Jump to content

EUROLEAGUE 2024/25 - every game matters

Recommended Posts

Posted

NBA ne želi klubove van Europe (poput Dubaija), ali želi arapske pare (PSG i City). 

Stvarno na čitavom svijetu nema većih licemjera od Amerikanaca. 

Posted

Ne vidim tu problem i licemerje. Arapski klub i arapski kapital su različite kategorije. Da uloži može svako i u Nba klubove ali je svakako van pameti imati evropsku ligu gde treba regularno putovati od Kaunasa do Abu Dabija. Kao što je idiotski i da Cska, Real ili London Tauersi igraju Nba. 

Baj d vej, morao sam guglam koliko  dođe Kaunas-AD. 4200+ km vazdušne linije, 11 sati leta u jednom pravcu, majko mila. I još dupla kola, domaće lige. Bolesnici. 

• Like 2
Posted

Trinki opet radi odlican posao. Posle gossa zavrsavaju i dustina slevu. Prosle godine su imali ocajan tim pa su ipak bili konkurentni skoro do kraja

• Like 1
Posted
8 hours ago, MarioKempes said:

Tvoji postovi su mi uglavnom razumni i smisleni, pa da iskoristim da te pitam, pošto ne bih baš ove agresivnije...

Koliko je državnog novca ove sezone upumpano u Zve i Par? Ne uspevam da nađem pouzdan info, a često se poteže kao argument.

Ne znam za ovu sezonu, mogu se naci neki izvestaji za prethodne sezone i ne verujem da se mnogo razlikuje. U svakom slucaju, jedini pravi samostalni prihod su prodate ulaznice sto trenutno jeste znatno veca suma nego pre 3, 5 ili 10 godina, ali ako su budzeti vecitih 22-23 miliona evra koliki procenat pokriju ulaznice? Kod Partizana nesto vise jer su skuplje karte. Drugi znacajniji prihodi mogu biti od prodaje igraca u cemu su i Zvezda i Partizan bili uspesni letos (Topic i Vasington), ali poznato je da se u kosarci takve prodaje retko desavaju. Od nagrada od EL nema mnogo novca. Svi ostali prihodi su ili posredno ili neposredno drzavni. Dakle, od grada i drzavnih preduzeca je direktno od drzave, a indirektno su preko privatnih sponzora i donatora koji su se eto bas sada setili da su veliki navijaci vecitih pa odlucili da daju svoj ili firmin novac. Bilo je letos i dokumenata po drustvenim mrezama koji su pokazivali da suZvezda preko Kls, odnosno Partizan preko grada Beograda, dobili jos po nekoliko miliona evra sto mislim da nije objasnjeno kako, zasto i na osnovu cega se dogodilo. Zanimljivo je bilo i da je Partizan slican iznos koji je dobio od grada prosledio da izmiri poreska dugovanja. Kosarka je generalno neprofitabilan sport. Moja procena je da se sa punom Arenom tokom sezone moze ostvariti nekih 10 miliona evra prihoda, ali za ostatak budzeta je potreban jak sponzor. E sad, nekome je Meridian privatni, a nekome drzavni sponzor. Pa ko kako voli.

Posted
7 hours ago, Molina23 said:

Ne vidim tu problem i licemerje. Arapski klub i arapski kapital su različite kategorije. Da uloži može svako i u Nba klubove ali je svakako van pameti imati evropsku ligu gde treba regularno putovati od Kaunasa do Abu Dabija. Kao što je idiotski i da Cska, Real ili London Tauersi igraju Nba. 

Baj d vej, morao sam guglam koliko  dođe Kaunas-AD. 4200+ km vazdušne linije, 11 sati leta u jednom pravcu, majko mila. I još dupla kola, domaće lige. Bolesnici. 

Ne može biti 11 sati leta u jednom pravcu da jebe oca

• Like 4
Posted

Može ako presjedaš. Vjerujem da svi idu čarterom do Dubaija i Abu Dabija. U tom slučaju je između 5h:30min do 6h let od Kaunasa. 

