Jump to content

Recommended Posts

Posted
8 minutes ago, Kooineeperk said:

Svi koji pljujete opozicione frakcije koje se neckaju oko izbora - razmislite ipak o ovoj mojoj misli iznad - da li bi vi da ste na Vucicevom mestu, raspisali vanredne izbore ako vidite da je opozicija ujedinjena kao nikada do sada i da svi stoje bezrezervno uz studente i da je izvesno da niko nece bojkotovati i da ce opozicija izaci u jednoj koloni? 

Ovo bi bilo gotovo sigurno tačno da (i) opozicija ima kapaciteta da izvede takav blef, (ii) da vučić što kroz spavače/ucenjene koje ima po strankama što kroz bezbedonosni aparat, praćenja i prisluškivanja, nije korak ispred i zna šta opozicija radi pre same opozicije. 

• Like 3
Posted
1 minute ago, NMX said:

Ovo bi bilo gotovo sigurno tačno da (i) opozicija ima kapaciteta da izvede takav blef, (ii) da vučić što kroz spavače/ucenjene koje ima po strankama što kroz bezbedonosni aparat, praćenja i prisluškivanja, nije korak ispred i zna šta opozicija radi pre same opozicije. 

Vece stranke sigurno imaju kapacitet i sigurno to mogu da izvedu na nivou par lidera stranaka koji ce imati razgovore i dogovore o tome uzivo a ne preko prisluskivanih kanala. Ostale male stranke ce se raspodeliti kako je kome volja kada cuju ove vece opcije, njima se ne mora nista reci, same ce odigrati svoju ulogu mozda i nesvesni igre. Ove vece stranke ne moraju to da komuniciraju na dole, svom clanstvu. 

Igra je rizicna, neko ce mozda i platiti politicku cenu toga ukoliko nakon raspisivanja izbora ne izadju sa zajednickim stavom da je to bio blef te i te opcije u dogovoru sa ovom i onom opcijom. Pogovoto ovi manji mogu platiti politicku cenu toga kad se shvati da nisu bili deo takvog dogovora nego su samoinicijativno zaista bili protiv. 

E sad, ako hulja ima medju samim ovim liderima neke svoje igrace (bukvalno, o ovome treba da zna 5 ne vise od 10 ljudi), i upropaste ovo, onda da se pakujemo lepo. 

Alternativno, sta je alternativno? Svi odmah jedinstveni, "svi pijani, niko nikom ne jebe mater", dobice od hulje ono Gagijevo "ja sada mogu da vam dam kurac, a za ostalo cemo da se dogovorimo". 

Posted
16 minutes ago, Smrtokapa said:

Pa šanse da se ovo desi su izuzetno male, jer to nije ono što studenti žele. Ideja studenata je da predlože nestranačku listu na kojoj neće biti niko od ovih.

Moje licno misljenje je da na toj listi treba da bude i politicara, ne nuzno lidera i istaknutih clanova, vec u svakom od tih politickih opcija ima i nekih eksperata u raznim oblastima, a nekada je zgodno i da imas nekoga ko poznaje kako drzava funkcionise... 

Mislim da bi bilo glupo odricati se nekih ljudi koji bi dali doprinos u tih godinu-dve, a samo zato sto imaju neciju clansku kartu. 

Ako studenti misle drugacije - ok - hajde da vidimo predlog liste. 

I nije bas toliko krucijalno ko je na listi kad ce vladavina takve jedinstvene opcije biti orocena na godinu-dve i imati jasne ciljeve, zadatke. 

Posted
4 minutes ago, Kooineeperk said:

Moje licno misljenje je da na toj listi treba da bude i politicara, ne nuzno lidera i istaknutih clanova, vec u svakom od tih politickih opcija ima i nekih eksperata u raznim oblastima, a nekada je zgodno i da imas nekoga ko poznaje kako drzava funkcionise...

Iz onoga što sam ja imao prilike da vidim, kriterijum je da kandidati na listi ne smeju biti funkcioneri stranaka. Znači može neki "obični član". Ali, samo ako ih predlože plenumi, stranke se tu ništa ne pitaju.

