Mina D. Harker Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago The thing that never happens, happened again. Nisam čitala o ovom slučaju, ali - vjerovati da su svi trans ljudi dobri i nepogrešivi pa na osnovu tog vjerovanja donositi zakone je jedno. Vjerovati da kriminalci i predatori neće zloupotrebljavati te lax zakone (ili uopšte ne razmišljati o zloupotrebama) je nešto drugo i pokazuje ili naivnost, kratkovidost, ili nešto treće i manje benevolentno kod zakonodavaca i ostalih karika u sistemu. Kad ne postoji safeguarding mehanizam, pate najslabij. 4
DameTime Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 14 minutes ago, Darko said: Da bude još gore, kaznu će izdržavati u ženskom zatvoru. Nek me nazovu transfobom, boli me kurac. Opet će žene da stradaju zbog ovakvih nebuloza. 1
Mina D. Harker Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago I, ne manje važno, ovo će biti upisano kao ženski zločin. Ali to su samo ciS žene, kako to lijepo i ekonomično kažu komšije - one su drugotne. 1
Barkley#34 Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 45 minutes ago, DameTime said: Nek me nazovu transfobom, boli me kurac. 52 minutes ago, Mina D. Harker said: pokazuje ili naivnost, kratkovidost, ili nešto treće i manje benevolentno kod zakonodavaca i ostalih karika u sistemu. To ide ovako - pritisak zainteresovanih da se nešto promeni u propisima je jak i u tom lobiranju se ukazuje samo na pozitivne strane predloga. Svaki pokušaj da se naprave zaštitni mehanizmi i da se odgovori na mnogo pitanja koja se pojave usput naiđe na protivljenje jer je danas svaki javni posao postao rijaliti u kome pobeđuje najglasniji a političari su verovatno želeli da izbegnu preterano mrcvarenje te teme jer im je rizična nego da je stave ad akta što pre i onda dobiješ nekompletan propis zbog koga opet najebu negi drugi, ni krivi ni dužni. 2
Darko Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago (edited) 1 hour ago, Barkley#34 said: To ide ovako - pritisak zainteresovanih da se nešto promeni u propisima je jak i u tom lobiranju se ukazuje samo na pozitivne strane predloga. Svaki pokušaj da se naprave zaštitni mehanizmi i da se odgovori na mnogo pitanja koja se pojave usput naiđe na protivljenje jer je danas svaki javni posao postao rijaliti u kome pobeđuje najglasniji a političari su verovatno želeli da izbegnu preterano mrcvarenje te teme jer im je rizična nego da je stave ad akta što pre i onda dobiješ nekompletan propis zbog koga opet najebu negi drugi, ni krivi ni dužni. The law of unintended consequences Na žalost, u dosta slučajeva nije baš bio unintended, nego suprotno. Političari su itekako znali za loše posledice po svoje građane, ali pošto im je donosilo glasove i pare od sponzora svakojaki predlogi su usvojeni i upakovani glasačima kao da je za njihov benefit. Al to je neka druga tema, nije vezano (samo) za trans. Edited 10 hours ago by Darko
Mina D. Harker Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago Ovdje je problem tzv self-id ili samoodređenje: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gender_self-identification Da bi se taj self-id zakon progurao, koristi se nejasna terminologija i zloupotrebljava istorija i jezik opresije drugih osjetljivih grupa kroz istoriju kao što su crne i indigenous žene ("prisilna sterilizacija"). Kad se koristi tako jak i zapaljiv govor, nije ni čudo da se prosječna osoba skandalizuje i zapita, pa kakav se ovo fašizam sprovodi nad trans ljudima?! Daj self id za sve! Naravno, ovdje ne govorim o Iranu (gdje je homoseksualizam kažnjiv ali promjena pola dozvoljena) ili Avganistanu, već aktivizmu u zemljama razvijenog svijeta, i zemljama u razvoju.
Helena Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago Jel mogu diskutanti I diskutantkinje na ovoj temi da se jasno izrazi da li priznaju žene koje prilagode telo svojom polu? Bilo bi lepo, da znamo da kim se diskutuje. Zločin je grozan, a tekst napisan tako da je u drugi plan stavljeno zlostavljano dete i drugi pedofil koji jedva da se pominje a koji je, gle čuda, cis muškarac.
Mina D. Harker Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 15 minutes ago, Helena said: Zločin je grozan, a tekst napisan tako da je u drugi plan stavljeno zlostavljano dete i drugi pedofil koji jedva da se pominje a koji je, gle čuda, cis muškarac. Obojica pedofila su muškarci. Ovo je ujedno i moj odgovor na tvoje pitanje.