Posted
57 minutes ago, Nate said:

Trinki opet radi odlican posao. Posle gossa zavrsavaju i dustina slevu. Prosle godine su imali ocajan tim pa su ipak bili konkurentni skoro do kraja

Zavrsili su i Wright-a iz Oly-a.

Posted
14 hours ago, Stiletto said:

Košarka je jedini sport gde se učesnici Lige Šampiona ne određuju po plasmanu u nacionalnom šampionatu već po dubini džepa. Zato je to takmičenje toliko i jadno. Jedan Mančester Junajted, jedan Milan ne igraju LŠ jer se nisu izborili u nacionalnom prvenstvu za mesto. Da su košarkaški klubovi, bolelo bi ih uvo.

Mancesta zamalo preko EL da igra LS. :S

Al opet izborili bi posteno.Kao sto bi ovde trebalo pobednik EC u EL.

Posted

Što se tiče proširenja EL (pri čemu Urbonas reče da je finalni cilj 24 ekipe sa 2 konferencije i 33 utakmice po sezoni za svaki tim - po 2 sa timovima iz svoje konferencije i po 1 sa ostalima) neko moje mišljenje:

- izuzev Unikahe (i Rusa) okupljeno je najbolje što Evropa trenutno ima da ponudi

- bazen talenta se ne proširuje nego smanjuje sad kad je NCAA pojačao, a skoriji NBA expansion će samo dalje da zagovna stvari

- Valensija nije apsolutno nikakav problem, klub sa tradicijom i ozbiljnom logistikom, prepoznatljiv u Evropi, kad god su igrali EL bili su konkurentni a ne kanta za nabijanje

- nije mi toliki problem ni Hapoel tim pre što su dobili samo jednogodišnju licencu kao pobednik EC što su zalužili na terenu, takođe je u pitanju klub sa velikom bazom navijača i sa tradicijom pa ako je već Makabi evropski powerhouse (a jeste), nisu mi ni oni problematični, a em će izgleda i da ulože besno u roster koji je i ovako bio dosta dobar i za EL kriterijume

- Dubai je nepoznanica, ova prva sezona kluba je bila začuđujuće racionalna. Međutim, tu je zaista ogroman problem udaljenost UAE od Evrope, posebno od zapadne Evrope. Novac neće biti problem ali videćemo kakva će biti zainteresovanost, po svemu sudeći veća nego u nekom Londonu i sličnim metropolama bez košarkaške tradicije.

- najveći znakovi pitanja su mi: Pariz, koji će morati poprilično da renovira tim, a i ovaj je bio na papiru tanak i ovakva se čuda ne dešavaju stalno (posebno ako se osnuje još i PSG basketball club); beogradski blizanci čije finansiranje zavisi od opstanka na vlasti diktatora i notornog ludaka; Virtus koji će teško izbeći sudbinu fenjeraša u novim okolnostima

- 38 utakmica regularne sezone je suludo, a posebno 9 ili 10 duplih kola, moraju da se prave rosteri od minimum 15 igrača

- prethodna stavka je još luđa ako se uzme u obzir F4 završnica gde si džaba giljao cele sezone ako si slab u jednoj jedinoj utakmici

- čak 10 ekipa neće ući ni u play in pa bismo mogli opet da gledamo rekreativo mečeve

I samo da dodam da apsolutno ne verujem u NBA feat Fiba projekat bez da se vrbuju neki od najviđenijih evroligaša.

• Like 14
Posted
1 hour ago, Chaos Is Me said:

- Dubai je nepoznanica, ova prva sezona kluba je bila začuđujuće racionalna. Međutim, tu je zaista ogroman problem udaljenost UAE od Evrope, posebno od zapadne Evrope. Novac neće biti problem ali videćemo kakva će biti zainteresovanost, po svemu sudeći veća nego u nekom Londonu i sličnim metropolama bez košarkaške tradicije.

