Jump to content

Recommended Posts

Posted

The thing that never happens, happened again. 

Nisam čitala o ovom slučaju, ali - vjerovati da su svi trans ljudi dobri i nepogrešivi pa na osnovu tog vjerovanja donositi zakone je jedno.

Vjerovati da kriminalci i predatori neće zloupotrebljavati te lax zakone (ili uopšte ne razmišljati o zloupotrebama) je nešto drugo i pokazuje ili naivnost, kratkovidost, ili nešto treće i manje benevolentno kod zakonodavaca i ostalih karika u sistemu. Kad ne postoji safeguarding mehanizam, pate najslabij. 

• Like 3
Posted
14 minutes ago, Darko said:

Da bude još gore, kaznu će izdržavati u ženskom zatvoru. 

Nek me nazovu transfobom, boli me kurac. Opet će žene da stradaju zbog ovakvih nebuloza.

• Like 1
Posted
45 minutes ago, DameTime said:

Nek me nazovu transfobom, boli me kurac.

:smiley33: :classic_biggrin:

52 minutes ago, Mina D. Harker said:

pokazuje ili naivnost, kratkovidost, ili nešto treće i manje benevolentno kod zakonodavaca i ostalih karika u sistemu.

To ide ovako - pritisak zainteresovanih da se nešto promeni u propisima je jak i u tom lobiranju se ukazuje samo na pozitivne strane predloga. Svaki pokušaj da se naprave zaštitni mehanizmi i da se odgovori na mnogo pitanja koja se pojave usput naiđe na protivljenje jer je danas svaki javni posao postao rijaliti u kome pobeđuje najglasniji a političari su verovatno želeli da izbegnu preterano mrcvarenje te teme jer im je rizična nego da je stave ad akta što pre i onda dobiješ nekompletan propis zbog koga opet najebu negi drugi, ni krivi ni dužni.

• Like 2
Posted (edited)
1 hour ago, Barkley#34 said:

To ide ovako - pritisak zainteresovanih da se nešto promeni u propisima je jak i u tom lobiranju se ukazuje samo na pozitivne strane predloga. Svaki pokušaj da se naprave zaštitni mehanizmi i da se odgovori na mnogo pitanja koja se pojave usput naiđe na protivljenje jer je danas svaki javni posao postao rijaliti u kome pobeđuje najglasniji a političari su verovatno želeli da izbegnu preterano mrcvarenje te teme jer im je rizična nego da je stave ad akta što pre i onda dobiješ nekompletan propis zbog koga opet najebu negi drugi, ni krivi ni dužni.

The law of unintended consequences :classic_biggrin: Na žalost, u dosta slučajeva nije baš bio unintended, nego suprotno. Političari su itekako znali za loše posledice po svoje građane, ali pošto im je donosilo glasove i pare od sponzora svakojaki predlogi su usvojeni i upakovani glasačima kao da je za njihov benefit. Al to je neka druga tema, nije vezano (samo) za trans.

Edited by Darko
Posted

Ovdje je problem tzv self-id ili samoodređenje: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gender_self-identification

Da bi se taj self-id zakon progurao, koristi se nejasna terminologija i zloupotrebljava istorija i jezik opresije drugih osjetljivih grupa kroz istoriju kao što su crne i indigenous žene ("prisilna sterilizacija"). Kad se koristi tako jak i zapaljiv govor, nije ni čudo da se prosječna osoba skandalizuje i zapita, pa kakav se ovo fašizam sprovodi nad trans ljudima?! Daj self id za sve!

Naravno, ovdje ne govorim o Iranu (gdje je homoseksualizam kažnjiv ali promjena pola dozvoljena) ili Avganistanu, već aktivizmu u zemljama razvijenog svijeta, i zemljama u razvoju. 

Posted

Jel mogu diskutanti I diskutantkinje na ovoj temi da se jasno izrazi da li priznaju žene koje prilagode telo svojom polu?

Bilo bi lepo, da znamo da kim se diskutuje.

Zločin je grozan, a tekst napisan tako da je u drugi plan stavljeno zlostavljano dete i drugi pedofil koji jedva da se pominje a koji je, gle čuda, cis muškarac.

Posted
15 minutes ago, Helena said:

Zločin je grozan, a tekst napisan tako da je u drugi plan stavljeno zlostavljano dete i drugi pedofil koji jedva da se pominje a koji je, gle čuda, cis muškarac.

Obojica pedofila su muškarci. 

Ovo je ujedno i moj odgovor na tvoje pitanje. 

Posted

Koliko vidim, ovo... stvorenje (tako ga adresiram zbog zločina) nije prošlo proces promene pola. On(a) jednostavno sebe doživljava kao ženu.

Razumem da postoje osobe koje imaju raskorak u svom polu i doživljaju roda - rode se kao muškarci (pol), ali se osećaju kao žene (rod). Razumem i da žele da usklade jedno i drugo, ta težnja za skladom je prirodna kod svakog čoveka, te da prođu kroz proces promene pola. Koji nije nimalo naivan.

Ono što ne priznajem je da su trans žene u svakom smislu, fizički i biološki, jednake kao mi koje smo rođene kao žene (polom). Nisu i ne mogu nikada biti, postoje biološke i fiziološke pojave koje nikada neće iskusiti na način na koji ih mi doživljavamo, čak i ako promene pol u ženski.

U mojoj knjizi to ne pravi razliku, u smislu da je neko manje ili više žena, oslovljavaću svakog onako kako želi. Razlika se pravi u društvu tj. u ovakvim slučajevima, koji su sve samo ne naivni. 

Posted
29 minutes ago, Helena said:

Jel mogu diskutanti I diskutantkinje na ovoj temi da se jasno izrazi da li priznaju žene koje prilagode telo svojom polu?

Što se mene tiče, osoba koja je rođena kao muškarac (fizički) i koja prođe sve hirurške i hormonalne terapije (i ako ima još nešto, ne znam), može da bude pravno smatrana ženom, osim u slučajevima gde ta persona ima prednost na osnovu "porekla", tipa sport ili ako taj postupak prođe da bi ciljano ostvarila neku pogodnost namenjenu ženama (to je više za psihijatriju, da neko prođe sve to zbog neke male pogodnosti). Važi i za obrnuti slučaj transformacije.

Što se tiče samoodređenih, postoji verovatnoća da deo pokušava klasičnu zloupotrebu i generalno nisam siguran da bih te ljude ozbiljno shvatao. 

1 hour ago, Darko said:

The law of unintended consequences :classic_biggrin: Na žalost, u dosta slučajeva nije baš bio unintended, nego suprotno. Političari su itekako znali za loše posledice po svoje građane, ali pošto im je donosilo glasove i pare od sponzora svakojaki predlogi su usvojeni i upakovani glasačima kao da je za njihov benefit. Al to je neka druga tema, nije vezano (samo) za trans.

Ima i toga, a događa se da svesno to dopuste kako bi se kasbije menjao propis pod pritiskom neke druge strane. Što kažeš, druga je to tema.

• Like 1
Posted

Ovo je izolovani slučaj trans zlostavljanja, i ta trans crta je ta koja ga ističe - to rade strejt ljudi, cis majke, očevi, nažalost.

Kao kod Kirkovog ubistva.

Uglavnom, magaška politikantska budalesanja se prelivaju van USA i imaju sve više pristalica, tako da ovo ipak ima veze sa topikom.