To zapravo pojednostavljuje odluku koju opozicija treba da donese. Znači nema oni ništa da pregovaraju i da se dogovaraju i da se natežu oko koalicija, raspodele mandata i sličnog sa drugim opozicionim opcijama koje ne mogu očima da gledaju. Sve što treba da urade jeste da podrže studente, stave im svoje kapacitete na raspolaganje, kao što je DS najavio da će učiniti. I da, kada se izbori raspišu, pozovu svoje članstvo i simpatizere da glasaju za listu koju će studenti predložiti.

Može njima da ne bude pravo što su odjebani, ali svaka alternativa je gora od toga.

• Like 7
Posted

PSG nije ništa manje relevantniji od Ponoševog Srca samo ovo je jasan i glasan stav, bez ali, možda, evo videćemo, može samo uz, oprezno, nemojmo...

• Like 13
  • Love 1
Posted
14 minutes ago, Smrtokapa said:

Iz onoga što sam ja imao prilike da vidim, kriterijum je da kandidati na listi ne smeju biti funkcioneri stranaka. Znači može neki "obični član". Ali, samo ako ih predlože plenumi, stranke se tu ništa ne pitaju.

To zapravo pojednostavljuje odluku koju opozicija treba da donese. Znači nema oni ništa da pregovaraju i da se dogovaraju i da se natežu oko koalicija, raspodele mandata i sličnog sa drugim opozicionim opcijama koje ne mogu očima da gledaju. Sve što treba da urade jeste da podrže studente, stave im svoje kapacitete na raspolaganje, kao što je DS najavio da će učiniti. I da, kada se izbori raspišu, pozovu svoje članstvo i simpatizere da glasaju za listu koju će studenti predložiti.

Može njima da ne bude pravo što su odjebani, ali svaka alternativa je gora od toga.

I to (bold) je ok, dakle nije iskljucujuce ako si clan. I to je dobro. 

Ali mislim da to ne menja, odnosno ne treba da menja, strategiju opozicionih stranaka - cak naprotiv. 

Svakako, kad nadam se bude vanrednih izbora, ako ne stanu svi iza studentske opcije, pljuvacu ih sve i ja... 

• Like 2
Posted
14 minutes ago, NMX said:

PSG nije ništa manje relevantniji od Ponoševog Srca samo ovo je jasan i glasan stav, bez ali, možda, evo videćemo, može samo uz, oprezno, nemojmo...

Pametno su postupili. Ne ulazeći u njihov program i stavove, vidi se da im je jasno da nova skupštinska većina sa podrškom studenata treba da stvori osnove za pravednu izbornu utakmicu i da mogu da očekuju više sreće isključivo u drugom izvlačenju, a da je prvo samo odskočna daska.

• Like 4
  • Thanks 1
Posted

Enemiks, jedno neslaganje sa tobom.

Verovatno mu se može dosta toga zameriti..i zamera mu se i naše strane, ali ja baš mislim suprotno od tebe - je smatram da Đilas upravo ima taj kvalitet, da je dobar menadžer, da ima dobre organizacione sposobnosti..stalno i odavno imam utisak da bi kvalitetno mogao da vodi neki veliki sistem, organizaciju, vladu..

Ponavljam: svestan sam i ja njegovih propusta, pogrešnih procena itd, ali ne bih mu na toj strani tražio falinke.

Posted
2 minutes ago, Drug Crni said:

Enemiks, jedno neslaganje sa tobom.

Verovatno mu se može dosta toga zameriti..i zamera mu se i naše strane, ali ja baš mislim suprotno od tebe - je smatram da Đilas upravo ima taj kvalitet, da je dobar menadžer, da ima dobre organizacione sposobnosti..stalno i odavno imam utisak da bi kvalitetno mogao da vodi neki veliki sistem, organizaciju, vladu..

Ponavljam: svestan sam i ja njegovih propusta, pogrešnih procena itd, ali ne bih mu na toj strani tražio falinke.