Kao sto sam pricao i kad su pusteni u ABA - glupost je prihvatati tim bez icega (tad nisu ni tim imali, da ne pominjemo istoriju, rezultate, navijace...), koji je juce poceo da se takmici, pa jos iz dalekog dela Azije, samo zato sto mase sa parama. Jasno je da tu nema nikakvog sportskog motiva, nikakve price "razvoja kosarke u sredinama gde nije razvijena" i slicno. Ovo je cisto kapitalisticka odluka, "para vrti gde burgija nece". 

Za razliku od ABA, gde Dubai placa valjda put i smestaj, EL timovi to nece imati. 

Kaunas nema direktan let za Dubai, morace da ide charter, treba to organizovati i placati. Iz ostalih gradova, zapadna Evropa, uglavnom ima, ali 7-8 sati im treba ako nema presedanja. Ok, to je jedna utakmica u sezoni, ali opet. ako nekom uleti u duplo kolo, ekipa ce ici iz aviona u avion. 

I tako 5 godina. 

Ako Arapi budu zainteresovani da ispostuju svoj deo, jer sa njima se nikada ne zna. Moze im se, platice izlaz. 

Posted (edited)
1 hour ago, Sector said:

Biće dobar Goldbergiris naredne sezone.

Dobar trener, pametni potpisi.

Meni 1,5mil za NWG-a i dodeljivanje statusa prve violine ne zvuci kao pametan potpis. On je vrhunski roll player, ali je kamenjar, i ne tako sjajan asistent, i davati mu ulogu lidera ekipe i tolike pare je suludo.

Bice zeleni solidno negledljivi sledece sezone

Edited by Gudura
  • Like 2
  • Thanks 2
Posted
13 minutes ago, Kooineeperk said:

Kao sto sam pricao i kad su pusteni u ABA - glupost je prihvatati tim bez icega (tad nisu ni tim imali, da ne pominjemo istoriju, rezultate, navijace...), koji je juce poceo da se takmici, pa jos iz dalekog dela Azije, samo zato sto mase sa parama. Jasno je da tu nema nikakvog sportskog motiva, nikakve price "razvoja kosarke u sredinama gde nije razvijena" i slicno. Ovo je cisto kapitalisticka odluka, "para vrti gde burgija nece". 

U Dubaiu živi preko pola miliona dobro stojećih Evropljana (plus nešto Amerikanaca i gomila Rusa), biće tu platežno sposobne publike.

A slažem se da je teška glupost da tim iz tog dela sveta igra u ligi koja se zove Euroleague.

Posted
12 minutes ago, Gudura said:

Meni 1,5mil za NWG-a i dodeljivanje statusa prve violine ne zvuci kao pametan potpis. On je vrhunski roll player, ali je kamenjar, i ne tako sjajan asistent, i davati mu ulogu lidera ekipe i tolike pare je suludo.

Meni su Francisko i Gos kompatibilni plejmejkeri, još mogu da igraju i zajedno u petorci.

Znatno kvalitetniji par nego Miler-Jago, a Zvezdu je jedan šut delio od 7. mesta.

U zavisnosti od toga kako pokriju drugu bekovsku poziciju može to da bude prilično interesantan tim.

• Like 3
Posted
4 minutes ago, MarioKempes said:

U Dubaiu živi preko pola miliona dobro stojećih Evropljana (plus nešto Amerikanaca i gomila Rusa), biće tu platežno sposobne publike.

Kapacitet 17000 mesta, nisu ni pola popunili sad protiv Partizana (koji je EL tim, igra se playoff). Ispod 7000 ljudi je bilo.

U proseku ove sezone u ABA ligi, i Pionir bi im bio prevelik. Odokativno, negde su na 3500 u proseku. 

Bas da vidimo koliko ce puna biti hala u EL. 

Pariz, klub koji je takodje "od juce", ali ne tako skoro kao Dubai, u kosarkaskoj sredini (da ne pominjem sta je Francuska repka osvajala u poslednje vreme), u multimilionskom glavnom gradu drzave, koji ima slicnu dovoranu, imao je prosek popunjenosti bio oko 50%. 

