Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Možda je djurin prigovor studentima bio preteran ili loše artikulisan, ali molim vas nemojte da ga napadate zbog toga. Čovek treba da ima slobodu da napiše mišljenje. Svakako nije sns bot..

Uostalom, i ja imam loš osećaj za proteste. Jako loš..bojim se da je mnogo bliži njihov kraj nego neka opipljiva pobeda.

Edited by Drug Crni
slovo
  • Like 6
  • Love 1
Posted
19 minutes ago, Smrtokapa said:

Prijavio sam se da budem moderator na sledećem zboru jer sam mazohista.

Puno srece, ima da vidis kad krene jedna i druga strana da te kudi. :D

• Like 1
  • Love 1
  • Ha-ha 3
Posted
1 hour ago, Red said:

Zato mi je bezveze odluka dobrog dela prosvetara da se vrate u rad. Naravno, da im ne treba zameriti, jer podnose najveću žrtvu, ali mi odluka nema smisla. Šta sad? Mesecima si u blokadi i onda rešiš da to okončaš odjednom, i šta si onda radio sve ovo vreme? Opet kažem, nije za osudu, ali je pogrešan potez po meni.

Ono sto su prosvetari radili sve ovo vreme je da su bili u blokadi i u strajku, a za isto to vreme im se niko nije pridruzio osim advokata, ali i oni su bili daleko od potpune obustave rada. Prosveta ne podnosi najvecu zrtvu, nego je maltene jedina koja podnosi bilo kakvu zrtvu. Za nas ostale se nista nije promenilo, osim sto odemo na protest, malo prosetamo i vratimo se kuci. Oni se vrate kuci i vide da su primili neku sicu umesto plate. Ocigledno smo mnogo daleko od nekog iole veceg strajka u zemlji, sto je najveci udarac koji Vucic moze da primi, tako da ce morati da se trazi neko drugo resenje.

• Like 20
  • Thanks 1
Posted

Ako i propadne stvar za to nisu krivi studenti. To je borba ovog sjebanog uplašenog naroda. To će značiti da su radikali pobedili ono razuma i morala što je imalo i ostaje im zemlja za orgijanje još par decenija. I biće mnogo gore. Pa razmislite dal se isplati odustati.

• Like 5
Posted
47 minutes ago, Drug Crni said:

Možda je djurin prigovor studentima bio preteran ili loše artikulisan, ali molim vas nemojte da ga napadate zbog toga. Čovek treba da ima slobodu da napiše mišljenje. Svakako nije sns bot.

Hvala, Druze Crni :classic_biggrin:

kako ono bese, ako vam je dobro - onda nista.

Posted (edited)

Mit o tome da S. Milošević nema alternativu i da je nepobediv, morao je da bude razbijen još pre 5. oktobra da bi se uopšte stiglo do događaja 5. oktobra. Taj mit je bio temelj na kojem je počivala struktura policije, vojske, medija i politike. I kad se taj temelj jednom razbio zajedničkom akcijom iznutra i spolja, stubovi podrške su se prirodno srušili.

Oni koji su bili zaduženi da ga spasu, raznim kanalima iz inostranstva bili su upozoreni šta će im se dogoditi ako samo mrdnu malim prstom tokom demonstracija. S. Milošević je očekivao od generala Pavkovića da baci nekakav gas sa neba na demonstrante 5. oktobra i učini svašta nešto protiv okupljenih ljudi, ali ovaj nije učinio apsolutno ništa... Pa je ostalo do danas ono pitanje - Pavkoviću, jel si krenuo?

A da je Pavković krenuo, njega i S. Miloševića bi pojeli žive, što spolja što iznutra. Oglodali bi ih sve do poslednje koske, ne bi ni stigli do Haga... Završili bi kao par Čaušesku, a možda i gore od toga.

Pitam se kako bi danas Evropska unija reagovala da na nas neko baci nekakav nervni gas sa neba? Jer, kad vidimo kako je u Briselu zvučni top prošao onako baš meh, kao i činjenicu da niko iz Evropkse komisije ne kaže - čekajte, kakve bre ruske službe ulaze u zemlju koja je u procesu kandidature za EU, kristalno nam je jasno koja karika nedostaje u odnosu na događaje 5. oktobra.

Sami smo, jbg... Svet nas je, za razliku od događaja koji su prethodili 5. oktobru, ostavio na milost i nemilost režimu.

Edited by Nek grmi jako
  • Like 5
Posted
58 minutes ago, Drug Crni said:

Možda je djurin prigovor studentima bio preteran ili loše artikulisan, ali molim vas nemojte da ga napadate zbog toga. Čovek treba da ima slobodu da napiše mišljenje. Svakako nije sns bot..