Ne, ne, ne. Moguće da se ne razumemo. To što si nabrojao (bold) apsolutno stoji. On sve to može. Verovatno i jedini od svih koji su tu opcija.

Ja samo referišem na to da li hoće. U smislu treba li mu sada da zameni lagodni život sa svim tim. I treba li mu to u životu. Vlast donosi svakako mnogo više prinadležnosti  ali ni večiti boravak u opoziciji mu nije smak sveta uz biznise koje ima (plata, dostupnost medijima, imunitet...).

• Like 1
Posted

Uz povike „uaa“, dobacivanje i pištaljke, građani Kule ispratili su predsednika SNS-a Miloša Vučevića iz tog mesta. Građani su se okupili oko pravoslavne crkve koju je Vučević posetio na dan opštinske slave Markovdan.

Na snimku koji je dostavljen redakciji N1 vidi se da je više uniformisanih policajaca obezbeđivalo prolaz za vozilo funkcionera, i da je jajetom pogođen automobil u kom je bio bivši premijer

Građani su potom jajima gađali i prostorije opštinskog odbora Srpske napredne stranke.

Kuljani kažu da svojim postupkom nisu želeli da pokažu nasilje, „nego da imaju stav prema svemu što je Vučević činio, a da za to nije odgovarao.“

Početkom marta, Miloš Vučević je uz buku, jaja i zvižduke dočekan i prilikom posete mestima Srbobran i Bečej.

Snima je objavljen i na društvenim mrežžama.

Nigde više neće moći ni da dođu bez gomile majmuna da ih čuvaju a kamoli bilo šta javno da rade

images?q=tbn:ANd9GcT93n3-_d4-X_quDYfbLl-

• Pumpaj! 15
Posted

https://www.danas.rs/vesti/politika/studenti-u-blokadi-vucic-nis/

„Raspišite izbore. Ako imate imalo hrabrosti, pogledajte ovom narodu u oči na biračkom mestu, bez pritisaka, bez ucenjivanja radnim mestom, bez lažnih medija, bez izbornih malverzacija. Samo vi i narod“, naglašavaju oni.

Oni tvrde da Nišlije „neće ni dočekati“ Vučića jer „Niš ne zaboravlja i Niš ne prašta“.

„Ne dolazi. Nisi dobrodošao“, zaključuju.

• Like 4
Posted

Pre 10/15 minuta sam naleteo na klince kako ulaze u grad na Sabackom putu, hodaju da li iz NS I BG mrtvj su umorni ali pozdravljaju nasmejani predivni…

Dodjite sutra ko moze u Loznicu 

pozz

• Like 7
  • Love 4
  • Pumpaj! 2
Posted
On 5/7/2025 at 10:17 PM, DJ_Vasa said:

Taman da se opoziciona scena očisti od kojekakvih budala, pa da imamo nešto konkretno umesto pedeset stranaka koje lako mogu da stanu u kombi. Ovoga bi ionako počistila grupa studenata iz manje učionice, tako da nije loše da se đeneral pozabavi hranjenjem golubova po parkovima.

Bas tako.

Evo recimo, malo malo pa neko pomene "zamerate nesto opoziciji, a oni vec 12 godina nisu na vlasti", "kad je sadasnja opozicija bila vlast, imali smo demokratske izbore, otisli su nakon sto su izgubili izbore", sto dovodi do zakljucka da je opozicija zapravo samo ona DS pre raspada + ZLF.

Upravo raspad onog starog DS i odlazak onog starog DSS u istoriju je i doveo do ovakvog stanja da vec 2014. na izborima imamo 1. SNS 50%, 2. SPS 12%, 3. jedna frakcija DS 6%, 4. druga frakcija DS 6%. Pa onda na izborima 2016. SNS 50%, SPS 11%, SRS 8%, pa DjB i DS po 6%, Tadic i Dveri po 5%.