Ali ne igra se EL zbog publike u dvorani. 

I to je jos jedna stvar koja me nervira u ovoj EL. Ono zatamljivanje hale, pa jos kad je timeout. Ne vidi se publika skoro uopste. OK kapiram da neki nece da prikazu polupraznu halu, poceli smo i mi to da preuzimamo i praktikujemo u Areni za gornji prsten. Ali kad bas skroz zamrace i teren tokom time-out-a mislim da mi se prevrne zeludac... 

Posted
20 minutes ago, Gudura said:

Mi odvojili iste pare za pravog kamenjara, ali stvarno kamenjara i laznog asistenta.

Nisam cuo to za Wrighta, ali ako je istina covek je bukvalno sa tri potpisa zatvorio roster koji nije bio bas sjajan

• Like 2
Posted
30 minutes ago, Kooineeperk said:

Kapacitet 17000 mesta, nisu ni pola popunili sad protiv Partizana (koji je EL tim, igra se playoff). Ispod 7000 ljudi je bilo.

U proseku ove sezone u ABA ligi, i Pionir bi im bio prevelik. Odokativno, negde su na 3500 u proseku. 

Bas da vidimo koliko ce puna biti hala u EL. 

Pariz, klub koji je takodje "od juce", ali ne tako skoro kao Dubai, u kosarkaskoj sredini (da ne pominjem sta je Francuska repka osvajala u poslednje vreme), u multimilionskom glavnom gradu drzave, koji ima slicnu dovoranu, imao je prosek popunjenosti bio oko 50%. 

Neće da bude puna hala, ali verujem da će često da bude oko ili blizu 10k, što nije manje od većine drugih evroligaša.

S obzirom da je klub osnovan juče nije tako strašno, neće da budu anomalija u EL koju ne gleda niko živ.

Ne opravdavam njihov ulazak u EL, naravno, nego samo komentarišem publiku.

• Like 1
Posted
2 hours ago, Kooineeperk said:

Za razliku od ABA, gde Dubai placa valjda put i smestaj, EL timovi to nece imati. 

Kaunas nema direktan let za Dubai, morace da ide charter, treba to organizovati i placati. Iz ostalih gradova, zapadna Evropa, uglavnom ima, ali 7-8 sati im treba ako nema presedanja. Ok, to je jedna utakmica u sezoni, ali opet. ako nekom uleti u duplo kolo, ekipa ce ici iz aviona u avion. 

I tako 5 godina. 

Ako Arapi budu zainteresovani da ispostuju svoj deo, jer sa njima se nikada ne zna. Moze im se, platice izlaz. 

Mozda nema direktan let za Dubai ali je jos od sezone 17/18 Zalgiris na raspolaganju imao svoj carter avion spreman. Ovde dole twitt pred pocetak sezone 18/19 gde pise kako ce drugu sezonu za redom tim putovati privatnim carter letovima na sve gostujuce utakmice Evrolige.

Posto su im i ulaganja porasla od tada ne verujem da su izbacili carter letove za gostujuce utakmice.

Evo malo poznatih lica iz sezone 23/24 pred put u Istanbul

• Like 2
Posted
29 minutes ago, MarioKempes said:

Litvanski pauerhaus ima stalni čarter avion, a kad ćemo mi tako... e, sirotiljo, i Bogu si teška...

Avion za sopstvene potrebe? Opušteno, biće nešto tipa

Spoiler

spacer.png

😁

• Tuzno 1
Posted
5 hours ago, Kooineeperk said:

Iz ostalih gradova, zapadna Evropa, uglavnom ima, ali 7-8 sati im treba ako nema presedanja. Ok, to je jedna utakmica u sezoni, ali opet. ako nekom uleti u duplo kolo, ekipa ce ici iz aviona u avion. 

Ostalima 1 u sezoni a Arapima je to svaka gostujuca