Uostalom, i ja imam loš osećaj za proteste. Jako loš..bojim se da je mnogo bliži njihov kraj nego neka opipljiva pobeda.

Naravno da Đura nije SNS bot. Čovek ima apsolutnu slobodu na mišljenje i niko nije ni tražio da mu se to ukine. Svi imamo pravo na mišljenje, ali i svi moramo biti svesni da nekad naše mišljenje može izazvati i pozitivne i negativne reakcije. Samo sam mišljenja da je Đuri bilo nepotrebno ovo u vezi Šarovića na čelo kolone i pedaliranja do Moskve. Bilo je malo i ismejavanja ljudi koji idu do Strazbura.

• Like 7
Posted
23 minutes ago, Nikola said:

Ako i propadne stvar za to nisu krivi studenti. To je borba ovog sjebanog uplašenog naroda. To će značiti da su radikali pobedili ono razuma i morala što je imalo i ostaje im zemlja za orgijanje još par decenija. I biće mnogo gore. Pa razmislite dal se isplati odustati.

Ne znam kako ovo da artikulišem najbolje, ali on je izgubio.

To što je na vlasti, ne čini ga pobednikom.

Uz oružje koje ima i ja bih bila na vlasti.

Njegova partija više ne može ni štand da drži bez policije, njegov gradonačelnik glavnog grada ne može prijem na otvorenom da održi.

Ako je 300.000 ljudi bilo u Beogradu, tri puta toliko je ostalo kod kuće koji ga ne podnose.

Dok su naspram njega Đokić, on je mizeran, njegov vokabular je mizeran, ponašanje mizerno.

On nema prijatelja, i oni jerovi što laju za njega su kupljeni.

Jad i beda od čoveka.

• Like 3
Posted
5 minutes ago, Nek grmi jako said:

Mit o tome da S. Milošević nema alternativu i da je nepobediv, morao je da bude razbijen još pre 5. oktobra da bi se uopšte stiglo do događaja 5. oktobra. Taj mit je bio temelj na kojem je počivala struktura policije, vojske, medija i politike. I kad se taj temelj jednom razbio zajedničkom akcijom iznutra i spolja, stubovi podrške su se prirodno srušili.

Oni koji su bili zaduženi da ga spasu, raznim kanalima iz inostranstva bili su upozoreni šta će im se dogoditi ako samo mrdnu malim prstom tokom demonstracija. S. Milošević je očekivao od generala Pavkovića da baci nekakav gas sa neba na demonstrante 5. oktobra i učini svašta nešto protiv okupljenih ljudi, ali ovaj nije učinio apsolutno ništa... Pa je ostalo do danas ono pitanje - Pavkoviću, jel si krenuo?

A da je Pavković krenuo, njega i S. Miloševića bi pojeli žive, što spolja što iznutra. Oglodali bi ih sve do poslednje koske, ne bi ni stigli do Haga... Završili bi kao par Čaušesku, a možda i gore od toga.

Pitam se kako bi danas Evropska unija reagovala da na nas neko baci nekakav nervni gas sa neba? Jer, kad vidimo kako je u Briselu zvučni top prošao onako baš meh, kao i činjenicu da niko iz Evropkse komisije ne kaže - čekajte, kakve bre ruske službe ulaze u zemlju koja je u procesu kandidature za EU, kristalno nam je jasno koja karika nedostaje u odnosu na događaje 5. oktobra.

Sami smo, jbg... Svet nas je, za razliku od događaja koji su prethodili 5. oktobru, ostavio na milost i nemilost režimu.

Pa čini se da ovaj režim za sada odgovara toj  evropi ili bar nekima koji tamo vode glavnu reč. Na nama je da ih nateramo da nas shvate ozbiljno. Da ipak nismo vukojebina jeftine radne snage u kojoj mogu da kopaju ili rovare. A to sada jesmo, nažalost. A da bi to dokazali moramo počistiti svoje dvorište. Sami.

• Like 1
Posted

Mozda malo da se ubacim u raspravu.

Kolega Mrd je pomenuo "najveci protest".

Onaj zna da ne moze da u Beograd dovede ni osmi deo broja ljudi koji su 15.03.2025 bili na ulicama Beograda u 19:00.To mu i nije cilj 11. aprila..

U toku je napad na univerzitete  ali i ukupnu prosvetu u Srbiji.

U osnovnim i sredjnim skoama pokusavaju da se  se dovode partijsko-mafijaske zamene profesorima koji su u strajku ili koji su pod suspenzijom.

