učestaliji nego u realnom životu. Svuda oko nas tekstovi o bračnim parovima koji imaju 4-5 puta nedeljno odnose. Ok, to je možda i tačno, ne "ulazim" u spavaću sobu ljubima, ali taj pritisak i reklama oko toga je preterano nerealna. Posebno od kada sam otac prosto taj prostor u kojem se cela situacija pogodi pogodnim za seks je preterano sužen, praktično nepostojeći. Naravno, to zavisi od libida osobe do osobe, ali je tako kako je. Zašto ovo pričam. Pa, zato što mislim da je javnost u jednom svojevrsnom Limbu između reklamiranja seksa kao sveprisutne aktivnosti i nekakvih moralnih ograničenja da ne diraju zabranjeno voće. A moj stav je hej ako to oboje hoćete i svesni ste posledica, samo napred. Ali znajte da ste neiskreni prema partneru i nemojte se praviti Toše. Dakle, mislim da ima to i do odgoja osobe. Onaj koji misli da mu se ništa slično ne može desiti je u teškom poricanju, ali onaj ko zna da je sposoban za svakakva zla kao čovek, a onda svesno odbije da ih učini, je zrela osoba. Takođe, moral nije jasno određen, i italijanska mafija ima moral kojeg bi se mnogi gadili. Sve je to za ljude. 1
Dragan Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago Nase telo, svaka celija, je stvoreno kroz seks. Nasa dusa je stvorena od ljubavi, nas duh od Duha. Ne treba zanemariti ni jedno od to troje. Sveto Trojstvo - mozak, srce, polni organi. Evolucija ide dalje hteli mi to ili ne.
fancy Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago 44 minutes ago, Dragan said: A sluzi tacno cemu ? Apsolutno ne želim da nastavljam ovo jer se plašim da će se završiti kao u onom vicu sa, beše Brus Vilisom i monahom na vrhu planine, tj. "U jebote, a ja mislio reka" Nije bitno, ne mora sve da se definiše ili da ima svrhu 2
Clash Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago Fascinantno je kako internet, algoritmi, sada i AI naduvaju najbezvezniju stvar do maksimuma. Toliko da se ceo svet vrti oko toga. Spoj poznatog benda, bogatuna, prevare je idealna kombinacija za klikatanje, skrolanje i memovanje na najjače. Suludo, mislim desilo se ama baš ništa što je posebno, neobično, nesvakidašnje. Vest koja bi na pivu ispred lokalne prodavnice bila aktuelna 10 minuta ako i toliko. Nije iznenadjujuće, ali jeste indikativno šta dominira na društvenim mrežama. Primer je i trend sa teknolodžijom gde ima smešna jedno dva i po klipa u moru retardiranih. 5
DameTime Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago (edited) 1 hour ago, fancy said: @Dragane prijatelju ala ti komplikuješ. Znaš, sasvim je moguće imati kres aferu bez spoznaja, amorija, parizera, Wkija i pollova iz 70ih s hrvatskih foruma. Jes uopšte nekad imao neku šemu bez mnogo mozga a s puno ostatka tela? Ono, privlači te neko, bude obostrano, bez velikih reči i planova (ženiću te, mi do kraja sveta...) kresnete se i ...nikad više ili ponovite to još par (desetina) puta pa ćao ćao... Ne treba ti za to Wiki...samo Miki Au, drugi put u dva dana se slažem sa tobom i to na osetljivu temu... Pašće sneg usred jula (što i ne bi iznenadilo toliko s obzirom na to kakva nam je klima) 1 hour ago, Dragan said: A sluzi tacno cemu ? Da se zadovolji seksualni nagon? Da se isprobaju neki fetiši? Btw, otvorih ovu knjižicu Polyamory for dummies i kako autor opisuje, mnogi shvate da su za poliamoriju tako što često varaju monogamnog partnera i nisu zadovoljni u tom odnosu. U čemu je onda razlika između poliamorije - ljubavi prema više osoba i pukog zadovoljenja potreba/nagona? Pri čemu ne kažem da poliamorija nije moguća, samo dug je put do ljubavi prema jednoj osobi, a kamoli više njih. 1 hour ago, JPM said: Ja ću sad da vam napišem nešto što će možda neki da smatraju za neiskrenost, možda čak i licemerje. Ja sam siguran da ja nikad ne bih prevario svoju ženu. A razlog nije taj što sam ja mnogo moralna i dobra osoba, razlog je što sam odgajan u porodici u kojoj je brak suštinska, ne samo deklarativna, svetinja. Nešto u šta se ne dira. Nemoj da se uvrediš, verujem da si iskren dok ovo pišeš, ali isto tako verujem (+znam) da je većina žena/muškaraca koja je na kraju prevarila partnera/ku razmišljala ovako. 