Žene u muzici - Page 3 - Muzika - VOX92 Jump to content

Recommended Posts

Posted

Wanda Jackson rock'n'roll prvoborac rame uz rame sa Elvisom, Jerry Leejem, Little Richardom i ostatkom ekipe. Ne predaje se ni danas, u poznim zivotnim godinama.

• Like 1
Posted

Nina Simone, klasicno trenirana pijanistkinja koja se protivno zelji svoje duboko religiozne porodice posvetila "djavoljoj muzici" Jazzu. Vrlo aktivna u pokretu za ljudska prava afroamericke populacije njena karijera je patila zbog bojkota rasisticke muzicke industrije. Novu popularnost stekla 80-tih godina proslog veka kad je jedan od njenih najranijih singlova iznenada postao hit nakon sto je upotrebljen u reklamnoj kampanji za Chanel.

• Like 2
  • Love 1
  • Thanks 1
Posted

Bogami se ovdje saželo muzičkog znanja, rispekt.

Slaba sam sa dekadama prije 70tih, evo još jedne veličine, ako je Igi Pop kum panka, Peti Smit je kuma. 

• Like 2
Posted

A gde ćeš bučnu žensku muziku sedamdesetih bez The Runaways, bend koji je iznedrio Džoan Džet i Litu Ford, na ovom snimku samo 19-godišnje klinke.

p.s. zanemarite potpis Cherrie Currie kod cure na Explorer gitari, to je Lita Ford. Cherrie je bila pevačica i već je napustila bend, pa je Džoan preuzela i vokal.

• Like 4
Posted
1 hour ago, Stiletto said:

Pomenuti žene u panku a ne pomenuti The Slits je pa... svetogrđe.

Ne pratis :wink2:

On 3/14/2025 at 5:20 PM, Radoye said:

Posted

Debi Hari iliti Blondie, danas uglavnom poznata po disko hitovima Heart of Glass i Sunday Girl, umela je i te kako da roka. Hanging on the Telephone i One Way or Another nije obrađivao samo onaj koji nikad nije uzeo gitaru u ruke.

Album Parallel lines, na kome su sve ove četiri pesme je sigurno jedan od najboljih rock'n'roll albuma sedamdesetih.

• Like 5
Posted

Kad smo kod Japana, evo jedan blast from the past

I ovo sam kacio vec, ali sta cu kad nema dovoljno girl heavy metal bendova 😛 Pesma znaci Ja sam oluja, bogami jeste.

Ovo nisam kacio mislim 🙂 ceo album im je top.

• Like 2
Posted

Evo par stvari da predložim koji mi se čini nisu bili tu do sad:

Moderni Britanski pank(ić)

A čudi me da nije već išla St. Vincent 😄

• Like 2
Posted
On 3/11/2025 at 1:30 PM, Mina D. Harker said:

One more time, with feeling.

Kako ime teme kaže, ženski bendovi, kantautorke, bendovi sa frontvumenkama itd. Počinjem sa jednom od omiljenih umjetnica, naročito u ranim fazama karijere.

Ne kapiram bas poentu ovog topic-a, ali svakako lajk za pesmu. Muzika je muzika.
Dizem sa ovim.

Mislim da zene nisu svesne koliko muskarci neretko vole zenske kantautore i izvodjace.  Vecina mojih prijatelja obozava da ima trenutke da slusa Lanu Del Rey. Neki od tih prijatleja veze nemaju sa alternativnom i pop muzikom. Jedan od njih slusa samo oldskul rep i hevi metal.

Meni je HAIM jedan od omiljenijih bendova u poslednjih 20 godina.
Licno am imao scenu sa nekim drustvom smo bili na nekoj terasi, nekog kafica/restorana, i krenula je Joan Baez - 500 miles. Bez preterivanja sam zamolio sve iz drurstva da 3 minuta nista ne pricaju, u fazonu "Ovo mi je prva i vrlo verovanto jedina prilika u zivotu da cujem ovu pesmu van moje sobe, u ovakvom outdoor ambijentu. Pustite me da slusam."

Sve ovo moze da ide u top50 traka svih vremena

• Like 1
  • Love 1
Posted
12 hours ago, BattleBender said:

Ne kapiram bas poentu ovog topic-a,

Baš sam razmišljala, mogao bi da se otvori topik "Muškarci u muzici". Kažu da ima materijala 😉

12 hours ago, BattleBender said:

Dizem sa ovim.

Odličan izbor, baš je moody stvar, jedna od onih pjesama koje se ne vrte na radiju. 👍