Obustavljena je  isplata plata na fakultetima.

Poslate su inspekcije fakultetima,za sada samo putema mail-a.

Govori se u prinudnim upravama.

Jedan od varijanti je izazivanje nemira i uvodjene policije na fakultete uz diskreditaciju plenuma.

Ne bih se cudila  ni ideja o vanrednim akreditacijama kao ni o pokusaju da se fakulteti trajno  srozaju na nivo visih skola i da im se u potpunosti oduzme naucnoistrazivacka delatnost.Pazljivo oslusnimo ideje ministarke za nauku o tome  a  setimo se  i pokusaja upada stranih,dubai-huavej "univerziteta" koji bi ovde sluzili samo kao stamparije doktorata i profesura .

I kolega Djura je   u pravu.Napada se pozadina planuma,veza izmedju studenata u blokadi i zaposlenih na fakultetima.Pokusava se njihovo razdvajanje i .ako je to moguce,zavada.Plenumi moraju biti odlucni da ovaj napad razbiju u saradni sa fakultetima tako sto ce ojacati medjusobnu saradnju.Zbog toga ne smeju da rasipaju snage .Takodje,moraju da vrate fokus na prvi,a pogotovu na drugi i treci zahtev.Po mom misljenju ,treba da insistiraju da odredjena imena(Stefanovic i comp) odu iz VJT-a i da umesto njih dodju poimenice drugi.Isto to treba da zahtevaju i za druge problematicne sudove,  Ustavni sud i za Ministarstvo prosvete .

Lepo je otici u Strazbur i izneti svoje stavove ali se sada bitka opasno priblizila plenumskim vratima.Planirano je  se da se ta vrata probiju bas u vremenu od 11.-13. 04. i zbog toga brojnost tog mitinga nije bitna.

• Like 7
Posted

Kako sami, a ruski FSB?!

Zar baš nikoga ne čudi to što u Briselu, s mirom istočnjačkog fakira, posmatraju dolazak ruske službe u državu koja je u pristupnim aktivnostima kako bi poslatala član EU??!? Pa jel to normalno? 

Ili da puste i kinesku službu, da bi nam još jasnije pokazali čija ćemo biti interesna sfera u budućnosti?

• Like 1
Posted

I danas su protesti u Novom Sadu, Valjevu, Borči, Užicu (u toku je blokada magistralnog puta Beograd-Zlatibor), Lapovu, Šapcu, Nišu, Jagodini...

• Like 7
Posted
13 minutes ago, Helena said:

Ne znam kako ovo da artikulišem najbolje, ali on je izgubio.

To što je na vlasti, ne čini ga pobednikom.

Uz oružje koje ima i ja bih bila na vlasti.

Njegova partija više ne može ni štand da drži bez policije, njegov gradonačelnik glavnog grada ne može prijem na otvorenom da održi.

Ako je 300.000 ljudi bilo u Beogradu, tri puta toliko je ostalo kod kuće koji ga ne podnose.

Dok su naspram njega Đokić, on je mizeran, njegov vokabular je mizeran, ponašanje mizerno.

On nema prijatelja, i oni jerovi što laju za njega su kupljeni.

Jad i beda od čoveka.

Ne znam da li je on izgubio, ali znam da mi još nismo pobedili. Naša borba je mnogo kompleksnija od silaska žvale sa vlasti. Mada je to prvi uslov.

• Like 2
Posted
6 minutes ago, badenac said:

Lepo je otici u Strazbur i izneti svoje stavove ali se sada bitka opasno priblizila plenumskim vratima.Planirano je  se da se ta vrata probiju bas u vremenu od 11.-13. 04. i zbog toga brojnost tog mitinga nije bitna.

Ma to je samo deo studenata, ostali studenti se bave nekim drugim stvarima, a toliko toga ima da nije ni malčice lako. Nekad ljudi i previše očekuje od njih. Do sada su povlačili pametne poteze, ne sumnjam da će tako biti i u narednom periodu.

• Like 1
Posted
4 minutes ago, Nek grmi jako said:

Kako sami, a ruski FSB?!

Zar baš nikoga ne čudi to što u Briselu, s mirom istočnjačkog fakira, posmatraju dolazak ruske službe u državu koja je u pristupnim aktivnostima kako bi poslatala član EU??!? Pa jel to normalno? 

Ili da puste i kinesku službu, da bi nam još jasnije pokazali čija ćemo biti interesna sfera u budućnosti?

