Jump to content

Recommended Posts

Posted

Japan_Circuit

Ponovo nakon prosle sezone idemo u prolece u Japan, na Suzuku koja je tradicionalno bila popriste mnogih dramaticnih finala sampionata, ali sta ce nam to kada mozemo sezonu da resavamo na bliskom istoku. Suzuka je klasik kojeg ne treba posebno predstavljati. Staza starog kova koja ne prasta greske i koja jasno pokaze ko medju vozacima kosi a ko vodu nosi. Fanaticna japanska publika stvara festivalsku atmosferu i citav dogadjaj deluje kao pravi praznik auto-sporta. Totalni kontrast praznim tribinama tilkedroma po arapskim despotijama gde rezimi preko sporta pokusavaju da peru svoj imidz a najinteresantniji detalji su hoteli pored staze koji menjaju boju.

No, da ne kenjam previse svi vec znamo sve.

Ova sezona je krenula dominantno za Meklaren ali ostaje da vidimo kako ce se dalje odvijati. Promena pravila oko fleksibilnosti zadnjeg krila cini se da nije zauzdala papaja tim ali cekamo svi Barselonu kada ce se poostriti kriterijumi i oko prednjih krila sto se ocekuje da ce Meklarenu da napravi problem. Najblizi konkurent Ferari deluje da ima solidan bolid ali su nekako uspeli to da procerdaju bizarnim vodjenjem trke i taktickim odlukama sto je u Sangaju kulminiralo i dvostrukom diskvalifikacijom. Korak iza njih je Mercedes sa mladom vozackom postavom gde je Dzordz Rasel preuzeo lidersku poziciju a za timskog dobio jednog od najperspektivnijih rukija koje smo videli u zadnje vreme Kimija Antonelija. Dosada neprikosnoveni Red Bul je u velikim problemima i od totalne katastrofe ih za sada spasava samo vozacka genijalnost aktuelnog sampiona Maksa Ferstapena dok su u drugom bolidu vec potrosili jednu sijalicu - naime Liam Loson je posle samo dve trke prekomandovan u B-tim dok ce priliku da pokaze koliko moze pred domacom publikom dobiti Juki Cunoda.

Cunoda je u jako nezahvalnoj situaciji jer ne tako davno su Horner i Marko pricali o njemu da nema kvalitet za prvu ekipu a sada ekspresno treba da debituje za njih i to kod njega kuci u Japanu. Pritisak ce biti ogroman a bolid deluje uzasno neprijatan za voznju, cak je i Ferstapen izjavio da nije siguran da je Red Bul bolid brzi od Rejsing Bul bolida. Ako Cunoda ne sagori u ovoj situaciji i uspe da napravi rezultat bice to ravno cudu i moguce pocetak neceg velikog...

Kombinacija koji je Pireli spremio za ovaj put je C1-C2-C3 (najtvrdja).

Satnica vikenda ovde: https://www.formula1.com/en/racing/2025/japan

• Like 6
Posted

Kažu da kada čovek i zvanično uđe u 5. deceniju nastupa "drugi pubertet" tj. kriza srednjih godina. Uvek sam mislio da je to budalaština, a sada kada sam u tim godinama...bog'me ne pričaju ljudi zabadava...😀 Elem, da vas ne smaram sopstvenim ludostima iz RL nego da se fokusiram na F1.

Jbg, ako mogu da navijam za Hamiltona tj. Ferari (koji sam nekada pisao malim slovom) onda bar na jednoj trci mogu da navijam za Jukija i, Bože me prosti i sakloni, RB. Sačuvaj Bože, pročitah i ne verujem šta pišem. 😀

Pucaju me emocije, malo malo pa se setim Sene i tog doba kad sam bio mlad i glup (sada samo glup 😀), gledam Maxa kako liči na njega (sve dok ne uradi neki mega sega giga pederluk na stazi), pa mi i nije nezamislivo da će mi biti baš drago ako Juki "pokaže kojones" i ostvari dobar rezultat u ovom kršu od RB. Čisto da pokaže onom smradu Helmutu da je - smrad.

