DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 4 minutes ago, Stiletto said: Zašto bi se neko uopšte osećao "necenjeno" i "neprimećeno"? Ako se trudiš oko nečega, neka to bude zato što to zavređuje trud, a ne da bi ti neko vikao "bravo, majstore". Pumpati ego je kao biti solo drinker. Uh, moram da se ubacim ovde, iako nisam muškarac u dugogodišnjoj vezi/braku. Čovek je društveno i emocionalno biće, tako da je ta potreba za prepoznavanjem (od strane partnera, pa i prijatelja, članova porodice) u odnosu sa drugima sasvim prirodna. Ne znam zašto si to odmah izjednačio sa "pumpanjem ega". Koliko god da se čovek trudi da nešto radi jer smatra da je to vredno (što spada u intrinzičku motivaciju), opet na dugoročnom planu prija, čak je potrebno, da mu se povremeno verbalizuje ili na drugi način pokaže da je cenjen. Pre svega kao osoba. Spoiler Sve ovo ne znači da smatram kako žena treba da pohvali muža svaki put kad usisa ili opere sudove, apsolutno ne. 1 1
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Team @DameTime! Sad moj tejk na sve ovo. Lažemo se ako mislimo da svima nama s vremena na vreme ne treba validacija truda. Mnogi to pričaju, ali često po ponašanju baš prepoznajem suprotno. Zato je, recimo, na poslu veoma dobro kada team lead zna da pohvali dobar posao nekog svog radnika. Svi smo mi u manjoj ili većoj meri sebični i egocentrici, i to se ne treba ignorisati, treba biti svestan toga. Lepo je kad su motivi intrinsic, što kaže @Stiletto, ali je to takođe i retka pojava, a interakcija u društvu je takva da svi mi, ako već biramo da činimo nesebične stvari, to činimo svesni da onaj drugi ceni naš trud. U krajnjoj meri, Dokins je lepo to rekao, čak i najekstremniji činovi altruizma u sebi sadrže crv sebičnosti, jer čovek čini drugima ono što bi voleo da oni čine njemu, tako da je često taj čin zapravo sebičan na nivou zajednice, iako se na nivou jedinke čine kao altruizam.
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 4 minutes ago, JPM said: Lažemo se ako mislimo da svima nama s vremena na vreme ne treba validacija truda. Mnogi to pričaju, ali često po ponašanju baš prepoznajem suprotno. U poslednje vreme su neki meni bliski ljudi prekidali dugogodišnje partnerske odnose i ovo je bilo u top 3 razloga, ako ne i glavni. S vremenom je nestalo prave intimnosti i doživljavali su da partner uzima zdravo za gotovo njihov trud i doprinos u vezi. Da, ako živiš sa nekim, verovatnoća je da ćete podeliti zadatke između sebe, što ne znači da ne treba povremeno pokazati da ceniš sve što ta osoba radi. Pogotovo jer većina nas balansira sa karijerom tj. poslovnim obavezama. Apropo tvoje situacije, moj savet bi bio da prvo razmisliš da li i ti svojoj ženi pokazuješ to što bi voleo da ona pokazuje tebi? Zašto ovo kažem, jer postoje ljudi tj. parovi koji jednostavno nisu naučeni da komuniciraju na taj način. A nisu naučeni, između ostalog, jer mi obrasce afektivne vezanosti preuzimamo od svojih roditelja. Tako da može biti da to do sada nije bio deo vaše komunikacije u odnosu, što ne znači da ne može da se uvede, ako krenete da radite na tome. Iliti magična reč - komunikacija (može biti mnogo teže nego što se misli). 1
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 3 minutes ago, DameTime said: Zašto ovo kažem, jer postoje ljudi tj. parovi koji jednostavno nisu naučeni da komuniciraju na taj način. 100% tačno. Naime, svi smo mi učeni da na neki način pokazujemo da nam je stalo. Tako je recimo moja majka mene naučila da je konstantna briga da li ja imam šta da jedem, zapravo pokazivanje ljubavi. Nekom drugom je to potpuno nevažno. Neko emocije pokazuje poklonima, neko provedenim vremenom... na razne načine. I sad ako druga osoba ne prepoznaje tvoj način pokazivanja emocija, može se desiti da ona misli da je ti ne voliš. Tu naravno dolazi verbalizacija. 2
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 minutes ago, JPM said: Nekom drugom je to potpuno nevažno. Neko emocije pokazuje poklonima, neko provedenim vremenom... na razne načine. I sad ako druga osoba ne prepoznaje tvoj način pokazivanja emocija, može se desiti da ona misli da je ti ne voliš. Tu naravno dolazi verbalizacija. To se zove love language. Ima ih 5 i uvek je poželjno da partneri to znaju jedno o drugom. 1
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ja sam ovo 1 i 5. Najviše 5, acts of service. Hvala za ovo. Recimo, ovo receiving gifts meni bukvalno ništa ne znači. Zahvalim se, naravno, ali mislim da davanje novca za nešto ne pokazuje tvoju ljubav prema nekome. Zato mi je i besmisleno kupovanje cveća ženama za osmi mart, jer to kao da je neka dužnost a ne želja. Ali zato bukvalno jurim kao lud da obezbedim hranu i recimo da imaju toplu vodu ili čistu garderobu, pa čak i peglam. I za supruug i za ćerkicu. To je moj način da im pokažem ljubav. Moguće je da zato budem tužan i razočaran time što nikad nisam dobio doručak u krevetu ili što se supruga baš i ne trudi da mi spremi omiljeno jelo. Ok, ovo je korisno. Hvala. 1
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Just now, JPM said: Ja sam ovo 1 i 5. Najviše 5, acts of service. Hvala za ovo. Pretpostavila sam da je tako, na osnovu tvog pisanja. 😊 Nema na čemu. Možeš popričati sa suprugom, moguće je da ona ne zna koliko je to tebi važno, ali i da ti možda nisi prepoznao da je njoj neki drugi love language primarni. 1
Recommended Posts