Jump to content

Recommended Posts

Posted
58 minutes ago, Barkley#34 said:

U svemu tome ne znam da li Đilas nastupa sa pozicije pomoći Vučiću da se spusti lopta i ponovo prebaci tema na pitanje prelazne i sličnih vlada ili se preporučuje gore nabrojanim likovima kao "faktor mira i stabilnosti", koji bi mogao da u budućnosti bude razumni upravitelj/menadžer Srbije kako bi se buduća tranzicija sprovela bez velikih potresa.

Meni deluje kao da traži svoje mesto pod opozicionim suncem, ali bezuspešno. Njegov najnoviji predlog je da vlada bude bez aktuelnih političara, tj. sa nestranačkim ličnostima, o čemu se još ranije govorilo, ali je ova ideja odbačena. Jasno je da će neke opozicione stranke izaći na izbore, a SSP pokušava da zauzme kakvu-takvu polaznu poziciju. U poslednje vreme se vidi da to pokušavaju, mada mi njihovo delovanje deluje veoma trapavo i neefikasno. Moguće je da ovakvim akcijama pokušava da se preporuči stranim zemljama kao neko ko ima ideju i sa kim bi trebalo razgovarati jer ne smemo zaboraviti da sadašnji protesti nemaju centralnu organizaciju, vođstvo, niti konkretnije ciljeve.

• Like 1
Posted

Ako traži mesto pod opozicionim suncem onda bi mu najbolje bilo da svu svoju logistiku stavi u potpunosti na raspolaganje studentima, a da se on lično povuče u treći plan i sačeka raspodelu karata na kojoj će raditi oni koji su mnogo uspešniji u borbi protiv kartela od njega. Sve vreme sam imao neka opravdanja i soft spot za njega kao osobu koja mi je godinama delovala ubedljivo najozbiljnije iz cele opozicije uprkos svemu, međutim da smrdi na kilometre na neke talove sa psihopatom - smrdi i te kako. U suprotnom, reč je o političkom diletantu kakav nam i ne treba u borbi za bolje društvo.

Posted
36 minutes ago, Chaos Is Me said:

Ako traži mesto pod opozicionim suncem onda bi mu najbolje bilo da svu svoju logistiku stavi u potpunosti na raspolaganje studentima, a da se on lično povuče u treći plan i sačeka raspodelu karata na kojoj će raditi oni koji su mnogo uspešniji u borbi protiv kartela od njega. Sve vreme sam imao neka opravdanja i soft spot za njega kao osobu koja mi je godinama delovala ubedljivo najozbiljnije iz cele opozicije uprkos svemu, međutim da smrdi na kilometre na neke talove sa psihopatom - smrdi i te kako. U suprotnom, reč je o političkom diletantu kakav nam i ne treba u borbi za bolje društvo.

Rekoh ranije, pa da ponovim: njegov rejting je njegova stvar. Očigledno je da hoće da stvori poziciju za delovanje, da pokaže da nešto radi, ali to čini na pogrešan način. Moguće je da je SSP proračunao da se na sledećim izborima može naći dovoljno glasača i za njih, a pošto je u pitanju parlamentarna stranka, imaće više mesta u medijima za izbornu kampanju. U kampanji se buduća studentska lista može tretirati kao i svaka nova stranka ili pokret, što u praksi znači da im se u medijima može posvetiti prostora isto koliko i bilo kom novom pokretu, a SSP sigurno ima više novca na raspolaganju i za druge propagandne aktivnosti, koje ne moraju da uključe tradicionalne medije. SSP ima veći potencijal i da stekne podršku među onima koji imaju pare, ali i da bude sagovornik stranim diplomatama. SSP deluje i kao prihvatljiv sagovornik za kremaljsku bandu jer ih do sada nije kritikovao. Minus za njih u celoj priči je to što je podrška samom SSP-u i satelitu Ponošu relativno mala među građanima koji su protiv režima.

Kako sada stvari stoje, krajnji domet SSP-a i satelita bi mogao da bude jezičak na vagi za neku buduću koaliciju jer ni kartel neće sedeti skrštenih ruku. To što jedva uspevaju da sakupe neku šaku jada za mitinge ne treba da nas zavara. I danas ima mesta gde bi kartel lako pobedio i bez ikakve krađe.

Posted
2 hours ago, Barkley#34 said:

Nas je bukvalno slučaj spasio da nema mrtvih nakon Vrbasa, NS, Valjeva... a to je nastalo praktično ni iz čega. Sve mi se više čini da je tačno ono što pričaju neki analitičari da je Vučiću skrenuta pažnja da smanji doživljaj jer ugrožava (zajedničke) poslove, pa otud i ovi mitinzi podrške, koji su vid uobičajene političke aktivnosti. S druge strane, cenim da razni (domaći i strani) tink-tenkovi, diplomate, tajkuni, bivši i sadašnji "službenici"... razmatraju opcije dugoročnijeg povratka u normalnost. Vide da je ovaj naš Neron apsolutno lud a usput nema kontrolu ni nad situacijom ni nad svojima i znaju da neki sledeći plamičak može napraviti veliki požar pa se sigurno razmišlja o tome kako se ovo u potpunosti ne otrgne kontroli. Zato mi je bila zanimljiva histerija vlasti na jedan običan predlog i papir onog Janjića. Očigledno se boje bilo kakvog pominjanja takve teme, što se već videlo u prethodnim slučajevima. 

U svemu tome ne znam da li Đilas nastupa sa pozicije pomoći Vučiću da se spusti lopta i ponovo prebaci tema na pitanje prelazne i sličnih vlada ili se preporučuje gore nabrojanim likovima kao "faktor mira i stabilnosti", koji bi mogao da u budućnosti bude razumni upravitelj/menadžer Srbije kako bi se buduća tranzicija sprovela bez velikih potresa.

Takođe mislim da pogtovo centri van Srbije razmtraju opcije kako bi se situacija mogla uvesti u mirnije vode. Otuda bih rekao i reakcija na Janjića pošto znaju da on ima razne veze. Đilas bih rekao da je isto osetio da bi ovi igrači van Srbije to najviše voleli, pa zato i preporučuje ovu ideju o prelaznoj vladi. I šta god mislili o njemu i tim faktorima mislim da bi bilo za sve bolje rešnej ovako je baš nepredvidivo šta se sve može desiti. Mislim jasno je da Vučić pada, samo nije nebitno kako će se to izvesti. Što kažeš pukim slučajem već nije već bilo žrtava.