DameTime Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Koliko vidim, ovo... stvorenje (tako ga adresiram zbog zločina) nije prošlo proces promene pola. On(a) jednostavno sebe doživljava kao ženu. Razumem da postoje osobe koje imaju raskorak u svom polu i doživljaju roda - rode se kao muškarci (pol), ali se osećaju kao žene (rod). Razumem i da žele da usklade jedno i drugo, ta težnja za skladom je prirodna kod svakog čoveka, te da prođu kroz proces promene pola. Koji nije nimalo naivan. Ono što ne priznajem je da su trans žene u svakom smislu, fizički i biološki, jednake kao mi koje smo rođene kao žene (polom). Nisu i ne mogu nikada biti, postoje biološke i fiziološke pojave koje nikada neće iskusiti na način na koji ih mi doživljavamo, čak i ako promene pol u ženski. U mojoj knjizi to ne pravi razliku, u smislu da je neko manje ili više žena, oslovljavaću svakog onako kako želi. Razlika se pravi u društvu tj. u ovakvim slučajevima, koji su sve samo ne naivni. 2
Barkley#34 Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 29 minutes ago, Helena said: Jel mogu diskutanti I diskutantkinje na ovoj temi da se jasno izrazi da li priznaju žene koje prilagode telo svojom polu? Što se mene tiče, osoba koja je rođena kao muškarac (fizički) i koja prođe sve hirurške i hormonalne terapije (i ako ima još nešto, ne znam), može da bude pravno smatrana ženom, osim u slučajevima gde ta persona ima prednost na osnovu "porekla", tipa sport ili ako taj postupak prođe da bi ciljano ostvarila neku pogodnost namenjenu ženama (to je više za psihijatriju, da neko prođe sve to zbog neke male pogodnosti). Važi i za obrnuti slučaj transformacije. Što se tiče samoodređenih, postoji verovatnoća da deo pokušava klasičnu zloupotrebu i generalno nisam siguran da bih te ljude ozbiljno shvatao. 1 hour ago, Darko said: The law of unintended consequences Na žalost, u dosta slučajeva nije baš bio unintended, nego suprotno. Političari su itekako znali za loše posledice po svoje građane, ali pošto im je donosilo glasove i pare od sponzora svakojaki predlogi su usvojeni i upakovani glasačima kao da je za njihov benefit. Al to je neka druga tema, nije vezano (samo) za trans. Ima i toga, a događa se da svesno to dopuste kako bi se kasbije menjao propis pod pritiskom neke druge strane. Što kažeš, druga je to tema. 1
Helena Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Ovo je izolovani slučaj trans zlostavljanja, i ta trans crta je ta koja ga ističe - to rade strejt ljudi, cis majke, očevi, nažalost. Kao kod Kirkovog ubistva. Uglavnom, magaška politikantska budalesanja se prelivaju van USA i imaju sve više pristalica, tako da ovo ipak ima veze sa topikom.
Darko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 6 hours ago, Helena said: Uglavnom, magaška politikantska budalesanja se prelivaju van USA i imaju sve više pristalica, tako da ovo ipak ima veze sa topikom. Kako ovo ima veze za magaškim budalisanjem? Žene se sa pravom bune jer im trans žene upadaju u safe spaces ili predstavljaju opasnost/prednost u sportu, pa onda budu nazivane TERF-ovima (trans exlusionary radical feminist jer veruju da se biološki pol ne menja, što je sve sem radikalno), šalju im se pretnje smrću, prave kampanje protiv njih, odvode na sud itd itd.
Helena Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Prestani više s tim sportom, to nisam ni pomenula i slažem se da ne treba da se takmiče sa CIA ženama, to sam lepo ranije rekla, kao što sam i rekla da je trans ženama najmanji problem sport. Svoju krv, suze i znoj usmeri na to zašto ženama uopšte treba safe spaces I zbog koga. Pa se njima i obrati.
Darko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 5 minutes ago, Helena said: Prestani više s tim sportom, to nisam ni pomenula i slažem se da ne treba da se takmiče sa CIA ženama, to sam lepo ranije rekla, kao što sam i rekla da je trans ženama najmanji problem sport. Šta je tebi, kakvo je to obraćanje? Govorim o generalnoj situaciji, gde sam ti ja insiunirao išta o tvom pogledu na trans žene u sportu? 5 minutes ago, Helena said: Svoju krv, suze i znoj usmeri na to zašto ženama uopšte treba safe spaces I zbog koga. Pa se njima i obrati. Jeste. "Njima" uključuje i trans žene. Pol se ne menja. Edited 1 hour ago by Darko
Helena Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Sigurne kuće sigurno ne postoje zbog trans žena i to znaš dobro. Tako da drugi deo posta koji su kvotovao i dalje stoji.