1 hour ago, JPM said: Tako da ja stvarno nemam tu potrebu iako ima dosta perioda u kojima nisam potpuno bio zadovoljen seksualno od strane partnerke. Ja to smatram za normalnu pojavu. Takođe, iz onoga što slušam i vidim iz svoje sredine, jasno je zaključiti da je seks u mejnstrimu daleko učestaliji nego u realnom životu. Svuda oko nas tekstovi o bračnim parovima koji imaju 4-5 puta nedeljno odnose. Ok, to je možda i tačno, ne "ulazim" u spavaću sobu ljubima, ali taj pritisak i reklama oko toga je preterano nerealna. Jeste normalno tj. prirodno da nisi uvek zadovoljan (a vrlo verovatno ni ona), jer brz život, posao, obaveze oko deteta... Tačno je i da su ljudi sve više seksualno frustrirani, a mnogo se "reklamira". 1 hour ago, JPM said: Posebno od kada sam otac prosto taj prostor u kojem se cela situacija pogodi pogodnim za seks je preterano sužen, praktično nepostojeći. Naravno, to zavisi od libida osobe do osobe, ali je tako kako je. Ovo je aspekt o kom se vrlo malo priča, zaista postoje ljudi kojima libido nije toliko jak i kojima seks nije u vrhu prioriteta. Kad se nađu dve takve osobe - super, problem je ako postoji raskorak, a o tome se ne razgovora otvoreno. Edited 14 hours ago by DameTime 4
JPM Posted 14 hours ago Author Posted 14 hours ago Nema uvrede, potpuno sam svestan bio kad sam pisao da odgovor može biti ovakav. Ja sam imao prilike i nisam prevario partnera. Moguće je da to u mom mentalnom sklopu nije toliko važno, možda nemam toliko visok libido. Otkud znam, napisao sam za sebe za nešto što sam prilično siguran. I to sam svestan toga, da sam sposoban da prevarim ali da svesno ne želim to da uradim. Ne vode me pobude nego svest, racio. Opet, postoje razna tumaćenja zašto ljudi ipak prevare, posebno za muškarce koji imaju moć i novac. Jednostavno, po jednom kliničkom psihologu kojeg ne bih imenovao je poenta u previše prilike za prevaru i onda jednom neko "posrne". U prevodu, poželjni, bogati, harizmatični ljudi su previše u prilici da varaju. Previše, misli se, prečesto. Nisu kao mi, obični smrtnici kojima se ta prilika javi jednocifreni broj puta u životu.
NMX Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago 11 minutes ago, Clash said: Fascinantno je kako internet, algoritmi, sada i AI naduvaju najbezvezniju stvar do maksimuma. Toliko da se ceo svet vrti oko toga. Spoj poznatog benda, bogatuna, prevare je idealna kombinacija za klikatanje, skrolanje i memovanje na najjače. Suludo, mislim desilo se ama baš ništa što je posebno, neobično, nesvakidašnje. Vest koja bi na pivu ispred lokalne prodavnice bila aktuelna 10 minuta ako i toliko. Nije iznenadjujuće, ali jeste indikativno šta dominira na društvenim mrežama. Primer je i trend sa teknolodžijom gde ima smešna jedno dva i po klipa u moru retardiranih. Baki, to je sve namerno, igranka. Besplatna promocija firme, nula dolara za reklamu, CEO koji je prihvatio sve to u zamenu za masne pare. Veća prepoznatljivost firme pred izlazak na berzu jednog dana 1 3
DameTime Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago 6 minutes ago, JPM said: Nema uvrede, potpuno sam svestan bio kad sam pisao da odgovor može biti ovakav. Ja sam imao prilike i nisam prevario partnera. Moguće je da to u mom mentalnom sklopu nije toliko važno, možda nemam toliko visok libido. Otkud znam, napisao sam za sebe za nešto što sam prilično siguran. I to sam svestan toga, da sam sposoban da prevarim ali da svesno ne želim to da uradim. Ne vode me pobude nego svest, racio. Ili možda samo nisi naleteo na dovoljno jako iskušenje? Ok, izaći ću sama No da, apsolutno svi smo sposobni da prevarimo, slažemo, čak i ubijemo... 6 minutes ago, JPM said: Opet, postoje razna tumaćenja zašto ljudi ipak prevare, posebno za muškarce koji imaju moć i novac. Jednostavno, po jednom kliničkom psihologu kojeg ne bih imenovao je poenta u previše prilike za prevaru i onda jednom neko "posrne". U prevodu, poželjni, bogati, harizmatični ljudi su previše u prilici da varaju. Previše, misli se, prečesto. Nisu kao mi, obični smrtnici kojima se ta prilika javi jednocifreni broj puta u životu. Mislim da je ovo zabluda, kako bogataši i privlačni imaju više prilika da varaju od nekog iz srednje klase ili ko nije toliko (konvencionalno, jer otkud znamo šta koga loži) privlačan.