Cak su i u CG lepo napravili samo tri opozicione koalicije i to velika ZBCG, umerene Demokrate i gradjanska URA. Kod nas bi to trebalo da izgleda ovako: velika gradjanska koalicija koja moze da prikupi 25% glasova, neka umereno gradjansko nacionalisticka koalicija (tipa NPS i NLS) i nacionalisti koji bi mogli do 6-7%. Pazite, u CG je covek koji je glasao za CG nezavisnost i bio proEU (Abazovic) bio kljucan faktor da rezim Mila Djukanovica ode. Moze i kod nas neko ko je nacionalisticki orijentisan da saradjuje sa proEU i nekim centristima/desnim centrom u cilju bolje buducnosti, da sutra i jedni i drugi i treci mogu da na izborima dobiju jos bolje procente.

E sad, sto se tice studenata, ovo sto su uradili je odlican potez - vec mesecima se govori o ispunjenju zahteva, dalo se drzavnim organima i previse vremena, sada je jasno da je u pitanju banda, a ne normalna vlast i da ta banda mora da ode da bi ziveli u normalnom drustvu u kojem ce i zahtevi poceti da se ispunjavaju. Sta moze vrhovni Lazov da radi? Ne moze da se pravi lud jer to znaci da se plasi izbora. Ne moze da bude siguran da ce narodu prekipeti kad bude opet ukrao izbore i mahao rukama u stilu "Jel vas boli kicma? I dalje cu da vas jasem!". Sto bude duze odlagao raspisivanje izbora, to ce mu i drzava sve vise tonuti u haos, bunt i otpor ce se nastaviti, podrska ce mu samo padati. Ono sto je bitno je da sto vise toga stane za vreme njegovog ostanka na vlasti, da sutra u septembru opet ne rade skole, da se blokiraju putevi, da se napadaju SNSovci, da im se ne da da vrate mir, stabilnost i Vucica do 2037. (a mozda i duze).

• Like 6
Posted

Ako studenti uspeju da organizuju kontrolu na svim izbornim jedinicama onda im opozicija i ne treba. Pažnju ovo malo slobodnih medija već imaju i više nego opozicija tako da oni treba samo da obezbede da se pokrije 8000 izbornih mesta. Ja ne znam nikog ko će recimo u slučaju da stranka koja im je bliska pozove protiv studenata urade tako. Svi sa kojima sam pričao unazad par dana će sigurno uraditi kako studenti budu zamolili. Na kraju krajeva zaslužili su podršku, čak i ako na kraju puknu oni su se sami izborili za ovu šansu pa neka je sami i prokockaju. Ima vremena posle da ih kritikujemo kao onomad "1 od 5" .

Kampanja će morati da bude kao i do sada što su radili jer sigurno neće dobiti prostor na režimskim medijima. Problem je što nema lokalnih izbora tako da nepomenik može uvozne glasove da rasporedi širom srbije a onda je jako teško uhvaiti ih u tom poslu. Cela Srbija je jedna izborna jedinica tako da mogu da ih rasporede na svih 8000 izbornih jedinica, neka ubace po 20 ljudi na svaku to je već 160k glasača, odnosno oko 6% po našim izlaznim ciframa. DS ima dosta iskustva sa izborima tako da može da obuči studente, mislim da će i CRTA sigurno ponuditi svoju pomoć tako da je nebitno ko podržava a ko ne studente, mada bi bilo lepo da ih svi podrže zbog jedinstvene poruke režimu i da im se ne daju jeftine teme da pljuju tu listu.

Što se tiče krađe izbora kada se glasovi transportuju od glasačkog mesta do RIK to je nemoguće ako imate jaku kontrolu. Pre nego što se listići pošalju u RIK pravi se zapisnik i svaki član komisije ima jedan primerak i može da se iskontroliše šta je ušlo u konačne rezultate RIK-a u odnosu na ono što je prebrojano. Kako oni to rade ? Pa tako što po tim selima gde opozicija uopšte nema kontrolore, ili im kontrolu radi neki prikriveni SNS-ovac, ili neki opozicionar koji može da se uceni/kupi oni dodaju glasove kao ludi, to svi potpišu i onda imamo te smešne izlaznosti po kojekakvim zabitima od oko 80% a pola stanovnika i ne živi po tim selima niti izlaze na izbore.