Darko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 3 minutes ago, Helena said: Sigurne kuće sigurno ne postoje zbog trans žena i to znaš dobro. Postoje i zbog trans žena - jer su muškog pola. Znaš to dobro. Nisu sve trans žene tvoj prijatelj(ica) iz detinjstva. Edited 1 hour ago by Darko
BattleBender Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 7 hours ago, DameTime said: Koliko vidim, ovo... stvorenje (tako ga adresiram zbog zločina) nije prošlo proces promene pola. On(a) jednostavno sebe doživljava kao ženu. Razumem da postoje osobe koje imaju raskorak u svom polu i doživljaju roda - rode se kao muškarci (pol), ali se osećaju kao žene (rod). Razumem i da žele da usklade jedno i drugo, ta težnja za skladom je prirodna kod svakog čoveka, te da prođu kroz proces promene pola. Koji nije nimalo naivan. Ono što ne priznajem je da su trans žene u svakom smislu, fizički i biološki, jednake kao mi koje smo rođene kao žene (polom). Nisu i ne mogu nikada biti, postoje biološke i fiziološke pojave koje nikada neće iskusiti na način na koji ih mi doživljavamo, čak i ako promene pol u ženski. U mojoj knjizi to ne pravi razliku, u smislu da je neko manje ili više žena, oslovljavaću svakog onako kako želi. Razlika se pravi u društvu tj. u ovakvim slučajevima, koji su sve samo ne naivni. I postoji odredjeni nacin na koji mogu da se dozivljavaju, ili da ih drugi gledaju, a to je da budu izfeminizanirani muskarci. Ja ne negiram da se ljudi tako rode, da odrejdeni deo njihovog senzibiliteat je zenski, ali to ih ne cini zenskom polom, a niti ni rodom. Ja sam rodjen u Srbiji, nisam bas iz nekakve porodice koja je stub nekakvog hipsterizma, niti su mu roditelji nekakvi nebeski kosmopoliteni i sta vec. Niti im je stran nekakav nas domaci, srpski, folklor. Pa ja eto se uopste ne lozim na vecine stvari iz sprske kulture, tacnije ono sto predstavlja nas senzibilitet. Ali ja nisam nekakav Irac, Japanac, Novozelandjanin i sta vec. Ja sam bioloski Srbin. I ne vidim potrebu da dramim sto mi se senzibilitet nesto razlikuje od prosecnog Srbina. Smarale me trube uvek, kafana, tamburasi i sta sve ne. Nije to bilo deo hipsterske potrebe da budem kul, vec jednostavno moje bice ne voli to. Iako sam stvorio jednu malo banalnu paralelu, poenta stoji da to sto se osecas malo drugacije od onoga od stereotipa kojem bi trebalo da pripadas, to ne znaci da svet treba da prkosi zakonima biologije i zdravog razuma. Osoba koja se rodi kao musko moze da ima odredjene afinitete i osecaj koje su sklonije zenama. Moze cak i da ima odredjeni hormonski disbalans, moze da se seksualnoscu razlikuje od "tipicnog" muskarca... nista od toga ga ne cini zenom, pre svega ono sto bi trebalo da bude bioloski.
DameTime Posted 48 minutes ago Posted 48 minutes ago 4 minutes ago, BattleBender said: I postoji odredjeni nacin na koji mogu da se dozivljavaju, ili da ih drugi gledaju, a to je da budu izfeminizanirani muskarci. Ja ne negiram da se ljudi tako rode, da odrejdeni deo njihovog senzibiliteat je zenski, ali to ih ne cini zenskom polom, a niti ni rodom. Ovo su dve različite stvari. Pol je biološki konstrukt, rod društveni i moguće je da se muškarac rodom identifikuje kao žena. Ali da, nije svaki muškarac sa "isfeminiziranim interesovanjima" automatski trans žena. Ipak, mnogo češće im se udara na seksualno opredeljenje, gde se unapred zaključuje kako su gej. Iako smo u 2025. godini, društvo (ne samo naše) još uvek nije naučilo da muškarca koji npr. brije noge, sprema kolače i vodi računa kako se oblači (tzv. metroseksualac) ne naziva pederom. Moj najbolji drug s faksa je ovaj tip: 4 minutes ago, BattleBender said: Osoba koja se rodi kao musko moze da ima odredjene afinitete i osecaj koje su sklonije zenama. On jednostavno nikad nije gajio stereotipno dečačka/muška interesovanja. Njega zanima ples, kuvanje, on pravi kolače, stavljamo maske na lice, gledamo Ranjenog orla, kad smo na putovanju tera me da ga slikam po 20 puta na svakoj lokaciji, dok mene recimo to smara... Tokom studiranja se par puta potegla priča o njegovom seksualnom opredeljenju, a dečko je 100% hetero, izlazi s devojkama. Samo se eto ne uklapa u stereotipnu sliku strejt muškarca. Uostalom, svaki muškarac u sebi ima i ženske hormone, kao što i mi žene imamo muške hormone u svom organizmu.
Helena Posted 46 minutes ago Posted 46 minutes ago (edited) Zakoni biologije, onako kako si ih ti uprostio, nisu jedini prirodni zakoni. A Čovek je stvorio društvo gde se mnogi zakoni biologije sputavaju u korist drugih. Fizički jače osobe, uglavnom muškarci, su sputani da tu fizičku prednost iskaljuju na slabijima, uglavnom ženama. U načelu. U praksi vidimo da nije uvek tako. I sad na ovom uprošćavanju ću stati i ja, tako da ću napisati da će još mnogo godina proći do istinske jednakosti, a da je pre dve decenije, mislim, ubijena "osoba koja se osećala drugačije". Zvala se Merlinka. Edited 44 minutes ago by Helena
Recommended Posts