Darko Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 57 minutes ago, DameTime said: Ne radi se ni o kakvom gaslightingu, već postoje stabilni empirijski podaci da je suicide rate viši među trans populacijom, pogotovo među trans adolescentima. Ali ćemo to potpuno ignorisati jer si ti nekako odlučio kako si entitled da drugima kažeš šta da rade sa svojim telom, kao i šta je dobro za njihovo mentalno zdravlje. Ne, ne razumeš me. To što je suicide rate veći među trans populacijom ne znači da će tranzicija umanjiti rizik kod tinejdžera. Pretpostavljam da nisi upoznata šta se dešavalo. I jeste bio gaslighting.
DameTime Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 8 minutes ago, Darko said: To što je suicide rate veći među trans populacijom ne znači da će tranzicija umanjiti rizik kod tinejdžera. Actually je vrlo indikativno, postoje istraživanja i na tu temu. Još uvek ne mnogo, ali ih ima, jedno sam čak linkovala na prethodnoj strani. Yes, Eddarde, jedno istraživanje ne znači ništa, no može ih se pronaći još par na Google scholar-u i Kobsonu. Nemam vremena da ulazim u metodologiju, koliko istraživanja se tiče isključivo operacije promene pola u sklopu GAC, mislim da su većinom ispitivali uticaj puberty blockera i hormonalne terapije. Ali poenta ostaje ista - za neke tinejdžere i odrasle je sama operacija promene pola ono što će značajno poboljšati njihovo mentalno zdravlje, stoga im tu opciju ne treba oduzeti.
Darko Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 1 hour ago, DameTime said: Actually je vrlo indikativno, postoje istraživanja i na tu temu. Još uvek ne mnogo, ali ih ima, jedno sam čak linkovala na prethodnoj strani. Yes, Eddarde, jedno istraživanje ne znači ništa, no može ih se pronaći još par na Google scholar-u i Kobsonu. Nemam vremena da ulazim u metodologiju, koliko istraživanja se tiče isključivo operacije promene pola u sklopu GAC, mislim da su većinom ispitivali uticaj puberty blockera i hormonalne terapije. Ali poenta ostaje ista - za neke tinejdžere i odrasle je sama operacija promene pola ono što će značajno poboljšati njihovo mentalno zdravlje, stoga im tu opciju ne treba oduzeti. Imam isto pitanje ko i za Eddarda - koji je princip u pitanju i gde je limit? Ako neki pacijent kaže da mu je život užas zato što ima zdrave noge, hoćemo da ih sečemo u ekstremnim slučajevima?
Angelia Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 3 hours ago, DameTime said: Ali poenta ostaje ista - za neke tinejdžere i odrasle je sama operacija promene pola ono što će značajno poboljšati njihovo mentalno zdravlje, stoga im tu opciju ne treba oduzeti. Po meni, odrasli ljudi mogu da odlucuju o svom telu iako I tu ima etickih pitanja sta je bolje, leciti psihu ili odsecati delove tela. Medjutim za decu nemam sumnje da ne treba vrsiti experimente, jer su posledice toliko velike, a dokazi o korisnosti tako tanki. First, do no harm. Problem je jos veci jer se u medicinu infiltrirao aktivizam, a i pohlepa. Nije da nismo videli kako to moze da napravi stetu, kao sto je bio OxyContin. 2
DameTime Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 4 hours ago, Darko said: Ako neki pacijent kaže da mu je život užas zato što ima zdrave noge, hoćemo da ih sečemo u ekstremnim slučajevima? Said no patient ever. Ovo je lažna dilema.
Eddard Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 4 minutes ago, DameTime said: Said no patient ever. Ovo je lažna dilema. Well, nije. Postoji nešto što se zove Body integrity dysphoria. Jako retko, ali postoji. I upravo je to.
DameTime Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) 49 minutes ago, Eddard said: Well, nije. Postoji nešto što se zove Body integrity dysphoria. Jako retko, ali postoji. I upravo je to. Hmm, zaboravila sam na BID, iskreno. Ali opet, ni tu niko ne kaže da mu je život užas "jer ima zdrave noge". Već ponovo postoji neki mismatch koji osoba pokušava da razreši, smatrajući da je gubitak dela tela prihvatljiva cena za to, da tako kažem. Edited 3 hours ago by DameTime
Angelia Posted 43 minutes ago Posted 43 minutes ago 2 hours ago, DameTime said: Hmm, zaboravila sam na BID, iskreno. Ali opet, ni tu niko ne kaže da mu je život užas "jer ima zdrave noge". Već ponovo postoji neki mismatch koji osoba pokušava da razreši, smatrajući da je gubitak dela tela prihvatljiva cena za to, da tako kažem. Da ima los zivot jer ima noge ili ruke, ili sta god. Da bi se bolje mentalno osecao ako se njegova vizija uskladi sa spoljasnjim vidjenjem tela.
Recommended Posts