Što se tiče ovih "mojih"...jbm li ga. Kad nanižeš onakve uspehe sve je posle toga "meh". Dobar je Džordž, vozi odlično, Kimi je mnogo bolji nego što sam mislio, ali meni je to i dalje "meh". Verovatno velikog udela ima situacija oko same fabrike koja je go Q zahvaljujući onom obliku života koji zauzima mesto CEO Mercedesa. Želim da vas "informišem" da postoji izuzetno strastvena mržnja prema dotičnom kod nas koji smo u Mercedesu 20+ godina bez obzira na sektor u kome radimo ili poziciju koju zauzimamo. Emocija je poprilično jaka i vrlo globalna, nema veze da li vam je office/fabrika/servis/salon u Nemačkoj, Bliskom Istoku, USA ili Kini. Čovek je apsolutni kreten i nemač pojma, jeb'o ga voz koji ga je dovezao.

Naravno, kad je takva situacija u fabrici, čitaj gubici su stravični, nije ni čudo da nema nekog prevelikog zanosa kada je F1 u pitanju. Sve me je strah da će pajser da smisli da F1 "ne predstavlja više filozofiju brenda" ili takvo neko sranje i da kintu povuče da krpi rupe u poslovanju, a zauzvrat da finansira takmičenje trokolica na vetar koji voze rodno neutralni roboti...

Da, Mercedes Benz AG ne pravi više najbolje putničke automobile na svetu, ne zbog toga što ne zna, nego zbog toga što ga vodi idiot. Zato i mislim da F1 u ovom trenutku nema baš neku svetlu budućnost u Mercedesu, osim ako Toto ne uspe da napravi neko čudo. Videćemo.

Izvinite na off-u, upravo sam čitao info o novom CLA koji ima 1.5 litarski motor iz Geely-ja pa me muči neka kiselina...

• Thanks 1
  • Ha-ha 1
Posted

Nije zaboravio nego mu je zabagovao DRS. Na radiju je bila komunikacija:

Tim: "Jel si dobro?"

Džek:"Da. Šta se desilo?"

Tim: "To i mi gledamo sada."

Nije se zatvorilo krilo i naravno nije imao prijanjanje pa mu je pobegao zadnji deo bolida.

Posted

Vidi se na snimku iz kokpita da je pritisnuo dugme pre ulaska u krivinu (jer se ulazi punim gasom pa nece automatski da se zatvori) ali 4 LED su ostale da gore zeleno. 

Posted
55 minutes ago, Downforce said:

Zaboravio da zatvori DRS...jebote...

13 minutes ago, JPM said:

Nije zaboravio nego mu je zabagovao DRS. Na radiju je bila komunikacija:

Tim: "Jel si dobro?"

Džek:"Da. Šta se desilo?"

Tim: "To i mi gledamo sada."

Nije se zatvorilo krilo i naravno nije imao prijanjanje pa mu je pobegao zadnji deo bolida.

7 minutes ago, Dzoni_m said:

Vidi se na snimku iz kokpita da je pritisnuo dugme pre ulaska u krivinu (jer se ulazi punim gasom pa nece automatski da se zatvori) ali 4 LED su ostale da gore zeleno. 

Tim kaze da je zaboravio:

https://www.racefans.net/2025/04/04/alpine-confirm-doohan-crashed-because-he-failed-to-close-his-drs-at-turn-one/

• Like 2
Posted

Ovo što radi Red Bull je u najkraćem upravo sve ono što je pogrešno sa današnjom F1. Stvari ne idu kako treba, ali ti se držiš tabela i unapred pripremljenog programa a vozač ti je sijalica za koga nećeš ništa da uradiš.

Ja stojim iza reči koje sam i ranije rekao za Losona, a sada Cunodu, samo je jedno rešenje, a to je da tim mora da žrtvuje jedan vikend za tog drugog vozača i da ceo vikend, sva tri treninga, u najboljem slučaju, ili samo FP 2 u najgorem slučaju, ceo vikend da vrti samo kvalifikacione krugove bez simulacije trke. Šta to vredi spreman bolid za trku ako startuješ kao 16. ili 18. Kad bi vozač proveo ceo vikend, tri treninga, i tom prilikom pocepao 7 setova guma isključivo na simulaciju kvalifikacija (to je preko 20 kvalifikacionih krugova), ko god bio u tom drugom Red Bulu, bi bio u prvih 6-7, a odatle bi i samopouzdanje raslo i mogli bi u nastavku sezone da rade normalan program i da imaju oba vozača redovno u Q3.

Posted
19 minutes ago, Romantik said:

Ovo što radi Red Bull je u najkraćem upravo sve ono što je pogrešno sa današnjom F1. Stvari ne idu kako treba, ali ti se držiš tabela i unapred pripremljenog programa a vozač ti je sijalica za koga nećeš ništa da uradiš.