Kako da reaguju? Kad se narod otrgne od ruskog medjeda i kaže mu istorisko njet a mit o premoćnoj i divnoj Rusiji ode na djubrište istorije onda to ima smisla. Kao što su to uradile sve zemlje centralne i istočne evrope.

• Like 2
Posted (edited)
13 minutes ago, Nikola said:

Kako da reaguju? Kad se narod otrgne od ruskog medjeda i kaže mu istorisko njet a mit o premoćnoj i divnoj Rusiji ode na djubrište istorije onda to ima smisla. Kao što su to uradile sve zemlje centralne i istočne evrope.

Kako da reaguju?!

Možda da prestanu da podržavaju nekoga ko u zemlju koja je u EU pristupnom režimu dovodi rusku službu... Jer tako zapravo dokazuju dve stvari: prva je da su ti briselski likovi kao likovi iz belgijskog stripa, a druga da ih suštinski baš briga šta će se desiti sa ljudima u Srbiji sve dok im onaj sa kojim sarađuju pruža nešto zauzvrat.

Pustili su nas niz vodu a da suštinski nisu ni trepnuli, sve pri tome dajući njihovom partneru ogroman novac iz pristupnih fondova, za koji postoji ulaz, a izlaz niko živ ne ume da utvrdi.

Uz kikbek koji se, naravno, podrazumeva. 

Edited by Nek grmi jako
Posted (edited)

Ih, da je samo u pitanju to što ih je baš briga i što imaju svoj interes, ni po jada... Ali ima tu još nešto...

Zamislite da, u doba kada predviđate trošak od 800 milijardi evra za obnovu naoružanja zbog mogućeg sukoba sa Rusijom, mirno posmatrate kako ista ta Rusija instalira svoju službu prilikom trenutno najvažnijeg građanskog pitanja u regionu, a to je svakako upotreba zvučnog topa.

Zamislite da, u sklopu pristupnih fondova, dajete toj ruskoj ispostavi na Balkanu, koju inače nazivaju Mala Rusija, stotine miliona novca evropskih poreskih obveznika, za koji postoji ulaz, ali izlaz nikada nismo videli u smislu transparentnih izveštaja na šta je nešto potrošeno (kao i u slučaju nadstrešnice, za koju ne daju dokumentaciju jer bi se iz dokumentacije video ogroman kriminal).

Zar to nije i pljačka vlastitih građana, poreskih obveznika u Evropskoj uniji? I to sve dok se istim poreskim obveznicima steže kaiš i crta im se pravac ka skloništima ukoliko ih napadnu Rusi??!?? Isti oni Rusi koji bi trebalo Briselu da objasne da li je bilo upotrebe zvučnog topa ili nije??!

Plastično uzevši, zamislite da sam ja režim u Srbiji, a vi - Brisel. I sad mi imamo poslovne konekcije i ugovorene stvari, bilo da je reč o papirima ili konkludentnim radnjama, pa vi meni dajete neki novac koji nije vaš kao što EU daje novac poreskih obveznika. Ja vama kikbek, poslujemo, radimo, otvaramo puteve kojima je napumpana cena, a ja pri tome imam nešto vredno (litijum), što sam obećao samo vama...

Ali onda vam neko kaže - ovaj tvoj partner je kockar i pijanac koji bije svoju ženu i decu,i tera ih napolje po zimi kad izgubi na kocki... Ali vas baš briga, vi me i dalje finansirate i podržavate...

Jadni onda moja žena i moja deca i sa mnom, a i sa vama.

Edited by Nek grmi jako
  • Like 1
Posted (edited)
2 hours ago, Drug Crni said:

Nije bot, naravno, okej je i kritika, ali je ovaj cinizam sa Šarovićem i Rusijom bio uncalled for.

Inače, na temu prosvete koja jedina podnosi teret, sa FB statusa prof. dr Ivana Stevovića, sa katedre za istoriju umetnosti na FF BG:

Srpski logički/etički rolerkoster

Nazivaju nas neradnicima, stokom, svakojakim uvredama, slade se time što ćemo za platu dobiti po par hiljada, kažu mnogi toliko smo zaslužili. Gde je svako od vas u svemu tome, saglasan ili suprotstavljen? To je jednostavno pitanje za sve koji su celu prosvetu zapravo ostavili da se sama na ulici bori protiv huligana na više nivoa, od batinaša do predsednika. Dame i gospodo roditelji, ako zbilja želite nešto, nekakvu promenu, nije dovoljno da nas podržite posle radnog vremena pa dok ne padne mrak ili kuca ne obavi potrebu tokom neke šetnje. Šetnje su, da vas obavestim, odhodane, jer da nisu ne bi bile ovako brižljivo policijom čuvane. Stoga je neophodno da se stvari ozbiljno promene: za početak, makar na jedan sat, zaustavite svoju "proizvodnju", pa narednog dana na dva sata, i tako dok ne stignemo do punog radnog vremena. Ne radi prevoz, nema taksija, nema hleba, ne rade trafike, nema recepata i bolovanja u domovima zdravlja, itd. Verovatno da je to utopija, ali samo tako biste postigli istinski efekat protiv diktature, a istovremeno biste osetili i kakvom je zebnjom ispunjen svaki takav naš "neradnički" dan. Razmislite. Žrtva? Da, bez nje ništa.
No, razmislite i o još jednoj stvari, zapravo i važnijoj. Naime, svi zajedno našli smo se u paralogičnoj zajednici i poziciji. Njen duboki ukupni deformitet sastoji se u sledećem: ukoliko smo mi sve ono što nam se pripisuje, kako takvim "nitkovima", od osnovne škole do fakulteta, istovremeno ŽELITE DA I DALJE poveravate svoju decu na po pola dana ili duže? Zar vam to ne deluje opasno, jer i dalje ćemo podrivati, i dalje ćemo se buniti, i dalje će deca ne samo to osećati, već i podržavati naše zahteve? S druge strane, ako pak PODRŽAVATE otpor i vlastitu decu u njihovom sudelovanju u tom otporu, što ni vi ni mi ne možemo da sprečimo koliko god bili svesni mogućih opasnosti, zašto onda konačno ne učinite ovo što sam naveo? Ako ne zbog svog ličnog stava, zaustavite se zbog podrške svojoj deci. Jer, mi nismo ostrvo u moru društva, i ne možemo beskonačno sami, ili tek formalno podržani, voditi borbu protiv sistema i njegovih mehanizama represije. Dakle, ukratko, ODLUČITE konačno i AKTIVNO na čijoj ste zapravo strani. Na strani koja je PROTIV vaše dece, pa im to onda i objasnite ako budete umeli i smeli, ili na strani svoje dece? Ne živite više u kolektivnoj zabludi da će ovim stepenom otpora biti moguće nešto postići. Mi svoje znamo, prešli smo preko linije i povratka nema. Ali mi ne možemo preuzeti još veću odgovornost od one koju nosimo već četiri meseca. Potrebni ste sebi zbog njih, a ne nama.Ili im saopštite da ste "ograničeno zainteresovani" za njihovu sadašnjost i budućnost, i pustite da tako shvate da su im nastavnici i profesori nekom nakaznom društvenom alhemijom postali bliži od vas samih. No, u svakom slučaju, ispravite se konačno. I trgnite se. Inače će parola "za našu decu" vredeti tačno onoliko i onako perverzno koliko vredi i u predsednikovom diskursu. Ništa.

Edited by DameTime
  • Like 9
Posted
35 minutes ago, Nek grmi jako said:

koju inače nazivaju Mala Rusija,

Velika Britanija je ta koja je Srbiju oznacila sa pojmom Mala Rusija ranije u proslosti. Na srecu ili na zalost, Nemacka i Francuska ne dele taj sentiment prema Srbiji, jer i same sprovode odredjenu relaksiranu politiku prema Rusiji u zavisnosti od prirode medjunarodnog poretka. Posto VB nije deo EU, tvoj post o EU sredstvima nema smisla.

Posted (edited)
8 minutes ago, srlepajce said:

ne moze ovo nikako biti nebitno

oni su ih kontaktirali 

Ne znam da li je među studentima koji idu za Strazbur i ona devojka koja u onom stranom podkastu, okačenom pre neki dan, obrazlaže situaciju u Srbiji, ali neko takav je zaista spreman za nastupe na najvećim pozornicama političkog života.

Ona bi trebalo da govori i u Savetu Evrope, i u Evropskom parlamentu, a i u Kongresu SAD ako treba... Nosioci političkog života u Srbiji, naročito u vrhu režima, izgledaju u odnosu na nju kao rahitični hrčak prema lavu.

Edited by Nek grmi jako
  • Like 3
Posted

Problem je što sve ovo, sva ova energija, ne može da se kanalise politički.

Ja sam ubedjen 10000% danas da je svako ko namece ovu "opoziciju" zapravo protiv studenata i budenja društva.

Sasvim je jasno da je potreban odklon od celokupne  bolumente koja jede sa istog korita!

Njihovo nedelovanje, neželene da urade ista,  konformizam, pa to je bez ikakvog objasnjenja osim jednog.

Druže,  ljudi, opozicionari dikatorima su davali zivote za ideale.