JPM Posted 14 hours ago Author Posted 14 hours ago 3 minutes ago, DameTime said: No da, apsolutno svi smo sposobni da prevarimo, slažemo, čak i ubijemo... Zato sam to i pisao. Možda nisi baš primetila taj deo originalnog upisa ili si to ignorisala svesno ili ne, nebitno. Poenta je u tome da su licemeri oni koji bi rekli "Ja to nikad ne bih uradio..." ali je odlika zrelih ljudi da kažu "Znam da sam sposoban da uradim svakakve gadosti ali svesno odbijam da ih uradim". To je već nešto sasvim drugo. Zato i tvrdim za sebe da ne bih to uradio. Ne da nisam sposoban da to uradim, već da svesno ne želim. 1
Clash Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago 2 minutes ago, JPM said: Zato sam to i pisao. Možda nisi baš primetila taj deo originalnog upisa ili si to ignorisala svesno ili ne, nebitno. Poenta je u tome da su licemeri oni koji bi rekli "Ja to nikad ne bih uradio..." ali je odlika zrelih ljudi da kažu "Znam da sam sposoban da uradim svakakve gadosti ali svesno odbijam da ih uradim". To je već nešto sasvim drugo. Zato i tvrdim za sebe da ne bih to uradio. Ne da nisam sposoban da to uradim, već da svesno ne želim. he he
DameTime Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago (edited) Ono što pokušavam da kažem jeste da ljudi ne ulaze u monogamne veze i odnose sa svesnom željom da lažu i varaju. Naravno da za sva moralna i etička pitanja tog tipa većina nas kaže "ja to nikad ne bih uradio/la". I sve to govorimo sa bezbedne udaljenosti u odnosu na takve okolnosti gde možemo biti potpuno racionalni - jer iskušenja i prepreka u tom trenutku nema. Međutim u mnogim situacijama iracionalno (nagon, želja, strah, potreba, šta god) nadvlada racio. Jer čovek jeste, first & foremost, iracionalno biće. @JPM Edited 14 hours ago by DameTime 2
JPM Posted 13 hours ago Author Posted 13 hours ago 2 minutes ago, DameTime said: Ono što pokušavam da kažem jeste da ljudi ne ulaze u monogamne veze i odnose sa svesnom željom da lažu i varaju. Naravno da za sva moralna i etička pitanja tog tipa većina nas kaže "ja to nikad ne bih uradio/la". I sve to govorimo sa bezbedne udaljenosti u odnosu na takve okolnosti gde možemo biti potpuno racionalni - jer iskušenja i prepreka u tom trenutku nema. Međutim u mnogim situacijama iracionalno (nagon, želja, strah, potreba, šta god) nadvlada racio. Jer čovek jeste, first & foremost, iracionalno biće. @JPM I tu dolazimo do toga da čovek ne može da kontroliše situaciju u kojoj se našao ali može da uskladi svoje ponašanje tako da izbegava situacije koje nisu pod kontrolom. Banalan primer je da racimo ne prihvatiš odlazak kod komšinice nakon koncerta, "na kafu" jer je to jasno situacija koja lako može da eskalira. Ima puno primera. Mnogi ljudi se ponašaju na način koji je verovatniji da izazove situacije sa iskušenjem. A onda je sve do veličine iskušenja. Ja zato i kažem, ja ovako mislim za sebe, ali nikad to ne bih povezivao sa time da sam moralniji. Jednostavno, ljudi se razlikuju, njihovi stavovi i prema vezama i braku i vernosti su drugačiji, svi žive različite živote. Tako da ukoliko se dovedeš svesno u situaciju koja je "rizična", svakako nemaš na šta da se žališ.
DameTime Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago 3 minutes ago, JPM said: I tu dolazimo do toga da čovek ne može da kontroliše situaciju u kojoj se našao ali može da uskladi svoje ponašanje tako da izbegava situacije koje nisu pod kontrolom. Banalan primer je da racimo ne prihvatiš odlazak kod komšinice nakon koncerta, "na kafu" jer je to jasno situacija koja lako može da eskalira. Pa da, postoji jedan siguran način da nikad ne prevariš svoju suprugu. Nemoj imati ništa više od obaveznog kontakta ni sa jednom drugom ženom, do kraja života. Malo se zezam, ali ne vidim razlog da ne odeš kod komšinice na kafu/pivo posle nekog događaja koji vas oboje zanima, ako između vas ne postoji seksualna privlačnost. Nema šta da eskalira kad su obe osobe svesne granica.
Recommended Posts