Što se tiče mrtvih, ali i nepostojećih glasača, to je nemoguće iskontrolisati. Nepostojeći su ljudi koji su jednostavno izmišljeni i niko nikad nije čuo za njih. Ovde je problem što ti na izborno mesto dolazi čovek sa lažnom ličnom kartom koju mu daje MUP tako da član izbornog odbora tu ne može ništa. On je u glasačkoj listi, ima LK i moraš mu dati da glasa. Jedino ako slučajno poznaje osobu i zna njegovo pravo ime ali to je jako teško da će se desiti. I opet taj što ga prepozna treba da je opozicionar. Druga opcija je da se omogući opoziciji da kontroliše izborni spisak u svakom momentu ali to nepomenik ne daje jer bi onda bilo lako uhvatiti i mrtve i bosance.

Uslovi jesu važna stvar, po meni ako nepomenik prolongira izbore do jeseni, konsolidovaće se i dobiće negde oko 40+ % i sa manjinama će opet napraviti vladu. Mora se raditi paralelno na izborima ali i na boljim uslovima jer teško da će studenti da pobede na izborima protiv nekog ko zloupotrebljava sve institucije države da ih pokrade. Svaki ustupak na koji bude nateran po pitanju boljih uslova dodaje studentima par procenata glasova. Nije isto podržavati studente u protestu i glasati za njih. Studenti ako bi dobacili do 40% u ovom momentu ja bih bio presrećan, ali do jeseni mislim da će njihov rezultat biti 30-35%. Osim ako se ne dese ne nepredviljive stvari pa dodatno poguraju studente ili unište nepomenika.

• Like 6
Posted

Dobar tekst Dejana Ilića - https://pescanik.net/verujem-opoziciji/

Zanemarite sam nasov, bitnije je ono što stoji u tekstu. Izdvojio bih sledeće:

"Od samih izbora, dakle, trenutno je važnije smanjiti pritisak na univerzitete, ne ponajmanje i zato što je to jedini način da studenti baš kao studenti nastave pobunu do izbora i pobede sa svojom listom na njima. Dok traje borba da se zaštite univerziteti i spremi novi pritisak na režim, sasvim je u redu da se u javnost izlazi sa komentarima, kritikama, primedbama i predlozima kako da se što spremnije izađe na izbore.

Naravno, prvi cilj je osloboditi Srbiju od tekućeg režima. Ali, to nikako, ako se zaista želi promena, ne može biti jedini cilj. Ovaj režim mora da ode jer je uništio Srbiju i kao državu i kao društvo. Mora da ode jer mi znamo da možemo bolje nego oni da uredimo i državu i društvo. Samo, to da možemo bolje nećemo pokazati tek kada se oslobodimo, to pokazujemo upravo sada, to jest sve vreme pobune.

Ako između sebe rešavamo neslaganja nametanjem svog stava, diskvalifikacijama, sumnjičenjima, pozivanjem na pokornost (pa makar i studentima), radimo isto ono što radi i tekući režim. U tom slučaju, ni pobeda na izborima neće mnogo značiti, jer ćemo i posle te (u tom slučaju tek prividne) pobede ostati na istom".

• Like 4
Posted

"Mora se raditi paralelno na izborima ali i na boljim uslovima jer teško da će studenti da pobede na izborima protiv nekog ko zloupotrebljava sve institucije države da ih pokrade. "

Da li smo onda mi spremni na sledece,nenasilne i vrlo pasivne akcije da bi ovo uradili:

-  do oktobra ne placati racuna za infostan

-  do oktobra ne placati racune za struju

-  do oktobra ne placati porez na imovinu

-  do oktobra ne placati racun za kablovsku

?

Posted (edited)

Sto rece Severina, videla je sneg u maju. Pao sneg u ovom maju, ne da zaveje breg, nego da zverke pokazu svoj trag. A prvi trag ocekivano pokazao jebeni Milos Jovanovic. Idemo dalje

Edited by berti
  • Like 4