Ja stojim iza reči koje sam i ranije rekao za Losona, a sada Cunodu, samo je jedno rešenje, a to je da tim mora da žrtvuje jedan vikend za tog drugog vozača i da ceo vikend, sva tri treninga, u najboljem slučaju, ili samo FP 2 u najgorem slučaju, ceo vikend da vrti samo kvalifikacione krugove bez simulacije trke. Šta to vredi spreman bolid za trku ako startuješ kao 16. ili 18. Kad bi vozač proveo ceo vikend, tri treninga, i tom prilikom pocepao 7 setova guma isključivo na simulaciju kvalifikacija (to je preko 20 kvalifikacionih krugova), ko god bio u tom drugom Red Bulu, bi bio u prvih 6-7, a odatle bi i samopouzdanje raslo i mogli bi u nastavku sezone da rade normalan program i da imaju oba vozača redovno u Q3.

Nemaš toliko soft gume.

Posted

Wow. Kakav vozač. Ovo je najbolje moguće za F1,Max u kršu od bolida.

Ferari je potrošio sulud novac na pogrešnog vozača.

Jbg.

Posted

To za Ferrari je bilo jasno odmah. Osim marketinga nista drugo nece dobiti od luisa, skoro da sam 100% siguran. Ali skup marketing jer ga sigurno nisu malo platili, a covek je na zalasku karijere. Bolje da su Karlosa ostavili ali dobro ne odlucujem ja 🙂

Posted
1 hour ago, DASUBO said:

Max u kršu od bolida.

Da ne preterujemo bas. Ako je neko za sada krs, to je Ferari. Red Bull je treci iza Meklarena i Mercedesa. Krs svakako nije.

Ali za Maksa stoji da je fantazija vozac.

• Like 1
Posted

Cunoda posle tri dana u formuli uspeo da vozi RB. Mnogo više nego što je Lawson uspeo posle tri meseca. Ne sumnjam da će biti redovni učesnik q3 i završavati 5-8 jako brzo. E sad za više od toga nisam siguran da može 

Posted

Bas vala htedoh da napisem da Max nije u krsu. Malo smo zaboravili da auto ne treba da bude .8 brzi od ostatka grida. RB je daleko od krsa, MCL, RB i MB su zaista tu negde i bilo ko od njih moze do dobrog rezultata. Ferrari jedino zaostaje, opet ne toliko jer imamo dvojicu dobrih pa donekle se vade fleke. 

Posted
3 hours ago, alberto.ascari said:

Nemaš toliko soft gume.

I ne treba ti. FP1 radiš po normalnom programu, samo sa manje goriva, na FP2 koristiš tri seta, prva dva izslaska na žutim (jedan te isti set), natankan za dva brza kruga, sa sporim između za punjenje baterije, u boks, dolivanje za dva nova takva, zatim u boks po nove crvene, isto dva puta po dva na tom setu i na trećem setu dva puta po jedan.

Na FP 3 to ponoviš. Time si za trku i kvalifikacije smanjio broj crvenih setova za dva, ali u Q1 nakon toga treba da prođeš sa samo jednim izlaskom, u suprotnom džaba si i krečio, u Q2 imaš dva seta i onda dobijaš poslednji set za Q3 ako prođeš (to je onaj dodatni koji samo tad možeš da koristiš), a za trku ti ostaju novi setovi Harda i valjda jedan nov set mediuama.

Podrazumeva se da na FP2 i FP3 voziš sa setovanjem bolida ali i motora za kvalifikacije.

2 hours ago, JPM said:

Da ne preterujemo bas. Ako je neko za sada krs, to je Ferari. Red Bull je treci iza Meklarena i Mercedesa. Krs svakako nije.

Ali za Maksa stoji da je fantazija vozac.

Nema šanse da je Red Bul bolji od Ferarija, samo što oni imaju Maksa a Italijani nemaju pa se to ne vidi.

Posted

Max je doktor. Sutra ce nam to obezbediti dobru trku, narocito po kisi. McLaren ubedljivo najbolji bolid trenutno, Merc na drugom, RB treci i ovi nasi kljakavci cetvrti. 

Posted

Ja bih i dalje voleo da vidim Maksa makar jedan vikend u RB2, to bi otklonilo sve dileme koliko je do bolida a koliko do vozaca. Prilicno sam siguran da bi u kvalifikacijama i tako konkurisao za top 3. Naprosto covek je u drugoj dimenziji.